Author |
Topic  |
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 05/08/2003 : 15:58:16
|
pa ne mogu virovat...od rasprave o naslovnici ste došli na temu ko je koga ševio kroz stoljeca 
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 05/08/2003 : 16:04:02
|
quote: Originally posted by VALTER
Dp, nepristojno je reci da su Muslimani najcistiji Srbi prije svega zato sto do polovice 19. stoljeca ne mozemo govoriti o Srbima i Hrvatima u modernom smislu rijeci. Nekakav nacionalni osjecaj tada je imala jedino vlastela, dok je obican seljak, kmet, bio samo to i nista vise. Ako cemo malo ozbiljnije sagledati povijesne cinjenice, vidjet cemo da 1463. na slavenskom jugu postoji samo jedan drzavnoprvani subjekt - a to je Bosansko Kraljevstvo. Srbija je tada pod Turcima, postoje nekakve despotovine, dok Regnum Croatiae et Damatiae posoji samo virtualno i svodi se na povlastice koje u sklopu krune sv. Stjepana uzivaju hrvatski feudalci. Bosansaka vlastela osjeca se bosanskom ( bosnjanskom ) a ne hrvatskom ili srpskom, iako je Srpska pravoslavna crkva cec tada pocela sirenje ka tim krajevima. O Turcima vrlo ruzno pises, iako je povijesno dokazano da je polozaj kmeta u Osmanskom carstvu u 15. i 16. st. bio daleko povoljniji nego u npr. zemljama Pod habsburskom vlascu, a pogorsao se tek s pocetkom propadanja te drzave. Tamna boja puti kod juznih Slavena potjece i od gena asimiliranog ilirskog stanovnistva, iako je istina da su Turci radili to o cemu ti pricas. Moderne nacije Hrvata i Srba nastale su tek sredinom 19. st., ali je zalosno sto je distinkcija izmedju njih izvedena na vjerskoj razlicitosti ( iako je npr. Josip (Josif) Runjanin, krajiski pukovnik iz Gline koji je uglazbio hrvatsku himnu bio pravoslavne vjere ). Meni je, iako Hrvatu, jako zao sto je propao projekt austrougarskog guvernera BiH Benjamina Kalaya da stvori bosansku naciju satavljenu od pripadnika triju konfesija. Da je taj projekt u proslosti uspio mozda bi se prolilo manje krvi na Balkanu. Ispricavam se ako sam pretjerao s historicizmom i politiziranjem pogotovo jer ovo nije svastara ali ne mogu ne reci sto mislim kad netko zapocne ovakvu raspravu.

ma oprostit cemo covjeku jer je bio pospan... nije znao koja slova tipka pa je ispalo onako kako je ispalo  
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. Those who filmed it were devoured alive by cannibals! |
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 05/08/2003 : 16:08:30
|
quote: Originally posted by globinjo
pa ne mogu virovat...od rasprave o naslovnici ste došli na temu ko je koga ševio kroz stoljeca 
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše...
Pa sta da ti kazem nego da zagorova popularnost nema granica  
I'm the hand up Mona Lisa's skirt. I'm a surprise. They don't see me coming: that's what you're missing.
|
 |
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 05/08/2003 : 16:35:28
|
zagorov znak kao grb na novu zastavu BIH !
*-*"The only thing we have to finde out, is what to do with the time that is given to us."*-*
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 05/08/2003 : 17:01:05
|
quote: Originally posted by Top
zagorov znak kao grb na novu zastavu BIH !
*-*"The only thing we have to finde out, is what to do with the time that is given to us."*-*
onda cemo stvarno ispasti maloumni kao sto nas je Gand lijepo opisao u svastari.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 05/08/2003 : 17:01:44
|
quote: Originally posted by VALTER
Dp, nepristojno je reci da su Muslimani najcistiji Srbi prije svega zato sto do polovice 19. stoljeca ne mozemo govoriti o Srbima i Hrvatima u modernom smislu rijeci. Nekakav nacionalni osjecaj tada je imala jedino vlastela, dok je obican seljak, kmet, bio samo to i nista vise. Ako cemo malo ozbiljnije sagledati povijesne cinjenice, vidjet cemo da 1463. na slavenskom jugu postoji samo jedan drzavnoprvani subjekt - a to je Bosansko Kraljevstvo. Srbija je tada pod Turcima, postoje nekakve despotovine, dok Regnum Croatiae et Damatiae posoji samo virtualno i svodi se na povlastice koje u sklopu krune sv. Stjepana uzivaju hrvatski feudalci. Bosansaka vlastela osjeca se bosanskom ( bosnjanskom ) a ne hrvatskom ili srpskom, iako je Srpska pravoslavna crkva cec tada pocela sirenje ka tim krajevima. O Turcima vrlo ruzno pises, iako je povijesno dokazano da je polozaj kmeta u Osmanskom carstvu u 15. i 16. st. bio daleko povoljniji nego u npr. zemljama Pod habsburskom vlascu, a pogorsao se tek s pocetkom propadanja te drzave. Tamna boja puti kod juznih Slavena potjece i od gena asimiliranog ilirskog stanovnistva, iako je istina da su Turci radili to o cemu ti pricas. Moderne nacije Hrvata i Srba nastale su tek sredinom 19. st., ali je zalosno sto je distinkcija izmedju njih izvedena na vjerskoj razlicitosti ( iako je npr. Josip (Josif) Runjanin, krajiski pukovnik iz Gline koji je uglazbio hrvatsku himnu bio pravoslavne vjere ). Meni je, iako Hrvatu, jako zao sto je propao projekt austrougarskog guvernera BiH Benjamina Kalaya da stvori bosansku naciju satavljenu od pripadnika triju konfesija. Da je taj projekt u proslosti uspio mozda bi se prolilo manje krvi na Balkanu. Ispricavam se ako sam pretjerao s historicizmom i politiziranjem pogotovo jer ovo nije svastara ali ne mogu ne reci sto mislim kad netko zapocne ovakvu raspravu.
da su svi kao ti, rata nikada ne bi bilo. Ali na zalost, stvarnost je drugacija.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
 |
|
big joco
Senior Member

.jpg)
Slovenia
1713 Posts
Member since 27/05/2003 |
Posted - 05/08/2003 : 21:53:31
|
Zagor protiv Ferria- to bi bila epizoda- i ja bi konacno navijao za Zagora- nek uništi neprijatelja dobrog stripa! Ili da mu bar Chico sedi na glavi 5 minuta |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 05/08/2003 : 22:16:50
|
najbitnije je da ja sutra neopaženo maznem fotoaparat i da uslikam to selo i da ga neopaženo vratim u redakciju
Ja sam sam sebi legenda, mada drugima nisam! When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. Those who filmed it were devoured alive by cannibals! |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 06/08/2003 : 01:00:45
|
Valter, hoces da kazes da u Bosni tad nisu postojali Srbi i Hrvati koji su primali muslimansku veru? Cak i da hocu, ne mogu lepo da se izrazavam o onima koji su ovde (a i sire) vladali 500 godina, nabijali ljude na kolac, odvodili nasu decu i od njih pravili janicare, silovali nase zene... To je kao kad bih ja trazio od tebe da se lepo izrazavas o onim Srbima koji su tek pre desetak godina ubijali Hrvate i Bosance po Hrvatskoj i BiH, ili da se lepo izrazavas o onom crvenom zlotvora u Hagu koji je i nama ovde smucio zivot a kamoli svima koji su u tom ratu izginuli i izgubili svoje najmilije...
Ja u prethodnom postu nisam napisao nista lose ni za Hrvate ni za Bosance. Napisao sam samo nesto o Srbima muslimanske vere kojih de fakto ima u BiH i koji jesu cistiji Srbi od nas u Srbiji (to o Ilirima i poreklu ovakvog izgleda mozes da okacis macku o rep... bas si naivan kad verujes bas svemu sto procitas u udzbenicima istorija).
Konacno, ja uopste nisam napisao da su "Muslimani najcistiji Srbi" za sta si ti rekao da je nepristojno reci... pogledaj ipak samo malo pazljivije sta sam tamo tacno napisao. Na kraju, ne bih zeleo da ulazim u dalju raspravu po ovom pitanju, ionako ne podnosim istoriju i razne rasprave o tome sta je bilo a sta ne... Konacno, nemoj ovaj moj post shvatiti licno |
Edited by - ---dp--- on 06/08/2003 04:47:54 |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 06/08/2003 : 01:07:19
|
dp mogao bi malo sjahati ... :-) onako za raju...
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
big joco
Senior Member

.jpg)
Slovenia
1713 Posts
|
PAJDO
Senior Member

Croatia
2237 Posts
Member since 10/04/2003 |
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Posted - 06/08/2003 : 14:41:09
|
pajdo, zivio ti 100 godina i mi ti se napili svi na sprovodu
|
 |
|
big joco
Senior Member

.jpg)
Slovenia
1713 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
Verfalk2003
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4761 Posts
Member since 19/05/2003 |
|
SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
|
Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 06/08/2003 : 18:48:18
|
quote: Originally posted by globinjo
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše...

|
 |
|
Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 06/08/2003 : 21:32:21
|
quote: Originally posted by Top
pajdo, zivio ti 100 godina i mi ti se napili svi na sprovodu
ovo je dobro
 |
|
Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts
|
Advanced Member

Denmark
3264 Posts
Posted - 06/08/2003 : 23:18:16
|
sta je dobro , da s enapijemo il da zivimo duze od njega? tad cemo vjerovatno drzati u rukama frisko izdani nastavak price o blagu zana lafaeta, il kako se vec zove 
|
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 06/08/2003 : 23:27:49
|
nažalost ništa od slike
za sada
 |
|
Topic  |
|