forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 sin city
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 16/12/2002 : 12:27:59  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

Ima jedan stari topic o Metabaronima i Tehnopriestima.

Gde, gde?!
Koji su sve spin-offovi Incala? Metabaroni, mladost Johna Difoola("Before Incal" kako kazu Ameri) od Janjetova, Moebiusov "After the incal"? Isto tako sam cuo da se Metabaroni pojavljuju(doduse epizodno) u "The dreamshifters" Jodorowskog i Travisa Charesta. A takodje na njihovom sajtu najavljuju specijalno izdanje Metabarona "Alpha/Omega" sa nekolicinom razlicitih crtaca...
Ma jedino sto ne volim u Metabaronima(pricamo o americkom izdanju naravno) je kod njih izgleda nezaobilazna cenzura zvana "daj sto vise krvi i ljudskih udova rastrkanih po svemiru al zato pokrij sve sise" jer, jel da, mozda budu citala mala deca. Sva sreca pa nisu lepili one idiotske baloncice kao u Heavy Metalu vec je Gimenez dodatno docrtavao robote, raznorazne predmete itd. koje su onda dolepili na 'nezgodna' mesta...
A Tonto i Lothar su OK!

I've always been a nobody.When i was a child,my mother used to confuse me with my brother,even though i'm an only child.To this day she still thinks i'm my brother.
Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 16/12/2002 : 14:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
Da, ta cenzura je totalno blesava. Na Janjetovljevom mladom Difoolu su takodjer radili prepravke i prekrivali strateska mjesta (osim sto su ga totalno ugusili Beltranovim bojama, a opet sve u svrhu zadovoljavanja americkog ukusa).
Janjetovljevi Technopriesti (ili Tehnopape, Tehnoocevi) su isto spin-off Inkala, to su predivni veliki kolor albumi, svemir, masta, bitke, rase, incest, silovanje, nasilje, igre, veliko zlo koje prijeti, SF, Janjetov... ma, divota!
Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 16/12/2002 : 14:19:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:
Originally posted by dd fan

quote:

Imam i ja Metabarone za citanje u medjuvremenu

I sta kazes? Ja sam vec pokusao taj strip da popularisem ovde na forumu al' se nesto nisam proslavio. Kako ide ona latinska, ne bacaj bisere...
quote:

Imao sam prilike procitati prvi, kakvi su ostali?

Pajke, veruj mi na rec, bolje da ti nista ne govorim, poludeces
Al' ti evo obecavam da cu ti uskoro nabaviti sve Metabarone, samo ako ti ne smeta da citas skenirano. Uostalom, odavno mi se vrzma po glavi da moram upoznati velikog Grabowskog

I've always been a nobody.When i was a child,my mother used to confuse me with my brother,even though i'm an only child.To this day she still thinks i'm my brother.

Nemoj nista da mi pricas...salji skenove ako ih nabavis!!!
...uskoro ces morati "velikom Grabowskom" da posaljes mail(bice ti jasno ako trenutno nije...) pa se onda citamo...
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 17/12/2002 : 02:55:07  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
Citajuci Metabarone uopste i nisam primetio cenzuru(iako sam pretpostavljao da je mora biti) vec sam to saznao sasvim slucajno, citajuci pisma citalaca iza stripa. Tako da je sva sreca da je ta cenzura izvedena vrlo bezbolno, ali u svakom slucaju veliki minus. Jesi videla mozda Metabarone u originalnom FR izdanju? Mislim, jel ima dosta izmena?
Tehnopape(kako to ovde mnogi ljudi nazivaju) sam video prva 3 originalna izdanja, prelistao, zaslinio i to je bilo sve sto sam mogao. Bilo je dosta polemika oko tog Beltranovog kolora i istina, lepse bi to izgledalo sa nekim rucnim kolorom kao sto je Gimenezov. Njegov kolor kao i crtez uopste mi je izvanredan. Sumnjao sam da moze biti i podjednako dobar scenarista sto si ti i potvrdila svojom ocenom "The fourth power"-a....
quote:

Skenovi stizu ove nedelje, tako da ih dobijas cim se vidimo prvom prilikom!
quote:

...uskoro ces morati "velikom Grabowskom" da posaljes mail(bice ti jasno ako trenutno nije...) pa se onda citamo...

Jasno mi je, saljem ti mail. I sto stavi te navodnike?!

Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 17/12/2002 : 11:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:

Citajuci Metabarone uopste i nisam primetio cenzuru(iako sam pretpostavljao da je mora biti) vec sam to saznao sasvim slucajno, citajuci pisma citalaca iza stripa. Tako da je sva sreca da je ta cenzura izvedena vrlo bezbolno, ali u svakom slucaju veliki minus. Jesi videla mozda Metabarone u originalnom FR izdanju? Mislim, jel ima dosta izmena?
Tehnopape(kako to ovde mnogi ljudi nazivaju) sam video prva 3 originalna izdanja, prelistao, zaslinio i to je bilo sve sto sam mogao. Bilo je dosta polemika oko tog Beltranovog kolora i istina, lepse bi to izgledalo sa nekim rucnim kolorom kao sto je Gimenezov. Njegov kolor kao i crtez uopste mi je izvanredan. Sumnjao sam da moze biti i podjednako dobar scenarista sto si ti i potvrdila svojom ocenom "The fourth power"-a....
quote:

Skenovi stizu ove nedelje, tako da ih dobijas cim se vidimo prvom prilikom!
quote:

Jasno mi je, saljem ti mail. I sto stavi te navodnike?!

Zato sto je to "veliki Grabowski" relativna stvar...bolje da spustimo loptu jer nista veliko nisam bas uradio...
Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 17/12/2002 : 11:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
Nisam vidjela francuske Metabarone, ali kako stvari stoje, to bi sve trebalo kupiti u svim izdanjima Beltranov kolor mi ne smeta u Technoprietsima jer je tu Janjetov *znao* da je u kombinaciji s Beltranom, pa je sve uskladjenije, ali ovo u mladom Difoolu, zbog naknadnog americkog izdanja i odluke da amerikanci nece shvatiti 'plosne europske boje' je postala kolorirana slikovnica. Najgore su prosla neka lica, pogotovo sitnija, koja su nasilnim guranjem tih teskih boja postala totalno izoblicena. U prvom izdanju su i pokazali usporedo prve table, sa starim plosnim bojama i novim 'moderno-americkim' - i to je strasno! Srce te boli. Kako li je tek Janjetovu.
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 17/12/2002 : 13:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

bolje da spustimo loptu jer nista veliko nisam bas uradio...

A sta bi po tebi bilo veliko, milionski tiraz? Pa sasvim ti je dovoljno da sam te citao gde god sam naleteo na nesto tvoje Ali o tome cemo detaljnije uzivo.
quote:

Nisam vidjela francuske Metabarone, ali kako stvari stoje, to bi sve trebalo kupiti u svim izdanjima

Very true! Recimo ti FR Metabaroni su mnogo organizovaniji, npr. prvi broj nosi naziv "Othon the great-great-grandfather", drugi "Honorata the great-great-grandmother" itd. Da ne pricam da su veci format, bez cenzure i sta-sve-ne. Uh.

A cekaj, sta se zapravo desilo sa tim mladim Difoolom? Koliko sam te razumeo u opticaju su 2 razlicita kolora, jedan za FR a drugi za americko trziste. Samo mi sad reci ko je radio koji kolor?

Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 17/12/2002 : 13:37:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
BTW Melina, ovo je zanimljivo:
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=fr&u=http://www.meta-barons.com/&prev=/search%3Fq%3Dmeta-barons%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8
Gresi i Gimenez

Go to Top of Page

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 17/12/2002 : 14:16:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message

A sta bi po tebi bilo veliko, milionski tiraz? Pa sasvim ti je dovoljno da sam te citao gde god sam naleteo na nesto tvoje Ali o tome cemo detaljnije uzivo.
quote:

Dogovoreno...samo jos da vidimo kad.
Go to Top of Page

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/12/2002 : 23:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message
quote:
I BTW naravno da Batman ne umire. Zaustavio je srce tako da svi pomisle da je mrtav(cak i Superman), sahranili su ga a zatim iskopali. A u direktnom sukobu je, bas naprotiv, pobedio Batman.

K vragu! Ne samo da je uspjesan u svim mogucim znanostima i atletsko-borilackim vjestinama nego je sad i Yogi ilitiga guru!?! Koja glupost! A na koji je to nacin pobijedio Supermana? To mu je sigurno Superman popustio da se ne osramoti jadnik. Ipak je on samo covjek,a njih Superman, kao sto znamo, najvise voli!

Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 18/12/2002 : 03:03:23  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

K vragu! Ne samo da je uspjesan u svim mogucim znanostima i atletsko-borilackim vjestinama nego je sad i Yogi ilitiga guru!?!

Ne nego je i vrlo sposoban u hemiji sto je takodje nauka(tj. znanost). Napravio je neki napitak koji mu je zaustavio rad srca na odredjeno vreme. Ma sigurno si to vidjao u nekim filmovima i/ili krimi romanima.
A pobedio ga je tako sto ga je neki Batmanov jednoruki prijatelj(ispalio je strelu jednom rukom i ustima ) pogodio specijalnom strelom("i needed a fortune and lots of time to made it, but fortunatelly i've got it both") koja je Supermanu smanjila moci gotovo na nulu i onda ga je premlatio specijalnim, metalnim sakama. I taman kada je trebao da mu zada poslednji, smrtonosni udarac srce mu je stalo(sto je sve, kako kasnije saznajemo, bilo isprogramirano). A pre toga ga je pogodio i nekim super-sonicnim pistoljem razbivsi sva stakla blokovima unaokolo.
Ma ima Batman sanse, veruj mi.

I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother.
Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 18/12/2002 : 14:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
quote:
Recimo ti FR Metabaroni su mnogo organizovaniji, npr. prvi broj nosi naziv "Othon the great-great-grandfather", drugi "Honorata the great-great-grandmother" itd.

Da - ja ih imam kao paperback izdanje od po pet epizoda :) sve je ko jedna velika saga. :)

quote:
Da ne pricam da su veci format, bez cenzure i sta-sve-ne. Uh.

Jao-jao-jao!!! To me tak najvise ljuti!!! Znaci, moguce je za ocekivati da ce se jednog dana i ova americka izdanja pojaviti u velikom formatu i onda cu ih I OPET morati kupiti ponovo?!! Mrzim onoga tko uopce ikada odluci izdavati svaki slikarski strip na malom formatu!

quote:
A cekaj, sta se zapravo desilo sa tim mladim Difoolom? Koliko sam te razumeo u opticaju su 2 razlicita kolora, jedan za FR a drugi za americko trziste. Samo mi sad reci ko je radio koji kolor?

Mladi Difool je crtan nakon Inkala, 1988. pa nadalje. I imao je kolorit isti kao i Inkali, onaj plosni, veseli, Moebiusovski. Valjda ga je Janjetov sam kolorirao, pojma nemam. Onda su to 2001. odlucili reizdati (sto apsolutno podrzavam) i osvjeziti (sto je totalno kretenski). Tu je uskocio Beltran kao vec provjerena Technopriest kombinacija i napravio bezvezariju. Trebas to sam vidjeti pa ce ti biti jasno. Bilo je prije na webu tih usporednih tabli, ali jasnije je kada vidis uzivo. Potraziti cu pa ti pokazati ako nadjem.
Na njemackom Amazonu (i valjda francuskom) je moguce nabaviti ta originalna stara izdanja (mislim da su i veceg, A4 formata), a u Americi su u opticaju nova, malena, novo-kolorirana.
Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 18/12/2002 : 15:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
DD Fan: ne znam na sto si mislio na onom Metabaron linku. Otvara mi se neka naslovna Metabaron strana, ali ne znam naci na sto si mislio. Sto u vezi s Gimenezom? Mozes kopirati tekst ovdje?
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 24/12/2002 : 03:12:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

Da - ja ih imam kao paperback izdanje od po pet epizoda :) sve je ko jedna velika saga. :)

Da, to je TPB naslovljen "Path of the warrior" ako se ne varam. Pa fino je to samo sto ces se nacekati dok ne procitas sve(ne znam da li sam rekao ali sledeci TPB ce valjda u februaru), dok sam ja sa druge strane malopre procitao i poslednju 17. svescicu. To je poslednja izdata ali ne i poslednja u serijalu jer se ocekuje valjda jos 1 onaj FR album tj. 2-3 male americke svescice.
BTW jel se secas one cuvene 'metabaronske' scene koju je prvo nacrtao Moebius u Incalu pa zatim redizajnirao Gimenez u prvom broju The Metabarons, ona gde otac sadasnjeg Metabarona ostecuje Metabaronu uho i desnu stranu mozga i stavlja mu onu metalnu, polusfernu spravicu? E pa, taj otac je zapravo majka, jedina zena Metabaron. Cisto da ne trubis o polnoj diskriminaciji kao sto imas obicaj ponekad Ah, sama ta pomisao da je jedna zena citav niz godina bila najmocnije stvorenje u galaksiji me dovodi do ludila
quote:

Tu je uskocio Beltran kao vec provjerena Technopriest kombinacija i napravio bezvezariju. Trebas to sam vidjeti pa ce ti biti jasno.

Nabavio sam skeniranih 4-5 americkih Incala i sad vidim o cemu se radi... Pa dobro, Beltran se jednostavno nekome svidja nekome ne i to je to. Meni ne, kao i vecini ljudi cije komentare sam cuo, ali u Francuskoj ga ocito vole cim je dobio posao.
quote:

DD Fan: ne znam na sto si mislio na onom Metabaron linku. Otvara mi se neka naslovna Metabaron strana, ali ne znam naci na sto si mislio. Sto u vezi s Gimenezom? Mozes kopirati tekst ovdje?

Ne znam da li si primetila da se taj gore link sastoji od 2 linka pa treba oba da prekopiras. To sam i ja malo zabrljao jer se zapravo radi o google prevodu FR Metabaron home stranice.
Evo lakse: http://www.adbd.org/~metabaro/anomalies_mb.php sad bi trebalo da ti radi samo sto ce biti na Francuskom. To su ti greske(anomalije)koje je Gimenez napravio crtajuci strip, tipa u jednom kadru Othon ima nausnice koje u sledecem kadru misteriozno nestaju i sl. Nista posebno, ali vrlo zanimljivo.
I za kraj:

I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother.

Edited by - dd fan on 24/12/2002 03:16:18
Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 24/12/2002 : 05:18:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
quote:
Da, to je TPB naslovljen "Path of the warrior" ako se ne varam. Pa fino je to samo sto ces se nacekati dok ne procitas sve(ne znam da li sam rekao ali sledeci TPB ce valjda u februaru), dok sam ja sa druge strane malopre procitao i poslednju 17. svescicu.

Pa dobro onda, ja ih imam do epizode 14. Izasla su tri papberback izdanja. A i nije mi nesto problem cekati, da mi je tako netko pouzdano garantirao veliki format, cekala bih.

quote:
BTW jel se secas one cuvene 'metabaronske' scene koju je prvo nacrtao Moebius u Incalu pa zatim redizajnirao Gimenez u prvom broju The Metabarons,

Da, ono je bas lijep primjer dva ista a bitno razlicita vidjenja iste situacije. Htjela sam to prije spomenuti, ali tu se nije radilo o koloriranju nego o ponovnom gradjenju scene.

quote:
ona gde otac sadasnjeg Metabarona ostecuje Metabaronu uho i desnu stranu mozga i stavlja mu onu metalnu, polusfernu spravicu? E pa, taj otac je zapravo majka, jedina zena Metabaron. Cisto da ne trubis o polnoj diskriminaciji kao sto imas obicaj ponekad

Bah, krivo interpretiras moje recenice. Uopce nisam sklona zagovarati a jos manje naglasavati neku zensku superiornost, samo me nerviraju ljudi koji su skloni isticanju ikakvih razlika. Ja se bas pretjerano ne zamaram time tko su i kako izgledaju heroji koji se meni svidjaju, bilo fiktivni ili stvarni. (Da je tako, vjerojatno bih sama pisala svoje knjige, snimala svoje filmove i crtala svoje stripove. ) No, kakogod, tuzno je uvijek iznova ustanoviti koliko ce se ljudi radije baviti vanjstinom i porijeklom i na osnovu toga valorizirati djela. Then again, ipak smo jos (tek) u 21. stoljecu.

quote:
Pa dobro, Beltran se jednostavno nekome svidja nekome ne i to je to. Meni ne, kao i vecini ljudi cije komentare sam cuo, ali u Francuskoj ga ocito vole cim je dobio posao.

Ja ga ne mrzim u Technopriestima, tamo mi taj kolor uopce ne smeta. Iako, kazu ljudi koji su vidjeli na ovogodisnjem CRS-u Janjetovljeve originale iz Tecnopriesta, da je i to unisteno, sto Beltranom, sto tiskom.

quote:
Ne znam da li si primetila da se taj gore link sastoji od 2 linka pa treba oba da prekopiras.

Ma jesam, ali nije mi se nikako otvaralo. Sada vidim. To je Nitpickers Guide :)

Usput, govorili smo o cenzuri, ali pretpostavljam da si u Metabaronim primjetio dosta scena koje sasvim izravno, prikazujuci brodove ili neke situacije, zapravo prikazuju spolovila i scene seksa. Nije bas 'suptilno', ali je ocito promaklo cenzorima.

Meni osobno, najmonumentalniji brodovi su oni vjesticji brodovi, u obliku velikih riba, to je prekrasno napravljeno.

Edited by - Melina on 24/12/2002 05:20:30
Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 24/12/2002 : 12:34:32  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
quote:

Pa dobro onda, ja ih imam do epizode 14. Izasla su tri papberback izdanja.

Ma nemoguce, to si sama stampala Ja znam samo za jedan.
quote:

Da, ono je bas lijep primjer dva ista a bitno razlicita vidjenja iste situacije. Htjela sam to prije spomenuti, ali tu se nije radilo o koloriranju nego o ponovnom gradjenju scene.

I meni je bilo zapanjujuce koliko mi se tu Gimenez vise svidja. Samo treba pogledati onu prvu scenu i Metabunker u krupnom planu pa da ti sve bude jasno... Moebius mi je tu naspram Gimeneza kao neki vic.
quote:

Iako, kazu ljudi koji su vidjeli na ovogodisnjem CRS-u Janjetovljeve originale iz Tecnopriesta, da je i to unisteno, sto Beltranom, sto tiskom.

Pa gde si ti bila? Ti odradila onaj katalog i onda otisla na odmor?
quote:

Usput, govorili smo o cenzuri, ali pretpostavljam da si u Metabaronim primjetio dosta scena koje sasvim izravno, prikazujuci brodove ili neke situacije, zapravo prikazuju spolovila i scene seksa. Nije bas 'suptilno', ali je ocito promaklo cenzorima.

Pa zapravo i ne bih se mogao setiti nekog konkretnog primera ali toga svakako ima. Ima u Metabaronima i scena seksa ali samo onih u kojima se vise ledja muskarca. Ne znam, valjda su u Americi zenske grudi najveci taboo
A zatim, tu je i gomila seksistickih izjava Lothara i Tonta...
quote:

Meni osobno, najmonumentalniji brodovi su oni vjesticji brodovi, u obliku velikih riba, to je prekrasno napravljeno.

Cetacyborgs. Da, to je jedna od najimpresivnijih stvari u Metabaronima. A za Jodorowskog uopste nije neobicno da kombinuje ziva bica sa najsavremenijom tehnologijom...

Go to Top of Page

Melina
Average Member

Croatia
641 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 25/12/2002 : 19:51:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Melina a Private Message
quote:
Pa zapravo i ne bih se mogao setiti nekog konkretnog primera ali toga svakako ima. Ima u Metabaronima i scena seksa ali samo onih u kojima se vise ledja muskarca. Ne znam, valjda su u Americi zenske grudi najveci taboo

Znaci, zapravo nisi vidio? Pogledaj malo pazljivije, npr. kada Othon *nasilno* sa svojim *brodom* ulazi u majku-brod zeleci oteti jaje. :))
_Majka_ izgleda sasvim obicno iz drugih polozaja, ali tada kada Metabaron ulazi, onda ja kadar prilagodjen tako da je scena sasvim jednoznacna:

Ili, iznad vjesticje planete, pogled na riba-brod. Cisti Giger. :)

Go to Top of Page

dd fan
Advanced Member

Serbia
4883 Posts

Member since 19/10/2001

Posted - 31/12/2002 : 16:15:23  Show Profile Show Extended Profile  Send dd fan a Private Message
Haha, nista ne moze da ti promakne

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000