Author |
Topic  |
|
Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts
Member since 20/03/2002 |
Posted - 18/01/2003 : 19:47:27
|
Gledam malo Dilan Dogove od kad su izasli pod Ludens etiketom, i zamjecujem jednu stvar koja me iritira do bola, sto vise, gledajuci u te stripove osjecam se poput budale. O cemu je rijec?
Posljednji DD koji je izasao u izdanju Slobodne Dalmacije bila je epizoda "Lose misli" i kostao je 14 kuna. Odmah iza njega usljedio je Ludensov "Nesmiljeni Hook" koji je kostao citavu kunu vise. Taj skok za 1 kunu bio mi je odmah uocljiv, ali u neku ruku i shvatljiv, jer ipak je DD ocevidno imao malu tirazu jer ga se Slobodna ne bi samo tako odrekla, pa i sama cinjenica da je DD ipak nastavio zivjeti pod Ludensom, bila je bitnija od razmisljanja o cijeni.
Ista stvar se desila i sa DD Extra, gdje je prvi "Ludensov" Dilan bio u istom razmjeru cijene...... skuplji za 1 kunu.
No cijena od 15 kuna za DD Extra zivjela je tek 4 broja nakon toga, da bi posljednji koji je sad na kioscima izasao s cijenom od jos jedne kune skuplje od dosadasnjeg. Dakle isti strip, s istim brojem stranica, od kad je od Slobodne presao u "Ludens", poskupio je za 2 kune!
Da odmah naglasim, sto se mene tice moze DD kostati i 40 kuna komad, ja cu ga i dalje kupovati, novac nije problem, no problem je nesto drugo. Nisam primjetio da je u drzavi ma kako nam ne bilo sjajno, bas tolika inflacija da je taj komad sarenoga papira morao poskupiti za cak 2 kune u tako kratkom periodu.
Osim toga, kako sam pasionirani citac stripa vec vise 25 godina, jos nikad nisam vidio da je strip poskupio, a da se urednistvo zbog toga nije ispricalo citatelju i kupcu, te barem pokusalo opravdati razloge poskupljenja. No kucu "Ludens" to ocito ne brine. To ne da je neprofesionalno, vec je po meni nekulturno spram ljudi od kojih ta kuca ubire znatan utrzak.
Ono sto takodjer zamjeram "Ludensu" je sto nigdje nije istaknuta tiraza pojedinog broja, sto bi mi omogucilo kakvu takvu kalkulaciju gdje bih lako pomnozio broj prodanih primjeraka s brojem od 15 kuna/kom. i zakljucio koliko se desetaka tisuca kuna moze zaraditi na jednom broju, te tako s pravom upitati, nije li bezobrazno na sasvim solidnu zaradu, udarati jos po 1 kunu na i ovako nemalenu cijenu?
Prirodno, namece mi se pitanje, hoce li za naredna 3-4 broja DD opet poskupiti za jos jednu kunu? Hoce li razmjerno tome za 30 brojeva, DD kostati 10 kuna vise nego li kosta sad?
Kod Marti Misterea je situacija jos tuznija. U citavoj godini izasla su samo 3 broja!  Prvi je kostao 14 kuna, sljedeca dva kunu vise.
Nisam ekonomist, no marketing je jako mudra stvar! Mislim da bi se jednim brzopoteznim ispitivanjem trzista vrlo lako moglo vidjeti koliki je interes publike za nekim stripom. Ako se odluci pojedini strip (primjerice Marti) prodavati iskljucivo putem narudzbenice, (kao sto je bio slucaj s Valijantom svojedobno), i ukoliko dovoljan broj ljudi naruci unaprijed svoj primjerak, ne bi li se unaprijed znalo hoce li s tim stripom biti gubitaka?Zahvaljujuci tome sto na taj nacin nitko ne razmislja, danas imamo poplavu albuma i stripova od '90-te na ovamo, koji su ambiciozno krenuli s izdavanjem, izasao je po jedan broj nekog strip serijala (Noseni vjetrom, 7 zivota kopca, Lutka od Slonovace, Borna; Jesen Avara, itd. ...) da bi nakon toga tvrtke ugasile djelatnost.
Interakcija s publikom od koje se zivi je kljucna stvar za opstanak u poslu, a vjerujem da je svima nama stalo do toga da strip izlazi. Neki od "Ludensovih" poteza meni su krajnje neshvatljivi, i sve sto sam napisao pisano je s namjerom da se upozori na nelogicnosti u radu, i s najboljom namjerom. Da Bog dao da ta firma bude uspjesna, te da prosiri svoj asortiman na jos kvalitetnih stripova, no sa zdravom logikom koju ja do sad nisam vidio! Primjer albuma "Puska u vodi" koji kosta samo 65 kuna.
Nitko me ne moze ubjediti da jedan Hermannov album koji je velikog formata, full color, i s tvrdim uvezom moze kostati jednako kao i 4 Dilan Dog stripa!

Pozdrav!
|
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 18/01/2003 : 19:56:37
|
Sad ce ti svi popizdit kako se o tome vec pricalo i kako je SD drugacija firma i sta ti ja znam sta sve jos ne, ali zivi bili pa vidili!
 |
 |
|
ante
Senior Member

Croatia
1279 Posts
Member since 05/08/2002 |
Posted - 18/01/2003 : 20:12:57
|
a tek primjer sa texom sd ga je izdavala za 12 kn i na orginalnih 112 stranica dok je ludens izbacio 16 stranica i povisio cijenu za 2 kn a sada za još 1 kn mo'š mislit i onda još ne izlaze redovito.
...volio bih da ovaj svijet uopce nije nastao, jer da nije nastao, ne bi ovoliko budala prošlo po njemu... |
 |
|
Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts
Posted - 18/01/2003 : 20:14:30
|
quote: Originally posted by Maximuss
Sad ce ti svi popizdit kako se o tome vec pricalo i kako je SD drugacija firma i sta ti ja znam sta sve jos ne, ali zivi bili pa vidili!

Iskreno zalim ako je ta tema vec bila, no da sam znao ne bih otvarao novi topic! Priznajem da je ovo prebrz forum za mene, ne stignem pratiti sve teme jer se stalno otvaraju nove, ljudi ima ko pljeve (neka, Bogu hvala ) i tako to.
No ja ipak mislim da kao posten kupac imam pravo na kritiku, ma koliko netko na nju "popizdio" kako kazes da hoce. No, popizditi je sasvim u redu ako bude argumentirano. To da je SD drugacija firma po koncepciji od Ludensa i da to Ludens opravdava da bez isprike i upozorenja citatelje dovede pred gotov cin kad na kiosku treba izvaditi novac za strip, to nisu price niti za male bebe, a kamoli za mene! 
Svaka firma ima identican koncept rada, bila ona multinacionalna kompaija ili obrtnicka mikroorganizacija s 3 zaposlena covjeka. Princip trzista i ekonomije je jasan. Tko ne moze podnijeti ekonomsku turbulenicju propada, ta je stvar jasna jos od A. Smitha!
-18 stoljece poslije Krista-
 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29729 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/01/2003 : 20:16:49
|
Gande, procitaj topic poskupili stripovi malo ispod pa ces vidjeti neka objasnjenja. Ako ti nesto nije jasno, moj ICQ imas pa se cujemo...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Wooo
Average Member

Croatia
580 Posts
Member since 02/11/2001 |
Posted - 19/01/2003 : 01:39:13
|
Gande, lijepo si to sve napisao, i nadam se da ce barem nesto od recenoga biti prihvaceno kao pozitivna kritika od strane Ludensa.Mora se priznati da prodaja kod nas nije kao u Italiji, i da je samim time teze poslovati, ali nemoze se bas zatvarati oba oka i reci , sve je to ok.Naime, nije toliki problem u toj kuni(niti pusim, niti se drogiram, niti trosim novac na neke poroke) za koju vjerujem da svi mi mozemo dati, vec je stvar sto unatoc 16 kn, osim Zagora i Dylana stripovi izlaze svaka 2-3 mjeseca, sto je komunikacija sa citateljim na nuli, a i strip je cm kraci. A i javlja se nekakva teza, ako me kritiziras, protiv mene si i nisi OK.
Word Up?! I got the skill, I'll bust ya in the grill! Also I Gots My A.K. So Don't Try And Play Me! |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 19/01/2003 : 02:27:59
|
Ma tu je sve jasno, sto se samih poskupljenja tice: prelazak kod Ludensa je povisio cenu za jednu kunu jer Ludens nema svoju stampariju (ili poveci popust kod neke druge), a sada su kiosci ili distributeri ili ko vec povisili cenu usluga, pa otud i jos jedna kuna. I to je sve u redu. Ali da je mogla biti neka najava toga, ili naknadno izvinjenje/objasnjenje, to stoji...
"Well dip me in the honey and throw me to the lesbians..." |
 |
|
Leopold_IV
Senior Member

.jpg)
Croatia
1802 Posts
Member since 05/12/2001 |
Posted - 19/01/2003 : 05:12:56
|
Gande mudro ti zboris, ali izgleda da je to trenutno jedini nacin, trziste je sad takvo, da se moze to puno jeftinije prodavati sjetio bi se neko vec toga i uletio i oborio cijene, skup je ovo sport...
--< Inches make champions >-- |
 |
|
KOLEKCIONAR
Senior Member

USA
1976 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 19/01/2003 : 05:53:50
|
Nesjecamse dasam ikada igdje procito daje recimo Dnevnik najavio dace poskupiti strip sa recimo 12 dinara, na 18 dinara.. Zamislite toje poskupljenje od 50% pa nisu nigdje naveli dace poskupiti..Ali kadaje upitanju bio neki zastoj oko izlaska stripova (neredovno) na trziste, onibi ipak to zaista i javili na nekoj predposlednjoj stranici u stripu..Bez obzira na sve, steta eto sto niko u Ludensu nije recimo bar utoj (mizernoj) mjeri susretljiv, i naveo nekih dvije obicne recenice, dace doci do nekakvih promjena i mogucnosti da strip poskupi 1 ili vise kuna..Mozda na ovaj site dolazi premalo ljudi koi kupuju stripove (ludens izdanja) ali sigurno svako odnas je bar nekim prijateljima reko kakosu stripovi odlicna stvar, i da nije vazno da imas komp, trebalobi se ukljuciti citati stripove..Mnogi odnas smo na neki ipak nacin pomogli i pomazemo dase krug citatelja svakim danom prosiri, a stime i poboljsa sama prodaja stripova, tako daje ipak to obrazlozenje od dvije tri recenice za poskupljenje stripa ipak ja mislim bilo zasluzeno..  Ipak nijemi namjera da bilo koga ucim ili kritikujem, jer svatko sigurno radi onako kako misli daje najbolje..
Pijte braco jacu iz bokala zameneje svaka casa mala...
|
 |
|
Slovenac
Senior Member

Slovenia
1759 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 19/01/2003 : 09:01:36
|
I ja se nesjecam, da bi dnevnik ikad stavio ispriku zbog poskupljenja.
U biti, nesjecam da mi se ikad neko ispricao ubog poskupljenja elektrike, telefona, kruha, goriva....
Mislim da isto kao svi igra na istu kartu. Kolekcionari ce kupovati stripove pa oni poskupjeli ili ne. Isto kao ce vozaci kupovati benzin, pa koštao koliko koštao. Jebi ga, cista ekonomija. Ocigledno strip izdavaci ne racunaju toliko na ostale kupce, osim na kolekcionare.
BLOND. Janez BLOND. |
 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 19/01/2003 : 09:39:32
|
quote: Originally posted by Slovenac
Ja se sjecam da je dnevnik pri nekim (ne sjecam se da li i svim!) poskupljenjima izbacivao obavijest tipa: "Zbog poskupljenja roto papira prisiljeni smo našim izdanjima podignuti cijenu za bla bla bla...".
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 19/01/2003 : 09:41:41
|
quote: Originally posted by Gaston
quote: Originally posted by Slovenac
Ja se sjecam da je dnevnik pri nekim (ne sjecam se da li i svim!) poskupljenjima izbacivao obavijest tipa: "Zbog poskupljenja roto papira prisiljeni smo našim izdanjima podignuti cijenu za bla bla bla...".
And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
tocno tako...dnevnik bi to objavljivao u specijalcima,strip zabavniku...
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17315 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 19/01/2003 : 09:50:45
|
kad je dnevnik objavljivao stripove bilo ih je na tone sto je znacio malo zakasnjenje kad si bio okruzen na svakom koraku s stripovima dans smo malo stariji i pametniji pa vise zahtjevamo |
 |
|
Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts
Posted - 19/01/2003 : 10:37:50
|
Kad je u ex YZ iz mjeseca u mjesec strip mjenjao cijenu, vladala je inflacija, i strip koji je kostao 8000 dinara, za mjesec dana je kostao 15000 dinara, no zbog pada vrijednosti novca, tih je 15 bilo iste vrijednosti kao i onih 8 mjesec ranije. Dakle govorimo o inflaciji, gdje je sve poskupljivalo. Eto samo digresija, jer mi je uspordba malko "off". Price o stamparijama, tiskarama i inima ne bih razvlacio, novinar sam i znam kako te stvari rade, ne zelim dalje jer ce ispasti da pljujem Ludens sto mi ne pada na pamet. Sve sto sam rekao bila je kritika a ne kritizerstvo, i bilo je glas javnosti koja je rodoviti kupac. I naravno da su se ispricavali ljudima zbog cijene. To sto pojedinac s ovog foruma nije tome svjedocio, meni nije relevantno da je to cinjenica. Price tipa "Ja to nisam vidio" su samo gubljenje vremena i energije. Ni ja makar sam s mora, nisam nikad vidio morskog psa, pa zamisli da uletim starim ribarima u pricu i izvalim "Ja nikad nisam vidio morskog psa" aludirajuci svojim tonom da oni izmisljaju price! ;-)) |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|