Author |
Topic |
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 24/05/2013 : 12:29:17
|
Hm, zanimljivo, kako nema nikakve teme, nikakav osvrt na temu ILIRSKIH PROVINCA, koje su bile jako kratkog vijeka 1809-1813 ove godine ima 200 godišnjica ukinuca Ilirskih Provinca....a bile su dio naših prostora, osnovao ih je Napoleon 1, glavni grad je bila Ljubljana,..... Jer ima kod vas neki muzej, neka razstava,....na tu temu Ilirskih provinca?
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 24/05/2013 : 16:28:54
|
Bio je Ilirski preporod...184? Kukuljevic i ekipa..iz osnovne skole gradivo... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Posted - 24/05/2013 : 17:13:21
|
quote: Originally posted by nagor
Bile su i Ilirske province. Meni jako simpaticna tvorevina. Francuzi malo modernizirali nase prostore.
pa da, i meni izgleda nekako "eksoticko" da je dio naših teritorija bio pod Francuskom, i to za vrijeme Napoleona 1 i koliko sam ja saznao ljudi su jako bili zadovoljni tom nekakvom samoupravom, jer su se rješili Austrije (bar za kratko vrijeme....).
Ono što mene fascinira je, da ima puno nekakvih dokumenata sa pecatima Ilirske province, npr pasoši, trgovacki papiri itd....a sve je to trajalo 4 godine.....recimo na internetu sam pronašao nekoliko dokumenata iz tog vremena od FIUME (Rijeka), pa me zanima jel imaju neke razstave i to na tu temu... Znam da u Sloveniji imamo jedan povijesni roman ROKOVNJACI, gdje nastupaju i Francuzi i dogada se u to vrijeme Ilirskih Provinca...
Valjda ima toga još, pa bi volio što više saznati oko toga....pogotovo vidjeti neke predmete sa tog obdobja (uniforme, oružje,....) Da nije Napoleon "propao" možda bi se granice, istorija,...na ovim prostorima drukcije pisala....a tako su nakon 4 godine opet preuzeli Austrijanci.... |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 24/05/2013 : 18:25:50
|
quote: Originally posted by 1Euro
Bile su i Ilirske province. Meni jako simpaticna tvorevina. Francuzi malo modernizirali nase prostore.
pa da, i meni izgleda nekako "eksoticko" da je dio naših teritorija bio pod Francuskom, i to za vrijeme Napoleona 1 i koliko sam ja saznao ljudi su jako bili zadovoljni tom nekakvom samoupravom, jer su se rješili Austrije (bar za kratko vrijeme....).
Ono što mene fascinira je, da ima puno nekakvih dokumenata sa pecatima Ilirske province, npr pasoši, trgovacki papiri itd....a sve je to trajalo 4 godine.....recimo na internetu sam pronašao nekoliko dokumenata iz tog vremena od FIUME (Rijeka), pa me zanima jel imaju neke razstave i to na tu temu... Znam da u Sloveniji imamo jedan povijesni roman ROKOVNJACI, gdje nastupaju i Francuzi i dogada se u to vrijeme Ilirskih Provinca...
Valjda ima toga još, pa bi volio što više saznati oko toga....pogotovo vidjeti neke predmete sa tog obdobja (uniforme, oružje,....) Da nije Napoleon "propao" možda bi se granice, istorija,...na ovim prostorima drukcije pisala....a tako su nakon 4 godine opet preuzeli Austrijanci....
Natjerao si me da ponovim gradivo... : )
Zagreb je ostao u rukama Habsburgovaca, pa stoga možeš vidjeti "mejaša" kod Savskog mosta u Zagrebu:
Evo cak sam i našao nešto za uniforme. Mada se ne razlikuju puno od klasicnih francuskih iz tog vremena. Francuzi su bili šefovi. Utvrdili so granicu sa Turcima i usput doveli tekovine francuske revolucije.
http://oi43.tinypic.com/35d24o6.jpg
Ne miješati Ilirske pokrajine (province) sa Ilirskim pokretom. Ilirsko ime je bio neki eufemizam za narode, koji su živjeli na tim našim prostorima (iako nemamo veze sa antickim Ilirima). Kasnije je to preuzeo Ilirski pokret, kojeg je spomenuo Emirem, koji je preuzeo "Ilirsko" ime s namjerom da privuce što više "Južnih Slavena", ali Ilirski pokret je u svojoj srži bio hrvatski pokret i koji nije pokupio previše pristaša izvan "granica" Hrvatske.
Znam da je naš profesor na ispitima znao postaviti pitanje "Ilirske pokrajine - Prva Jugoslavenska država. Da ili ne. Argumentiraj"
|
|
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 24/05/2013 : 23:36:38
|
eto, ovo je mislim da pasoš ili nekakva dozvola za nekoga iz Ilirskih provinca (Rijeke) da ide u Trst:
ako te zanimaju takve stvari imam ti ja toga par stotina komada. cijena je prava prlika, par tisuca eura samo po komadu.:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Posted - 24/05/2013 : 23:46:47
|
quote: Originally posted by mamlaz
euro jel to opet pokusavas prodavati "rijetke" stvari:)
ovaj put ne prodajem nego kupujem, ove slike su iz Ebaya....iz nekih aukcija na koje sam "bacio oko".... |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Posted - 24/05/2013 : 23:48:08
|
quote: Originally posted by mamlaz
eto, ovo je mislim da pasoš ili nekakva dozvola za nekoga iz Ilirskih provinca (Rijeke) da ide u Trst:
ako te zanimaju takve stvari imam ti ja toga par stotina komada. cijena je prava prlika, par tisuca eura samo po komadu.:)
o cemu pricaš? To ti nema neku cijenu....ovakvih dokumenata ima na Ebayu koliko hoceš....inace ja sam ti zainteresiran, ako imaš nešto zanimljivo, javi... |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Posted - 24/05/2013 : 23:54:25
|
pokusavam ti objasnit da se neces nikada obogatiti na takvim stvarima. time se moras baviti da bi znao sta kupujes ili prodajes. |
Mrzim mrznju! |
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 25/05/2013 : 00:41:46
|
Mozda ima koji brod sa austro-ugarskim blagom potopljen u zaljevu ili nedaleko obale? Kako ti to prevodis dokumente sa ebaya mogao bi svasta naci ? Forumski Dr.Jones :-))) |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 25/05/2013 : 01:34:33
|
quote: Originally posted by emirem
Mozda ima koji brod sa austro-ugarskim blagom potopljen u zaljevu ili nedaleko obale? Kako ti to prevodis dokumente sa ebaya mogao bi svasta naci ? Forumski Dr.Jones :-)))
teško |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Posted - 25/05/2013 : 01:35:55
|
Valjda ima toga još, pa bi volio što više saznati oko toga....pogotovo vidjeti neke predmete sa tog obdobja (uniforme, oružje,....) Da nije Napoleon "propao" možda bi se granice, istorija,...na ovim prostorima drukcije pisala....a tako su nakon 4 godine opet preuzeli Austrijanci....
samo mi još Francuska fali.. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 25/05/2013 : 01:49:32
|
quote: Originally posted by lwood
a cuj, sve kaj je Bonaparte osvojio je vec imalo kakti davno stvorene temelje. Dalmacija je još od 1409. bila pod vlašcu Mlecana, dok je Dubrovnik postojao kao samostalna država prakticki od polovice 14. st.
al eto, sve se to Bonaparteu obilo o glavu jer su Austrijanci sve te posjede uzeli sebi nakon njegovog pada... |
"Nothing lasts forever." |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Posted - 25/05/2013 : 02:08:29
|
krivo si kvota |
|
|
|
Topic |
|