forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Gladijatori
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Tonka24
Advanced Member

14742 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 17/01/2013 : 00:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
Evo meni jedne jako zanimljive i drage teme.

Gladijatori (lat. gladiatores), borci u starom Rimu koji su, radi zabave gledatelja izvodili borbe s macevima, kopljima, koristeci tadašnje vojne i borilacke vještine. Borbe su se obicno prekidale kod pojave krvi, no kod kasnijih rimskih careva ova igra se degradirala do te mjere da je cilj gladijatorskih igara bila smrt.

Ime gladijator dolazi od gladius, kratkog rimskog maca za bodenje i sjecenje. Gladijatori su vjerojatno prvobitno bili etrušcanskog podrijetla. Gladijatorske se borbe u Rimu uvode u prvoj polovici 3. stoljeca pr. Kr. u sklopu pogrebnih svecanosti, kao obred žrtvovanja ljudskih života sjenkama pokojnika. U prvoj zabilježenoj borbi 264. pr. Kr. borila su se samo tri para.

Krajem 2. stoljeca pr. Kr. gladijatorske borbe postaju predstave koje vladari nude besplatno narodu. Prvobitno se izvode u Forumu a kasnije u arenama širom rimskog imperija.

Car Trajan je priredio gladijatorsku borbu sa 5 tisuca parova. Gladijatori su bili izabirani medu mladim ratnim zarobljenicima, a ponekad i medu kriminalcima. Gladijatori su bili uglavnom robovi, nekada i slobodnjaci, avanturisti a vrlo rijetko i slobodni gradani koji su se borili samo pod odredenim uvjetima. Gladijatori su formirali i posebne postrojbe – familiae, a uvježbavani su bili u gladijatorskim školama (ludi gladiatores).Takoder su se dijelili u gladijatorske rodove, koje se nazivaju armaturae.

Odbjegli gladijatori iz škole u Kapui su organizirali i Spartakovu pobunu, koja se ponekad naziva i pobuna gladijatora.

Gladijatorske su borbe pod utjecajem kršcanstva, a temeljem zakona cara Konstantina Velikog, iz 325. godine, ukinute, ali su se sporadicno održavale do oko godine 450, dok su posljednje gladijatorske borbe u samom gradu Rimu održane 1. sijecnja 404 godine.

Dugo se vjerovalo da su Rimljani gladijatorske igre preuzeli od Etrušcana, ali je vjerojatnije da se radi o spoju više utjecaja. Povjesnicar Nikola iz Damaska je pocetkom nove ere zapisao dogadaj iz 264. godine pr.Kr. kada je su sinovi Pera po ocevoj posmrtnoj želji na stocnom sajmu organizirali tri istovremene borbe. Slicni obicaji su se u sljedecih sto godina udomacili pa je tako Titus Flamininus 174. godine pr.Kr. održao munus (svecanost u cast preminulog) kojom su se prilikom borila 74 muškarca tijekom tri dana. Te pogrebne svecanosti su se vecinom odvijale u prosincu u vrijeme kada su Rimljani slavili svecanost saturnalija. Bogu Saturnu su posebno uvježbani venatores prinosili životinjske žrtve boreci se raznim egzoticnim životinjama poput lavova i tigrova. Željeli su pokazati da Rimljani mogu pobijediti sva živa stvorenja. Mnogi bogati Rimljani su tijekom vremena poželjeli da se ih nakon smrti pocasti sa što velebnijim svecanostima sa više boraca, borbi i spektakla. Borbe u amfiteatru su pocele ukljucivati glazbenike i svecanost je postala prava zabava za puk. Za zabavu gradene su posebne arene u kojima su se gladijatori borili na pijesku. Od tuda i naziv “arena” koji potjece od harena što znaci pijesak. Carevi Vespazijan, Tit i Domicijan iz dinastije Flavijevaca su u drugoj polovici I. stoljeca nove ere dali sagraditi velebno zdanje Amphitheatrum Flavium danas poznato kao Koloseum. Koloseum je tijekom pet stoljeca svjedocio gladijatorski igrama, insceniranim pomorskim bitkama, lovu na životinje i javnim smaknucima neprijatelja Rima (poput progona kršcana). Koloseum je bio izgraden da publici ponudi spektakl u kojem ce životinje kroz tunele utrcati u arenu, gdje se borci pojavljuju na sredini borilišta uz pomoc liftova. Arheolog Jean-Claude Golvin je na podrucju bivšeg Rimskog Carstva pobrojao 186 amfiteatra i prema ostacima možda još njih 86. Taj broj samo svjedoci o popularnosti krvave gladijatorske zabave, ali moramo znati da su ta vremena pogledi na civilizaciju bili drukciji no danas. Rimljani su štovali hrabre i skromne ljude, pa su ih nadahnjivali oni koji su hrabro koracali prema smrti. Zanimljivo je koliko su Rimljani voljeli gladijatorske igre, štovali gladijatore kao junake, a opet su gladijatori s druge strane spadali na dno društvene ljestvice u Rimu. Bili su u istoj društvenoj skupini kao npr. prostitutke.

Gladijatori su u vecini slucajeva robovi kupljeni i pripremani iskljucivo za gladijatorske borbe. Postojali su i profesionalni gladijatori, koji su bili slobodni ljudi i dobrovoljno su se javili za sudjelovanje u gladijatorskim igrama. Gladijatorske škole (ludi gladiatori) su svoje ucenike podvrgavale vrlo strogom režimu stalnog vježbanja i probnih borbi. Za najbolje borce postojali su i posebni treneri, pa cak i maseri da ih održavaju u vrhunskoj kondiciji. Vlasnicima gladijatorskih škola je bilo u interesu da gladijatori budu zdravi i spremni za borbe koje su im donosile profit. Posebna su skupina bili noxii – odudeni kriminalci (pljackaši, silovatelji i ubojice) koji su izgubili gradanska prava. Oni za borbu nisu imali nikakvu pripremu vec su jednostavno baceni u arenu da se bore jedni protiv drugih. Neki povjesnicari smatraju da su noxii naoružani, ali bez oklopa nastupali protiv iskusnih gladijatora. Noxii su mogli biti sigurni da iz arene neci izaci. Vlasnici gladijatorskih ekipa (familia gladiatoria) zvani lanista kupovali su robove gledajuci njihovu snagu i ljepotu. Cesto su uspješni gladijatori služili kao ljubavnici bogatim Rimljanima i Rimljankama. Prema rimskim tracevima možda je i Faustina, žena cara Marka Aurelija, imala gladijatore ljubavnike, pa se tako objašnjava ljubav njena sina Komoda prema tom “sportu”. Laniste su obicno birali više muškarce. Prema ostacima iz Herkulaneja (grad zasipan u erupciji Vezuva) prosjecna visina Rimljana je bila oko 1,65m, pa su gladijatori vecinom trebali biti viši od 1,70 m. Novo kupljeni robovi su u lancima i pod strogim nadzorom dopremani u gladijatorsku školu. Nadzor je bio potreban da se sprijeci njihov bijeg ili eventualan pokušaj samoubojstva. Po dolasku u školu njihov su nadzor preuzeli slobodnjaci. Gladijatori su morali položiti zakletvu izgovarajuci “Uri, vinciri, uerberari, ferroque, necari” (Biti spaljen, vezan, udaran i umrijeti od celika). Nakon zakletve pocinje trening za nove gladijatore, vježbenike (tirones). Vježbenici su imali najlošiji smještaj, ali uvjeti su im se popravili ukoliko su bili uspješni. Kad su postali primus palus, najviši stupanj gladijatora mogli su od laniste dobiti i najkvalitetniji smještaj. Gladijatori su imali kontakte sa vanjskim svijetom preko djevojaka ili prostitutki koje su im bile dopuštene. Zabilježeni su slucajevi da su u takvim okolnostima neki dobili djecu ili su se cak i ženili. Ucitelji gladijatora su bili doctores, bivši gladijatori koji su na najbolji nacin mogli pokazati kako se poslužiti pojedinim oružjem ili oklopom. Laniste su ulagali veliki novac u lijecnike, masere i kuhare koji su stalno služili gladijatorima. Zbog te investicije gladijatori su morali strogo slušati gospodara koji je na neposluh reagirao bicevanjem, batinanjem ili zatvaranjem u plitke rupe u kojima covjek nije mogao ustati. Od vremena cara Domicijana (51.-96.) gladijatori se školuju u carskim školama, a za njihovu nabavku se brinu procuratores. Školovanje se odvijalo u cetiri carske škole: Ludus Magnus, Gallicus, Dacias i Matutius (škola za venatores – borce protiv životinja). Laniste su mogli zadržati svoje škole i borce, ali potpuno u vlastitom trošku. To je za njih znacilo da su ih mogli uposliti bogati gradani, a u borbama se cesto moglo desiti da ostanu bez polovine boraca. Škole su imale spavaonice, kuhinje, blagovaone i kao najvažniji dio arenu za treniranje. Treniralo se koristeci tupo oružje kako bi se izbjegle ozljede. Ucitelji su drvenim macevima pokazivali kako nanijeti ozljedu koja ce ucinkovito onesposobiti neprijatelja i pritom zabaviti publiku. U medusobnim, trening dvobojima borba se odmah prekidala ukoliko bi se borac ozlijedio. Boracka oprema je bila razlicita tako da je svaki borac imao odredene prednosti, ali i mjesta na kojima je mogao biti lako ranjen.

Gladijatori su bili zabavljaci i njihov cilj nije bio što prije ubiti protivnika vec zabaviti publiku. Zato njihova odjeca nije bila bila jednostavna vec su morali izgledati zanimljivo. Od najranijih dana gladijatori su nosili oklope, kacige i oružje rimskih porobljenih neprijatelja. To je Rimljanima bilo zanimljivo, a ujedno i jeftino jer se oprema zarobljavala u vojnim pohodima. Gladijatori su se vjerojatno borili bosonogi ili su im stopala eventualno bila umotana u nekakve kožne obujke. Metalni oklopi na nogama, tijelu, rukama i glavi su bili neophodni kao dio dramskog dekora, kako bi pojacali zastrašujuci izgled boraca. Naravno ta je oprema štitila borce i ujedno produžavala borbu. Pompa, svecani ulazak gladijatora na pocetku borbi je bila spektakularna predstava u kojoj su vrhunski borci nosili zlatne i srebrne oklope, nosili purpurne plašteve i vozili se na cetveroprezima ukrašenima paunovim perjem.

Edited by - Tonka24 on 17/01/2013 00:46:01

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 17/01/2013 : 00:52:32  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message
Sad 25tog krece finalna sezona Spartaka. Spartacus: War of the Damned

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2496 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 17/01/2013 : 01:53:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message
quote:
Originally posted by nemanja93

Extra serija !!!

Carpe diem
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 17/01/2013 : 08:34:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
Ne znam otkud si izvukao info Tonka, al nije baš sve istinito..

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Zagor i Chico
New Member

Croatia
214 Posts

Member since 14/05/2011

Posted - 17/01/2013 : 12:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor i Chico a Private Message
Mamu im njihovu ovo daju samo na oyu
Cini se predobra serija
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10284 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 17/01/2013 : 13:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:
Originally posted by fikus

Danas se u Areni redovito održavaju okupljanja LGTB osoba. I oni kao i drevni gladijatori jeli su samo žitarice te se oblacili u kožu i zakovice. Svaka slicnost je slucajna.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

dicmanjac
Senior Member

Croatia
1049 Posts

Member since 23/01/2011

Posted - 17/01/2013 : 13:23:33  Show Profile Show Extended Profile  Send dicmanjac a Private Message
A o cemu ce se raditi u 3.sezoni Spartakusa?
Nakon prve odlicne sezone, nekako sam izgubio volju u 2. kad sam vidio da su radnju vratili unazad, tj.dešavanja prije 1.sezone.
Inace ovakav žanr obožavam. "Gladiator" sa Russel Crowom mi je top5 filmova uopce.
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 17/01/2013 : 13:28:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
ako me pamcenje ne vara ti nisi gledao drugu sezonu, jer druga se dešava nakon toga što su pobili cjelu familiju vlastnika gladiatora i njegovih gostiju ( rimljane )... druga je bijeg robova, oslobadanje germanskih ratnih zarobljenika i potjera od strane rimljana
Go to Top of Page

Andrej
Senior Member

Croatia
1558 Posts

Member since 15/03/2010

Posted - 17/01/2013 : 14:16:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Andrej a Private Message
quote:
Originally posted by dicmanjac

A o cemu ce se raditi u 3.sezoni Spartakusa?
Nakon prve odlicne sezone, nekako sam izgubio volju u 2. kad sam vidio da su radnju vratili unazad, tj.dešavanja prije 1.sezone.
Inace ovakav žanr obožavam. "Gladiator" sa Russel Crowom mi je top5 filmova uopce.

Prva sezona je Blood And Sand,druga je Vengeance a ovo o cemu govoriš je Gods of the arena i ova je sezona snimljena zbog toga što je Andy Whitfield(spartacus u prvoj sezoni) nažalost obolio od raka i ta sezona pokriva dogadaje prije prve

"War will cease when we refuse to fight"
Go to Top of Page

dicmanjac
Senior Member

Croatia
1049 Posts

Member since 23/01/2011

Posted - 17/01/2013 : 14:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dicmanjac a Private Message
Aha,hvala. Nisam ni znao da postoji nastavak, tj. radnja nakon šta su pobigli od vlasnika.
Mislio sam, kako je umro Andy Whitfield da uopce nece biti nastavka,a evo izgleda da su snimili to prije nego je umro. Odlicno, idem skinit to odma.
Go to Top of Page

Andrej
Senior Member

Croatia
1558 Posts

Member since 15/03/2010

Posted - 17/01/2013 : 15:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Andrej a Private Message
quote:
Originally posted by dicmanjac

Aha,hvala. Nisam ni znao da postoji nastavak, tj. radnja nakon šta su pobigli od vlasnika.
Mislio sam, kako je umro Andy Whitfield da uopce nece biti nastavka,a evo izgleda da su snimili to prije nego je umro. Odlicno, idem skinit to odma.

U ovoj drugoj sezoni se mijenja glavni glumac,al svejedno odlicna sezona

"War will cease when we refuse to fight"
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19772 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 17/01/2013 : 15:49:43  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by paro

Ne znam otkud si izvukao info Tonka, al nije baš sve istinito..

I ja sam primjetio , recimo koliko sam ja cuo/istražio itd. Gladijatorima se nije davala neka posebna odjeca vec su im se davali samo oklopi kod, nogu, laktova i rijetko su imali kacige ili prsne oklope, sad jesam li ja to krivo cuo ne znam, ali baš me zanima di si to našao

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 17/01/2013 : 16:39:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
Da, to su osnovni tipovi..

Evo lista svih tipova

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_gladiator_types

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 17/01/2013 : 16:42:53  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message
Odlicna tema..dosta sam toga procita kad sam se bavia Gladiatorom..e to je bija entertainment..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47311 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/01/2013 : 16:57:22  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
kruha i igala!

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 17/01/2013 : 17:28:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message
http://www.tarzanija.com/gladijatori-ocevi-altimat-fajta/

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 17/01/2013 : 19:57:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message

Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14742 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 17/01/2013 : 20:31:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
Fantasticno napreduje topic. Ljudi hvala vam na slikama i informacijama. Javim se poslije.
Inace ovo informacaije su mi od jednog tipa sa zadarskog sveucilista
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 17/01/2013 : 20:44:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by Tonka24
[br

Onda ni sveucilišta nisu šta su nekad bila

Evo jedan dobar dokumentarac..nema titla..jbga.

http://www.youtube.com/watch?v=nMpf_XYXEJk

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10284 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 17/01/2013 : 22:05:40  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:
[br

Evo jedan dobar dokumentarac..nema titla..jbga.

http://www.youtube.com/watch?v=nMpf_XYXEJk

Kliknija san samo da vidin šta je, a na kraju san ga ciloga odgleda.
Odlican dokumentarac.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14742 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 18/01/2013 : 00:06:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by DzekDenijels

quote:
Originally posted by nemanja93

Extra serija !!!

Ma serija je takva da je trebas imati na cd-u i uokviriti
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14742 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 18/01/2013 : 00:07:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by Zagor i Chico

Mamu im njihovu ovo daju samo na oyu
Cini se predobra serija

Malo kasnije ce biti i na Domi Tv ona kao + kanal Nove tv.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14742 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 18/01/2013 : 12:51:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 18/01/2013 : 13:04:22  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
quote:

quote:
[br

konkretno koje su dvije/tri netocne informacije u ovom tekstu?

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 18/01/2013 : 17:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by dosada

quote:

quote:
[br

konkretno koje su dvije/tri netocne informacije u ovom tekstu?

Reci ti meni profesore...koje su to?

Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 18/01/2013 : 18:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message
@paro

Ti bi moga kad vec imas toliko znanje slozit jedan tekst a ne samo uokolo po forumu lipit uvik jedan te isti post "to bas i nije sasvim tocno"..pa potkrijepi to vec jedanput golim cinjenicama..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000