Author |
Topic |
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 05/09/2012 : 19:35:40
|
Ovo najviše sam prepisa zbog incidenta koji se dogodio u mom mistu prije par godina kada su nogometaši Dinama provcirali moje sumještane..
"Cinjenica je, ona neoboriva, da je Dinamo dekretom komunistickih vlasti osnovan u lipnju 1945. i nikakva gimnastika ne može to promjeniti. Je, dogadalo se da su klubovi mijenjali svoja imena, simbole, znacke, ambleme, boju dresa, ali se nije dogodilo do slucaja s maksimirskim klubom da svojataju tudu tradiciju i rodendane. Hajduk je spasio svoje ime i postojanje zahvaljujuci cinjenici da je kompletna momcad "bijelih" otišla u partizane, na Vis, pa onda dalje u južnu Italiju. Prethodno, što je najznacajnije, vodstvo i igraci Hajduka odbili su ponudu okupatora, tj. fašisticke Italije, da zaigraju u talijanskom prvenstvu, u Seriji A. S druge strane tri zagrebacka kluba HAŠK, Gradanski i Concordia nastavili su svoj život, nastupanja i nadmetanja i poslije pada Kraljevine Jugoslavije, znaci pod režimom NDH. E, sad možemo se složiti da nije bilo u redu ili korektno da komunisticki režim jednim nasilnim aktom izbriše iz evidencije, rasturi, rasformira pojedine klubove kako se to uradilo ne samo sa tri zagrebacka poznata kluba, nego i s nizom drugih (Jugoslavija, BSK, Slavija, SAND, Zrinjski itd.), ali je to nepobitna cinjenica. U Dinamu su i do sada nastojali objasniti kako su "modri" nasljednici HAŠK-a i Gradanskog, zato su s mnogo pompe 1998. proslavili 95 godina postojanja "svojeg kluba", u HNK u Zagrebu, u prisutnosti predsjednika Franje Tudmana i drugih velikodostojnika. Kao da je Dinamo u stvari osnovan 1903. Naravno uvidjeli su da je to falsifikat, da je to neprorodno, da nema veze s povijesnom cinjnicom. Kao što je bez veze i ovo nastojanje da se korijeni nadu u osnivanju Gradanskog. Ne, to su jalovi pokušaji pojedinaca umjesto da prihvate casno ime Dinamo...Ono što je istina to je da je Dinamo u korijenu imao hrvatski znacaj. I mnogi su kroz navijanje za taj klub zapravo manifestirali privrženost Hrvatskoj. Cesto puta je skandiranje imena Dinamo imalo taj hrvatski podtekst. A što se tice zvijezde petokrake na dresu Hajduka, koja nije ni u kojem slucaju bila ona s grba tvornice ulja, mora se naglasiti da su "bijeli" oduvijek bili režimski klub, da su na svoj nacin služili aktualnim vlastima. No, nikad talijanskoj ili endehazijskoj koja je prodala Split i Dalmaciju talijanima. U Hajduku su koketirali, bilo ime je drago kad se spominjalo, pa i tretiralo, kako su Titov klub. To, medutim, nije bilo istina. Naime, maršal Tito se u biti nije narocito zanimao za sport, najmanje za nogomet. Njegova je ideja bila Partizan, pa je i igracima Hajduka ponudeno da u kompletnom sastavu dodu u Beograd i nastave svoju misiju "Hajduka NOV i POJ", kako su se zvali "bijeli" tijekom turneja po južnoj Italiji i Bliskom istoku. Oni su to odbili, ostali su u Splitu. Ali, zato je legija zagrebackih sportaša, u prvom redu nogometaša, pohrlila u Partizana, malobrojni iz politickih pobuda, vecina sa željom da spase karijeru i osiguraju bolji život. Hajduk je pobjegao u partizane pod vodstvom Janka Rodina, olimpijca, reprezentativca, jednog od legendarnih kapetana i 1944. lidera HSS-a u Splitu. I na Visu je Rodin kao predsjednik Hajduka, na dan splitskog zaštitnika svetog Duje 7. svibnja 1944., poslao poruku o obnovi HNK Hajduka, znaci hrvatskog nogometnog kluba. To je u svim dokumentima, to je neoboriva povijesna cinjenica. "Bijeli" su stavili na svoj dres zvijezdu petokraku s razlogom, jer su se opredijelili za antifašizam, za borbu protiv talijanskih okupatora. Nogometaši Hajduka, kao hrvatski partizani, pridonjeli su afirmaciji borbe protiv sila osovine, oni su fakticki bili na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zato su i sacuvali svoje ime, kontinuitet postojanja, prestiž i tradiciju. Zvijezda petokraka na dresu Hajduka do 1990., u tom kontekstu, nikako ne bi smjela biti proskribirana, sve dok se splitki klub nije vratio svojem iskonskom amblemu iz 1911. Uostalom baš i ne pamtim znacajne sportske klubove (osim vaterpolista Jadrana i Juga) koji u svojem grbu nisu imali zvijezdu petokraku. Još nešto: kad su igraci Hajduka u ljeto 1990. na turneji u Australiji skinuli grb sa zvijezdom, Dinamo je u to vrijeme igrao u Americi, ali s petokrakom, istina baš neuocljivom, prilijepljenoj uz ono malo "d".
Ne, nije ovo cijepljenje dlake na dva ili dvadeset dijelova i dokazivanje tko je tko, nije ovo nastojanje da se dokazuje koji klub je više ili manje bio pod utjecajem komunistickih vlasti. To danas vjerovatno i nije bitno osim u slucajevima kad se javljaju pojedini mudraci zbog kojih ovo i pišem. Recimo, društvo mladog vratara Dinama Filipa Loncarica razjarilo je u Vodicama grupu navijaca Hajduka kad su im provokativno doviknuli: "Tito, partija - Hajdukova armija". Uz to se cesto poteže argument kako su mnogi od pedesetak tisuca prisutnih zaplakali na stadionu u Poljudu u trenutku objave Titove smrti, zapjevalo se onu "Druže Tito mi ti se kunemo...". Istina je, plakali su i pjevali mnogi, jednako kao što se žalostila vecina na zagrebackom kolodvoru, a bilo ih je i deset puta više nego na Poljudu, prigodom prolaza Plavog vlaka iz Ljubljane prema Beogradu, uz pjesmu zahvalnosti maršalu i uz obilje papirnatih maramica. I odakle pravo pojedincima iz redova modrih i bbb-a da svoj klub i sebe smatraju vecim hrvatima od navijaca Hajduka, Rijeke, Osijeka, Cibalije, Zadra, Šibenika, Istre, Varaždina..."
|
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
|
Combatrock
Advanced Member
Serbia
4807 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Posted - 05/09/2012 : 20:34:45
|
quote: Originally posted by Combatrock
u vodicama nema vise dobrog zezanja... a?
pa ne damo bas da nam svi "seru" po glavi..recimo ja ako dodem u Zagreb i na nekom mistu di nebi smija recem da sam iz Vodica mogu dobit jebene batine (priku su mi tako prebili gori)..naime sta je bilo..prije jedno 6-7 godina za vrime vodicke feste vode boysa njih jedno 15-tak je doslo na trg u Vodicama kod crkve i pocelo pivat dinamovu himnu..naravno skupila se ekipa i posteno ih izmlatila..neki su letili i u more..nema nas puno i preko lita je misto krcato, svak se bavi svojim poslom, ali jednostavno kad treba tu smo da pokazemo zube.. |
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Posted - 05/09/2012 : 20:39:56
|
quote: Originally posted by dosada
a loše kad se u Hrvatskoj pjeva himna nekog našeg kluba, osim Hajduka!? Stvarno razlog da se nekom nanesu teške fizicke ozljede...bravo, bravo!
zna se dobro sta je pivanje dinamove himne u Dalmaciji (ne kazem u svim mistima ali u vecini) - NAJOBICNIJA PROVOKACIJA |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Posted - 05/09/2012 : 21:16:49
|
quote: Originally posted by brni
a loše kad se u Hrvatskoj pjeva himna nekog našeg kluba, osim Hajduka!? Stvarno razlog da se nekom nanesu teške fizicke ozljede...bravo, bravo!
zna se dobro sta je pivanje dinamove himne u Dalmaciji (ne kazem u svim mistima ali u vecini) - NAJOBICNIJA PROVOKACIJA
i obrnuto jel tak...
e vidiš u Medisonu nije provokacija navijat za Lakerse ni obrnuto, pa se nadam da bumo i mi dostigli taj stupanj navijacke svijesti. A ne pjevanje shvacali kao provokaciju! nadam se da bumo |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 05/09/2012 : 21:18:21
|
Idi u Ohio i pevaj Michiganovu himnu u prvoj kafani, proci ces k'o boysi u vodicama :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/09/2012 : 21:20:50
|
zna se dobro sta je pivanje dinamove himne u Dalmaciji (ne kazem u svim mistima ali u vecini) - NAJOBICNIJA PROVOKACIJA
i obrnuto jel tak...
e vidiš u Medisonu nije provokacija navijat za Lakerse ni obrnuto, pa se nadam da bumo i mi dostigli taj stupanj navijacke svijesti. A ne pjevanje shvacali kao provokaciju! nadam se da bumo
šta ti insinuiraš? da postanemo 51. država USA? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
|
bosancicigor
Average Member
Croatia
866 Posts
Member since 15/08/2009 |
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Member since 03/02/2010 |
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
|
wele
Advanced Member
Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
Posted - 06/09/2012 : 01:09:46
|
quote: Originally posted by Zlotvor
quote: Originally posted by Tutta
hajduk split i dinamo zagreb su hrvatski klubovi!!!
You don't say???
Sam je zakljucio,sam |
|
|
Otto Kraus
Average Member
Sweden
609 Posts
Member since 12/08/2010 |
Posted - 06/09/2012 : 01:28:01
|
quote: Originally posted by Combatrock
u vodicama nema vise dobrog zezanja... a?
pa ne damo bas da nam svi "seru" po glavi..recimo ja ako dodem u Zagreb i na nekom mistu di nebi smija recem da sam iz Vodica mogu dobit jebene batine (priku su mi tako prebili gori)..naime sta je bilo..prije jedno 6-7 godina za vrime vodicke feste vode boysa njih jedno 15-tak je doslo na trg u Vodicama kod crkve i pocelo pivat dinamovu himnu..naravno skupila se ekipa i posteno ih izmlatila..neki su letili i u more..nema nas puno i preko lita je misto krcato, svak se bavi svojim poslom, ali jednostavno kad treba tu smo da pokazemo zube..
--------------------------------------------------------- Ma trebalo bi istuci svakoga tko na ribarskim ili slicnim feštama uopce zapocne pjevati bilo kakvu navijacku pjesmu,pa nije na stadionu... Što se tice vas dalmatinaca i purgera,žalosno je što negdje u Hrvatskoj ne smijete reci odakle ste,a i jadno. Ja sam Slavonac i nigdje me ne gledaju mrko kad dodjem,pa sam izgleda na neki nacin i pocašcen ... |
|
|
andjusticeforall
Advanced Member
Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 06/09/2012 : 09:34:53
|
http://youtu.be/9oXHS0bvSQY |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 07/09/2012 : 00:37:44
|
quote: [i]Originally posted by brni[/i
"Cinjenica je, ona neoboriva, da je Dinamo dekretom komunistickih vlasti osnovan u lipnju 1945. i nikakva gimnastika ne može to promjeniti.
osim vas hajdukovaca nitko drugi ni ne zeli baviti obaranjem te cinjenice
ali je cinjenica da hajduk nije osnovan u hrvatskoj i u splitu, pa jel hajduk splitski i hrvatski klub?, zna se ni u prvoj utakmici nije bilo splicana, pa jel to znaci da je splitski klub?
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:39:09
|
quote: Originally posted by Kruger
"Cinjenica je, ona neoboriva, da je Dinamo dekretom komunistickih vlasti osnovan u lipnju 1945. i nikakva gimnastika ne može to promjeniti.
ali je cinjenica da hajduk nije osnovan u hrvatskoj i u splitu, pa jel hajduk splitski i hrvatski klub?, zna se ni u prvoj utakmici nije bilo splicana, pa jel to znaci da je splitski klub?
krugeru zaboravia si terapiju veceras |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:40:48
|
Je, dogadalo se da su klubovi mijenjali svoja imena, simbole, znacke, ambleme, boju dresa, ali se nije dogodilo do slucaja s maksimirskim klubom da svojataju tudu tradiciju i rodendane.
ajd objasni, kako velis dogadjalo se to i drugima, pa samo svi imaju pravo na povjset ali dinamo nema |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:42:59
|
quote: Originally posted by lwood
krugeru zaboravia si terapiju veceras
bilo bi ti bolje da pitas sto je to brni zaboravija, podosto toga, a koliko nelogicnosti i kontradikcije |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:45:49
|
krugeru smiri se evo ti jedna slika za meditaciju:
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:46:55
|
i igraci Hajduka odbili su ponudu okupatora, tj. fašisticke Italije, da zaigraju u talijanskom prvenstvu, u Seriji A. S druge strane tri zagrebacka kluba HAŠK, Gradanski i Concordia nastavili su svoj život, nastupanja i nadmetanja i poslije pada Kraljevine Jugoslavije
usporedba ti uopce ne stoji, zagrebacki klubovi su se nadmetali u hrvatskom prventstvu, pa prema tome nisu ucinili nikakav grijeh, a hajduk je ucinio pametnu stvar sto je odbio nadmetati se u tudjinskoj ligi |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Posted - 07/09/2012 : 00:50:41
|
lwoode, opusti se
dobia si ti sliku za meditaciju,valjda ce te smirit pa ceš pisat manje pizdarija |
|
|
Topic |
|