Author |
Topic |
emirem
Advanced Member
10824 Posts
Member since 18/01/2010 |
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 24/12/2012 : 21:23:26
|
quote: Originally posted by teller
quote: Originally posted by mr murdoc
quote: Originally posted by izivko
Sve sami nevjernici, ne slave Božic a kite jelku, jedan od simbola Božica?! Pa zbog radi cega? Pitaju li vas nekad djeca - Tata, babo, cale, šta ce ovo drvo u kuci? I šta im odgovorite na to podpitanje?
Dekoracija i folklorna mitologija ..nego sto drugo
baš tako...folklor,tradicija,mitologija,prijatan blagdan..... ne trebaš bit vjernik da kitiš drvo...ko ne trebaš bit kuvar vrhunski da spraviš solidno jelo...
Apsolutno .. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 24/12/2012 : 22:25:54
|
Svake godine prirodno drvo sa korenom koje se posle bozica zasadi u dvoriste.Prosle godine je bila Panciceva omorika koja se nazalost osusila tako da ce i ove godine biti isto drvo.Imam 4 jelke u dvoristu ali nijednu ovu pa se nadam da ce se ovog puta primiti. Plasticnu nikad.Nista lepse nego kad udjes unutra i osetis miris prirodnog drveta. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19067 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 24/12/2012 : 22:40:48
|
quote: Originally posted by okiboki
Svake godine prirodno drvo sa korenom koje se posle bozica zasadi u dvoriste.Prosle godine je bila Panciceva omorika koja se nazalost osusila tako da ce i ove godine biti isto drvo.Imam 4 jelke u dvoristu ali nijednu ovu pa se nadam da ce se ovog puta primiti. Plasticnu nikad.Nista lepse nego kad udjes unutra i osetis miris prirodnog drveta.
bravo za prirodno... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 24/12/2012 : 22:41:33
|
quote: Originally posted by Jasko
quote: Originally posted by izivko
Sve sami nevjernici, ne slave Božic a kite jelku, jedan od simbola Božica?! Pa zbog radi cega? Pitaju li vas nekad djeca - Tata, babo, cale, šta ce ovo drvo u kuci? I šta im odgovorite na to podpitanje?
Kicenje jelki je odavno izašlo iz verskih okvira U ovim krajevima je, ionako, badnjak simbol, a ne jelka. Jelka se kiti pred novu godinu
ne znam o kojim ti krajeva govoriš ali u RH je stari obicaj kicenja bozicnog drvca. Ranije se kitila samo grana i bjelogoricnog drveta, ali onda ipak jela ili smreka preuzimaju primat. I s kicenjem se pocinje sve ranije, cak pocetkom 12. mjeseca! Nema svrhe kiti za novu godinu kad se par dana (6. sijecnja) nakon vec iznosi iz kuce... |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16480 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 25/12/2012 : 00:02:52
|
Meni jelka simbolise NG. Nikad mi nije asocijacija bila Bozic. Kitim je desetak dana pre NG i dan-dva posle Srpske NG. Mislim da vecina Srba jelku vezuje za samu Novu godinu, Bozic je tu sporedan. |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
|
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 25/12/2012 : 09:34:14
|
quote: Originally posted by Caleb
Meni jelka simbolise NG. Nikad mi nije asocijacija bila Bozic. Kitim je desetak dana pre NG i dan-dva posle Srpske NG. Mislim da vecina Srba jelku vezuje za samu Novu godinu, Bozic je tu sporedan.
Tacno.Mislim da je kod pravoslavaca tako sto se tice jelke.Za Bozic vezujemo badnjak,slamu,cesnicu... |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
hrvoje23
Senior Member
Croatia
2175 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 25/12/2012 : 16:57:16
|
Plasticni bor. Donesemo iz garaže bor i ukrase u kutijama, malo ocistimo i postavimo. Stoji 2-4 tjedna pa spakiramo i vratimo u garažu gdje ceka ponovo isto nagodinu. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19067 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 25/12/2012 : 20:08:12
|
quote: Originally posted by dsormaz1
Plasticni bor. Toliko se borova nepotrebno posjece da bi ih se nakon 2 tjedna bacilo u smece.
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 25/12/2012 : 20:10:14
|
S tim da je to drvece uzgojeno da se sijece, pa to ne možete nazavati uništavanjem prirode! |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 25/12/2012 : 20:25:18
|
quote: Originally posted by Caleb
Meni jelka simbolise NG. Nikad mi nije asocijacija bila Bozic. Kitim je desetak dana pre NG i dan-dva posle Srpske NG. Mislim da vecina Srba jelku vezuje za samu Novu godinu, Bozic je tu sporedan.
Normalno kad se za bozic uzima BADNJAK |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5474 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Posted - 25/12/2012 : 21:45:02
|
quote: Originally posted by tinton
S tim da je to drvece uzgojeno da se sijece, pa to ne možete nazavati uništavanjem prirode!
Ipak je žalosno vidjeti sve te borove odbacene na hrpama na ulicama, nakon Tri Kralja. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 25/12/2012 : 23:57:03
|
Plasticni bor. Toliko se borova nepotrebno posjece da bi ih se nakon 2 tjedna bacilo u smece.
umjetni borovi su najjaci, kaj ceš bezveze kupovat svake godine novi bor kad ti umjetni mogu izdržat nekoliko godina. osim toga, samo kad se sjetim koliko je bilo cišcenja iglica kadgod se bor strusi...užas. |
"Nothing lasts forever." |
|
|
emirem
Advanced Member
10824 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 26/12/2012 : 17:02:35
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
umjetni borovi su najjaci, kaj ceš bezveze kupovat svake godine novi bor kad ti umjetni mogu izdržat nekoliko godina.
Tak je....ja jos imam kod svojih sto sam kao dijete kitio a tome ima 30 i kusur...inace bor ili jelku vezem za proslavu Nove godine iako sam vec 1.12. okitio bor. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Posted - 26/12/2012 : 19:15:21
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
umjetni borovi su najjaci, kaj ceš bezveze kupovat svake godine novi bor kad ti umjetni mogu izdržat nekoliko godina. osim toga, samo kad se sjetim koliko je bilo cišcenja iglica kadgod se bor strusi...užas.
Mi smo, otkad znam za sebe, samo jednom imali pravi bor, sjecam se tog problema s iglicama koje su popadale okolo po podu. Lijepo je kad netko ima kucu s dvorištem, a u dvorištu bor koji može okititi. |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 27/12/2012 : 03:46:52
|
Što se mene tice iskljucivo plasticni. Uzeo sam jedan prije nekoliko godina, malo je bio skuplji ali izgleda fenomenalno. Osim što se isplatio nemam problema ni sa iglicama i bacanjem sasušenog bora. Kako stvari stoje još dugo godina ce me služiti, jer je dosta kvalitetno.
Teza da se borovi ionako uzgajaju za kicenje pa se time ne uništava priroda imala bi smisla u razvijenijim društvima. Kod nas (u svim državama regije) još je uvijek jako veliki postotak onih koji kradu drvca po šumi. Ne zato jer nemaju novca nego je valjda ta krada postala toliko opceprihvacena i slada od legalne kupnje. Time se itekako uništava priroda.
A ovo da umjetna drvca uništavaju prirodu... Pa za to služi kontejner pa se u njega baci bor. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19776 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 27/12/2012 : 12:35:09
|
quote: Originally posted by wolf
Što se mene tice iskljucivo plasticni. Uzeo sam jedan prije nekoliko godina, malo je bio skuplji ali izgleda fenomenalno. Osim što se isplatio nemam problema ni sa iglicama i bacanjem sasušenog bora. Kako stvari stoje još dugo godina ce me služiti, jer je dosta kvalitetno.
Teza da se borovi ionako uzgajaju za kicenje pa se time ne uništava priroda imala bi smisla u razvijenijim društvima. Kod nas (u svim državama regije) još je uvijek jako veliki postotak onih koji kradu drvca po šumi. Ne zato jer nemaju novca nego je valjda ta krada postala toliko opceprihvacena i slada od legalne kupnje. Time se itekako uništava priroda.
A ovo da umjetna drvca uništavaju prirodu... Pa za to služi kontejner pa se u njega baci bor.
Pa vecina ljudi kupuje ta drvca od legalnih prodavaca koji bor uzimaju iz šuma za uzgajanje
Da, kontejner tomu služi, ali isto kako neko krade drvca po šumi, tako mnogi bacaju svuda plasticne borove s tim da, ako netko i baci u smece to je takoder štetno, jedino dobro rješenje je recikliranje, ali kao što si rekao, država još uvijek nije dovoljno razvijena da bi se napravilo takvo riješenja i da ga svi poštuju |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Posted - 27/12/2012 : 14:08:39
|
quote: Originally posted by Zagor12
Sasijeceni bor/bor u tegli, nije bitno. Bitno je samo da nije umjetni. Fuckaš Božic bez pravog drvca.
mirisa crnogorice...nakon 7 godina plastike i prašine ove godine se vrnul priprodi. Iglice mi ne smetaju, a u kuci je miris crnogorice i smole a ne prašine. Posebno mi je drago zbog klinke, da ne misli da je sve samo PVC i beton... |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10359 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 27/12/2012 : 14:13:18
|
Plasticni bor nevalja ništa. Za pravi ugodaj božica i nove godine je jedan od nužnih sastojaka pomiješani miris sarme i crnogorice.
Ove šta in smetaju iglice ne kužin. Nemate usisivac? |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 27/12/2012 14:14:25 |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 27/12/2012 : 14:14:45
|
quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by wolf
A ovo da umjetna drvca uništavaju prirodu... Pa za to služi kontejner pa se u njega baci bor.
Pa vecina ljudi kupuje ta drvca od legalnih prodavaca koji bor uzimaju iz šuma za uzgajanje
Da, kontejner tomu služi, ali isto kako neko krade drvca po šumi, tako mnogi bacaju svuda plasticne borove s tim da, ako netko i baci u smece to je takoder štetno, jedino dobro rješenje je recikliranje, ali kao što si rekao, država još uvijek nije dovoljno razvijena da bi se napravilo takvo riješenja i da ga svi poštuju
Vecina da, ali u velikim gradovima. U svim ostalim sredinama krade se na veliko. Što misliš da se npr. u Lici ili Gorskom Kotaru kupuju drvca? Kako ne.
Umjetni bor ne baca se svake godine, a svakako daleko manju štetu po prirodi može ostaviti odlaganje jednog takvog bora u kontejner u odnosu na tisuce i tisuce nelegalno posjecenih stabala. A kao što rekoh - najviše kradu oni koji su solidno situirani (nema ti veceg apsurda nego kad vidiš da netko iz šume izvlaci drvce i trpa ga u gepek svog novog Passata ili nekog takvog vozila). |
|
|
Topic |
|