Author |
Topic |
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6226 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 02/12/2013 : 09:27:50
|
Rodio se u u Splitu 6. studenog 1952. Završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Studirao režiju na Akademiji za kazalište film i televiziju u Zagrebu. Istaknut športaš – reprezentativac Jugoslavije u vaterpolu. Kao filmski redatelj debitira kratkometražnim filmovima likovne tematike "Hvalen budi… "(1980.) o Ivanu Vecenaju i "Mijo" (1983.) o Miji Kovacicu. Vrlo mu je zapažen dugometražni prvijenac "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Lumiére "(1985.), kompilacija filmskih zapisâ zagrebackih pionira "sedme umjetnosti". Nakon toga slijede takoder dugometražni dokumentarni filmovi "Lijepa naša" (1987.), "Sakralna umjetnost u Hrvata" (1989.) te "Hrvatska naivna umjetnost" (1990.). Na igranom filmu debitira melodramom s tematikom umiranja "U sredini mojih dana "(1988.), s dokumentaristickim prizorima hodocašca Gospi u Medugorju. Uspješan je i kao kazališni redatelj (DK "Gavella" i Jazavac u Zagrebu, Dubrovnik) – u prvom redu u suvremenom repertoaru. Organizira brojne kazališne predstave za hrvatsku emigraciju u inozemstvu (Europa, SAD, Kanada, Južnoafricka Republika, Australija i Novi Zeland). 1991. radi kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Redatelj je nekolicine filmova koji su izazvali kontroverze u javnosti. Film "Gospa" snimljen u hrvatsko-americkoj produkciji vezan je uz dogadanje oko medugorskih ukazanja.Glavnu ulogu u filmu je igrao americki glumac Martin Sheen. Uoci samih parlamentrnih izbora na HRT-u je prikazan prvi dio njegovog filma "Cetverored" u kojem opisuje pokolj na Bleiburgu i dogadaje oko njega. Godine 2008. režirao je biografski film Franji Tudmanu koji je izazvao buru u javnosti zbog nekih teza vezanih za Domovinski rat. Za napomenuti je da je to prvi biografski film o Tudmanu snimio još za Tudmanova života, 1997. godine. ---------------------------------------------------------------------
Obožavam rad Jakova Sedlara. Verujem da je ovo najbolji i najobjektivniji reditelj na ovim prostorima. Ako postoji oksar za dokumentarac, red bi bio da ga ovo genijalno ostvarenje uzme. Zadivljen sam kolicinom nefrustracije kojim je ovaj genijalac ispunjen. Red bi bio da ga mi, pravi fanovi, pozdravimo i tako mu odamo priznanje za celokupno stvaralaštvo. Ja cu da vicem "Jakov Sedlar", a vi svi u glas "Živio!".
|
Edited by - Jasko on 02/12/2013 09:29:22
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 02/12/2013 : 09:32:54
|
Bezveze. Šta mu niko nije objasnio da su Hrvati zapravo Srbi?
|
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6226 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 02/12/2013 : 09:36:14
|
quote: Originally posted by paro
Ko to kaže, ko to laže, Rvacka je mala?! |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Posted - 02/12/2013 : 09:40:47
|
quote: Originally posted by Jasko
Ko to kaže, ko to laže, Rvacka je mala?!
|
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Selo
Starting Member
Croatia
27 Posts
Member since 26/06/2012 |
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Posted - 02/12/2013 : 09:42:24
|
Ali da, drago mi je što si otkrio Sedlara, ne zaboravi pogledat i njegova ostala remek-djela
|
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8192 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 02/12/2013 : 09:45:03
|
Ali da, drago mi je što si otkrio Sedlara, ne zaboravi pogledat i njegova ostala remek-djela
fergismajniht? to remek djelo još uvijek je neshvaceno ja ocekujem ponovno otkrivanje za nekih 120 godina kao kod bacha |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8192 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 02/12/2013 : 09:48:39
|
inace cetverored je jedini film u povijesti filma koji je odmah nakon snimanja išao u kina, na dvd i na televiziju odnosno, to je bio najskuplji predizborni spot svih vremena još placen javnim novcem bila je to fimi medija prije fimi medije |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 02/12/2013 : 11:02:29
|
quote: Originally posted by ken2
inace cetverored je jedini film u povijesti filma koji je odmah nakon snimanja išao u kina, na dvd i na televiziju odnosno, to je bio najskuplji predizborni spot svih vremena još placen javnim novcem bila je to fimi medija prije fimi medije
i najbolji film ikad snimljen |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 02/12/2013 : 11:11:40
|
Iako mu se talent za režiranje filmova svodi na jedeva zamjetne tragove, Sedlar je izuzetno inteligentan covjek koji je unatoc i Cetveroredu, Hrvatskom Georgeu Washingtonu i svemu ostalome najvece sponzore svojih filmova kroz posljednjih 10 i više godina pronašao u Izraelu. Recimo, propagandni dokumentarac o Stepincu s pocetka 90-ih, u kojem je bio naglasak na njegovom Hrvatstvu a posredno se afirmirala NDH, prije neke 3 godine je premontirao i posve mu promijenio smisao, pa je Stepinac u novom filmu Pravednik Stepinac postao veliki filosemit i spasitelj Židova. Isti je materijal dvaput iskoristio u idejno vrlo razlicite, pa možda i dijametralno suprotne svrhe, a drugi mu je film poslužio i kao dokaz osobnog filosemitizma, te mu otvorio brojna vrata u Izraelu. Ako to nije vrhunsko lukavstvo, ne znam što jest.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 02/12/2013 : 12:07:48
|
S obzirom da je evidentno da je rijec o politickoj temi, topic se zakljucava. Jasko, neceš biti udaljen sa foruma ali molim kako tebe, tako i ostale da se više ne otvaraju teme koje nisu dozvoljene. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
|
Topic |
|