Author |
Topic |
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 19/05/2003 : 20:24:13
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Sva sreca da se život i statistika ne poklapaju uvijek.
Volio bih da je statistika u pitanju, a ne trinaest godina pokussaja da se nessto makne ni iz ccega. Zassto Bernard objavljuje Bonellije, Torpeda, Garfielda ... Zato ssto su to stvari koje ljudi znaju, jedine koje kupuju. Svaka ccast na Boneu i Usagiju, ali pitaj ga bi li pokrenuo magazin i zassto ne bi.
Da znam lagati, meni bi prvom bilo laksse.
mcn |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 19/05/2003 : 20:32:48
|
quote: Originally posted by Djole
Plus, mislio sam da bi svi crtaci i (narocito) scenaristi mogli da rade za dobrobit domaceg stripa, a ne za honorare, znate onu "umetnost umetnosti radi" i tako to... :)
Yeah, right. Mozzda osam strana godissnje, koliko naprave za Endem.
Na entuzijazmu se zzivi mozzda dva mjeseca. A onda, ako stvar i dalje zzivi, poccness se pitati tko zaradjuje na tvome radu. Iskreno, ima ljudi i ovdje i kod tebe koji su napravili album u podrumu, bez ideje da ga negdje moraju prodati. Ali joss moram vijdeti ikoga tko je drugi album napravio besplatno (s izuzetkom, mozzda, Borisa Talijanccicha).
A u odgovor za album ... Da, napraviss album, sstampass ga u 500 kom, ako prodje na otkupu i kod knjizznica, pokrijes ga i zaradiss nessto, mozzda za dva mjeseca skromnog zzivota. Ako si ga sam izdao. Ako ga dass nekome da ga izda, onda za mjesec dana. A koliko ti treba da ga nacrtass?
Sori na mraku, i ja sam stvari vidio puno, puno svjetlije dok sam stripove samo ccitao. I volio bih da ih danas mogu ccitati bez svih ovih informacija u glavi.
mcn
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 19/05/2003 : 21:15:12
|
Ok, ovo je bilo sa autorske tacke gledista, a onaj post pre sa izdavacke.
Ali, ipak stvari idu nekako, barem ovde. Aalan Ford objavljuje one grozote Dragona i Gilesa. MAH je objavio Eudoru i (po meni) jedan od najboljih domacih albuma, Cruciform. Dobro, Filip Kaven i Max Debris su nestali netragom, ali i bolje je tako. Nije bas sve tako crno, trude se ljudi.
Ne sumnjam da entuzijazam traje samo prvi album, maximalno i drugi. Pa ipak... pa ipak, kad covek ima neku pricu koju zeli da isprica, kada jednostavno nije bitno da li ce biti para, i kada to svakako nije jedini izvor prihoda... nemoguce je da nema takvih ljudi.
Ili barem onih koji potrajali pet umesto jednog albuma. :)
"KIMOTA!" |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 19/05/2003 : 21:33:49
|
quote: Originally posted by Djole
Ok, ovo je bilo sa autorske tacke gledista, a onaj post pre sa izdavacke.
Kad sam shizofren ...
Da, ali sve ssto si naveo (osim mozzda Dragona i Gilesa) su prvi (i jedini) albumi. Tiho bi kao trebao nessto potpisati za Delcourt, a Momci rade na komp igri, ne na drugom albumu. Ako se issta od toga dogodi, kad che biti drugi albumi Eudore i Cruciforma? Koliko je Janjetov napravio doma otkako je potpisao za Humanoide? Deset strana za Ritam i dvadeset za ??? u ... trinaest godina?
>Dobro, Filip Kaven i Max Debris su nestali netragom
Sve albumi koji su se radili po pet godina ... Znacci tabla mjeseccno, to je ritam entuzijazma. Dodaj na popis i Aarona od Bojana Kovaccevicha i Technotize. To je napravljeno na ho-ruk i entuzijazam. Redzza je natukao tri-ccetiri albuma i onda? Pukao i otissao ssljakati u Kanadu?
Meni je uzzasno zzao ssto vidim mrak, ali jednostavno nam (autorima) nitko nije rekao kad smo poccinjali ssto nas sve cecka. Priccali su nam neke bajke o umjetnosti, umjesto kursa iz ekonomije i marketinga ...
mcn
|
Edited by - mcn on 19/05/2003 21:34:27 |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 19/05/2003 : 22:04:04
|
Nema Bernarda! Sigurno opet nešto kemija! Mali tip: onaj noire krimic o kojem prica još od lani mogao bi uskoro. :)))
THERE, THERE |
|
|
-Dylan Dog-
Senior Member
Burkina Faso (Upper Volta)
2456 Posts
Member since 29/11/2002 |
Posted - 19/05/2003 : 22:05:24
|
E da superjunak: Po danu Hrvoje Horvat a po noci Ðentl Men Pomaže da svijet postane Bolji na mnooogo nacina
'Ko mi stoji iza leda TO SMO MI 'Ko pljuje i vrijeda 'Ko roka do jaja Niko kao mi BENG BENG MAMU VAM PEDERI!!!
MAA DAAAAA |
|
|
fuct
New Member
139 Posts
Member since 11/03/2003 |
Posted - 19/05/2003 : 22:59:52
|
Macane legendo svaka cast na opširnom izlaganju. Baš kalkuliram pa me zanimaju neke stvari. Evo par pitanja: 1. Da li je trošak tiskanja fiksan za bilo koju tiražu? Recimo je li isto za 5000 kom. i 10000 kom.? 2. Kako funkcionira distribucija? Kako se dijeli zarada? 3. Objasni mi sve detalje oko remitende? 4. Kad spominješ trošak rada od cca 50 eura tj. 100 maraka; to misliš na ruke, na crno-jel tako? 5. Navlacciti reklame? Što ti to znaci?????? Sutra cu izložiti svoja razmatranja pa mi odgovori brzo. Pliz. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 19/05/2003 : 23:38:37
|
>1. Da li je trošak tiskanja fiksan za bilo koju tiražu? Recimo je li >isto za 5000 kom. i 10000 kom.?
Ne, ssto visse primjeraka to manja jediniccna cijena, jer se neki trosskovi dijele na sve primjerke, a i tiskari je stalo da radi visse pa ohrabruje veche naklade. Ako, recimo, tiskass milijun primeraka, dochi che te besplatno. Hm, ne, neche zapravo, ali zato dnevne novine ne kosstaju nissta, a u boji su na 70-80 stranica.
2. Kako funkcionira distribucija? Kako se dijeli zarada?
Kiosk ili knjizzare? Za kiosk Tisak uzme oko 50 % od prodaje i da ti novce. Valjda. Za knjizzare je 30-40%, distributerima mozzess dati visse pa se oni bakchu s knjizzarama itd.
3. Objasni mi sve detalje oko remitende?
Kiosk? To bi Bernard trebao odgovoriti. U principu: vrati se, u kakvom god stanju i ti je mozzes preuzeti pa prepakiravati u jeftinije komplete ili pustiti da ode u makulaturu (reciklazzu), ako nemass skladisste.
4. Kad spominješ trošak rada od cca 50 eura tj. 100 maraka; to misliš na ruke, na crno-jel tako?
To mislim kako se dogovoriss. Ima svakako autora koje chess nafukati da ti daju nessto zabadava, jednom ili dvaput. Ima i onih koji neche raditi ispod soma kuna po stranici, na raccun (ili visse). Ima i svega izmedju. Najposstenije je da odrediss koliko hochess platiti, tako se pogodiss s onima kojima to odgovara i onda - bitno! - toliko i platiss. Tvoje je da se ne ljutiss ako netko ne pristane na cifru, njihovo je da se ne ljute na iznos.
5. Navlacciti reklame? Što ti to znaci??????
Dobiti reklame (od Plive, Gap Jeansa, Coca-Cole, Tallya, More Comicsa, od www.stripovi.com) da ih objaviss u ccasopisu. Znacci imati ccoeka koji obilazi firme i uvjerava ih da je tvoja novina ona prava za njihovu reklamu i za to ubere 20-25% od love koju daju.
>Sutra cu izložiti svoja razmatranja pa mi odgovori brzo. Pliz.
Shur. Bits vrking. Bits voshin maj her, tu.
mcn |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 19/05/2003 : 23:55:36
|
quote: Originally posted by mcn
> ovaj forum meni vise nije isti od kada je mcm ovdi
Sorry.
mcn
mrš ca haha u zadar ako ti je zg dosadio
|
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 20/05/2003 : 09:25:20
|
i ja sam mislio na autore koji vec zaradjuju za zivot na drugi nacin, te im ovo dodje kao povremeni rad. tako bi, barem ja mislim, u ritmu od 4-5 mjeseci 3-4 crtaca mogli da izvedu mnogo bolje radove od Bonellija a da se izdaju za iste pare (naravno, ovo samo isljucuje troskove crtaca :(((). eh, sad trebam samo naci takve entuzijaste (mozda bi renki nacrto tablu-dvije ;))
It's a good day to die... |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3993 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 20/05/2003 : 09:28:54
|
Baš si razmišljam: znate ono iz filmova (ali i stvarnosti) o ljudima koji s neta skidaju podatke kako napraviti bombu, Molotovljev koktel ili takav neki zajeb? E, a kod nas na stripovi.com hrpa informacija iz prve (Macanove) ruke o tome kako objaviti/izdavati strip! Ma, zakon smo! Živjeli!
THERE, THERE |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29363 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 20/05/2003 : 10:34:31
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
i ja sam mislio na autore koji vec zaradjuju za zivot na drugi nacin, te im ovo dodje kao povremeni rad. tako bi, barem ja mislim, u ritmu od 4-5 mjeseci 3-4 crtaca mogli da izvedu mnogo bolje radove od Bonellija
Ti se salis, naravno?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 20/05/2003 : 11:06:00
|
Da, ali sve ssto si naveo (osim mozzda Dragona i Gilesa) su prvi (i jedini) albumi. Tiho bi kao trebao nessto potpisati za Delcourt, a Momci rade na komp igri, ne na drugom albumu. Ako se issta od toga dogodi, kad che biti drugi albumi Eudore i Cruciforma? Koliko je Janjetov napravio doma otkako je potpisao za Humanoide? Deset strana za Ritam i dvadeset za ??? u ... trinaest godina?
OK, ali evo, ti radis na raznim mestima, pa ipak tvoj LBN kako tako ide. Mislim, zasto ga radis? Nije zbog para, svakako, zarada je verovatno bedna. Na nekoliko mesta si rekao da ti je LBN veoma bitan. Da li je to mozda onda sto sam spominjao, price koje se moraju ispricati, pa kako bilo da bilo?
Sve albumi koji su se radili po pet godina ... Znacci tabla mjeseccno, to je ritam entuzijazma. Dodaj na popis i Aarona od Bojana Kovaccevicha i Technotize. To je napravljeno na ho-ruk i entuzijazam. Redzza je natukao tri-ccetiri albuma i onda? Pukao i otissao ssljakati u Kanadu?
Aarona, bez uvrede za Bojana, i ne smatram za strip, vec za zbirku lepih ilustracija. Ali ta sporost je vise do crtaca, on ima veci posao tu. Koliko scenaristi treba za sam scenario, ako vec ima pricu u glavi? Nedelju dana? Dve? Problem su crtaci, jer oni ne mogu to da rade kao part time hobby i da budu efikasno brzi.
Meni je uzzasno zzao ssto vidim mrak, ali jednostavno nam (autorima) nitko nije rekao kad smo poccinjali ssto nas sve cecka. Priccali su nam neke bajke o umjetnosti, umjesto kursa iz ekonomije i marketinga ...
Sve se nadam, naletece neki ludak i kod nas, kao sto je Alessi osnovao Crossgen...
"KIMOTA!" |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 20/05/2003 : 11:19:59
|
> Na nekoliko mesta si rekao da ti je LBN veoma bitan. Da li je to >mozda onda sto sam spominjao, "price koje se moraju ispricati", pa >kako bilo da bilo?
Da, ali to ssto smo Zlatko, Milan i ja idioti ne daje mi pravo da isto trazzim i od drugih.
>Ali ta sporost je vise do crtaca, on ima veci posao tu. Koliko >scenaristi treba za sam scenario, ako vec ima pricu u glavi? Nedelju >dana? Dve? Problem su crtaci, jer oni ne mogu to da rade kao part >time hobby i da budu efikasno brzi.
Scenarist je mozzda brzzi, ali je zato manje plachen i vijek mu je trajanja krachi ... Koliko prije no se potrossi i poccne ponavljati, koliko prije no publika pozzeli nessto novo? Plus, raspravljati o scenaristima kod nas je malo besmisleno ... Koliko ih ima? Dva i pol?
(Fusnota: da se ne bi vrijedjalo: pod "scenaristima" u gornjem odjeljku mislim iskljuccivo na one koji pissu drugima. Kod nas ima milijun scenarista koji pissu sami sebi, ali to mentalno vodim pod "autore". \Fusnota.)
mcn
>Sve se nadam, naletece neki ludak i kod nas, kao sto je Alessi >osnovao Crossgen...
Je. Trazzi se dotcom milijunass koji je to postao bez inteligencije i poslovnog smisla ... Ozbiljno, nije samo pitanje ubaciti pare, trzzisste bi trebalo imati i infrastrukturu da to podrzzi, inacce kuriss pare.
Ali, bit che bolje. Ako ni zbog ccega drugoga, onda da imamo za ccime kukati kad opet bude gore.
mcn |
Edited by - mcn on 20/05/2003 11:22:54 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 20/05/2003 : 11:40:35
|
Da, ali to ssto smo Zlatko, Milan i ja idioti ne daje mi pravo da isto trazzim i od drugih.
Naravno. Ali mislim da takvih drugih ima, trazio ti to od njih ili ne.
Plus, raspravljati o scenaristima kod nas je malo besmisleno ... Koliko ih ima? Dva i pol?
I to je generalno ogroman problem. Koliko stripova sa dobrom pricom kod nas ima? Da li ih uopste ima? Pogledaj gorespomenutog Aarona: odlican crtez, layout, kadriranje... ali gde je tu prica? Gde su dijalozi? Gde je struktura, gde je ritam? Ako i naleti nesto sto se trudi da ima kakvu takvu fabulu, scenarista je preambiciozan i strip je prakticno necitljiv (primer: Blago Templa - Dragon se stvarno trudio na napravi nesto dublje, ali sve sto je uspeo je da zbuni i one koji se iole razumeju u Templare, a o ljudima kojin nisu culi za Assasine da i ne govorimo). A "autori" se cak ponekad i dice time da im ne treba scenarista. Koliko puta je Redza pricao da mu prica nije potrebna? I onda treba citati domace stripove?
Je. Trazzi se dotcom milijunass koji je to postao bez inteligencije i poslovnog smisla ... Ozbiljno, nije samo pitanje ubaciti pare, trzzisste bi trebalo imati i infrastrukturu da to podrzzi, inacce kuriss pare.
Fali nam jasna strategija izdavaca. Klinci su izgubili dodir sa stripovima. Treba imati plan koji ce ih povratiti. Znaci, super, Bonelli, ali sta pre toga? Evo, tek sad je Bernard poceo da gura nesto za mladju publiku. Kod nas je jos gore. Imas neku grozotu koja se zove Izzy za klince do osam godina, a posle toga treba da predju odmah na Akiru. Ne moze tako.
"KIMOTA!" |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 20/05/2003 : 11:59:34
|
>Naravno. Ali mislim da takvih drugih ima, trazio ti to od njih ili >ne.
Pozlatile ti se!
>I to je generalno ogroman problem.
To je vezani problem. Da je visse para, bilo bi visse i mus'ke.
>I onda treba citati domace stripove?
Pa ... Ja ih ccitam iz patriotizma i, ponekad, uzzitka. Ali to je opet taj zatvoreni krug: autori se neche genuti iz samozadovoljstva dok ih publika ne ccita, a publika ih ne ccita jer se nisu genuli. Neki od Newtonovih zakona nam objassnjava da bez inicjalne sile nema ni kretanja, a tu imamo jedno ogromno trenje koje se ne da, pa ne da ...
> Klinci su izgubili dodir sa stripovima.
U jdnom drugom threadu netko je lijepo rekao da je ssopati klince stvarima koje nas vesele isto kao kad su nas ssopali neccim drugim. Jest, ja bih volio da vidim klince kako ccitaju stripove - jebiga, ja valjda uvijek i radim stripove za sebe kao klinca - ali ako neche, onda neche. U tom pogledu je, onda, svaka propaganda dobra - Bernijev Bone je zakon, ako nakacci klince (osobno, nakon prve dvije knjige meni nije zanimljiv, ali ja sam alegoriccan na fantasy ), a isto tako i W.I.T.C.H., iako je Sailor Moon klon, i ostala Egmontova produkcija.
Meni je Izzy (strip, ne pivo), recimo, okej. Nije ludnica, nechu ga kupovati, ali to je strip i vezan je uz nessto ssto klinci medijski prate, ssto ih zanima i ssto kupuju. Pa neka i ne preskocce o'ma na Akiru, barem su nauccili jezik stripa i neche im biti apriori mrzak. Nije, konaccno, da je Zagor bass takva umjetnost bio, a vidi koliki su se navukli na strip zbog njega ...
mcn |
Edited by - mcn on 20/05/2003 12:01:48 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 20/05/2003 : 12:49:25
|
To je vezani problem. Da je visse para, bilo bi visse i mus'ke.
Da li? Licno mislim da treba da prenebregnemo popustljivost prema domacim izdanjima (bilo da su od domacih autora, bilo da su licencirana) i da se manemo price "Cuti, dobro je, evo neko nesto radi, hajde da ga pohvalimo...". To ne vodi kvalitetu. Drugim recima, potreban je jedan urednik koji ce reci: "Decko,ti super crtas, ali veze nemas sa pripovedanjem", ili "Nije ti losa prica, al' daj nadji nekog da ti odradi scenario, leba ti...".
Pa ... Ja ih ccitam iz patriotizma i, ponekad, uzzitka. Ali to je opet taj zatvoreni krug: autori se neche genuti iz samozadovoljstva dok ih publika ne ccita, a publika ih ne ccita jer se nisu genuli. Neki od Newtonovih zakona nam objassnjava da bez inicjalne sile nema ni kretanja, a tu imamo jedno ogromno trenje koje se ne da, pa ne da ...
Ma treba samo podviknuti... Situacija nije vise toliko losa da moramo da negujemo i zito i kukolj.
U jdnom drugom threadu netko je lijepo rekao da je ssopati klince stvarima koje nas vesele isto kao kad su nas ssopali neccim drugim.
Nisam tako mislio. Naravno da ne treba mi da ih teramo (mada sam se ja i navukao na stripove tako sto me je moj matori prvo pustao da citam Mikijev Almanah, pa onda nonsalantno ubacio Krcka, pa onda Spiroua, itd... ), vec da stvorimo atmosferu u kojoj mogu sami da napreduju. I izdanja za to, naravno. U provicniji stripova ili nema, ili su papreno skupi. Tako se ne radi.
Jest, ja bih volio da vidim klince kako ccitaju stripove - jebiga, ja valjda uvijek i radim stripove za sebe kao klinca - ali ako neche, onda neche. U tom pogledu je, onda, svaka propaganda dobra - Bernijev Bone je zakon, ako nakacci klince (osobno, nakon prve dvije knjige meni nije zanimljiv, ali ja sam alegoriccan na fantasy )
Hehe, napokon jos neko ko misli da je Smith kasnije razvodnio serijal.
Ali bolji bi bili likovi koji se nadovezuju na stvari sa TVa, ili bioskopa. Tallyjevi X Men i Spajdi su zato pun pogodak.
Meni je Izzy (strip, ne pivo), recimo, okej. Nije ludnica, nechu ga kupovati, ali to je strip i vezan je uz nessto ssto klinci medijski prate, ssto ih zanima i ssto kupuju.
Meni nije. Nije mi OK ni ta Luxor ekipa. Niti ta Pink ekipa. Slazem se da poneki princip treba zrtvovati zarad greater good, ali licno ne mislim da je ikome od njih do stripa stalo. No, ako bas mora tako i nikako drugacije...
Pa neka i ne preskocce o'ma na Akiru, barem su nauccili jezik stripa i neche im biti apriori mrzak.
Ne, ali ce biti ogroman shock. Pre neki mesec muvam se po BeoIzlogu, i vidim kako neki tip pita prodavca koji bi strip mogao da kupi za svog sina. Ovaj mu preporuci SD Spajdija (klinac ce biti zbunjen ogromnim kontinuitetom za koji nije ni cuo), a tip pokupi jos i Torgala preko. Mislim da je siroto dete imalo nocne more posle Torgala... Treba nam Krcko, ponovo (ili njegova savremena reinkarnacija Billy the cat), treba nam Spirou, treba nam Asterix, svi ti stripovi koje ce klinci moci da citaju kada su prevazisli Izzyja, a jos nisu stigli do Zagora.
Nije, konaccno, da je Zagor bass takva umjetnost bio, a vidi koliki su se navukli na strip zbog njega ...
U odnosu na Izzyja, Zagor jeste umetnost.
"KIMOTA!" |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 20/05/2003 : 13:20:24
|
>> To je vezani problem. Da je visse para, bilo bi visse i mus'ke.
>Da li? Licno mislim da treba da prenebregnemo popustljivost prema >domacim izdanjima (bilo da su od domacih autora, bilo da su
Kad sam rekao "visse para ..." mislio sam da, kad bi se stripovi prodavali i na njima zaradjivalo, visse bi ih ljudi htjelo raditi. Umjetnici mogu priccati ssto hoche, ali i oni trebaju jesti i u 95% sluccajeva trazze gdje mogu s manje rada visse zaraditi. Da je strip isplativiji, u, trebalo bi knjizzevnike (makar neke) motikom odbijati. Ovako moticcarimo samo netalentirane koji misle da je strip lagan ...
>Drugim recima, potreban je jedan urednik koji ce reci: "Decko,ti
A da bi se tog urednika poslussalo, potrebna je lova. Nemass pojma kako se umjetniccke vizije lako ignoriraju kad zassussti. A dok se ne placha ... Ma koji che crtacc bez love trpjeti scenarista! Bez love, svako svoje dere. Nije bez vraga da scenaristi postoje kao zvanje samo tamo gdje ima novaca, a ni to nije samo zato ssto bi oni bili pohlepni. Iako nije da su imuni na pohlepu, gotovo je sigurno da chess visse fanova i znalaca stripa nachi medju scenaristima nego medju crtaccima.
>Ma treba samo podviknuti...
SSusstati, ssusstati ... Makar zveckuljiti ...
> Tallyjevi X Men i Spajdi su zato pun pogodak.
Znass ssto je meni najbolje? SSto ovaj thread ide pod Tallyevim imenom i on, jadnik, sve ovo ccita u nadi da chemo ga spomenuti.
>Meni nije. Nije mi OK ni ta Luxor ekipa. Niti ta Pink ekipa. Slazem >se da poneki princip treba zrtvovati zarad greater good, ali licno >ne mislim da je ikome od njih do stripa stalo.
Razluccimo dvije stvari: jedno je znati posao, drugo je da ti je stalo do stripa. Ako ti je stalo do stripa morass biti jako, jako pazljiv da ne ucciniss neekonomske poteze, onako, iz ljubavi. Izdavaccu mora biti stalo do para ... misliss da su Dupuis, Dargaud, major Nicholson i ujak od Stan Leeja firme pokretali iz ljubavi prema devetoj umjetnosti? Razmisli, deder ...
mcn
PS Otkad sam se ulogir'o na ovaj forum nisam njanci karticu posla napravio. Markose, ovo si ti! -> |
|
|
Tally
Average Member
Croatia
744 Posts
Member since 13/01/2003 |
Posted - 20/05/2003 : 13:31:06
|
Dali da se ubacim u ovu prepisku ili ne, pitanje je sada? Pa ljudi nije sve tako crno, ima i svjetlih trenutaka kao što naša mala firma štanca MARVELove stripove ko luda, istina da odaziv nije baš onakav kakav bi htjeli da bude... ali možda se nešto desi ovo ljeto...
Tally www.LMInfo.hr/comics
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29363 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 20/05/2003 : 14:20:17
|
quote:
PS Otkad sam se ulogir'o na ovaj forum nisam njanci karticu posla napravio. Markose, ovo si ti! ->
Al' si zato dobio jednu zutu zvjezdicu i postao New Member. A i ocito je ovdje zanimljivije nego na poslu
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 20/05/2003 : 16:48:21
|
Kad sam rekao "visse para ..." mislio sam da, kad bi se stripovi prodavali i na njima zaradjivalo, visse bi ih ljudi htjelo raditi. Umjetnici mogu priccati ssto hoche, ali i oni trebaju jesti i u 95% sluccajeva trazze gdje mogu s manje rada visse zaraditi. Da je strip isplativiji, u, trebalo bi knjizzevnike (makar neke) motikom odbijati. Ovako moticcarimo samo netalentirane koji misle da je strip lagan ...
Ne znam, mislim da bi se tu onda navrzmale neke druge sorte. A da nema para ovde, nema trenutno i za druge stvari... Ali ipak, ne gledam na to tako (da, verovatno jesam mlad i naivan). Ako bi u stripu bilo para, navukao bi likove tipa Johna Grishama i te fele, ali ne prave pripovedace. Mislim da sve to zavisi od forme u kojoj mozes nesto da ispricas. Recimo, kada sam pre nekoliko godina pisao neke price, svi koji su ih procitali su mi rekli: "E super, dobra ideja, ali ti u stvari pises strip". Znas bolje od mene koje su razlike izmedju jezika stripa i ostalih umetnickih jezika, sumnjam da bi se vidjeniji knjizevnici koji jos vole novce tu nesto posebno pokazali. Drugim recima: ko treba da se bavi stripom, njime sa bavi i ovako, ne mislim da je tu novac presudan E sad, sto se tice amatera, opet tu dolazimo do problema da scenarista relativno brzo moze da odradi scenario i samim tim da zaradjuje za hleb na druge nacine, ali crtac ne moze...
A da bi se tog urednika poslussalo, potrebna je lova. Nemass pojma kako se umjetniccke vizije lako ignoriraju kad zassussti. A dok se ne placha ... Ma koji che crtacc bez love trpjeti scenarista! Bez love, svako svoje dere. Nije bez vraga da scenaristi postoje kao zvanje samo tamo gdje ima novaca, a ni to nije samo zato ssto bi oni bili pohlepni. Iako nije da su imuni na pohlepu, gotovo je sigurno da chess visse fanova i znalaca stripa nachi medju scenaristima nego medju crtaccima.
Tako je! UA crtaci! Salu na stranu, novac je tu samo sredstvo da se neciji ego obuzda. Iz iskustva znam da si u pravu, naravno, i da crtaci nece trpeti scenariste, ali mi nije jasno: ako ja mogu da shvatim da strip ne mogu da nacrtam na nacin na koji zelim, kako crtac ne moze da shvati da on ne moze da ga napise kako treba?
SSusstati, ssusstati ... Makar zveckuljiti ...
U neku ruku, na to sam i mislio kada sam rekao podviknuti: najglasniji uzvik koji citalac stripa moze da ispusti je da ne kupi strip.
Znass ssto je meni najbolje? SSto ovaj thread ide pod Tallyevim imenom i on, jadnik, sve ovo ccita u nadi da chemo ga spomenuti.
Evo, javio se, cisto da ga ima.
Razluccimo dvije stvari: jedno je znati posao, drugo je da ti je stalo do stripa. Ako ti je stalo do stripa morass biti jako, jako pazljiv da ne ucciniss neekonomske poteze, onako, iz ljubavi. Izdavaccu mora biti stalo do para ... misliss da su Dupuis, Dargaud, major Nicholson i ujak od Stan Leeja firme pokretali iz ljubavi prema devetoj umjetnosti? Razmisli, deder ...
Moz biti, i na kraju se na to sve svakako i svelo, ali, mislis da tu u pocetku ipak nije bila neka doza ljubavi? Mislim, sa jedne strane ne smes da budes naivan i izdajes strip stripa radi, a sa druge ne smes da dozvolis da ti odsek za marketing vodi firmu (kao u DCiju). Sve je to krenulo od price koju treba ispricati, i onda kada se ta prica prodala - super, ajmo jos istoga, na tone. Kod Izzyja je drugacije: oni su imali produkt koji je trebalo da ubace u strip, jos malo pa franchise, a price su od pocetka na drugom mestu. Drugim recima, kakav god da je Stan The Man i rani Marvel, ipak to nije isto kao recimo danasnji Tomb Raider strip. Ipak tu ima malo vise duha, ipak tu ima malo vise... pa, mozemo reci i ljubavi. Nije cisto odradjivanje posla.
"KIMOTA!" |
|
|
fuct
New Member
139 Posts
Member since 11/03/2003 |
Posted - 20/05/2003 : 16:52:06
|
Razmišljao sam si o onome što je Macan reko. Pa sam probo nešto kalkulirati. Pa cujte ovo. Recimo da se tiska 5000 komada jednog stripa. Recimo da je cijena 2 kn/kom (iako možda i manja kolko mi piše). To nam daje 10000 kn troškova tiskanja. Recimo da autorskoj ekipi damo 50 eura (100 maraKa) po tabli. I da to svedemo na 24 str. ko što rece mcn. To nam daje trošak rad cca 1200 eura. Iliti cca. 9000 kn. Što ce reci da su ukupni troškovi 19000 kn (rad+tisak). Sad si zamislimo da uspjemo prodati svih 5000 kom u mjesec dana( kolko cujem no way). I to po cijeni 20 kn. To iznosi lijepih 40000 kn zarade. Pola Tisku pola nama. Super. Imamo 20 000 kn. Prihodi nam premašuju troškove. Pa mi imamo dobit od 1000 kn. Caka! Nema šanse da prodaš tolko u mjesec dana. Ili ikad. Ajmo dalje maštat. Recimo da je tiraža 10000 komada. Trošak tiskanja je onda 20000 kn ( uz iste uvjete). Rad je standardnih 9000 kn. Ukupno 29000 kn troškova. Zamislimo da kojim cudom prodamo 5000 kom. i to odmah u mjesec dana (prije nego što ibacimo drugi broj). Uz cijenu od 20 kn prihod iznosi 100000 kn! Fantasticno!!!! Tisak copi pola, ostaje nam 50000 kn. Odnosno zarada u iznosu 21000 kn. Jebeš Tarika, jebeš milijunaša ajmo svi izdavat stripove!!!! E da, 21000 kn mjesecno * 12 mjeseci= jebena lova.... A zašto ovo nije moguce? To te ja pitam! |
|
|
Topic |
|
|
|