forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Umro je Christopher Hitchens
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2011 : 21:38:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Sjajan intelektualac i novinar, žestoki kriticar crkve i nekad radikalni ljevicar koji je postao desnicar, beskompromisno kriticar americke unutarnje i vanjske politike te predsjednika Reagana i Clintona, vrhunski polemicar i covjek bez kojeg americko i svjetsko novinarstvo nikad više nece biti isto. Ali da ja ne drvim evo...

http://www.youtube.com/watch?v=wls_cnBRTB4&feature=fvst

http://www.jutarnji.hr/umro-christopher-hitchens--strastven--zavodljivog-stila--osoban-i-tast--bio-je-jedan-od-onih-autora-zbog-koje-se-novine-kupuju/993904/

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

kosmajac
Average Member

Serbia
751 Posts

Member since 07/09/2010

Posted - 16/12/2011 : 22:44:59  Show Profile Show Extended Profile  Send kosmajac a Private Message
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Sjajan intelektualac i novinar, žestoki kriticar crkve i nekad radikalni ljevicar koji je postao desnicar, beskompromisno kriticar americke unutarnje i vanjske politike te predsjednika Reagana i Clintona, vrhunski polemicar i covjek bez kojeg americko i svjetsko novinarstvo nikad više nece biti isto. Ali da ja ne drvim evo...

http://www.youtube.com/watch?v=wls_cnBRTB4&feature=fvst

http://www.jutarnji.hr/umro-christopher-hitchens--strastven--zavodljivog-stila--osoban-i-tast--bio-je-jedan-od-onih-autora-zbog-koje-se-novine-kupuju/993904/

tebi je sjajan meni nije...sta da kazem o ovakvim intelektualcima???
njegova stvar je da kenja po Bogu ali vidi mu se na faci da je bio(Bog da mu dusu prosti)jedan placeni ili bar u najmanju ruku istraumirani narcisoidni,duhovni patuljak(moje misljenje,za drugo mi se jebe)
elem,pun mi je organ ovih izvikanih Engleza...ceo svet posteno radi da bi njihov porez isao za proseravanja ove vrste...ali neka..
Boze,oprosti mu i podari mu mir...toliko trazen bez uspeha..AMIN

Isuse Hriste sine Boziji,pomiluj me gresnog
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2011 : 23:35:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Njegovo pravo, s kojim se ne moramo slagati ali bismo ga morali tolerirati, je bilo da ne vjeruje u Boga i da kritizira crkvu i religiju, pa cak i s radikalnih pozicija, u cemu je ponekad ustrajavao mislim i zbog ciste provokacije. Smatram da nije red svakog kriticara crkve proglasavati duhovnim bogaljem, intelektualnim patuljkom i cime sve ne samo zato sto se s njim ne slazemo.

Go to Top of Page

kosmajac
Average Member

Serbia
751 Posts

Member since 07/09/2010

Posted - 16/12/2011 : 23:38:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kosmajac a Private Message
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Njegovo pravo, s kojim se ne moramo slagati ali bismo ga morali tolerirati, je bilo da ne vjeruje u Boga i da kritizira crkvu i religiju, pa cak i s radikalnih pozicija, u cemu je ponekad ustrajavao mislim i zbog ciste provokacije. Smatram da nije red svakog kriticara crkve proglasavati duhovnim bogaljem, intelektualnim patuljkom i cime sve ne samo zato sto se s njim ne slazemo.

ma naravno...slazem se...ali kad vidim njega ja vidim i sve ostale sa slicnom misijom...pa me boli...sta da se radi kad sam hiper senzitivan

Isuse Hriste sine Boziji,pomiluj me gresnog
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/12/2011 : 03:05:04  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
RIP

iman ovu njegovu knjigu al druge stvari nisan cita.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 17/12/2011 : 03:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message
RIP

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4807 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 17/12/2011 : 17:05:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message
http://pescanik.net/knjige-2/ imate tu jednu njegovu knjigu... ja bas ne pijem to sto on pise... ali ko voli nek izvoli... ima jos ponesto vredno da se skine... ajd pozdrav svima...

sangue navajo
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 17/12/2011 : 21:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
RIP

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
30968 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 19/12/2011 : 09:40:56  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message
R.I.P.

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 21/12/2011 : 12:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message

Tako je pisao Hitchens: O neumoljivoj tami Sj. Koreje

Nedavno preminuli Christopher Hitchens prije nekoliko godina posjetio je Sjevernu Koreju, o cemu je pisao u tekstu znakovitog naslova: 'Nacija rasistickih patuljaka'. Tekst je nastao u veljaci 2010., u godini kad je pokojni Kim Jong Il i u formalno-pravnom smislu obogotvorio samoga sebe. Tekst prenosimo u cijelosti
.

Christopher HitchensChristopher Hitchens, briljantni britansko-americki filozof i intelektualac, koji je preminuo samo tri dana prije nego što ce 'Voljeni voda' krenuti orati nebeske njive, o potonjem je pisao u nekoliko navrata tijekom svoje karijere. Štoviše, Hitchens je prije nekoliko godina bio u kratkom posjetu Sjevernoj Koreji, o cemu je pisao i u tekstu znakovitog naslova: 'Nacija rasistickih patuljaka'. Tekst je nastao u veljaci 2010., u godini kad je pokojni Kim Jong Il i u formalno-pravnom smislu 'obogotvorio' samoga sebe, maknuvši iz ustava sve reference na komunizam i uvodeci, umjesto doticnog, 'songun' - politiku stavljanja vojske, odnosno sebe, na prvo mjesto u državi, što je doduše i dotad bila prakticna politika Kima mladeg. U sjecanje na Hitchensov lik i djelo, ovaj tekst, originalno napisan za magazin Slate, objavljujemo u cijelosti:

Nacija rasistickih patuljaka

Pri posjetu Sjevernoj Koreji prije nekoliko godina, imao sam srecu da dobijem prilicno ljubaznog vodica kojeg cu zvati g. Chae. Strpljivo me vodio kroz uništenu i izgladnjelu zemlju, tumaceci cinjenice pomocu nekakvog mehanizma poricanja i naoko nikada ne gubeci zanimanje za gargantuanske spomenike najhistericnijeg i najteatralnijeg kulta licnosti na svijetu. Jedne veceri, dok smo se pokušavali pogostiti žilavim komadicima pacetine, spomenuo je još jedan razlog zašto ne bi trebalo dugo odgadati dan kada ce cijeli poluotok biti ujedinjen pod blistavom vladavinom Dragog vode. Narod Južne Koreje, naglasio je, pretvara se u mješance. Stupaju u brakove sa strancima - cak i crnim americkim vojnicima, ili je bar tako cuo na svoje ocito gadenje - i gube svoju cistocu i osebujnost. Nisu za g. Chea cari etnickog mozaika, vec radije kruta i nezagadena uniformnost.

Tada sam bio pogoden trezvenim tonom kojim je to izrekao, kao da je uzeo zdravo za gotovo da to necu smatrati kontroverznim. Kratko sam se vrijeme pitao je li i ovaj oblik totalitarizma (jer ništa nije „totalnije" od rasistickog nacionalizma) dio propagande koju sjevernokorejska država prodaje svojim podanicima. Ali bio sam zaokupljen, kao i vecina malobrojnih posjetitelja u zemlji, impozantnijim i egzoticnijim oblicima totalitarizma koji su bili u ponudi: divovski mauzoleji i parade u kojima se naoko stapao klasicni staljinizam s izvitoperenim oblikom smjernog, patrijarhalnog konfucijanskog etosa.

Ideologija rasizma i ksenofobije

Karl Marx je u svom Osamnaestom brumaireu napisao da oni koji pokušavaju svladati novi jezik uvijek zapocinju prevodeci ga u jezik koji vec znaju. Tako sam i ja ogranicavao sebe (ne cineci pritom uslugu svojim citateljima) koristeci otprije postojece predodžbe staljinizma i istocnjacke pokornosti. Nedavno sam stavio bifokalne naocale koje mi je pribavio B.R. Myers sa svojom zapanjujucom novom knjigom Najcistija rasa: Kako Sjevernokorejci vide sebe i zašto je to važno te sada shvacam da sam stvari vidio naopako. Cijela ideja komunizma u Sjevernoj Koreji je mrtva, a njezin najnoviji „ustav", „ratificiran" prošlog travnja, tu rijec uopce ne spominje. Analogije s konfucijanizmom su lažne, a sve usporedbe s njime režimska su konstrukcija namijenjena iskljucivo strancima. Myers uvjerljivo dokazuje da bismo sustav Kima Jong-ila ustvari trebali promatrati kao fenomen vrlo ekstremne i patološke desnice. On je zasnovan na totalitarnoj mobilizaciji pod geslom „vojska ima prednost", održava se ropskim radom i usaduje ideologiju najbezobzirnijeg rasizma i ksenofobije.

Ovi njegovi zakljucci u dobro argumentiranoj i briljantno napisanoj knjizi sadrže zabrinjavajucu implikaciju da propaganda režima možda zapravo i misli tocno ono što kaže, što bi posljedicno znacilo da su pregovori o miru i razoružanju s njime gubitak vremena - možda i opasan gubitak.

Razmotrimo ovo: cak i u danima komunizma, bilo je diplomatskih izvještaja iz istocnog bloka i s Kube o paranoicnom karakteru sustava (koji nije poznavao pojam odvracanja i vlastitom je narodu rekao da je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja potpisao u lošoj vjeri), kao i njegovoj intenzivnoj mržnji prema strancima. Crni kubanski diplomat umalo je bio lincovan kada je pokušao pokazati svojoj obitelji znamenitosti Pyongyanga. Sjevernokorejske žene koje se trudne vrate iz Kine - glavnog saveznika i zaštitnika režima - prisiljene su podvrgnuti se pobacaju. Zidni plakati i natpisi koji sve Japance prikazuju kao barbare usporedivi su samo s opisom Amerikanaca kao cudovišnih karikatura kukastih nosova. (Ilustracije u ovoj knjizi naobrazba su za sebe.) Sjedinjene Države i njihovi partneri humanitarnom pomoci nadoknaduju velike manjkove u sjevernokorejskoj proizvodnji hrane, ali vlasti tome ne odaju ni trunke priznanja, vec svojim porobljenim podanicima govore da su vrece žita oznacene zvjezdicama i prugama danak koji preplašena Amerika placa Dragom vodi.

Život za domovinu

Myers takoder naglašava da su mnogi slogani koje država Sjeverna Koreja upotrebljava i izlaže u javnosti izravno posudeni - ovo je stvarno neka vrst ironije - od ideologije kamikaza iz japanskog imperijalizma. Svako dijete svaki dan sluša pricu o divnoj mogucnosti da položi život u službi domovine, uceci pritom ne bojati se pomisli na rat, cak ni nuklearni.

Režim ne može vladati samo pomocu terora, a sada mu je preostala samo vojnicka ideologija utemeljena na rasi. Ne treba se previše cuditi što je svaki „pregovor" s njime vece poniženje od prethodnog. Kako istice Myers, ne možemo ocekivati da ce se režim cjenkati oko vlastitog raison d'être.

15 centimetara

Sve nas koji preispitujemo sjevernokorejske teme zaokuplja jedno pitanje. Vole li ovi robovi uistinu svoje lance? Zagonetka ima nekolicinu opscenih zakljucaka. Ljudima ove sitne i grozomorne države nije, dakako, dopušteno usporedivati se sa životom drugih, a ako se požale ili pocine prijestup, bivaju uklonjeni s puta u logore koji su - sudeci prema standardu skrbi i ishrane u „širem" društvu - zasigurno pakao na zemlji koji se može opravdati jedino kratkocom svog trajanja. Ali rasna arogancija i nacionalisticka histerija mocno su vezivno tkivo najodvratnijih sustava, kao što se Europljani i Amerikanci imaju dobrog razloga sjecati. Cak i u Južnoj Koreji ima onih koji misle da je režim Kima Jong-ila, pod kojim sami ne bi mogli živjeti ni jedan jedini dan, nekako „autenticnije" korejski.

Ovo su dvije najrazornije cinjenice o Sjevernoj Koreji. Prvo, kada se pogleda nocu putem satelitske fotografije, to je podrucje neumoljive tame. Jedva je iskra svjetlosti vidljiva, cak i u glavnom gradu. Drugo, prosjecni Sjevernokorejac je 15 centimetara niži od Južnokorejca. Možda biste htjeli zamisliti koliki je višak vrijednosti cijeden iz takvog roba i koliko dugo kako bi se prehranila i održavala militarizirana zlocinacka obitelj koja u potpunosti posjeduje i zemlju i ljude u njoj.

Predstava užasa

Ali ovo dokazuje da je Myers u pravu. Za razliku od prethodnih rasistickih diktatura, Sjeverna Koreja je prakticki uspjela proizvesti novu vrstu. Izgladnjeli i zakržljali patuljci koji žive u mraku, držani u stalnom neznanju i strahu, mozgova ispranih mržnjom prema drugima, disciplinirani i zauzdani i dresirani kroz kult smrti: ova predstava užasa je naša buducnost, toliko jeziva da se naši vlastiti dragi vode ne usuduju s njome suociti te su u stanju samo viriti kroz prste ka onome što nas ceka.

Preneseno s portala magazina Slate

Prevela Diana Robaš

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/12/2011 : 13:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
nije ta S.korea ništa pretjerano drukcija od slicnih država di je isprobavan taj experiment.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000