forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Sport
 SP Brazil 2014. Rezultati i tablice na 1.strani!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 112

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 09:49:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
U pravilima je i pokušaj prekršaja, prekršaj.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8940 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 09:55:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
quote:
Originally posted by Jasko

U pravilima je i pokušaj prekršaja, prekršaj.

Ako je na to mislio onda je moj bed, no koliko ja znam pravila prekršaj u 16m je prekršaj za kazneni udarac... kakav god on bio. Tu ne bi trebalo biti puštanja jer mu je lopta pobjegla ili slicno. Druga je stvar što se to u praksi ne primjenjuje uvijek... Griješim?

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 09:59:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Ma ne, samo sam hteo da kažem da ne mora uvek da bude kontakta :)
Pogledaj na ovim slikama gore
Lopta je od Rubena, a Markes ide na Robena, a ne na loptu
Go to Top of Page

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 30/06/2014 : 10:23:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by dr strangelove

quote:

quote:
Originally posted by jaki

quote:
Ma ako je bilo kontakta onda je faul, ako je faul onda je penal. Tocka.

Tako je prika!ali si pomiša košarku i balun,
To je li bilo kontakta si pokupija od naših genijalnih spikera.
Faula može biti i kad nema kontakta kao u ovom slucaju samo je ipak sudac trebao uzeti u obzir da je Roben vec bio u izgubljenoj situiaciji pa je mogao pustiti ali nije.

Nisam ja ništa pomiša, prijatelju. Nogometna pravila kažu: svaki prekršaj koji bi bio sviran izvan šesnaesterca unutar šesnaesterca je kazneni udarac... guglaj. Te pizdarije "prekršaj je, ali nije za penal" su apsolutno protivne pravilima.

Ne citaš što piše

a ajde mi to onda prevedi, molim te... i usput mi objasni kakav je to faul bez kontakta...

Drage volje

Ti kažeš da je faul ako je kontakt.
Jaki ti odgovara da nije svaki kontakt faul (nogomet je kontaktni sport).
I onda ti odjednom od negdje (?) izvlaciš da je jaki rekao da je prekršaj, ali nije za penal.

It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely.

Edited by - dr strangelove on 30/06/2014 10:24:07
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8940 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 10:30:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
>Faula može biti i kad nema kontakta kao u ovom slucaju...

Može biti, ja sam ovdje shvatio da smatra da ovdje jeste faul kojeg ne treba svirati jer je robenu pobjegla lopta... Cari virtualnih rasprava.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8940 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 10:51:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
>Ti kažeš da je faul ako je kontakt.
Jaki ti odgovara da nije svaki kontakt faul (nogomet je kontaktni sport).

S druge strane ja sam govorio ovom konkretnom slucaju gdje markez ne dira loptu te u tom slucaju smatram da ako je bilo kontakta onda je faul... nije me baš teško shvatiti i stojim iza svojih rijeci.

edit: drugo je što se kasnije ispostavilo da nema kontakta i po meni u tom slucaju nije penal

Edited by - Tonto on 30/06/2014 10:53:05
Go to Top of Page

tutto maxim
Senior Member

Serbia
1355 Posts

Member since 07/01/2007

Posted - 30/06/2014 : 11:29:01  Show Profile Show Extended Profile  Send tutto maxim a Private Message
Roben: Izvinjavam se zbog simuliranja

http://www.b92.net/sport/brazil2014/vesti.php?yyyy=2014&mm=06&dd=29&nav_id=869914
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47516 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/06/2014 : 11:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Beusan rece da je prvi pad bija penal,ovaj na kojem je sviran penal nije bija

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

mister-no
Average Member

Slovenia
895 Posts

Member since 06/08/2004

Posted - 30/06/2014 : 13:03:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit mister-no's Homepage  Send mister-no a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

Beusan rece da je prvi pad bija penal,ovaj na kojem je sviran penal nije bija

prvi je bio penal, drugi nije bio penal, ovaj poslednji nije bio penal.
nije robben samo 2x pao u 16-tercu.

mislim da govori za onaj drugi, bilo je to kad je pao pa se podigao pa opet pao.

Moje aukcije (kad su)
My website - Joomla - Blog

Go to Top of Page

markotamara
Senior Member

Croatia
2783 Posts

Member since 26/05/2013

Posted - 30/06/2014 : 14:26:08  Show Profile Show Extended Profile  Send markotamara a Private Message
Neka idu nizozemci dalje,i kostarika,sto se tice penala na kraju mislim da je bilo malog kontakta ali ne za penal,pogotovo u onoj minuti

GALLIENO FERRI
Go to Top of Page

Dudley Smith
stripovi.com suradnik

Croatia
1014 Posts

Member since 05/04/2014

Posted - 30/06/2014 : 14:35:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Dudley Smith a Private Message
quote:
Originally posted by wesskowaz

Dosta je ovo za Grke.
Dosta su se i provlacili.

Ako se netko provukao to je Kostarika. Grcka je bila bolja i samo je Navas spasio Kostariku. Ako im sreca presuši protiv Nizozemske, moglo bi to biti teško razbijanje.
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31908 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 30/06/2014 : 14:35:54  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message
Svaka cast kako su igraci Costa Rice pucali penale, neobranjivo, tako se pucaju penali!

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31908 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 30/06/2014 : 14:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message

PET DOKAZA

Svjetski strucnjak za tportal: evo zašto penali NISU lutrija!

Ben Lyttleton, poznati engleski kolumnist i autor knjige o jedanaestercima, ekskluzivno za tportal piše o tome što sve utjece na uspješnost u raspucavanju penala na Svjetskom prvenstvu...

Jedan od najvecih nogometnih mitova i klišeja je onaj da su jedanaesterci 'lutrija' ili 'rulet'. Iako se zadnjih godina puno pricalo i pisalo o tome da to naprosto nije istina, mnogi novinari i ljubitelji nogometa još uvijek rutinski upotrebljavaju tu frazetinu svaki put kad neka utakmica dode do raspucavanja. Vidjeli smo to po medijima i nakon utakmice Brazila i Cilea, a i HTV-ov komentator Stjepan Balog je istu stvar spomenuo sinoc dva-tri puta za vrijeme prijenosa Grcka i Kostarike – premda se koji sat ranije Antun Samovojska u studiju trudio objasniti gledateljima zašto nije tako.

Postoji niz tehnickih, psiholoških i drugih faktora koji utjecu na uspješnost pucanja jedanaesteraca – kako za izvodace, tako i za golmane. Sreca, naravno, igra ulogu – ali puno manju od pripreme, vještine i kvalitete igraca. I mi smo vec pisali o tome za vrijeme Eura 2012, a ovoga puta smo u pomoc pozvali jednog od vodecih svjetskih strucnjaka za penale.

Ben Lyttleton je suosnivac glasovite nogometno-konzultantske agencije Soccernomics, koja suraduje s UEFA-om, nekim klubovima i reprezentacijama. Kolumnist je Sports Illustrateda, a uoci ovog SP-a objavio je knjigu 'Twelve Yards: The Art and Psychology of the Perfect Penalty'. U njoj je skupio i analizirao više razlicitih istraživanja na temu jedanaesteraca, razgovarao s trenerima, igracima i nekima od 'ikona penala' kao što su Antonin Panenka, Matt Le Tissier, Harald Schumacher i Martin Palermo. Ukratko, radi se o ultimativnoj knjizi posvecenoj samo tom jednom elementu nogometne igre, koji je obraden sa svih mogucih strana.

Ekskluzivno za tportal, Lyttleton je izdvojio pet stvari (ima ih, naravno, više) koje utjecu na uspješnost neke momcadi u raspucavanju penala, na konkretnim primjerima s SP-a i relevantnim statistikama – pet dokaza da penali nisu ni lutrija, ni rulet, ni pikado.

Predajemo mu rijec...

1. Pucati prvi je prednost

Cak i prije nego što izvodenje penala pocne, jedna je momcad u prednosti. Analizirali smo 212 raspucavanja u najvažnijim reprezentativnim i klupskim natjecanjima i pokazalo se da momcad koja puca prva pobjeduje u 61 posto slucajeva. Na svjetskim prvenstvima je taj postotak malo niži (59 naprema 41 posto) – ali 18 posto je doista znacajna razlika.

Koji je razlog za to? Cini se da se naprosto radi o povecanom psihološkom pritisku na igraca koji izvodi penal u trenutku kad je njegova momcad u rezultatskom zaostatku, pogotovo ako mora pogoditi ili njegova momcad ispada. Fascinantan je podatak da u toj situaciji uspješnost izvodenja penala na Svjetskim prvenstvima pada na samo 44 posto – i protiv Brazila je za Cile tako promašio Gonzalo Jara. S druge strane, cak 92 posto onih koji pucaju 'za pobjedu' pogada – kao Michael Umana za Kostariku protiv Grcke!

2. Udarci po sredini se najrjede brane

Postoji niz obrazaca po kojima nogometaši biraju stranu u koju ce pucati, a golmani u koju ce se baciti. Oni ovise o nozi kojom igrac puca, dužini zaleta, jacini udarca, stajnoj nozi golmana i još nekim detaljima. Neki su igraci, pak, sposobni cekati do posljednjeg trenutka i promijeniti odluku s obzirom na kretanje golmana – to je tehnicki vrlo zahtjevna, ali najuspješnija strategija. Vidjeli ste kako Neymar radi malu pauzu prilikom zaleta kako bi izazvao golmana na kretnju – napravio je to protiv Hrvatske, ali i protiv Cilea. Taj se trik u Brazilu zove Paradinha i smatra se da ga je izumio Pele , pa možemo reci da barem tu Neymar ide njegovim stopama.

Zanimljivo je, medutim, da se penali koji idu po sredini gola najrjede brane. Analiza je pokazala da igraci u 29 posto slucajeva pucaju (otprilike) posred gola umjesto u jednu ili drugu stranu mreže, ali vratari ostaju na sredini u samo šest posto slucajeva. Brazilski golman Julio Cesar napravio je baš to kod prvog cileanskog penala i obranio udarac Mauricija Pinille.

Jedan reprezentativni golman s kojim sam razgovarao otkrio mi je zašto on sam, a ni njegovi kolege, ne vole ostati na sredini. On kaže da bi to navijacima moglo izgledati kao da se ne trude dovoljno. U psihologiji taj fenomen zovemo 'action bias': isti negativni ishod (odnosno primljeni gol) percipira se negativnije ako je do njega došlo nakon izostanka akcije – odnosno, golman koji je primio gol 'izgleda' bolje ako se bacio u stranu, pa makar i u krivu, nego ako je ostao na mjestu.

3. Zvijezde cešce promašuju

Diego Maradona, Roberto Baggio i Michel Platini samo su neki od velikih igraca koji su promašivali penale u raspucavanjima na SP-u. Istraživanje je pokazalo da nogometaši 'visokog statusa', odnosno oni koji su osvajali individualne nagrade i bili birani u najbolje momcadi prvenstva ili godine zapravo dosta cesto promašuju, a možda i 'prenose' tu svoju nesigurnost na suigrace.

Naime, analiza podataka koji se odnose na raspucavanja penala na velikim reprezentativnim turnirima i u medunarodnim klupskim natjecanjima pokazala je da momcadi koje medu pet izvodaca imaju jednu ili više takvih zvijezda pogadaju 67 posto udaraca. Kod onih koji nemaju nijednu, uspješnost je 86 posto. Cini se da je i ovdje psihologija presudna – pritisak na velikanima je veci nego na 'obicnim' igracima.

4. Da, reprezentacija može postati bolja u tome

Jedanaesterci su Englezima bolna tocka, jer smo vec nekoliko puta ispadali s velikih natjecanja poslije raspucavanja penala. S druge strane, Nijemci su na glasu kao neumoljivi egzekutori s bijele tocke. Htio sam vidjeti je li tog zbog toga što su njihovi pucaci i golmani naprosto bolji ili možda postoji i neki drugi razlog.

Analizirao sam uspješnost izvodenja penala za reprezentativce osam nogometnih nacija (Brazil, Argentina, Njemacka, Italija, Engleska, Francuska, Španjolska, Nizozemska) i usporedio njihov ucinak u klubovima s onim u raspucavanju za nacionalne momcadi. Rezultati su šokantni! Englezi su zapravo najbolji pucaci penala u klupskom nogometu, s 82 posto uspješnosti, dok su Nijemci na 76 posto i jedino su Francuzi slabiji od njih. Medutim, kad su u pitanju raspucavanja na velikim reprezentativnim natjecanjima, onda su Nijemci daleko najbolji s 93 posto realizacije, a Englezi najgori sa 66 posto...

Dakle, ocigledno je da nešto rade bolje u pripremi i izboru igraca koji ce pucati. A rade dosta toga, na tehnickom i psihološkom planu – pogotovo od Klinsmannovog doba na SP-u 2006. On je danas izbornik SAD-a i budite sigurni da ce njegova momcad biti vrhunski pripremljena ako dode do raspucavanja u utakmici s Belgijom.

5. Ne treba žuriti s izvodenjem

Svi izvodaci za Kostariku sinoc su poslije sucevog zvižduka najprije pricekali trenutak-dva, duboko udahnuli i izdahnuli i tek onda pucali. Gekas, jedini Grk koji je promašio, nije to napravio nego se smjesta zaletio – i promašio. Karim Benzema takoder je promašio jedanaesterac protiv Švicarske koji je izveo vrlo brzo.

Analiza penala u raspucavanjima pokazuje da su uspješniji oni koji malo pricekaju. Prosjecno vrijeme reakcije poslije sucevog zvižduka najmanje je kod Engleza, samo 0,28 sekundi. Za usporedbu, prosjecno vrijeme reakcije Usaina Bolta na znak za pocetak utrke je 0,17 sekundi! Nijemci, s druge strane, reagiraju tek nakon 0,64 sekundi.

Zakljucak – kad vam netko sljedeci put kaže kako su penali 'lutrija', znajte da nema pojma o cemu govori...

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

Zagor i Ogi
Average Member

Serbia
851 Posts

Member since 16/09/2013

Posted - 30/06/2014 : 15:12:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor i Ogi a Private Message
Lepo receno,nema sta!Veoma zanimljivi podaci.

The only good thing in life isZAGOR
Go to Top of Page

Zagor i Ogi
Average Member

Serbia
851 Posts

Member since 16/09/2013

Posted - 30/06/2014 : 15:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor i Ogi a Private Message
Bas sam juce imao slucaj.Igrao s fudbal i poslednji sam sutirao.Radilo se o turniru(finale).Morao sam da dam gol.Nisam se odmah zaleteo malo sam pricekaoi -zabio u raslje.Na kraju
smo i dobili

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12545 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 30/06/2014 : 15:48:19  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
quote:
Originally posted by 1Euro

quote:
Originally posted by lwood

poznati su svi parovi:

28.06. 18:00 Brazil - Cile
28.06. 22:00 Kolumbija - Urugvaj

29.06. 18:00 Nizozemska - Mexico
29.06. 22:00 Kostarika - Grcka

30.06. 18:00 Francuska - Nigerija
30.06. 22:00 Njemacka - Alžir

01.07. 18:00 Argentina - Švicarska
01.07. 22:00 Belgija- USA

za sada sam pogodio polovinu prolaznika u cetvrtfinale, da vidimo jel cu i drugu polovinu pogodit
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29625 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 30/06/2014 : 15:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
quote:

S druge strane ja sam govorio ovom konkretnom slucaju gdje markez ne dira loptu te u tom slucaju smatram da ako je bilo kontakta onda je faul... nije me baš teško shvatiti i stojim iza svojih rijeci.

edit: drugo je što se kasnije ispostavilo da nema kontakta i po meni u tom slucaju nije penal

Znaci nije penal jer nema kontakt,
ali da ga je dirao bio bi penal jer je postojao konatakt

nije ni cudo sto su nam nogometasi pickice koje se jedva cekaju baciti kad ljudi smatraju da kontakti ubijaju
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12545 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 30/06/2014 : 15:50:32  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
Bravo za Kostariku!
Tko bi prije pocetka sp-a pomislio da ce dogurati tako daleko...."usrale" se i kladionice zbog njih. Najprije su prije pocetka nudile kvotu od 999-2500 dok sada nude tek 50 (haha).
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 30/06/2014 : 16:20:45  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message
Steta za Grke stvarno su ratnici i navija sam za njih ali ova Kostarika je pokazala lavlje srce i zasluzeno prosla u cetvrtfinale..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 30/06/2014 : 16:33:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message
quote:
Originally posted by Dudley Smith

quote:
Originally posted by wesskowaz

Dosta je ovo za Grke.
Dosta su se i provlacili.

Ako se netko provukao to je Kostarika. Grcka je bila bolja i samo je Navas spasio Kostariku. Ako im sreca presuši protiv Nizozemske, moglo bi to biti teško razbijanje.

Tocno, ali mislim da je to (bold) ipak najvecim dijelom bilo zbog crvenog kartona, a valjda ga Kostarikanci onako glupavo ne planiraju dobiti i protiv Nizozemske. Prije crvenog bilo bi 2:0 da je sviran penal. A iako je Nizozemska bolja, i iako mislim da je 95% da ide dalje, ne vjerujem da ce doci do razbijanja, pošto su Kostarikanci dosad u 390 minuta primili samo 2 gola, i to jednog iz penala, a drugog s igracem manje.

Nevezano za to, možda cemo se svi za 4, 8 ili 24 godine s nostalgijom prisjecati ovog turnira, igra se kvalitetan nogomet, a mreže pune golova (tim više je šteta zbog ovakvog sudenja). Možda se samo meni cini, ali crni prognozeri sudbine nogometa baš i nisu bili u pravu kad su na prijelazu stoljeca Zidanea, a onda kratko i Ronaldinha proglašavali posljednjim pravim majstorima igre...

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/06/2014 : 16:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message
Naravno da pucanje penala nije lutrija jer sve ovisi o pucacu a ne o golmanu.
Ako je pucac smjestio loptu na pravo mjesto nema toga golmana koji ce braniti savršeno izveden udarac.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8940 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/06/2014 : 16:47:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
quote:
Originally posted by supermark

nije ni cudo sto su nam nogometasi pickice koje se jedva cekaju baciti kad ljudi smatraju da kontakti ubijaju

...kaže navijac Barcelone.

Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 30/06/2014 : 17:02:50  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 30/06/2014 : 17:35:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message
Ocigledno je kako Robi ovdje koristi kutjevacku grasevinu kao oruzje...

Trljam ruke.
Go to Top of Page

Zagor i Ogi
Average Member

Serbia
851 Posts

Member since 16/09/2013

Posted - 30/06/2014 : 17:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor i Ogi a Private Message
quote:
Originally posted by DODSFERD

Naravno da pucanje penala nije lutrija jer sve ovisi o pucacu a ne o golmanu.
Ako je pucac smjestio loptu na pravo mjesto nema toga golmana koji ce braniti savršeno izveden udarac.

U paravi si. Golman moze da pokrije "samo" 72% gola. Ako se pogodi ostalih 28% golman nema sanse i to je gol!

Go to Top of Page
Page: of 112 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000