Author |
Topic |
CortoMaltese
Average Member
Croatia
792 Posts
Member since 16/03/2003 |
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 28/06/2003 : 22:18:06
|
Evo cika Duleta. (Obicno me i nema prije + - 21 sat,jer netko mora i raditi...) Obzirom da vas upoznajem samo preko ovog Foruma, mogu reci da ste bolji nego što sam mislio. Kad bi bilo Prve nagrade, pripala bi Davidu, Seinfeldu i Renkyju. Iako je i ovakva figura, više manje u redu, "pravi" Tex je za glavu (ili barem pola) viši. Ovdje je malo "nabit". Netko je spomenuo da "nema pišu"; i tu je taj dio gdje sam ga "skratio". No i podkoljenice bi mogle biti duže. I sve ostale vaše primjedbe stoje, osim možda one o mokasinama, ali to je malo važno. Važno je, a i iznenaden sam, da se strip crteži i dalje tako pažljivo promatraju. I "mjere" okom: što je (uz anatomiju) najbitnije(!) u vježbanju crtanja. Dakle, poruka-pouka ovog "testa", jest skretanje pažnje (pocetnicima) na dimenzije , kao prvi korak k crtanju bilo kojeg motiva. Onaj tko bi se želio baviti stripom, trebao bi svaki kadar stripa koji cita, promatrati na isti nacin , kako ste promatrali i procjenjivali ovaj crtež. PS Ovaj crtež (A4 formata), radio sam oko sat vremena, možda i malo duže, jer sam želio "skinuti" Texov portet, a to nikad nisam radio; kao i malo procistiti crtu, da vam bude jasnija (jer ja tako inace ne radim). PS 2 Volio bih da i drugi pošalju nešto, pa da komentiramo...
|
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 28/06/2003 : 23:40:31
|
isprva teško se primecuje greške a ni sada ne kontam koja je bitna greška koju dule spominje pomislio sam da nije trik pitanje da li je šerifska zvezda zakacena na pogrešnu stranu onda kolt 45 (preduga cijev) što se prvo primecuje: proporci nogu
radnja (kaubojev korak u desno dok puni pištolj, dok puniš pištolj stoj u mjestu, stvar ukusa) neke detajle vi ste mi pomogli primetiti cudno je okrenut zglob lijeve ruke ili je zglob okrenut ok a cudno su okrenuti gornji clenkovi prstiju za nijansu i desni ja bi menjao neke detajle na levoj cizmi i desnoj futroli dok krupniju grešku ne nadem
da su ruke malo manje i noge malo duže ili da su noge malo vece bilo bi odlicno za moj ukus tex vilera |
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 28/06/2003 : 23:41:56
|
Vecina vas zna sve gore navedeno, posebno ove stavri u vezi tehnika. Skrecem vam pažnju ipak i prije svega, na prvu "ilustraciju" koja govori o asocijativnoj vrijednosti crte... (Postoji i asocijativna vrijednost boja; uz put receno...) Savjet je da pokušate ove vrste crta pronaci u vašim omiljenim stripovima i usporediti ih s karakterom žanra u kojem su napravljeni. Kada ove vrste crta iskombinirate s karakterima (crta) raznih tehnika crtanja (nešto od toga je u druga dva primjera), dobijate široke mogucnosti pricanja (vec i samo) crtom. To je ta famozna "izražajnost" crte same... Pravi bi primjer bio da se isti "junak" nacrta razliciztim tehnikama i razlicitom vrstom crta... Napravit cu i to, ako želite, ali treba mi koji dan, jer imam i drugih poslova.
|
|
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
|
BOC
Advanced Member
Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 28/06/2003 : 23:47:22
|
quote: Originally posted by Dule
OK, Na ovm crtežu, osim nekoliko sitnih grešaka (kojih?), postoji i jedna krupnija (koja?). Pucajte; svima ce koristiti...
Tex ima nekak gay noge a i nekak sjebano drži pljucu.
Be Strong, Be Wrong! |
|
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 28/06/2003 : 23:57:40
|
Ova Bocova primjedba izgleda kao provokacija, ali je zapravo dobro uoceno moje nastojanje da cijelo tijelo (pa i noge) i kroz odjecu nacrtam plasticno; dakle u prostoru. I to još, blagovalovitim crtama (pogledati pod "asociajtivnu vrijednost crte"), jer tako lik biva više živ, a manje "graficki znak". Bravo Boc. |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 29/06/2003 : 00:33:53
|
Bravo, Dule, i hvala. Ova prica o asocijativnoj vrijednosti crte vezane za zanr (a i autora, dodao bih) je vrlo stimulativna, a i dosta sira nego sto ljudi obicno misle, o tome bi se mogao napraviti citav diplomski rad... |
|
|
BOC
Advanced Member
Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 29/06/2003 : 14:19:52
|
Pitanje u vezi crtaceg pribora: koje kistove smatrate najboljima? Ja sam si jucer u Gundulicevoj kupio dva kista za tuš (ravna), dva kista za temperu i marker. Kupio sam tamo jer sam tamo kupio i pribor za prijamni (Primijenjena), a to mi je trajalo godinu dana. Ak znate neki još bolji ducan u Zgb koji prodaje crtacu opremu pišite. E da i jel crta još neko s perima? Ja sam to davno radio al bio sam još mali onda i brzo sam izgubio živce.
Be Strong, Be Wrong! |
|
|
CortoMaltese
Average Member
Croatia
792 Posts
Posted - 29/06/2003 : 15:59:32
|
Ja sam uglavnom crtao rapidografom.Vec jaako dugo nisam crtao,oko 2 godine,al ova skola mogla bi me ponovo vratiti crtanju.I planiram raditi perom,jer se rapidografom mogu izvuci samo jednolicne linije tj. iste debljine,nema one razigranosti koju donosi linija koja se na pravim mjestima siri ili suzava. P.S. Na sajtu,u fanzinu,ima jedan moj stripic - Mirisi,pa bacite pogled.Nacrtan je prije 5 (u jebote!) godina.
Žene su vec odavno trebale biti moja propast. |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 29/06/2003 : 16:16:07
|
BOC, dobri kistovi su uzasno skupi, za tush se obicno koriste oni od kune zlatice koji tako dobro ostaju zasiljeni i daju mekan potez da to nije normalno. Winsor&Newton su najbolji, ali ne moras njih uzimati, dovoljno je da su, kao sto rekoh, od kune zlatice. Izadju preko 20 eura, ali ako ih dobro cuvas i peres mogu ti trajati citav zivot. Ja imam neke deblje kistove od Winsor&Newtona, broj 5 i 6 i prosto je nevjerovatno kakvu gamu linija mozes izvuci, od one jedva vidljive, 02mm do debelih poteza od skoro pola centimetra. To za crtanje, a za popunjavanje ploha su dobri i ti ravni koje si kupio. Nakon koristenja kista, meni sve drugo, pa cak i perce, izgleda pretvrdo, ali ipak mislim da su Guilot perca najbolja, samo sto, po meni, kratko traju. Sergio Toppi kaze da mu jedno perce traje jednu tablu, mada je on poprilicno "nasilan". |
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 01/07/2003 : 00:11:55
|
Poštovani kolege, Sve smo osnovne teme uglavnom dodirnuli Osim možda jedne: stimulansi, opijati… Kakvo je vaše mišljenje o upotrebi alkohola, marihuane, hašiša i ostalih «poticaja» u kreativnom procesu? Koristite li i sami neka od tih sredstava u kreativnom procesu i kakvo je vaše iskustvo s istima? Poznato je da se Moebius i lijecio od ovakvih «utjecaja». (Mislim da je i postao Moebius, tek kad je iscrtao opijatima potaknute svoje vizije….); Moj je profesur Povijesti umjetnosti (koji je uvijek bio na Graševini ili Rizlingu), govorio: «Alkohol treba upotrebljavati tako, da ti koristiš njega, a ne on tebe!» Medutim, ta je granica jako tanka. Koja su vaša iskustva? Primjedbe? U suvremenoj umjetnosti, neosporeno je da «opijati» igraju veliku ulogu u kreativnom izražavanju; pa tako i u stripu.
|
|
|
CortoMaltese
Average Member
Croatia
792 Posts
Posted - 01/07/2003 : 00:39:22
|
E pa Dule... Pa cinjenica je da mi u "blazenom" stanju padaju svakakve ideje na pamet,cak i imam nekih tabli nastalih od tih ideja,ali to su uglavnom "bolestine" tipa Matakovic i sl. Crtati nisam probao u tome stanju i ne vjerujem da bi mi nesta puno pomoglo.Iako,moram probati...(Ne Dule,nisi ti kriv,nisi me ti nagovorio da se drogiram,napijam),ko zna,mozda se ruka opusti a potezi budu sigurniji
P.S. Dule,podjeli s nama svoja iskustva...
|
Edited by - CortoMaltese on 01/07/2003 01:02:20 |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 01/07/2003 : 01:06:37
|
Opet bravo, dule, i ja sam se htio ove teme dotaknuti, jer je to jedna od tema koje me najvise okupiraju. Bicu iskren. Crtati "na suho", bez upotrebe opijanata (uglavnom trave) je meni isto kao svirati zacepljenih usiju. Nekad imam skoro osjecaj da sam slijep, kad crtam "na suho", linije jednostavno ne zele da razgovaraju sa mnom. U suprotnom stanju, cin crtanja postaje cin euforije stvaranja, neka vrsta jam sessiona, jazziranja, koristenja svojih stilema u kombinacijama koje se same nizu kroz olovku-ruku-oko-mozak, u svakom slucaju vrlo aktivan proces, skoro pa "dijalog" sa crtezom". Moebius kaze da skoro nikad nije crtao u takozvanom "suzenom stanju svijesti", ali da je pod uticajem opijanata puno razmisljao o crtezu i da je skoro sve stvari vezane za crtez shvatio upravo tako. Nicola Mari, opet, kaze da ima neke svoje metode "ulaska" u odredjeno stanje svijesti pogodno za crtanje bez koristenja droga, jednostavno ponavljanjem nekih rituala koji su "signal" njegovoj podsvijesti da se "otkaci" na odredjen nacin. Granica jeste vrlo tanka, nikad ne znam istrazujem li ja THC ili on istrazuje mene, i ovo sto cu sad napisati mozda nije prikladno za mladju populaciju koja mozda cita ovaj topic, ali moram citirati Luigija Pirandella, koji je rekao "o si vive o si scrive", ili se zivi ili se pise. U originalnoj potrazi za novim pristupima i temama ima nesto prilicno autodestruktivno sto svakako ima veze i sa drogom i to postaje bitnije od kvalitete zivota. Naravno, da ne bude zabune, Bonelli stripovi se relativno lako mogu praviti i bez upotrebe ikakvih stimulansa, ali stvari poput onih sto je radio, recimo, Andrea Pazienza (umro sa 32 godine od srcanog udara), crtezi koje je on svima nama POKLONIO i ostavio iza sebe su produkt njegovog istrazivanja svoje licnosti i svojih mogucnosti, vjerovatno nezamisliv bez upotrebe opijanata.
|
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 01/07/2003 : 21:47:51
|
Dakle, travu sam probao dva-tri puta (u nekim vojskama...), ali kako na opce cudenje, nisam imao nikakvih efekata, ostavio sam se pokušaja. (Kasnije su mi drugi neki pricali, da je ta trava valjda bila loša. Ali u tri slucaja? Osim toga, drugima, koliko sam vidio nije bila tako loša...) No, s alkoholom imam nešto iskustava. (Štef bi sad umro od smijeha.) Reci cu ovo krajnje "prakticno": Ako piješ recimo bijelo vino (t.j gemište) 3-4 sata (cca 2 litre cistog vina), dva sata od tih cetiri, mogu biti korisna i stimulativna. Nakon toga sve što je napisano, (ujutro se vidi), obicno nije iskoristivo. Žestoki alkohol treba izbjegavati. Nekorisno i bolno te nezdravo!
Što se crteža tice, možda mogu izdražati pola sata crtajuci i pijuci, ali nikakvih stimulansa ni koristi tu nema. U Jungovoj knjizi "Ljudi i simboli" ima jedan primjer crteža koji se razvija u raznim varijantama, kako vec droga sve više djeluje na crtaca. Od prvog i realnog portreta , stvar se razvija tako da se crtež raspada (preko neke "kubisticke" faze), pa do neprepoznatljivosti motiva. Najgore-najbolje je u svemu, što svaki crtež izgleda vrlo dobro; koliko se sjecam.
Zakljucak (temeljem osobnog iskustva): Opcenito uzevši, svi ti "opijati" nisu nužni za stvaralaštvo. Uzeti ih kao "obavezne" u svom radu, mislim da je greška, ali svatko odlucuje sam. Mislim da je u nekoj mjeri to "trcanje pred rudo" t.j. da bismo i bez tih stvari došli do nekih otkrica o sebi, ali bi put bio duži, no možda i temeljitiji. No, da ne kakam dalje... PS Ima ipak jedna zanimljiva uzrecica koja glasi odprilike: "Ljudi koji uvijek i u svakoj situaciji odbijaju piti, uvijek nešto skrivaju." Da li skrivaju samo drugima ili i sebi , drugo je pitanje... Takvima bih, ako se bave nekim oblikom umjetnosti, savjetovao da ipak ponekad probaju "nešto lagano". Možda i ogledalo da postave nasuprot sebi i u samoci svoje kucice, suoce se sa samim sobom. Povremeno... |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
|
david
New Member
Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
Posted - 02/07/2003 : 10:19:53
|
Dule,Dule pa sta ne znas da trava puca prvi put samo na filmovima ,mene je puklo tek peti ili sesti put al me pukla gadno. Mislim da navlacite klince na drogu sta nije dobro i za mene svi opijati samo smetaju kad stvarno treba nesto napraviti ,alkohol ili ovo drugo me samo uspavaju. |
|
|
Profa
Average Member
Croatia
933 Posts
Member since 08/03/2003 |
Posted - 02/07/2003 : 12:57:48
|
quote: Originally posted by Dule
OK, Na ovm crtežu, osim nekoliko sitnih grešaka (kojih?), postoji i jedna krupnija (koja?). Pucajte; svima ce koristiti...
Ja danas dobio original na poklon! Hvala Dule! |
|
|
CortoMaltese
Average Member
Croatia
792 Posts
Posted - 02/07/2003 : 20:23:58
|
quote: Pravi bi primjer bio da se isti "junak" nacrta razliciztim tehnikama i razlicitom vrstom crta... Napravit cu i to, ako želite, ali treba mi koji dan, jer imam i drugih poslova.
Ajde Dule molim te,ako nadjes vremena napravi to,stvarno bi to volio vidit... |
|
|
Topic |
|
|
|