forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Enki Bilal
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts

Member since 01/12/2002

Posted - 22/09/2004 : 20:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send BOC a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Zanimaju me neke informacioje o ovom autoru. Procitao sam "San Monstruma" koji mi se jako svidio pa sam malo trazio po netu nesto o njemu ali nisam previse nasao. Vjerojatno cu kupiti "Nikopol Trilogiju" jer mi se to cini dosta zanimljivo, kao i "Partiju lova" i "Falange crnog reda", ali mislim da cu uzeti englesko Humanoids izdanje, jer je jako lijepo, u odnosu na neka nasa izdanja koja sam vidio. Zanima me da li postoji nastavak "Sna Monstruma" i ima li jos nekih znacajnijih radova koje ja tu nisam nabrojio a vrijedni su paznje?

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Falange crnoga reda sam ja prelistavao na belgijskom (jedan frend Belgijanac je donio na more), kako nisam razumio ništa od teksta, gledao sam samo crtež. Puno mi se više svidaju Bilalovi kasniji radovi u kojima briljira s kolorom. U Falangama su likovi nekako previše ukoceni, crtež je skroz hladan, a i eksterijeri su mu dozlaboga neinventivni. U kasnijim radovima (npr. San monstruma) linija mu je slobodnija, montaža table kudikamo dinamicnija, kolor za deset, a motivi preludi. Tako da bih ti ja s ovim mojim skucenim poznavanjem opusa preporucio samo kasnije stripove.

Highschool - it's like a prison. Sex you want, you don't get it. Sex you get, you don't want!
Sedemnajst, sedemnajst, mlad perspektiven kader, namesto glave radar!!!
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/09/2004 : 21:48:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
quote:
Originally posted by MAGIC

po nikopoljskoj trilogiji...al nije bas isto..
bar tako mislim

So many people have come and gone,Their faces fade as the years go by;
Yet I still recall as I wander on,As clear as the sun in the summer sky.

nisam gledao ali sam cuo da je dosta drugaciji od stripa.

DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!!
Go to Top of Page

ana max
Junior Member

435 Posts

Member since 21/01/2004

Posted - 22/09/2004 : 23:15:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ana max a Private Message
Citat iz intervjua sa Enki Bilalom objavljen u Blicu:
Film Besmrtni nije doslovna adaptacija, vec prebacivanje jednog univerzuma u drugi. Potrebno je potpuno zaboraviti na taj strip, to je sada dosta daleko od mene. Ja sam se prisecao stripa, ali kada pocnes da radis na filmu to je sasvim nov proces.

i?
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 23/09/2004 : 11:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
Od njegovih radova, koje sam video, najvise mi se dopada Partija lova.
Go to Top of Page

verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts

Member since 30/04/2002

Posted - 23/09/2004 : 15:06:42  Show Profile Show Extended Profile  Send verter a Private Message
falange crnog reda su izasle i na ovim prostorima prije rata.
nikopoljska trilogija bi trebala izaci u izdanju publike(isti koji su izdali prva dva dijela trilogije san monstruma).bar su tako najavili(prenio emir pasanovic koji ima veze u buybooku koji opet imaju veze s publikom )

AMERICKA NACIJO URADI MI FELACIO!!!
Go to Top of Page

darkop
New Member

189 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 23/09/2004 : 17:46:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit darkop's Homepage  Send darkop a Private Message
quote:

Partija lova mislim postoji ali samo C/B sto je za Bilala cini mi se(sudeci po onome sto sam vidio od ostalih radova) skoro pa uvreda:-).

"Partija lova" je ful kolor. Meni je to dobar strip, odlicna atmosfera. Probaj da nadjes kratke SF price sa pocetka,
kad je tek poceo da radi u koloru. Exterminator ili tako vec nekako...
Sasvim prijatno za oko.

"Lenjost je oruzje demona!"
Go to Top of Page

darkop
New Member

189 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 23/09/2004 : 17:49:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit darkop's Homepage  Send darkop a Private Message
Exterminateur 17
scenarista: Dionet
http://shinji.aff.bdnet.com/Bilal/fiche_auteur.htm

"Lenjost je oruzje demona!"
Go to Top of Page

metabaron
New Member

177 Posts

Member since 25/01/2004

Posted - 24/09/2004 : 02:35:40  Show Profile Show Extended Profile  Send metabaron a Private Message
Bilal na Engleskom:

http://www.humanoids-publishing.com/forum/viewtopic.php?topic=326&forum=8&5

Steta sto ce nastavak San Monstruma izaci u manjem formatu na Engleskom.
Go to Top of Page

deepo
Starting Member

41 Posts

Member since 07/09/2005

Posted - 08/09/2005 : 10:32:19  Show Profile Show Extended Profile  Send deepo a Private Message
Bilal je definitivno jedan od najboljih (meni najnajbolji).
Sve sto je nacrtao od samog pocetka spadsa u sam vrh stripa. Coveg je cist genije.
Video sam ga prosle godine zimus u fran. kul. centru u BG. Nisam mogao da vucem Nikopola da mi potpise bila je gadna zima i sad se turbo kajem. Zivot je pun gresaka
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 08/09/2005 : 12:27:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Zanimljivo vidjet ovaj topic izvucen iz naftalina baš kada sam upravo prije sat vremena procitao prvi dio trilogije Nikopol "La Foire Aux Immortels", ujedno i moj prvi susret sa Enki Bilalom. Impresivno djelo.
Pretpostavljam da se isplati nabaviti i drugi i treci dio?

you candy perfume girl
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/09/2005 : 13:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ja sam jednom naišao na neko staro izdanje "Falangi crnog reda". Neki HC albumcic, no nije mi se baš dopao (monotona radnja). No slucajno sam naišao na neki skec na racun tog stripa, mislim da je to bilo u Macanovim citatima, kad se malo našalio sa starcekima u starackom domu...

The greatest trick the devil ever pulled
Was convincing the world he didn't exist,
That was his power...
Go to Top of Page

JohnDrake
Junior Member

467 Posts

Member since 08/01/2005

Posted - 08/09/2005 : 13:20:25  Show Profile Show Extended Profile  Send JohnDrake a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Ja sam jednom naišao na neko staro izdanje "Falangi crnog reda". Neki HC albumcic, no nije mi se baš dopao (monotona radnja). No slucajno sam naišao na neki skec na racun tog stripa, mislim da je to bilo u Macanovim citatima, kad se malo našalio sa starcekima u starackom domu...

Jap. Bolja je ta jedna Macanova i Biukoviceva stranica nego cijeli album. Toliko o komprimiranom i dekomprimiranom pripovijedanju:)
Go to Top of Page

Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts

Member since 18/08/2005

Posted - 08/09/2005 : 13:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dreamlord a Private Message
Dakako da se isplati nabaviti Nikopol Trilogy...

Ko voli Bilala moze da pogleda i jedan interesantan intervju. U njemu dosta govori dosta o nasim prostorima, ratu, politici itd... Posto je rodjen u Beogradu, i ziveo 9 godina u ex-YU...

http://www.unesco.org/courier/2000_04/uk/dires.htm

Takodje mi se od Bilala dopala Partie de Chasse...

He didn't understand the price. Mortals never do.

Edited by - Dreamlord on 08/09/2005 13:22:09
Go to Top of Page

veber
Senior Member

1137 Posts

Member since 18/09/2002

Posted - 08/09/2005 : 14:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send veber a Private Message
nikopl trilogy u more comicsu 280 kuna
na amazonu 25 dolara + poštarina hc
partiju lova uzmi pirata pa citaj prvo,zajebat je tekst.
mislim ima ga previše.
imaš i legendaran njegov album exterminator 17.moš ga prelistat u francuskoj knižari pored u preradovicevoj ideš od centra beneton,pa automat klub,pa kic pa ta knjižara i tamo imaš dosta toga od bilala
Go to Top of Page

deepo
Starting Member

41 Posts

Member since 07/09/2005

Posted - 08/09/2005 : 15:11:38  Show Profile Show Extended Profile  Send deepo a Private Message
Moram da priznam da mi jako prija ovoliko ljubitelja Bilala. Da li neko od vas mozda parla francuski, ako ne zarad enkija a ono i zarad ostalih sa tog govornog podrucja (francuska, belgija..).
Mislim, ono, ja krenuo malo pa polako razumem uz online dictionary i puno truda. Moze dosta kurseva da se nadje na netu (eMuli).
Bas sam juce skinuo Segrelles-ovog najamnika (nisam mogao da ga nadjem na eng) ide nekako, polako...
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4660 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 21/09/2005 : 02:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
Ja sam na Bilala otkacio negde '95-'96 kad sa procitao prvi deo Nikopolske Trilogije (i to c/b varijantu sa ocajnim skenom i smanjenim formatom) u jednom prerano ugasenom Makedonskom strip magazinu "Klik".
Godine su prolazile sve dok nije dosao (niotkuda i nicim izazvan) San Monstruma u ekskluzivnom izdanju Publike. Kad sam video kolor totalno sam otkinuo. A i prica mi je bila odlicna. Onda je stigao i 32 Decembar, a sa njim...
Osim kolora koji je i dalje takav da ti dodje da se ubijes sto neumes da obojis ni bojanku za vrtic, ostalo kao da se izgubilo negde u svemiru. Ali ajde, rekoh sacekacemo i zavrsetak trilogije pa sta bude.
U medjuvremenu na proputovanju kroz ZG, u MC uz Watchmene (hvala ti boze!) kupih i SC NikoTrilogiju koju procitah pre neki dan.I doziveh isto ono sto i sa monstrumom. Znaci, prvi deo apsolunto fantastican, mislim na pricu, o crtezu je sve jasno jelte. Karneval besmrtnih je odlicno uradjena prica post-apokalipticne buducnosti u kojoj se istorija (vidi ti nje) ponavlja. I ne samo da se ponavlja vec se i mesa sa sadasnjoscu jer letca piramida visi nad fasisticki posrnulim Parizom. Ludnica. Ma sta ludnica, Harlech :)
I onda se u dvojci stvari rasplinjavaju na isti nacin kao i u Decembru, da bi u finalu dobili box-chess sampiona posred ladnog Ekvatora i sumnjivog konzorcijuma koj nesto muti.Ne mogu da kazem da sam razocaran, ali sam daleko od toga da sam dobio ocekivano posle toliko godina cekanja. Mozda je problem u tome sto Enki radi velike pauze izmedju albuma pa gubi samu nit pripovedanja, mozda mu je to i namera, a mozda ja i ne shvatam bas sta je pisac hteo da kaze.
Enivej, zanima me dali on uvek radi samo svoje scenarije ili suradjje i sa drugima? Nisam procitao nijednu njegovu jednodelnu pricu, ali sam poprilicno siguran da su mu one mozda i najjaci deo iz njegovog kataloga.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 21/09/2005 : 07:40:45  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Imam samo San Monstruma koji mi se izuzetno dopao tako da su Bilalovi albumi na mojoj shoping listi. Problem je sto je iznad njega brdo drugih serijala koje treba kompletirati. Ali, kad tad ce i on doci na red.

Go to Top of Page

Duh_koji_hoda
Advanced Member

Serbia
3246 Posts

Member since 30/01/2003

Posted - 21/09/2005 : 18:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Duh_koji_hoda a Private Message
quote:

Nikopol sam vidio u More Comics, hard cover humanoinds izdanje mislim da je cijena oko 400 kuna. San monstruma postoji na htrvatskom i to u jako dobrom izdanju (osim nekih pocetnickih tiskarskih grešaka). Partija lova mislim postoji ali samo C/B sto je za Bilala cini mi se(sudeci po onome sto sam vidio od ostalih radova) skoro pa uvreda:-). Filmovi su mi interesantni, ali rm me prilicno nervira i odbijam instalirati RealAudio player na svoj kompjuter:-)

Pa San Monstruma je na bosanskom, ako cemo vec, u izdanju Sarajevske Publike i imas i nastavak koji se zove 32. decembar. A od Bilala na nasim prostorima imas jos Falange crnog reda (B&W) u izdanju Decjih NOvina i Partiju lova, piratsko B&W izdanje. A cuo sam da PUblika planira da izbaci Nikopolsku trilogiju, ali pitaj boga kad....

...kroz taj metez cujem zov, iz ponora ili sa visine, svejedno, gore i dole su kategorije koje svemir ne poznaje. Probudi se i ustani iz svog sna. Ustani i odbaci svoju odecu od gline. Doslo je vreme da odes iz ovog sveta. Elektra, odbegla Plejada, izbeglica zodijaka, kosmicka lutalica, vratila se i razvejala svoje uvojke. Doslo je vreme bez vremena. Doslo je vreme prica...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 21/09/2005 : 23:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by marlowe

quote:
Originally posted by MAGIC

po nikopoljskoj trilogiji...al nije bas isto..
bar tako mislim

So many people have come and gone,Their faces fade as the years go by;
Yet I still recall as I wander on,As clear as the sun in the summer sky.

nisam gledao ali sam cuo da je dosta drugaciji od stripa.

DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!!

Ja sam pogledao film, ali strip nisam citao pa ne mogu usporediti.
Inace, film je teško opisati pa necu ni pokušavati. Sve je kompjuterska animacija sa par živih glumaca(vecina likova ipak animirano). Vizualno zanimljivo, definitivno odudara od Hollywooda, ima stvari koje treba vidjeti. Ipak, ostajem u dojmu da je moglo i bolje...

Mjenjam knjige za stripove. Obi-wan-kenobi@inet.hr
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4660 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 21/09/2005 : 23:24:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
I ja sam pogledao film, a vise se i ne secam sta sam tamo video.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 22/09/2005 : 08:40:23  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Volio bi pogledati film ali nikako da uhvatim vremena.

Go to Top of Page

deepo
Starting Member

41 Posts

Member since 07/09/2005

Posted - 22/09/2005 : 13:08:13  Show Profile Show Extended Profile  Send deepo a Private Message
Obavezno pogledati film. Ne porediti sa stripom. Iskreno sam strepeo od izbora glumice (Žil Bioskop), ali sam jako prijatno iznenadjen, obradovan i ovaj, svašta mi se svidelo na njoj,... Fala bogu, drugaciji od holivuda.
No, dobro, Bilala previse volim da bih bio objektivan.
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 22/09/2005 : 16:56:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
JA sam procitao prva dva dijela ''Sarajevske triologije''

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.

Go to Top of Page

verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts

Member since 30/04/2002

Posted - 23/09/2005 : 01:55:09  Show Profile Show Extended Profile  Send verter a Private Message
"JA sam procitao prva dva dijela ''Sarajevske triologije''"

a komentar je??? usput gdje je zdenko,sto njega nema na forumu???

meni su oba albuma odlicna i jedva cekam zavrsni album(i bilala na promociji u sarajevu da mu uvalim sva tri da mi potpise )

"I believe comic book heroes walk the earth..."
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 23/09/2005 : 13:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
quote:
Originally posted by verter

"JA sam procitao prva dva dijela ''Sarajevske triologije''"

a komentar je??? usput gdje je zdenko,sto njega nema na forumu???

meni su oba albuma odlicna i jedva cekam zavrsni album(i bilala na promociji u sarajevu da mu uvalim sva tri da mi potpise )

"I believe comic book heroes walk the earth..."

Nemam rijeci,fenomenalna su oba dijela.
Zo ima nekih drugih okupacija,postao je trker pa stalno visi na star treck sajtu.

To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability to inform yourself.

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000