Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 24/04/2003 : 11:50:08
|
Specijalac MM i MNo-a iskreno bas i nije nesto posebno dobar. Ako hoces DOBAR MN specijalac, predlazem #6 Dark Lady ( iliti "Kako su se upoznali Kruger i MN"), #9 Le Iene i #11 Il soldato senza nome koji oba dosta govore o MN proslosti, prije Amazonije, isto kao i #15 Una storia del west. Meni se svidja i #12, ali je mozda malo "predrugaciji", pogotovo crtezom, isto kao i #14. I naravno, Maxi #2. Fantasticna prica.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
Tomek
Advanced Member
Croatia
3857 Posts
Member since 16/03/2002 |
|
XIII
Senior Member
Serbia
1013 Posts
Member since 05/05/2002 |
Posted - 25/04/2003 : 01:54:21
|
quote: Originally posted by Djole
Uzdamo se u ---dp--- da sazna cene u Nisu, a bilo bi lepo da imamo i neku cenu iz Hrvatske i eventualno Slovenije.
"KIMOTA!"
Djole, ako se ne varam tesko da bi -dp- saznao cene u stamparijama u Nisu, ali bih ja sledece nedelje kada se vratim u grad mogao da proverim. Interesuje me samo koji format i koliko stranica od prilike.
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 25/04/2003 : 03:43:50
|
Na zalost, nista od mojih cena ovde danas... ovde su svi pozatvarali jos pre podne i vec su poceli kombinovani uskrsnje-prvomajski praznici (od danas pa sve do ponedeljka, 5. maja). No, bez obzira na to, nisam najbolje razumeo, gde mislite da bismo trebali stampati strip? Mislim da su tu bitni i cena a i kvalitet. Naravno da cemo traziti vrhunski kvalitet, jer to se na malom broju primeraka nece bas tako osetiti u ceni. Ako bude znatno skuplje za originalni Bonellijev format, ici cemo na ludensov, dakle, 1 cm uzi od originala, ali mislim da je to sa isplativoscu zbog tog 1 cm relativna stvar, i ako ce to poskupeti primerak za 0,1 DM, mislim da to nije prepreka. No, ponavljam da je cena za 100 primeraka i za 500 primeraka skoro ista, i da bismo trebali ici sa 500 primeraka. Glavni deo koji bi sve izfinansirao bilo bi ono sto bismo prodali u predpretplati ovde na forumu, ostatak bismo distribuirali preko zainteresovanih distributera ("Darkwood", "More Comics", "Alan Ford" i "Braca Dalton"), tako da bi te pare ostale cista zarada za nas sledeci projekat. Mogli bismo tako napraviti desetak pirata, nakon cega bismo mogli preci na legalno izdavanje stripova... Mozda je preambiciozno, ali mislim da ce biti svima dobro ako uspemo. Ja se prijavljujem da organizujem stvari ovde ako se bude strip stampao ovde, plus da skeniram original i dobro ga obradim (imam zaista sasvim dovoljno iskustva u tome). No, ovde ne mozemo jos nista pokrenuti, bar ne ja ovde u S. Mitrovici, pre prvih majskih radnih dana. Posto bismo o stampariji odlucili na osnovu cene, a posto je u Hrvatskoj Uskrs vec prosao i radni su dani, mislim da bi Tomek mogao odraditi taj deo posla oko cene stampanja u Hrvatskoj |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17810 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 25/04/2003 : 09:32:09
|
quote: Originally posted by Djole
Sta je momci, nema cena za stampanje? Jaka smo mi firma...
"KIMOTA!"
pa covjece Božji ništa ne dolazi preko noci
ako se ovaj projekt završi do kraja ljeta (PO JEDAN STRIP mm mn dd
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 25/04/2003 : 12:06:02
|
Ja sam za Ludensov format (i US i DE Bonelli idu u tom formatu... verovatno postoji razlog zasto...), osim ako naravno razlika u ceni stvarno nije smesno mala (pod smesno mala podrazumevam dvocifrenu sumu u evrima, gde prva cifra ne bi bila veca od 5). Takodje mislim da je veoma dobra ideja da ---dp--- uskenira strip, posto se vidi da covek ima iskustva. Mesto stampanja zavisi od cene, naravno. Licno mislim da ce najeftinije biti u CRO, ali to je samo pretpostavka, videcemo. Distribucija naravno ide preko gore nevdeneih striparnica, plus ako jos neka knjizara zeli da ga prodaje (Beopoplis, Beoizlog), super. Za tiraz, bilo bi stvarno lepo znati u koliko primeraka je isao ovaj Zagor Speciale, i koliko je to kostalo. Prilicno sam siguran da na forumu ima par judi koji znaju te podatke, pa ako bi hteli da ih podele sa nama (najbolje preko maila), bilo to veoma lepo od njih. Naravno, svi prikupljeni novci idu u fond za izdavanje narednih pirata. A za dalji izdavacki plan, predlazem da kao drugi strip piratizujemo DD & MM #2: Il fine del mondo. Nije neki strip, ali ne znam ko to ne bi kupio. A posle, videcemo. Ako bude posle... Ono sto nam je hitno neophodno je CENA.
Dakle, 148 strana (ne 132, moja greska), prva i zadnja u boji, ---dp---, reci pliz koji tip papira, Ludens format i standardni Bonelli format, prvo za 100 primeraka, zatim za 500 primeraka.
"KIMOTA!" |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17810 Posts
Posted - 25/04/2003 : 12:14:08
|
u BIH je grafotisak najbolji a i najjeftiniji ljudi su profici pa ne bi trebalo biti sranja tipa fali pola stranica ili zadnjih deset strana bijelo
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 25/04/2003 : 18:37:35
|
Za tip papira treba videti u zavisnosti od cene. Takodje, potrebna je procena trzista da li vise voli beli ili roto papir (ovo kazem jer sam se i znenadio dobrim reakcijama na ovog Ken Parkera koji je na roto papiru). Tu odluku mozemo doneti i kasnije. Inace, ja glasam za kvalitetniji papir (kao Ludensov, dakle, ne neki preskup, premda je Bonelijev papir idealan, mislim da su oni uspeli naci pravu meru izmedju cene i kvaliteta) |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 25/04/2003 : 20:00:34
|
Na kom papiru je radjen ovaj Zagor Speciale? Meni on deluje kao idealno resenje, ali to je iz totalno laicke tacke gledista. A licno ne bih roto, osim ako ne mora...
"KIMOTA!" |
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 26/04/2003 : 02:34:03
|
Nemojte misliti da spavam, ali stvarno sam u frci. Ipak, kontaktirao sam dvije tiskare u BiH i obecali su mi javiti cijene pocetkom iduceg tjedna. Uz to, negdje sredinom iduceg tjedna sjest cu u auto i otici do Gruda da sjednem sa ljudima osobno i raspitam se o svemu ostalom pored cijene (velicina, papir i sve ostalo o cemu smo pricali). Nadalje, iz dosadašnjih razgovora sa vlasnikom tiskare uvidio sam istu stvar kao i DP, a to je da je cijena prakticki ista za 100 kao i za 500 ili cak do 1000 primjeraka (razlike su stvarno minorne jer je njima sve ispod 2000 primjeraka mali tiraž). Nadalje, molio bih DP-a, Seju, Djoleta i sve ostale koji su zainteresirani da se prebacimo na komuniciranje e-mailom. Vidite da je Markos odmah stavio anketu o piratima cim smo se raspricali o ovome. Na kraju, smatram da nije baš jako bitno da li ce ovo krenuti za 5 ili za 55 dana. Mislim da je najvažnije napraviti dobar temelj i pohvatati sve parametre. Nakon što dodemo do konacnih informacija (odnos svih cijena) krenut cemo sa usuglašavanjem i finalizacijom projekta. Evo npr. smatram da je prijevod sigurno jeftinije uraditi u Yugi nego u Hrvatskoj. Stoga, ljudi idemo na e-mail, a kao nekakav rok za prikupljanje svih relevantnih informacija možemo okvirno odrediti slijedecih 15 dana (naravno, ako se slažete).
Hajde, vrijeme je da se krene!
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 26/04/2003 : 03:07:05
|
Nisam ja to nista utvrdio, vec slucajno znam iz iskustva, jer sam nekoliko godina radio pripremu za stampu za skoro sve stamparije u gradu... Neko ce pomisliti da imam dobre ceze sa stamparijama, ali vecina njih je tokom godina zatvorena, premda sam ostao u kontaktu sa nekoliko njih koji se time jos uvek bave. Sto se tice komunikacije, mislim da je brze ovako preko foruma... Roto ne mora biti los kao sto je bio "Dnevnikov". Ovaj System Comicsov je odlican, a idealan je onaj koji koristi Boneli (verovali ili ne, i to je vrsta roto papira, bar ovih primeraka koje ja imam, ne znam kako Boneli stampa ostale junake) |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17810 Posts
Posted - 26/04/2003 : 11:30:20
|
SAMO DA KAŽEM:
NA MENE RACUNAJTE KADA BUDETE OBJAVLJIVALI DD NN
BILO KOJI PRIMJERAK KOJI NIJE OBJAVLJEN BEI UNS NACH HAUSE
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 26/04/2003 : 12:00:13
|
quote: Originally posted by zeljko
SAMO DA KAŽEM:
NA MENE RACUNAJTE KADA BUDETE OBJAVLJIVALI DD NN
BILO KOJI PRIMJERAK KOJI NIJE OBJAVLJEN BEI UNS NACH HAUSE
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! When there's no more room in hell, the dead will walk the earth.
Zeki, Zeki. Bei uns zu Hause, a ne bei uns nach Hause, slabo ti ide Deutsch
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17810 Posts
Posted - 26/04/2003 : 12:07:06
|
znao sam da je nach ili zu pa sam mislio to izbrisati
ali je šef ušao u prostoriju pa sam morao kliknuti send post
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
Tonka
Average Member
Croatia
865 Posts
Member since 02/12/2001 |