Author |
Topic  |
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8228 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Ned Mace
stripovi.com suradnik

Croatia
638 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 25/01/2003 : 23:06:47
|
ma vrijeme zagorovih avantura je nešto posve relativno. to tu je ocita greška jer se kao inzistira da je radnja negdje oko 1840. no to se cesto krši u detaljima. najocitiji primjer su uniforme i vojna oprema koja je više ušla u modu poslije gradanskog rata. opcenito jedini crtac Zagora koji je približno tocno crtao americke vojnike je bio Dotti. Napokon kako je uopce taj prokleti Darkwood s Marsa pao negdje americki sjeveroistok? To podrucje SAD je vec trebalo biti zahvaceno industrijskom revolucijom no ipak svud indijanci, zelene šumice... ili uporaba dinamita. ne znam baš koliko je tog bilo u zagoru ali pretpostavljam da je ali baš sam to vidio nedavno u texu koji se odvija negdje oko 1870.? Ne znam tocno kad je Nobel razvio dinamit ali to je bila negdje II. pol. XIX. st. šta je on odmah prvi primjer poslao u arizonu. Ili otkud zagoru 1840. gatling je li moguce da su oni to vec imali?
Uplaši me sjaj milion sveca kad se nebom popali. Gde je tome kraj? Za kog su tako dubok zdenac kopali?
|
Edited by - Ned Mace on 25/01/2003 23:07:26 |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 25/01/2003 : 23:09:07
|
Ne znam, ali mislim da je kod kineza sad oko sest hiljadita godina, a zasto je 1781. to nemam pojma... mozda tako racunaju godine ti kinezi u tom delu grada, ko ce ih znati |
 |
|
fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts
Member since 13/07/2002 |
|
pot
Average Member

Croatia
818 Posts
Member since 27/10/2002 |
Posted - 26/01/2003 : 19:39:33
|
ja mislim da je zagor pod LSDiom, tako da mu se svasta prividja, lijane, darkvood itd! a i vizionar je gatling,dinamit...(cuda stvaraju te halucinogene droge  
idem iz poraza u poraz do konacne pobjede!! |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 26/01/2003 : 20:00:27
|
Drugi svijet, druga stvarnost (zamislite, mozda je Bonelli zavirio u drugu dimenziju, a tamo i Gatling i dinamit i Darkwood...)... Daj ljudi, Zagor nije istorijski strip, on je moralni strip, kada su u americi stvarali superheroje u stilu Supermana, u Italiji su bili MNo, Tex, Zagor itd. - obicni ljudi koji cine isto sto i Superman.
Bolje je ispast glup nego kroz prozor. |
 |
|
ante
Senior Member

Croatia
1279 Posts
Member since 05/08/2002 |
Posted - 26/01/2003 : 20:03:09
|
quote: Originally posted by Ned Mace
ma vrijeme zagorovih avantura je nešto posve relativno. to tu je ocita greška jer se kao inzistira da je radnja negdje oko 1840. no to se cesto krši u detaljima. najocitiji primjer su uniforme i vojna oprema koja je više ušla u modu poslije gradanskog rata. opcenito jedini crtac Zagora koji je približno tocno crtao americke vojnike je bio Dotti. Napokon kako je uopce taj prokleti Darkwood s Marsa pao negdje americki sjeveroistok? To podrucje SAD je vec trebalo biti zahvaceno industrijskom revolucijom no ipak svud indijanci, zelene šumice... ili uporaba dinamita. ne znam baš koliko je tog bilo u zagoru ali pretpostavljam da je ali baš sam to vidio nedavno u texu koji se odvija negdje oko 1870.? Ne znam tocno kad je Nobel razvio dinamit ali to je bila negdje II. pol. XIX. st. šta je on odmah prvi primjer poslao u arizonu. Ili otkud zagoru 1840. gatling je li moguce da su oni to vec imali?
Uplaši me sjaj milion sveca kad se nebom popali. Gde je tome kraj? Za kog su tako dubok zdenac kopali?
ako zagorovi autori inzistiraju na toj 1840. godini onda rade stvarno puno pogrešaka npr.traperi kojih je u zagoru mali milijun prestali su postojati 1839.,Winchesterka se u Americi pocela koristiti tek 1871. a spominje se u jednoj epizodi zagora,u jednoj epizodi se zagor susrece sa Pinkertonovim agentom,a Pinkertonova agencija pocela je djelovati tek poslije Americkog gradanskog rata,dakle 60-ih godina 19.stoljeca itd.itd.
stop the war in iraq |
 |
|
bristova
New Member

269 Posts
Member since 17/01/2002 |
Posted - 26/01/2003 : 20:41:36
|
Ma to sa povijesnim detaljima je potpuna katastrofa! Uniforme nemaju veze sa 1840-pm , revolveri jedva da su i postojali i to u rudimentarnom obliku,a da se ne prica o Winchesterkama koje su tek tamo pocetkom 1860-ih došle u ogranicenu upotrebu.Zapravo cijeli americki gradanski rat se vodio jednometkama osim rijetkih upotreba brzometki-winchester i spencer , koje su vojnici kupovali o svom trošku . |
 |
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Member since 05/11/2001 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 26/01/2003 : 22:20:33
|
ljudi, ZAGOR NIJE ISTORIJSKI / POVIJESNI STRIP, autori pisu sta im se svidja, crtaci crtaju ono sto najbolje znaju, sve sa ciljem sto bolje prodaje i privlacenja sve vece publike. Zamislite da su stavili Zagora sa jednometkom kako lovi indijance ili starinske uniforme, koliko bi VAS to citalo?!
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 26/01/2003 : 22:35:36
|
Ma nista od toga nije istina, Zagor je postojao, kazem vam, i postoji i danas, nesto kao fantom, s tim da danas postoji vec 11. Zagor, to jest 11. koleno originalnog Zagora s kraja 18. veka :o) |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
Bosančeros
New Member

Bosnia and Herzegovina
194 Posts
Member since 20/11/2002 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 28/01/2003 : 18:25:43
|
Da, i kad Bonelli bude odlucio da prestane za izdavanjem Zagora, napravice epizodu u kojoj ga je neka zena konacno osvojila i sa kojom je dobio Patricka XII Wildinga, ali to su najstroze cuvane tajne Bonellija, tako da vam o tome ne mogu za sada nista vise napisati :o) |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 29/01/2003 : 14:33:27
|
quote: Originally posted by Ned Mace
Sve si ovo dobro primjetio Nede, o tome sam i ja vec više puta pisao na ovom forumu, pa su me neki napadali da previše cjepidlacim. Prema svemu što si naveo (a i ja mislim otprilike tako), vrijeme radnje Zagora trebalo bi biti negdje od kraja 30-ih godina 19. st. do sredine 40-ih (naravno kad se uzme u obzir sve ovdje navedeno, mislim na povijesne detalje). |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 29/01/2003 : 14:41:53
|
quote: Originally posted by ante
ako zagorovi autori inzistiraju na toj 1840. godini onda rade stvarno puno pogrešaka npr.traperi kojih je u zagoru mali milijun prestali su postojati 1839.,Winchesterka se u Americi pocela koristiti tek 1871. a spominje se u jednoj epizodi zagora,u jednoj epizodi se zagor susrece sa Pinkertonovim agentom,a Pinkertonova agencija pocela je djelovati tek poslije Americkog gradanskog rata,dakle 60-ih godina 19.stoljeca itd.itd.
stop the war in iraq
Dopusti jednu sitnu korekciju Ante...Pinkertonova agencija vec je djelovala za vrijeme gradanskog rata, dakle pocetkom 60-ih, ali dobro si primjetio, u vrijeme odvijanja radnje Zagora nikako nije mogla postojati. A winchesterke se konstantno javljaju u skoro svim epizodama, a onda nisu niti postojale. Stvarno je vec vrijeme da se autori Zagora konacno educiraju u vezi tih stvari. Taj strip vec toliko dugo egzistira, a oni konstantno griješe s time... |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Posted - 29/01/2003 : 14:49:10
|
quote: Originally posted by bristova a da se ne prica o Winchesterkama koje su tek tamo pocetkom 1860-ih došle u ogranicenu upotrebu.Zapravo cijeli americki gradanski rat se vodio jednometkama osim rijetkih upotreba brzometki-winchester i spencer , koje su vojnici kupovali o svom trošku .
Mislim da se wichesterke tada još nisu pojavile, vec su u ogranicenu upotrebu ušle Henry puške, koje su bile preteca winchesterkama, a bile su i slicno dizajnirane (površni promatrac zakljucio bi da su to iste puške, a nisu), i obje su bile brzometke. Te henryjevke isto su se repetirale kao i winchesterke i u spremniku su imale više metaka, kao i Winchester puške. Možda si zbog gotovo identicnog dizajna pomislio da se radi o Winchester puškama, u tom vremenskom razdoblju. U stvari, mogu to još provjeriti, pa da budemo 100% sigurni, možda sam se i ja malo prevario (oko vremenskog razdoblja), ali mislim da je tako. |
Edited by - dsormaz1 on 29/01/2003 14:52:38 |
 |
|
bristova
New Member

269 Posts
Member since 17/01/2002 |
Posted - 29/01/2003 : 21:42:15
|
Da imas pravo .Henrijevke su bile brzometke i preteca jako slicnim whichesterkama,(a njihova pak preteca je bila puska Volcanic u kalibru 0.44).Dizajner je bio Tyler Henry a proizvedena je u tvornici dobro znanog gospodina Winchestera.Tu henrijevku se nesmije zamjeniti sa puskom Martin-Henry koja je bila britanske proizvodnje ,jednometka sa padajucim blokom (vrsta zatvaraca)-inace dugi niz godina standardna puska britanske pjesadije. |
Edited by - bristova on 29/01/2003 21:51:32 |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 29/01/2003 : 21:54:58
|
ama jeste vi ljudi smijesni: zagor nije povijesni / istorijski strip, koliko puta trebate cuti jedno te isto da to shvatite?! To bi isto bilo kao kad bi pitali gdje je bio Superman za vrijeme 2 svjetskog rata, i kako to da se Tex Willer ne spominje u istoriji Navaho plemena!
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8228 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 29/01/2003 : 22:11:04
|
emire, nitko ne govori da je zagor povijesna licnost, ali je smješten u jedan vremenski period i scenaristi bi trebali paziti što je tada bilo, a što nije, osim u epizodama koje su se prije oznacavale s 'fantasticna prica' |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 29/01/2003 : 22:16:19
|
a zasto molim te, kada su paralele sa tim periodom minimalne (narocito u prvim epizodama)? Jedino sto je karakteristicno i za zagora i za taj period su plemena (i ona donekle), neke licnosti (kao sto se u NOVIJIM epizodama spominje onaj americki predsjednik sto naredio unistavanje indijanaca) i polozaj sila iz tog perioda (kanada, rusija, sad, meksiko i donekle VBritanija)... Dobro pobio sam sam sebe, ali stvarno sve se to moze zanemariti kada uzmete u obzir teoriju Ajnstajnovih paralelnih svjetova, i mogucnost da se u jednom takvom svijetu winchesterka pojavila 30-40 godina prije nego u nasem, i da su je mogli svi koristiti, i da je u tom svijetu neki genij kao sto je hellingen napravio ogromnog robota i da su nas napali svemirci... ma dajte ljudi o cemu vi raspravljate!
 |
|
Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts
Member since 12/03/2002 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 30/01/2003 : 06:17:33
|
Da nema nevolja, strip bi bio bezvezan, da se ne bi izvukli iz nevolja, bi nam vec ponestalo junaka. Zato, nešto fantasticnog mora bit. U pravu ste kad kažete da pomalo pretjeru, i da ce neke stvari bit izumljene cez puno godina, ali šta cemo. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 30/01/2003 : 13:05:43
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
To bi isto bilo kao kad bi pitali gdje je bio Superman za vrijeme 2 svjetskog rata
U stvari, za Supermana postoji (veoma, veoma komplikovano) zvanicno objasnjenje gde je bio za vreme II svetskog itd. ... Ako nekog zanima, nek kaze...
"Well dip me in the honey and throw me to the lesbians..." |
 |
|
Topic  |
|