Author |
Topic  |
|
Baron von Draugn
Average Member

Sweden
705 Posts
Member since 19/07/2002 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17903 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 17/02/2003 : 01:36:22
|
o kojoj se zemlji radi ne da mi se pretpostavljati a ni citati sve pojedinosti, bole me oci
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! |
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 17/02/2003 : 02:03:08
|
quote: Originally posted by zeljko
o kojoj se zemlji radi ne da mi se pretpostavljati a ni citati sve pojedinosti, bole me oci
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam!
zemlja koju blatiš svako malo...
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 17/02/2003 : 03:24:23
|
Slovenija? Ili Hrvatska? Inace, bez obzira o kojoj se redakciji radi, oni su cesto nesavesni u poslu koji rade, ap to ne mora imati veze sa izmisljanjem (ili ima, ne znam, samo kazem da ne mora), jer "Dnevnik" je radio svakojakih gluposti a to nije imalo veze sa necijom namerom da izmislja gluposti nego su jednostavno tako (nesavesno) pristupili poslu. Ponavljam, mikoga ne branim, samo kazem kako to takodje izgledati kad se radi nesavesno. Inace, i pored ocite zamerke "Dnevniku" on je za mene i dalje najveci strip izdavac na exyu prostorima svih vremena |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 17/02/2003 : 11:18:12
|
quote: Originally posted by ---dp---
Slovenija? Ili Hrvatska? Inace, bez obzira o kojoj se redakciji radi, oni su cesto nesavesni u poslu koji rade, ap to ne mora imati veze sa izmisljanjem (ili ima, ne znam, samo kazem da ne mora), jer "Dnevnik" je radio svakojakih gluposti a to nije imalo veze sa necijom namerom da izmislja gluposti nego su jednostavno tako (nesavesno) pristupili poslu. Ponavljam, mikoga ne branim, samo kazem kako to takodje izgledati kad se radi nesavesno. Inace, i pored ocite zamerke "Dnevniku" on je za mene i dalje najveci strip izdavac na exyu prostorima svih vremena
slazem se s tobom
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 17/02/2003 : 12:55:51
|
quote: Originally posted by Baron von Draugn
Ja svhacam kad nova drzava obnjavlja svoj rijecnik gramatiku i slicno kao imena ulica ustanova cak i gradova..a da ne govorimo o imenima strip junaka.. Neka imena su nam smjesna i ne prihvaca se lako kod stanovnike dok su neka manje ili vise glupa pa jos manje se prihvaca od nas..
Nedavno sam citao Porinog Marka.. U kojem umjesto komandanta stoji zapovjednik..tu su i nova imena "Bluff i "Tuzna Sova" i to je oK..Nije proslo dosta vremena kad su se citaoci poceli buniti na izmjenu imena ne samu u Marku nego kod Kapetana Mikija..dobro..redakcija je obecala da ce sve biti po starom i poslije nekoliko brojeva na naslovnici umjesto "Mark" stojalo je "Komandant Mark".. sto bi trebalo da izjavi citaocu da se radi o Komandantu Marku i nikom vise.. ali zelja redakcije da se glupira je bila veca.. tako da su umjesto imena Mark, koristili "Marc" samo u stripu.. na naslovnici je i dalje ostalo K.Mark..tu su i zmjene kod ostalih junaka..ime Zalosna Sova se vratilo kao i Blaff, samo u nekim brojevima se spominje Mister Blaff.. najveca ironija je kad Mark ili Z.Sova kazu sami Mister Blaff kad pricaju s tom osobom kao da se nisu prije vidjeli... Ali to nije sve.. "Blek" na naslovnici "Black" u stripu.. u pocetku sam mislio da mu je to neko tajno ime ili greska u tiskanju.. ali kasnije sam primjetio da se radi o volji redakcije da se prave glupavim.
U jednim od prvih brojeva marka u izdanju dnevnika isto se mark obraca blafu sa mister blaf! Dok su recimo neka imena (porin strip) cista izmisljotina druga imena su ispravna, jer ako se neko zove Bluff kako se to moze promjeniti u Blaf. Druga je stvar sto je dnevnik "pisao onako kako cita" pa smo se navikli na neka imena, ali zar nije normalno da se Tex zove Tex a ne Teks.
|
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 17/02/2003 : 14:11:50
|
quote: Originally posted by Dado
quote: Originally posted by Baron von Draugn
Ja svhacam kad nova drzava obnjavlja svoj rijecnik gramatiku i slicno kao imena ulica ustanova cak i gradova..a da ne govorimo o imenima strip junaka.. Neka imena su nam smjesna i ne prihvaca se lako kod stanovnike dok su neka manje ili vise glupa pa jos manje se prihvaca od nas..
Nedavno sam citao Porinog Marka.. U kojem umjesto komandanta stoji zapovjednik..tu su i nova imena "Bluff i "Tuzna Sova" i to je oK..Nije proslo dosta vremena kad su se citaoci poceli buniti na izmjenu imena ne samu u Marku nego kod Kapetana Mikija..dobro..redakcija je obecala da ce sve biti po starom i poslije nekoliko brojeva na naslovnici umjesto "Mark" stojalo je "Komandant Mark".. sto bi trebalo da izjavi citaocu da se radi o Komandantu Marku i nikom vise.. ali zelja redakcije da se glupira je bila veca.. tako da su umjesto imena Mark, koristili "Marc" samo u stripu.. na naslovnici je i dalje ostalo K.Mark..tu su i zmjene kod ostalih junaka..ime Zalosna Sova se vratilo kao i Blaff, samo u nekim brojevima se spominje Mister Blaff.. najveca ironija je kad Mark ili Z.Sova kazu sami Mister Blaff kad pricaju s tom osobom kao da se nisu prije vidjeli... Ali to nije sve.. "Blek" na naslovnici "Black" u stripu.. u pocetku sam mislio da mu je to neko tajno ime ili greska u tiskanju.. ali kasnije sam primjetio da se radi o volji redakcije da se prave glupavim.
U jednim od prvih brojeva marka u izdanju dnevnika isto se mark obraca blafu sa mister blaf! Dok su recimo neka imena (porin strip) cista izmisljotina druga imena su ispravna, jer ako se neko zove Bluff kako se to moze promjeniti u Blaf. Druga je stvar sto je dnevnik "pisao onako kako cita" pa smo se navikli na neka imena, ali zar nije normalno da se Tex zove Tex a ne Teks.
tako je dado i dobro si primjetio da je u sigurno pocetnih 10 20 brojeva komadanta marka u zlatnoj seriji blaf - mister blaf - primjer dvojica skalpiranih
I Realised Fear One Morning, To The Blare Of The Fox Hunters Sound, When They're All Chasing After Poor Bloody Fox, It's Safer To Dress Like The Hound! |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 17/02/2003 : 15:56:32
|
quote: Originally posted by rommel
tako je dado i dobro si primjetio da je u sigurno pocetnih 10 20 brojeva komadanta marka u zlatnoj seriji blaf - mister blaf - primjer dvojica skalpiranih
I Realised Fear One Morning, To The Blare Of The Fox Hunters Sound, When They're All Chasing After Poor Bloody Fox, It's Safer To Dress Like The Hound!
Bilo je cak i slucajeva kod dnevnika (greskom?) da su Komandanta Marka zvali Kapetan Mark. Evo samo jedan primjer ZS 592 Zlatni Kovceg strana 37. |
 |
|
fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts
Member since 13/07/2002 |
Posted - 17/02/2003 : 16:44:16
|
pa cini mi se normalnim da je na pocetku Blaf bio mister Blaf zato jer je poznanstvo na pocetku,zar ne?'a glupost nisu ti nazivi vec oni o smuku i salasu kao supljoj vreci i pijanduri...osim toga nasi hoce kao prevoditelji biti pametni jer su ocito shvatili da je blek srpski od black ali greska je u tome sto je to ime a ne naziv ili nadimak prema crnoj boji..bar sam toliko uspio skopcati.. pa i ciko je u stvari ciko...nasi ga krste kao chica...u kojem to jeziku??? chico je kiko ako cemo o talijanskom a chico je siko ako cemo na spanjolskom ...stoga je sranje kompletno kada prijevod rade ljudi koji u stvari ne poznaju svoj jezik..ako grijesim...ok... |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 17/02/2003 : 17:57:30
|
Dado kod Talijana se Ciko zove Cico a ne Chico, Chico se samo zove u hrv, izdanjima
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 17/02/2003 : 18:39:49
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Dado kod Talijana se Ciko zove Cico a ne Chico, Chico se samo zove u hrv, izdanjima
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
U pravu si Sejo moja pogreska   Vjerovatno su u hrvatskim izdanjima mislili na engleski jezik pa su napisali chico umjesto cico. U svakom slucaju je ime promjenjeno a to je u pocetku radio dnevnik a poslije i drugi... Jasno mi je da su se morala dati neka druga imena za recimo "gufo triste" - zalosna sova Ali mi nije jasno zasto je dnevnik mjenjao druga imena recimo Betty, Bluff, El Gancho, Lyberty Sam Pat Mac Ryan a svi znamo da je Martin Mystere bio Marti Misterija kod dnevnika i kako to moze biti ispravno. Naravno da se slazem sa fumettistijem sto se tice porin stripa i nekih promjena imena kao kod smuka i salasa da je to cista glupost kao i Black umjesto Blek. Ipak mi se cini da su imena kod SD i Ludensa uglavnom u redu... |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 17/02/2003 : 18:55:25
|
i meni je glupo to sto su se sva imena u dnevniku pisala po Vuku Karadzicu "pisi kao sto govoris". Ali trebamo uzeti u obzir da su stripovi stampani na srskom jeziku a na srpskom jeziku se ta imena tako pisu.
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 17/02/2003 : 21:07:49
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Ali trebamo uzeti u obzir da su stripovi stampani na srskom jeziku a na srpskom jeziku se ta imena tako pisu.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
To mi je jasno i nemam nista protiv, daj boze da i sada dnevnik izdaje stripove. Lako bih se ja pomirio sa tim dali ce se zvati blaf ili bluff, teks ili tex... Ja sam samo naveo ime Blaf za primjer jer je Baron von Draugn rekao da je Bluff novo ime ili mister Bluff...sto je ipak ravnajuci se po orginalima i pravo ime. Dnevnik nije uvijek "pisao kao sto govori" i zbog toga mi nikako nije bilo jasno kako je od Martina mogao postati Marti, jer kako god ga procitao ili napisao on je uvijek Martin. Ma sve to u ostalom i nije previse bitno (barem za mene) samo da ima malo vise stripova svaki mjesec na kioscima!  |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Posted - 17/02/2003 : 21:20:27
|
quote: Originally posted by ---dp---
Inace, i pored ocite zamerke "Dnevniku" on je za mene i dalje najveci strip izdavac na exyu prostorima svih vremena
Slazem se u potpunosti... Naravno da se treba skinuti kapa dnevniku za sav odradjeni posao zbog kojeg sada imamo jako puno odlicnih stripova. Bez obzira na neke greske, na izbacivanje nekoliko stranica u raznim stripovima, te na mijesanje naslovnica Dnevnik je ipak bio pojam za izdavanje stripova. Oni su probili led jos davne 1968 i na nase trziste godinama (do 1992?) donosili nove stripove. Da tada nije bilo Dnevnika nebi danas bilo ni nekih pokusaja Horusa, Vaninija a ni stripova od SD i Ludensa... |
 |
|
fishleg
Advanced Member

Slovenia
3341 Posts
Member since 03/09/2002 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 17/02/2003 : 22:40:24
|
quote: Originally posted by fishleg
Tako je. Da nije bilo Dnevnika ja ne bi imao tako ljepo djetinstvo 
Zivot je lutrija bez pogodka
i meni je dnevnik uljepsao djetinjstvo, ah to su bila vremena
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17903 Posts
Posted - 17/02/2003 : 22:40:26
|
quote: Originally posted by globinjo
quote: Originally posted by zeljko
zemlja koju blatiš svako malo...
jel ovo po#269;etak neke nove rasprave
sva sre#263;a da volim samo DD nadam se da tu nije bilo nekakvih izmjena
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! |
 |
|
Baron von Draugn
Average Member

Sweden
705 Posts
Member since 19/07/2002 |
Posted - 18/02/2003 : 02:22:52
|
Ovo za Bluffa nisam znao.. Inace nemam nista protiv novih imena.. ali sam malo protiv kada na naslovnici iz broja u broj stoji Komandant Mark.. dok se ime Marc spominje u stripu.. Ako im se Marc vise svidzao..(iz bilo kojeg razloga) zasto nisu promjenili i naslov u Marc? A da ne govorim o "Black"... oni su tog junaka mogli zvati i Abdulah.. ali gledaj da Abdulah stoji i na naslovnoj stranici... iz broja u broj.. E to je za mene glupiranje.. (ako se naravno ne radi o nekim tehnickim greskama..)
quote: i meni je glupo to sto su se sva imena u dnevniku pisala po Vuku Karadzicu "pisi kao sto govoris". Ali trebamo uzeti u obzir da su stripovi stampani na srskom jeziku a na srpskom jeziku se ta imena tako pisu.
Ja sam ucio Srpsko Hrvatski i stim sam se jezikom sluzio do pocetka rata kad sam cuo da postoji Bosanski ili Bosansko Hercegovacki jezik |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 19/02/2003 : 03:25:51
|
Pa, to sa Martijem je zaista glupost, ali eto, posto su ga tako nazvali i na takvog smo se navikli pa je tako barem meni "uslo u uvo" te i danas kazem Marti a ne Martin. Cak ne znam ni da li postoji ime Marti... |
 |
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Posted - 19/02/2003 : 19:53:01
|
svi mi koji smo MM citali ranije kazemo Marti, Martin kazu oni koji su ga tek poceli citati u izdaju SD. Kao sto kaze DP to nam je uslo u krv, iako nije pravilno.
 |
|
|
Topic  |
|