Author |
Topic |
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 05/07/2012 : 19:07:48
|
evo jedan topikic u kome ide jednostavno pitanje: sta mislite tko je bio SRETNIJI: ljudi u srednjem vijeku ili mi sada?
|
Mrzim mrznju! |
|
Lucy Liu
Average Member
Croatia
707 Posts
Member since 14/09/2007 |
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12941 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 05/07/2012 : 19:16:30
|
quote: Originally posted by mamlaz
evo jedan topikic u kome ide jednostavno pitanje: sta mislite tko je bio SRETNIJI: ljudi u srednjem vijeku ili mi sada?
Ovisi. Govoreci o nekoj vecini, ljudi u srednjem vijeku su morali raditi za sebe, za plemica i za crkvu. Nisu se smjeli seliti, cijeli život su bili vezani za feudalni posjed. Ako su pokupili kakvu bolest najvjerojatnije bi umrli, jer za vecinu tegoba nije bilo lijeka.
A s obzirom da su ratni sukobi bili cesti, vrlo je velika šansa da budeš ubijen, silovan ili opljackan. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
bosancicigor
Average Member
Croatia
866 Posts
Member since 15/08/2009 |
Posted - 05/07/2012 : 19:22:03
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by mamlaz
Ovisi. Govoreci o nekoj vecini, ljudi u srednjem vijeku su morali raditi za sebe, za plemica i za crkvu. Nisu se smjeli seliti, cijeli život su bili vezani za feudalni posjed. Ako su pokupili kakvu bolest najvjerojatnije bi umrli, jer za vecinu tegoba nije bilo lijeka.
A s obzirom da su ratni sukobi bili cesti, vrlo je velika šansa da budeš ubijen, silovan ili opljackan.
Misliš, nešto slicno kao i danas |
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 05/07/2012 : 19:23:44
|
Ako izuzmemo par sitnica kao odsjecanje sake za kradu, spaljivanje na lomaci zbog heretizma, odlazak na desetak godina u krizarske pohode , kugu , tifus i drustvo vjerujem da su oni bili sretniji |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 05/07/2012 : 19:26:01
|
najsretnije vrijeme za covjeka je zacijelo bilo ono jedno kratko na samom pocetku covjecanstva, dok jedan covjek nije digao ruku na drugog covjeka i odlucio ga potciniti svojoj vlastitoj volji... nakon toga je covjecanstvo sasvim ošlo u kurac, što se mene tice. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 19:28:14
|
mislim da niste shvatili rijec sretniji:) nisam mislio na to tko je bolje zivjeo vec tko je bio sretniji? po onome glup i neznalica je sretniji od pametnoga:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
sandyboy
Average Member
628 Posts
Member since 09/09/2010 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 19:38:21
|
quote: Originally posted by kiky
najsretnije vrijeme za covjeka je zacijelo bilo ono jedno kratko na samom pocetku covjecanstva, dok jedan covjek nije digao ruku na drugog covjeka i odlucio ga potciniti svojoj vlastitoj volji... nakon toga je covjecanstvo sasvim ošlo u kurac, što se mene tice.
kiky je shvatio sta sam mislio |
Mrzim mrznju! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 19:39:50
|
quote: Originally posted by sandyboy
Postotak pametnih i glupih je uvijek isti. Samo se ukupni broj ljudi mijenja.
ali vecina tadasnjih "pametnih" je prema danasnjim mjerilima gluplja od vecine danasnjih "glupih":) |
Mrzim mrznju! |
|
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Member since 03/02/2010 |
|
fikus
Senior Member
1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 05/07/2012 : 21:47:57
|
Koja je uopce definicija srece? Je li sreca dobitak na kladionici? Ako pitate dijete onda je to nova igracka ili pokoja kuglica sladoleda. Student ce sretno poskociti u zrak nakon položene dvojke na ispitu. U srednjem vijeku sreca je bila nešto posthumno za one kojima je zemaljski život bio totalno mizeran, bolan i jadan. Rekao bih da je sreca izmišljotina novoga doba. Urla sa svake naslovnice magazina. I potpuno je nametnuta. Jednostavno moraš konstantno imati osmjeh od uha do uha i tako cijeli dan. I ako nisi sretan nisi normalan. A svi znamo da nismo sretni. Nisam sretan što mi djeca gledaju ovakav svijet. S druge strane sretan sam što smo zdravi. I druge srece mi ne treba. Sreca je najveca kada to još nije. |
always progressive, never conventional! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 22:04:53
|
sreca je kada purgerinjerosi dodju u Rijeku, iskoristimo ih i zadovoljimo se, a oni sretni odu doma i jos se hvale kako je bilo dobro u Rijeci na pregledu:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Member since 04/05/2008 |
Posted - 05/07/2012 : 22:46:41
|
Sretan je covek onaj ko je zadovoljan sa onime što ima. Kako je današnji covek napastvovan medijima i društvom koji ga ubedjuju da mu to i to treba,teško je ovih dana biti sretan,uvek nešto nedostaje. Strašna su mi svedocanstva roditelja cija deca pohadjaju školu,i koja su nesretna jer nemaju odredjeni telefon,ili slicno. Stoga,kolekcionari stripova su nesretni-uvek im nešto treba. |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 05/07/2012 : 22:55:40
|
U srednjem vijeku su bili nesretni no nisu to ni znali. Mi smo danas nesretni, ali to znamo. Kljucno kod onog indijanca je: "Žene su obavljale sav posao". Odlican sistem, ako ne spadaš u žensku polovinu populacije...
Postoje komadici vremena i prostora u kojima su ljudi stvarno dobro živjeli. Hrvatska danas ne spada u tu kategoriju... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 05/07/2012 22:56:40 |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 23:00:03
|
quote: Originally posted by tronožac
Sretan je covek onaj ko je zadovoljan sa onime što ima. Kako je današnji covek napastvovan medijima i društvom koji ga ubedjuju da mu to i to treba,teško je ovih dana biti sretan,uvek nešto nedostaje. Strašna su mi svedocanstva roditelja cija deca pohadjaju školu,i koja su nesretna jer nemaju odredjeni telefon,ili slicno. Stoga,kolekcionari stripova su nesretni-uvek im nešto treba.
znaci srednji vijek je bolji, tj. ljudi su bili sretniji? nisi odgovorio na pitanje. ja iskreno ne znam na svoje pitanje odgovoriti, ali pred danasnjim konzumerizmom mislim da i ekipa pred 500 godina nije bila nesto puno monje sjebana od nas. |
Mrzim mrznju! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 23:01:41
|
quote: Originally posted by Obi-wan
U srednjem vijeku su bili nesretni no nisu to ni znali. Mi smo danas nesretni, ali to znamo. Kljucno kod onog indijanca je: "Žene su obavljale sav posao". Odlican sistem, ako ne spadaš u žensku polovinu populacije...
Postoje komadici vremena i prostora u kojima su ljudi stvarno dobro živjeli. Hrvatska danas ne spada u tu kategoriju...
a kada je bila u tome razdoblju:) hehe ne odgovaraj, odgovor znam:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Posted - 05/07/2012 : 23:18:44
|
Gospodime Mamlaz,pošto ste Vi ipak ateista koji se zanima teologijom (zvuci cudno od pocetka recenice,zar ne)probacemo jezikom koji Vam je draži-covek je po rodjenju prirodno bice,no kao se zavreme života muci,ili biva mucen od spoljnih i unutrašnjih uticaja(preslikanim iz spoljnih) postaje neprirodno bice,cija svrha života postaje naum da postane natprirodno bice.Ovo natprirodno se ne odnosi na ale i karakondžule vec potreba da se covek uzdigne iznad greha u koji je pao i pobedi nametnute mu zakone. Kako civilizacija koju znamo,sve više srlja u propast,coveku je sve teže da postane oslobodjen,odnosno nadprirodan jer je sve više vezan svakodnevnicom-te mi se cini da je bio sretniji pre hiljadu godina. To bi bilo sve,sem ako se sretnost ne meri icem,picem,i sisatom snajkom koja njišti kao penzioner kada mu se ponudi žvaka umesto kusura. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 05/07/2012 : 23:34:10
|
che? sto bi rekli na engleskom:) na krivi topik tronozac si postao. ajd o tome negdje drugdje. ovdje nisam mislio nista o vjeri vec o sreci. i o tome koliko su ljudi opcenito sretni, sada , i nekada. ostav se ateizma i vjera. |
Mrzim mrznju! |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Posted - 05/07/2012 : 23:51:51
|
Nije krivi topik,vec sagovornik,jer kako shvatiti drugacije ako tražiš tudje mišljenje a potom te ono ne zanima,ili ga ne shvataš a ne želiš to da priznaš,što opet izadje na to da te ne zanima. Možda je moj pristup pogrešan.Da probamo sa igrokazom.Neka autor topika pravilno rasporedi sledece radnje u covekovom životu da bi dobili njegovo vidjenje srece. Dakle...njamnjam,serser,jebjeb,prdprd,zevzev,pišpiš,gloglo,jaja. Primecuješ da sam na kraju stavio ono cime bi ti zapoceo igrokaz,dalje bi trebalo ici ? |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 06/07/2012 : 01:06:36
|
Želio bih da se zahvalim drugu Mamlazu na otvaranju ove vrlo zanimljive teme, te na zdravorazumskim stavovima koje konstantno iznosi pred tvrdoglavu forumsku publiku.
Naravno, govorancija o "sreci" današnjice i vremena kada je mucenje i pogubljenje bila javna zabava, a crkva i vladajuca klasa nisu vršile konacnu represiju nad covjekom-radnikom iskljucivo zbog nemogucnosti tehnologije i nesavršenosti sredstava, namece logican zakljucak.
A on glasi: ne živimo u savršenom svijetu, svakako, ali napredujemo i nastavljamo dalje. Možda polako, sa usponima i još vecim padovima, ali nezaustavljivo. Što više covjek bude imao vjere u sebe, a ne u mitove i dogme, više znanja, razumijevanja i mogucnosti, svijet ce biti, mic po mic, svijetlije mjesto. |
Edited by - Mhejl on 06/07/2012 01:08:50 |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 06/07/2012 : 12:00:48
|
Definicija srece?
Znanost i tehnološki napredak vrlo malo utjecu na subjektivni osjecaj srece. Ajde, mogu utjecati u onom dijelu osjecaja materijalnog zadovoljstva da imamo bolja i sigurnija sredstva transporta, klima uredaje, elektricnu struju i tekucu vodu te zdravstvenu zaštitu/lijekove, cega sve nije bilo u srednjem vijeku (mada je vec Rim imao tekucu vodu, ali dobro). Ali na srecu, teško...
Ovo da su ljudi u srednjem vijeku svi odreda bili muceni, ubijani, potlaceni i masovno nesretni je stara ateisticka bezbroj puta ponavljana prica korištena u borbi protiv Crkve, pa je onda takav mentalni sustav prenijet i na cijelo razdoblje ili bolje receno, koncept srednjega vijeka, koji je nastavno na takvu retoriku dobio negativnu konotaciju. Goebbels je o takvog pristupa napravio znanost..
Zakljucujem dakle da ljudi u srednjem vijeku nisu bili sretniji nego danas, niti je današnji covjek sretniji od ondašnjega. Ovo je zato jer sreca ovisi o onome što je unutar covjeka, a ne što dolazi izvana. A o Onomu tko može dati pravu srecu i gdje ga treba ici tražiti necu dalje pisati jer vjerujem da bi mi se zbilo kao kosmajcu...
|
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 06/07/2012 : 14:15:12
|
quote: Originally posted by Mhejl
Želio bih da se zahvalim drugu Mamlazu na otvaranju ove vrlo zanimljive teme, te na zdravorazumskim stavovima koje konstantno iznosi pred tvrdoglavu forumsku publiku.
ok. shvatio sam poruku necu vise gnjaviti ljude |
Mrzim mrznju! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 06/07/2012 : 14:17:00
|
quote: Originally posted by tronožac
Nije krivi topik,vec sagovornik,jer kako shvatiti drugacije ako tražiš tudje mišljenje a potom te ono ne zanima,ili ga ne shvataš a ne želiš to da priznaš,što opet izadje na to da te ne zanima. Možda je moj pristup pogrešan.Da probamo sa igrokazom.Neka autor topika pravilno rasporedi sledece radnje u covekovom životu da bi dobili njegovo vidjenje srece. Dakle...njamnjam,serser,jebjeb,prdprd,zevzev,pišpiš,gloglo,jaja. Primecuješ da sam na kraju stavio ono cime bi ti zapoceo igrokaz,dalje bi trebalo ici ?
ok. bit cu tolerantniji |
Mrzim mrznju! |
|
|
Topic |
|