Dobro Markose ubedio si me a jel imas neke brojke kako je bila prodaja pre 20-30 godina. u jedan topik dp je rekao da se Zagor u SFRJ u jednom periodu prodavao oko 700.000 komada(23 miliona stanovnika) u Italiji bi to bilo bar milion komada
To je tipicno za nas mentalitet, Zagor se dobro prodaje dok se jedan inteligentan strip kao MM lose prodaje dok je u Italiji obrnuto. Davno sam na forum stavio jedan tekst o MM gdje je sve lijepo objasnjeno. Ipak smo mi narod koji voli nasilje i dobru tucu pa se valjda zato Zagor, koji je postao smijesan, i dalje dobro prodaje.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
To je tipicno za nas mentalitet, Zagor se dobro prodaje dok se jedan inteligentan strip kao MM lose prodaje dok je u Italiji obrnuto. Davno sam na forum stavio jedan tekst o MM gdje je sve lijepo objasnjeno. Ipak smo mi narod koji voli nasilje i dobru tucu pa se valjda zato Zagor, koji je postao smijesan, i dalje dobro prodaje.
Sejo, jel moguce dosegnut granicu u tom vjecnom pljuvanju po Zagoru. Sve me više podsjecaš na nekoga, samo što se sa tobom slaže više ljudi. I ja volim MM, ali dosta pljuvanja po Zagoru.
Murders in the Rue Morgue they're never gonna find me Murders in the Rue Morgue I'm never going home.
Ne pljujem ja po njemu nego govorim ono sto je istina. Zagor vise pase nasem balkanskom mentalitetu nego MM. Zar nije tako? Nemoj mi reci da nije!
Ma, fuck balkanski mentalitet. Stvar je u tome što vecina ljudi traži nešto za rasteretit um od svakodnevice, a najbolji za to je Zagor jer je prica jednostavna, Zagor macho itd. MM je pun filozofije, povijesti, znanosti, a to nije ono što debili traže. Žele razbibrigu, a ne predavanje. Tako MM kupuju stripoljupci. A njih nema dovoljno.
Murders in the Rue Morgue they're never gonna find me Murders in the Rue Morgue I'm never going home.
Sejo, mislim da ima dosta istine u tome sto si rekao. Stvarno me cudi da su u Italiji sa tolikim stanovnistvom i originalnim stripovima tirazi nasih omiljenih junaka (citaj: Zagor, mislim, Mister No za Seju ) ) tako mali.
Don't let your dreams be dreams, you know this living is not so hard as it seems.
A zbog cega se Zagor prodaje bolje nego MM kod nas? Ma mislim da to uopce nema veze sa balkanom ni sa nekim mentalitetom. Koliko znam prvi zagor kod nas je izasao daleke 1968 a prvi MM 1982, dakle zagor je imao cak 14 godina vise da stekne klub obozavatelja i da se dublje ukorjeni kod citatelja i kolekcionara stripova. Sa druge strane zagor i MM su sasvim dva razlicita stripa po radnji. To mi dodje kao da uporedim neku naucno-fantasticnu knjigu sa puno podataka i neki avanturisticki roman dzepnog formata namjenjeno citateljima da prekrate putovanje. Zbog jednostavnije radnje mnogi "prolazni" citaci prije ce kupiti zagora nego MM. Mnogima je zagor bio strip iz djetinstva i poput mene nikada ga nece izbaciti iz svog kluba stripova koje volimo iako mozda nece nikada biti broj jedan.
A zbog cega se Zagor prodaje bolje nego MM kod nas? Ma mislim da to uopce nema veze sa balkanom ni sa nekim mentalitetom. Koliko znam prvi zagor kod nas je izasao daleke 1968 a prvi MM 1982, dakle zagor je imao cak 14 godina vise da stekne klub obozavatelja i da se dublje ukorjeni kod citatelja i kolekcionara stripova.
sejo ne gubi vrijeme dokazivajuci da je MM bolji od Zagora i u pravu si sa balkanskim mentalitetom kod nas pale nasilnici za martina se ipak treba malo više potrudit da bi ga stvorio i bit malo upoznatiji s nekim stvarima da bi ga, ne shvatio, nego da bi dobio potpunu sliku o njemu
To sa tim da je mrzelo traziti nije, jer sam krisom dao pare i Ljubisi (jednom drugaru koji je takodje isao na tu ekskurziju...) Ljubisu muzeji i galerije uopste nisu zanimali, pa je on lutao po gradu sam za sebe. Ljubisa nije nasao nijednog Zagora nigde, pa mi je kupio dva Dilan Doga, znajuci da i njega gotivim). Dakle, Zagor je bio rasprodat po svim kioscima. Da ne govorim da nigde nije bilo ni specijala, ni maxija, ni avventure ni cika. Mozda je to zato sto su isli krajem neseca (bili su tamo od 24. do 28 juna), pa obzirom da Zagor izlazi 2. u mesecu, da se do tada vec rasprodalo sve sto je stiglo na kioske.
Dado i MM je u Italiji poceo da izlazi tek pocetkom 80-ih i opet se bolje prodaje od Zagora i ja ipak mislim da to ima veze sa nasim mentalitetom. A to sto se Zagor za vrijeme bivse YU super prodavao ne mora da znaci da se i u Italiji isto tako fantasticno prodavao. Nemojte ovo da shvatite kao kritiku na vasem omiljenom junaku.
Dado i MM je u Italiji poceo da izlazi tek pocetkom 80-ih i opet se bolje prodaje od Zagora i ja ipak mislim da to ima veze sa nasim mentalitetom. A to sto se Zagor za vrijeme bivse YU super prodavao ne mora da znaci da se i u Italiji isto tako fantasticno prodavao. Nemojte ovo da shvatite kao kritiku na vasem omiljenom junaku.
Ma meni zagor nije najbolji junak prije njega su mnogi a najbolji mi je Tex. Ipak mi je drag i zagor kao i mister no i mislim da su ta dva stripa podjednaka. Sejo moze biti stvar ukusa da ti volis mister noa ali nije on puno bolji nego zagor pa ni sa pricom niti na bilo koji drugi nacin. MM je opet prica za sebe. A sto se tice mister noa u Italiji, pa ja mislim da on jos uvijek postoji samo zato sto mu Bonelli nije dao da umre a jedno vrijeme je bio klinicki mrtav... A MM se bolje prodaje zato sto su oni koji su citali zagora odrasli i potrebna im je druga prica a zagor im dodje kao nesto prolazno. Novih klinaca nema bas puno jer oni kao i u mnogim drugim zemljama citaju mangu radje nego zagora i slicne stripove.
zanimljive brojke ali još zanimljivije bi bilo kad bi dobili i od Ludensa da usporedimo tu suprotnost od talijana, ipak je nama zagor nažalost "glavna faca" nisam znao da je naš darkvudski dobrocinitelj tako nisko u Italiji
To je i mene iznenadilo, ja sam mislio da je Zagor uz Texa tamo najcitaniji.
Potpuno se slazem. Kod nas se ne cijeni prava kvaliteta. Ide samo ono sto je za sire mase.
Potpuno se slazem. Kod nas se ne cijeni prava kvaliteta. Ide samo ono sto je za sire mase.
Hm, malo sam zakasnio. A kakva vam se cini mentaliteta Italijana, koji citaju Texa. Sigurno je ubio deset tisuca ljudi a o surovom nasilju ni da pricam. Istina je da u kioscima ima dva, tri stripa iste serije. Ja kupujem Tex nuva ristampa i dok nisam rezervisao strip u jednom kioscu imao sam muke trazit. Italijanska preciznost, nikad ne znas kada ce doci a kad zakasnis strip ide nazad Bonelliju, valjda ima neko skladiste sa miljun stripa.