Author |
Topic |
|
Lorda
Average Member
Croatia
643 Posts
Member since 07/11/2002 |
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 29/11/2002 : 14:53:53
|
Ne znam, to moze biti i posveta. Mozda ljudi vole Fonta i citaju njegove stripove. Nekada se neki detalj jednostavno ureze u pamcenje i normalno je da crtac kad tad naidje na slicnu temu gdje bi to mogao iskoristiti. Mislis da to svi ne rade samo sto vrhunski autori to bolje zamaskiraju. Ako crtas covjeka recimo dok trci, to je vec svak nacrta tako da ti ne preostaje nego nacrtati to isto ali svojim stilom ( jedino ako mu ne dodas jos dvi noge ).
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29291 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 29/11/2002 : 14:59:18
|
Ma Nathan, a i ostali su puni takvih citata. Pa pogledaj samo koliko je Nathana ili Dylana obrade poznatih filmova ili knjiga. Mozda Parlov moze reci nesto vise o tome, ali mislim da je to stvar od crtaca do crtaca, sigurno ne postoji preporuka urednistva "kradite od ovog ili onog" . Znam slucaj sa Lazarus Leddom, epizoda "Dama Herc" u kojoj je crtac doslovno pokrao C.Villu, montirajuci njegove kadrove iz Martija i Texa i onda mu je Ade Capone, sef LL-a dao otkaz. Zox, bilo je o tome u "Fumo di China" ako se dobro sjecam, imas li ti to mozda i znas li nesto vise o tome?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Lorda
Average Member
Croatia
643 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 29/11/2002 : 15:00:07
|
Nist me uvjerili,i dalje mislim da je to krada.Ima primjera kada suvremeni strip crtaci CITIRAJU npr.neke klasicne autore i to se jasno vidi,npr.kadar preko cijele stranice s nekim humoristicnim detaljem.A ovaj mi se primjer baš cini skriven,ali kažem možda sam pogriješio.
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17790 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
sarajlija
Starting Member
5 Posts
Member since 17/10/2002 |
Posted - 29/11/2002 : 15:29:46
|
sto se mene tice meni je bitno da je dobar crtez i prica a nisam neki bas ni ljubitelj NN ali zelio bih pohvalit urednika-e ove stranice na novim slikama naslovnica zagora koji su izasli u italiji
|
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 29/11/2002 : 16:16:11
|
Da, markos, sjecam se, i to je Claudio Villa licno primijetio, pa je javio Caponeu, Capone je crtaca otpustio, napisao tekst za stranicu poste u LL, dao Villi da procita a Villa je rekao da je to ipak preostro, da ne treba covjeku unistiti karijeru. Tekst koji je na kraju objavljen u LL je bio nesto blazi, ali opet prilicno ostar. Na kraju se crtac na stranicama Fumo di China izvinuo, i dalje ne znam jesu li ga vratili na posao ili ne.
Nije politika urednistva reci "kradite od ovog ili onog", ali znam da uz Sclavijeve scenarije crtacu dolaze stripovi i videokasete, ali u njegovom slucaju to je malo komplikovanije, on je i pisac, njegove knjige su u postmodernom struji, a tu se "krade" sakom i kapom. Samo to nije kradja, nego nesto malo komplikovanije za objasniti. Scenaristi koji su dosli poslije njega to isto rade, samo posto ne znaju ZASTO, u mnogim slucajevima mozemo mirne duse reci da je to kradja... Cak u jednom Zagoru, a to mi je vrlo simpaticno izgledalo, ima jedna scena koja je preuzeta iz Asterixa (!) Hm... kad bolje razmislim, mislim da je to pisao bas Sclavi...
I'm not here, this isn't happening |
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 29/11/2002 : 16:20:50
|
Sa takvim stvarima u svijetu stripa zaista se ne bi trebalo opterecivati! Ima cesto situacije da neki vrlo kvalitetni crtaci pokupe neki crtez onako podsvijesno. To se dogada kada su pod utjecajem necega sto ih je zaista odusevilo. Ja ne vidim u tome nista lose, ok slazem se da se pretvori u hiperprodukciju tj. da netko stalno precrtava tude radove da bi bio ljut, no ovako...
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 29/11/2002 : 17:03:16
|
Joj cak su i Gruca kopirali.Ne citam vise Dylana ;-))). Gdje ce Villu kopirati pitam se zar je bio zaduzen za naslovnice LL;-)).Stvarno smijesno da neko ko zna crtati sve precrta od drugog crtaca...
Go ahead punk, make my day...
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29291 Posts
Posted - 29/11/2002 : 17:05:03
|
quote:
Da, markos, sjecam se, i to je Claudio Villa licno primijetio, pa je javio Caponeu, Capone je crtaca otpustio, napisao tekst za stranicu poste u LL, dao Villi da procita a Villa je rekao da je to ipak preostro, da ne treba covjeku unistiti karijeru. Tekst koji je na kraju objavljen u LL je bio nesto blazi, ali opet prilicno ostar. Na kraju se crtac na stranicama Fumo di China izvinuo, i dalje ne znam jesu li ga vratili na posao ili ne.
Nije politika urednistva reci "kradite od ovog ili onog", ali znam da uz Sclavijeve scenarije crtacu dolaze stripovi i videokasete, ali u njegovom slucaju to je malo komplikovanije, on je i pisac, njegove knjige su u postmodernom struji, a tu se "krade" sakom i kapom. Samo to nije kradja, nego nesto malo komplikovanije za objasniti. Scenaristi koji su dosli poslije njega to isto rade, samo posto ne znaju ZASTO, u mnogim slucajevima mozemo mirne duse reci da je to kradja... Cak u jednom Zagoru, a to mi je vrlo simpaticno izgledalo, ima jedna scena koja je preuzeta iz Asterixa (!) Hm... kad bolje razmislim, mislim da je to pisao bas Sclavi...
I'm not here, this isn't happening
ZNAO SAM DA ZNAS! Vidis, ti sigurno znas puuuuuno zanimljivih informacija ali se ih se mora kljestima izvlaciti iz tebe. Pa pricaj nam malo covjece!
BTW, sto se tice dokumentacije, prije neki dan sam vidio novi scenarij koji je Parlov dobio i uz njega dosta slika indijanskih totema, poglavica, suma, krajolika i slicnih stvari sto je po meni skroz ok, jer to crtacu sluzi kao referenca koje se on moze a i ne mora pridrzavati, ali svakako mu puno pomazu pri radu. Znam isto tako da su Goranu poslali Prattov Fort Wheeling kao dokumentaciju za Texonea kojeg on nije koristio dok je crtao, ali su ga svejedno svi gnjavili "pa daj zatvori malo tog pratta" - u smislu da ga kopira. Sad, uopce se ne bi cudio da uz neke epizode Nathana crtac ne dobije hrpu filmova i stripova kao reference, pa sad kako ce on to iskoristiti je osobna stvar svakog crtaca...
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 29/11/2002 : 17:08:33
|
Dobro zboris:-)
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
|
|
GParlov
Special guest star
2246 Posts
Member since 06/11/2002 |
Posted - 30/11/2002 : 04:23:56
|
Dobro..za Fort Wheeling su vjerojatno htjeli da "osjetim" atmosferu koju bi trebao prenjesti u Texone.Smjesno je bilo to sto su svi mislili da se ne odvajam od tog albuma ni dok spavam,dok ga u stvari nisam bio niti otvorio.Dobro,ajde,pogledao sam ilustracije ...one akvarele kojima obicno nafilaju Prattove albume i koji su od reda fantasticni ali to je sve.Sam strip gotovo da nisam ni pogledao.Nisam ja neki veliki Prattov fan.Svida mi se "Balada" i jos tu itamo neki Corto...ali to sve nije dovoljno da bih naveo Pratta kao neki svoj uzor.Iako,moram biti iskren,na kraju sam "citirao" jednu njegovu ilustraciju,jedan od tih famoznih akvarela.Radi se o indijancu koji pada sa stabla pogoden metkom.U mom slucaju se stvarno radi o citatu...jer i Nizzi je ,dok je pisao pricu ,bio pod ne malim utjecajem Prattovog "Wheelinga",pa sam rekao ...ajde,kad je vec tako idem mu napraviti jedan homage.Na kraju sam i naslovnicu nacrtao kao nekakav svojevrstan citat Gesuitte Joea (Tex u kanuu)....i to je sve zajedno ispalo kao hommage Hugu Prattu.Medutim...uz "Fort Wheeling" sam dobio i videokazete "Posljednji Mohikanac" i "Crni Mantil" koje sam zaista pogledao i desetak puta zaustavljajuci sliku i precrtavajuci detalje ili pejzaze.Je li to isto kopiranje?U Bonelliju kradu?!Naravno! Ima toga puno vise nego sto ste vi ovdje nabrojali.Meni se neda nabrajati sve slucajeve gdje sam uocio "kradju",ali jedan od eklatantnijih primjera koji mi je ostao u sjecanju je kad je Alessandrini,kojeg smatram jednog od najvecih,bez problema pokrao pola Fontovog Hana Polinezije za jednu trodjelnu epizodu M.Misterije koja se dogadjala na Pacifickim otocima.(u Italiji negdje oko broja 110).Mislim...neki gore navedeni autori...trebaju kopirati!Bolje da kopiraju pa da to na nesto lici,nego da rade po svom i da to ni na sta ne lici!Ali jednom Alessandriniju to stvarno ne treba.Sranje!
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29291 Posts
Posted - 30/11/2002 : 12:06:01
|
quote:
Dobro..za Fort Wheeling su vjerojatno htjeli da "osjetim" atmosferu koju bi trebao prenjesti u Texone.Smjesno je bilo to sto su svi mislili da se ne odvajam od tog albuma ni dok spavam,dok ga u stvari nisam bio niti otvorio.Dobro,ajde,pogledao sam ilustracije ...one akvarele kojima obicno nafilaju Prattove albume i koji su od reda fantasticni ali to je sve.Sam strip gotovo da nisam ni pogledao.Nisam ja neki veliki Prattov fan.Svida mi se "Balada" i jos tu itamo neki Corto...ali to sve nije dovoljno da bih naveo Pratta kao neki svoj uzor.Iako,moram biti iskren,na kraju sam "citirao" jednu njegovu ilustraciju,jedan od tih famoznih akvarela.Radi se o indijancu koji pada sa stabla pogoden metkom.U mom slucaju se stvarno radi o citatu...jer i Nizzi je ,dok je pisao pricu ,bio pod ne malim utjecajem Prattovog "Wheelinga",pa sam rekao ...ajde,kad je vec tako idem mu napraviti jedan homage.Na kraju sam i naslovnicu nacrtao kao nekakav svojevrstan citat Gesuitte Joea (Tex u kanuu)....i to je sve zajedno ispalo kao hommage Hugu Prattu.Medutim...uz "Fort Wheeling" sam dobio i videokazete "Posljednji Mohikanac" i "Crni Mantil" koje sam zaista pogledao i desetak puta zaustavljajuci sliku i precrtavajuci detalje ili pejzaze.Je li to isto kopiranje?U Bonelliju kradu?!Naravno! Ima toga puno vise nego sto ste vi ovdje nabrojali.Meni se neda nabrajati sve slucajeve gdje sam uocio "kradju",ali jedan od eklatantnijih primjera koji mi je ostao u sjecanju je kad je Alessandrini,kojeg smatram jednog od najvecih,bez problema pokrao pola Fontovog Hana Polinezije za jednu trodjelnu epizodu M.Misterije koja se dogadjala na Pacifickim otocima.(u Italiji negdje oko broja 110).Mislim...neki gore navedeni autori...trebaju kopirati!Bolje da kopiraju pa da to na nesto lici,nego da rade po svom i da to ni na sta ne lici!Ali jednom Alessandriniju to stvarno ne treba.Sranje!
Pretpostavljam da govoris o epizodi "Otrovni okean / Alisejsko ostrvo" tj. "More otrova / Otok vjetra". Vjerojatno bi bilo zanimljivo ici detaljno analizirati sve te epizode i traziti citate, kopije i slicno, dala bi se napraviti knjiga o tome:-))) Ali mislim da si u pravu, kad to radi neki no name pocetnik onda ajd, nema veze, covjek se uci, ali kad to napravi Alessandrini, nije mu bas na cast.
|
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Posted - 30/11/2002 : 12:10:23
|
Ne pretjerujte obojica! Svatko bira svoj nacin rada. Ako je Alessandrini u tom trenutku smatrao da mu je potrebno preuzeti/precrtati Fonta onda je to OK. Ne vidim bas nista lose u tome...
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
|
Billy
Average Member
Croatia
603 Posts
Member since 24/02/2002 |
Posted - 30/11/2002 : 19:04:39
|
Ako vec u Hollywoodu snimaju tone remakeova klasika sa svih strana svijeta, ako ekraniziraju silu romana, adaptiraju stare tv serije, mislim da ako netko u kojoj slicici "opljacka" poznatijeg autora od toga ne treba raditi halabuku. Uostalom da se spremam skociti bungee jump, pogledao bih prije nekoga kako to radi
Nothing is more terrifying then attempting to make people laugh and failling |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 01/12/2002 : 00:28:03
|
To je ista stvar kao s muzikom. Neki primjete, ali vecina ne. Draze mi je cut kvalitetnu obradu nego smetlarsku novokomponovanu.
Hiljadu mu epruveta moga dede apotekara, tvorica, bubnjeva Darkwooda, Crvenih Mundira i vampira! |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 01/12/2002 : 01:52:37
|
Yup, kvalitetan crtez je bitan, pa sad je li to preuzeto od nekoga ili nije, u biti who cares. Ipak, meni su licno najdrazi ljudi koji donose u crtezu neka nova rjesenja, nesto neprovaljeno. Po mom skromnom misljenju, u Bonelliju imamo bar dva primjera takvog pristupa, a to su Casertano (sa onim fish eye kadrovima) i Bonazzi (koga ovdje jos niko nije spomenuo, cini mi se, ali tip je totalno kreativan).
|
|
|
|
Topic |
|
|
|