Author |
Topic |
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Member since 16/01/2003 |
Posted - 18/01/2003 : 19:09:46
|
Pozdrav! Ovo je moj scenario za strip ili mozda bolje receno prica. Najvise bih volio kada bih bio u mogucnosti da ovu pricu pretvorim u pravi strip sa crtezima medutim ja sam ocajan crtac a ne znam nikoga ko se bavi tim poslom. Dakle, procitajte pa onda da cujem kritike i komentare. Greske u pisanju zanemarite..... Pozdrav svima
02 Januar 2064 godine Sarajevo 10h Sunce je vec odavno zapocelo svoje smrtonosno djelovanje nad rusevinama Sarajeva. Kao da zrake sunca dolaze ravno iz pakla da kazne sve nevjernike ovog svijeta, ali sto je najtuznije ta kazna ne zaobilazi ni one koji u svom srcu vjeru cvrsto cuvaju. Vecina ljudi koji su sacuvali imalo razuma se sakriva ispod nekih rusevina ili ostataka zgrada i Sarajevo u ovim vec poodmaklim jutarnjim satima izgleda kao pustinja smrti. Medutim tu monotonu sliku razbija zvuk motora. Od prasine prljavi, stari, Harley Dejvidsonov dvosjed sa dva putnika. Za stanovnike ovog grada to su dva dobro poznata lica, Bone i Shadow. Ovaj prvi visociji, mladi, neuredne zuto ofarbane kose sa crnim koznim ogrtacem, uskim crnim koznim pantolama i crnim koznim cizmama. S druge strane, drugi putnik, Shadow je veoma stariji u poodmaklim godinima, crne malo duze kose, veoma tamnog tena, pogrbljen. Njegova odjeca se ne razlikuje puno od odjece drugih stanovnika, sa iznimkom velikog broja raznih lancicia koji se nalaze oko njegovog vrata. Obadvojica zajedno ulaze u polurazrusenu zgradu koja je ukrasena grafitima i koja predstavlja okupljaliste stanovnika Sarajeva. Ta razrusena zgrada je Masina kafana. Bone i Shadow sjedaju za sank. ^Uobicajeno^ tihim, misterioznim glasom rece Bone. Konobar, koji je i gazda kafane, Maso donosi 2 viskija i Kanbar(nesto slicno caju od mjesavine raznih trava ukljucujuci i malo kanabisa). ^Izvolite^ rece Maso. ^Sta te dovodi nazad u Sarajevo Bone^? ^Mislio sam da si ovaj put odlucio da se ne vracas dok ne pronades ono sto trazis vec godinama^? ^I jesam, medutim putovanje je teze nego sto sam ocekivao i morao sam se vratiti da bih uzeo neke potrebne stvari za nastavak potrage.^ Sa ovim odgovorom razgovor je zavrsen. Bone saljeva prvo jedan, a zatim i drugi viskij. U tom trenutku na vrata kafane ulazi covjek nizeg rasta, veoma prljave odjece sa velikim crnim sesirom koji mu sakriva lice i sjeda za jedan od praznih stolova. Shadow promatra covjeka i tihim glasom se obraca Boneu: ^Osjecam neke zle sile oko ovog covjeka^. ^Znam, bolje krenimo odavde^ odgovori Bone. Prilikom izlaska na vratima covjek skoci i nasrnu nozem prema Boneu koji je bio okrenut ledima. Sa zapanjujucim refleksima Bone se okrenuo i preciznim udarcem noge izbi noze iz ruke covjeka. Jos strahoviti udarac desne Boneove sake i ovaj covjek se nasao na podu. ^Kako si znao^ upita Miso? ^Primjetio sam da nas ovaj covjek prati jos od Surove doline, a znao sam da nece dopustiti da mu jos jednom pobjegnemo^ odgovori Bone. Pridize covjeka koji je prilicno osamucen od njegovog udarca i stavlja ga u stolicu ispred sebe. ^On te poslao, zar ne^? ^Ne znam o cemu govoris^ odgovori covjek. ^Ja ne postavljam puno pitanja. Ukoliko nemas ili neces da mi das odgovore koji mi trebaju nema razloga da te ne posaljem na onaj svijet.^ ^Jos uvijek mi nije jasno o cemu govoris.^ Bone naglim pokretom izvuce mac sa dvije ostrice i stavi ga ispod covjekovog grla. ^Jesam li ti pomogao pri osvjezavanju pamcenja, dobri covjece^ upita Bone? ^Ne, nisi^ odgovori covjek hladnokrvno. ^Jos uvijek mi nista nije jasno.^ ^Ok. Ovako cemo^ rece Bone. ^Svaki put kada postavim pitanje, a na njega ne dobijem odgovor ti ces ostati bez jednog prsta desne sake.^ ^Nadam se da si razumio jer u ovoj igri nazalost nema povratka izgubljenih predmeta ili stvari^ ^Pa da krenemo..^ ^Poslao te Hellsoul, zar ne^? Covjek je hladnokrvno gledao ne obaziruci se na postavljeno pitanje. ^Izgleda da se bas zelis rastati sa jednim prstom, a ja posto sam poznat kao dobar covjek koji uvijek ispunjava zelje morat cu ti to i ispuniti, zar ne Shadow^? ^Da^ tiho odgovori Shadow. Bone je sacekao jos par sekundi, a onda je naglo zamahnuo macem i odsjekao 3 prsta sa covjekove ruke. Bio je to gadan prizor. Krv je bila svuda po stolu. Covjekovi krikovi patnje su bili toliko glasni da su uspjeli rastjerati sve ptice koje su se od sunca bile sklonile ispod strehe Masine kafane. ^Znao sam da ce ti se svidjeti igra^ sa smijeskom na licu odgovori Bone. ^Pa, da pokusamo opet.^ ^Ovdje si po Hellsoulovom naredenju^? ^D-D-D-A^ odgovori covjekom isprepadanim, placnim glasom. ^Ok^ ^Vidim da si spreman za suradnju.^ ^Gdje je njegovo trenutno sjediste^? ^Ne znam^ odgovori covjek.^Ja nemam uvid u takve stvari.^ ^Zasto imam osjecaj da me pokusavas prevariti^? ^Izgleda da se zelis oprostiti i sa ova dva prsta.^ ^N-N-N-e^^Samo to nemoj^ ^Onda pocni pricati^ rece Bone. ^Hellsoul se trenutno nalazi u Beogradu, ali tacnu lokaciju ne znam^ rece covjek. ^Cuo je da dolazis da se osvetis i mene je poslao da te posaljem na onaj svijet.^ ^Interesantno^ odovori Bone sa malim osmjehom na licu. ^Postoji li jos nesto sto bi me moglo interesovati dobri covjece^? ^Ne, ja vise nista ne znam.^ ^Rekao sam vam sve sto sam znao.^ ^Uredu, sada ti vjerujem.^ ^Usput, nismo se ni upoznali.^ ^Kako se zoves dobri covjece^? ^Richard^ odgovori tihim glasom. ^Drago mi je.^ ^Ja sam Bone.^ ^Eh, sada Richarde posto si onako fino suradivao ja cu tebe pustiti da odavde izades ziv i da se vratis svom gospodaru.^ Nije trablo dva puta ponoviti. Richard ustade iz stolice i uzurbano krenu prema vratima. Kada je odmakao 3-4 metra od vrata Bone izvuce svoju kratku sacmaricu i preciznim hitcem pogodi Richarda u leda. ^Sada fino objasni Stvoritelju sta si sve radio na ovom svijetu.^ tiho rece Bone. ^Miso, skloni les da ne stvara ruznu sliku i njegovo pice stavi na moj racun^ ^Da ne kazu ljudi da nismo ljubazni prema gostima u nasem gradu^ S tom recenicom Bone i Shadow su vec bili u sjedistima svog motora, spremni za put prema jednoj odrednici, Beogradu. Bone izvadi kutiju cigareta i zapali posljednju cigaru iz kutije. Sa zvukom upaljaca, zaculi su se i zvuci rada motora. U obalku prasine Bone i Shadow ostavljaju Sarajevo iza sebe onakvim kakvo je i bilo. Pusto i jadno...
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 18/01/2003 : 19:34:26
|
Pa sta je ovo? Neki kaubojac sa macevima? I sta je taj Hellsoul unajmio nekog sonju. To ti nije dobro. Ako je vec toliko jadan- onda ih je trebalo biti nekoliko jadnika, pa da njih dvojica to razbucaju. Ovako dvojica faca protiv jednog jadnika (koji je mislio njih DVOJICU ubit sa nozem!?!?!???!) je stvarno glupo. Taj ubojica je morao bit u najmanju ruku kiborg nindja, opremljen sa laserima i hrpetinom kojekakvih sjeciva pa da bude zanimljivije.
|
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 19:39:19
|
ok hvala na kritici, iako mislim ustvari znam :) da ces u nekoj od narednih epizoda dobiti objasnjenje na to pitanje zasto je bio samo jedan jadnik al otom potom ocekujem ostale kritike pozdrav |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 20:12:05
|
ok nema problema. nova epizoda bi trebala uskoro biti postavljena na forum pa ces vjerovatno dobiti odgovor na onu kritiku gore :) hvala velika za komentare slijedeci! :)
|
|
|
kreso_stanic
Senior Member
Croatia
1504 Posts
Member since 18/12/2002 |
Posted - 18/01/2003 : 20:33:44
|
vrlo interesantno, sasvim dobro. slažem se sa maxom da bi ovih trebalo bit više. i nešto mi nije jasno: jel konobar miso ili maso?
Ako je život sranje, da li na zahodu poseremo život? |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 18/01/2003 : 20:34:19
|
-Napisi prvo "cijeli" scenario -Onda ga skrati tj. izbaci nepotrebno -podjeli papir u dvije kolone -lijevo npr. opisi sta treba doci u pasicu/kais -desno tekst karaktera/junaka/ucesnika konverzacije -pred kafanom se nalazi 100 ljudi je kratka recenica za scenario ali za crtaca...;-)) -ne pisi knjigu,kratko i jasno eventualno napravi skicu -ako imas kakvih dodataka cibni to crtacu da mu pomogne itd itd
Evo ovdje dobar link od a do z + primjer scenaria a imas i jedan primjer scenaria ovdje na situ koji je Parlov poslao...
http://www.jameshudnall.com/toc.htm |
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 20:37:36
|
hvala na komentarima a seinfeld ja znam da bi to trebalo izgledat drugacije kada bi ovo bio pravi scenario. kada bih imao crtaca drugacije bih radio ovako su to vise price nego scenario razumijes u svakom slucaju velika hvala za link pogledat cu kasnije malo kreso hvala na komentaru ajmo ljudi, dalje |
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 20:38:45
|
ma konobar je maso al sam izgleda pravio greske pri pisanju jebiga napomenuo sam gore da sigurno ima greski nekih uglavnom maso je konobar - masina kafana :)
|
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 20:40:31
|
seinfeld hvala na onome za scenario ali ti nisi dao kritiku na ovaj moj txt pa bih te zamolio da to ucinis interesuje me tvoje misljenje
|
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 18/01/2003 : 21:20:41
|
Nije bas nesto specijalno podsjeca me na pocetak filma Desperado.Trebao si da otvoris s nekim profesionalnim ubicom koji je ravan Boneu a ne sa nekim loserom ;-)).Ovo s macem me podsjeca na neki post apokalipticni Mad Max road warrior film... Ustvari ovo bih bio dobar scenario za neki (Quentin Tarantino) film!!!!
Dobro opisujes to je plus, ali radnja treba da bude napeta + dodaj malo vise subtilnog humora. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 18/01/2003 : 21:53:30
|
Da se nadovezem na tvoju prvu recenicu..."bolje receno prica". Ovo je pocetak price koji je blizi filmu nego stripu. Scenario za strip se ne radi tako. Ovo napisano moglo bi u skracenoj verziji posluziti kao dio sinopsisa za scenario ili ti pricu. Dakle, ukratko opises glavnu radnju ( od zapleta do raspleta ) a unutar toga spomenes likove i nesto o njihovom karakteru ( jer ako imas crtaca on u glavi mora stvoriti sliku lika kojeg ce crtati ), zatim se okvirno odrede misto i vrime radnje. Sinopsis moze varirati u duzini ovisno o broju predvidjenih stranica za strip. Kompletna epizoda od 44-46 str. ide na 3,4 lista. To je za upoznavanje crtaca sa radnjom jer bi bilo glupo da on pocne crtati bez ikakve naznake kuda prica ( glavni junak ) ide. Nije nuzno da zna svaki detalj ali bar osnovnu radnju. Tek tada slijedi pravljenje scenarija i to stranicu po stranicu ( unutar toga sliku po sliku ). Podilis papir na tri kolone. Prva: Upute crtacu o slicicama na tabli, njihov broj, velicina i sl. Druga: Opis ( detaljan ) svake slike na stranici kao i detalje vezane za protagoniste ( npr. izraz lica ). Treca: Dijalozi i eventualni popratni tekst unutar slicica.
Veliki posa brajo ali navali...
I jos nesto. Ovo tvoje je prekratko za prvu epizodu. Tribalo bi razvuci bar na 8 stranica. To je neki standard. Ili 4x12.
U stvari ovo je moj pokusaj pomoci a ne kritika. Tribalo bi malo vise podataka o prici za kritiku ali pohvalno je da ima scenarista. Toga uvik manjka ( primjer: holivudski filmovi ) |
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 22:11:24
|
ok u svakom slucaju al jos jednom ponavljam kada bih imao crtaca mozda bih i radio po tim pravilima pisanja scenarija za strip ovako neka ostane kakvo jeste:) a sto se tice kratkoce to je radi medija na kojem se objavljuje jer ko bi citao 8 strana odjenom molim te ?? (bez uvrede ikome :)) detalja u prici ce biti vise u novim epizodama normalno ocekujem jos komentara i da hvala seinfeldu na komentarima u novoj epizodi cu pokusati unijeti jos vise interesantnih stvar pa cemo onda vidjeti kritike pozdrav svima
|
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 18/01/2003 : 23:29:30
|
quote: Originally posted by Jamal
ok u svakom slucaju al jos jednom ponavljam kada bih imao crtaca mozda bih i radio po tim pravilima pisanja scenarija za strip ovako neka ostane kakvo jeste:) a sto se tice kratkoce to je radi medija na kojem se objavljuje jer ko bi citao 8 strana odjenom molim te ?? (bez uvrede ikome :)) detalja u prici ce biti vise u novim epizodama normalno ocekujem jos komentara i da hvala seinfeldu na komentarima u novoj epizodi cu pokusati unijeti jos vise interesantnih stvar pa cemo onda vidjeti kritike pozdrav svima
Eto kako to obicno biva, ucini dobro poidi g..... Stara narodna. Tija si pisat scenario za strip. Ja ti napisem par savjeta a ti "...neka ostane kakvo jeste". Pa nisan ti reka da minjas nego san napisa ono sto ja znam po pitanju scenarija. Nemas crtaca. Pa naravno kad nemas ni scenario. U tome i je fora. Napravi scenario za strip pa ces mozda naci i crtaca. Moras imati nesto sto ces mu pokazati. Dakle pricas nam pricu a to definitivno nije SCENARIO ZA STRIP. A oko kratkoce se ocito nismo razumili. Sam spominjes novu epizodu. Po tome san ja ovo svatija ka` prvu. E tu je kvaka. Prekratko je. Kad bi se ova pricica ( ili po tvome prva epizoda ) nacrtala stalo bi na max. 6 tabli. Pa cak kad bi se crtalo i u Bonellijevom stilu ( formatu ). A ja san ovaj uvodni dio razumija kao pocetak kompleksnije price a ne karikaturalnog stripa na jednoj tabli. Dakle ponavljam savjet. Razradi radnju tako da je postavis po epizodama od bar 8 str. Na taj nacin postoji mogucnost objavljivanja u nastavcima u nekoj reviji a kasnije u obliku albuma na 48 str. ( 6 epizoda po 8 str. ili 4x12 str.). I na kraju pitanje. Sta ti znaci "...to je radi medija na kojem se objavljuje" Nejasno mi je da netko ne moze procitati 8 stranica stripa odjednom. Ocito se nismo dobro razumili.
Eto ponovo san se ulovija na foru i pokusavam biti konkretan sa SAVJETIMA ( komentarima ). Mislim da si to i trazija.
Sorry ako san napisa nesto sto ne stoji, pokusa sam pomoci ali ...
|
|
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 18/01/2003 : 23:35:22
|
nema problema znam da ovaj txt nije scenario za strip u narednoj epizodi cu pokusat razviti pricu i pokusat cu se priblizit toj kvoti od 8 stranica po epizodi jer ovo i jeste kompleksnija prica hvala svima na komentarima, nadam se da cu u slijedecoj epizodi ispuniti vasa ocekivanja tj. uzeti u obzir vase kritike i ispraviti par stvari hvala jos jednom idemo dalje...
|
|
|
kreso_stanic
Senior Member
Croatia
1504 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 19/01/2003 : 22:56:09
|
Seinfeld i Renky su ti vec rekli zasto ovo bas i nije scenario za strip, pa da ne pricam i ja o tome. Sto se price tice: kratko i uglavnom jasno. Mislim da bi "pilot" epizoda trebala da bude razradjenija, sa vise scena, vise likova i klimakosm koji nije momenat kada glavni junak puca nekom jadniku u ledja. Ili, sto bi se reklo: uvod, zaplet, peripetija, rasplet. Ovde imas samo uvod... Dijalozi: ozbiljno poradi na njima. Bone suvise mnogo prica da bi bio opasan. A Shadow suvise malo prica, mogao bi da bude i neki levi statista. Richard prica kao da se razgovara sa nekom babom, a ne da mu jedan opasan motherfucker preti macem. Dakle, da vidimo tu drugu epizodu, i vise materije u njoj...
"Well dip me in the honey and throw me to the lesbians..." |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Jamal
Starting Member
48 Posts
Posted - 20/01/2003 : 11:44:58
|
ok hvala svima na komentarima pogotovu djoletu maximus hvala i tebi i jedan savjet ako neces da citas nemoj mozda ima ljudi kojih to i interesuje, bez ikakve uvrede na drugoj epizodi radim pa cemo vidjet kako ce to sve ispast hvala svima koji su procitali ovu prvu epizodu pozdrav |
|
|
kreso_stanic
Senior Member
Croatia
1504 Posts
|
Jamal
Starting Member
48 Posts