Author |
Topic  |
|
Verfalk2003
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4761 Posts
Member since 19/05/2003 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 15/08/2003 : 11:20:42
|
Mozda zato sto se smatra najglasovitijim borcem protiv Indijanaca, dok je s druge strane poznat po izjavi: "Da sam ja Indijanac, mislim da bih radije podijelio sudbinu s onim pripadnicima moga naroda koji vise vole ostati u slobodnoj, otvorenoj preriji, nego pomiriti se s mirnim, neuzudljivim, dosadnim zivotom u rezervatima." To ga cini kompleksnim likom koji odudara od sablonske podjele crno-bijelo. Custer je zanimljiv vjerojatno i zato sto je Little Big Horn jedna od rijetkih pobjeda koju su Indijanci izvojevali protiv bijelih osvajaca u ratu koji je za njih bio izgubljen odmah nakon sto je otpoceo. Meni je osobno najdraze pojavljivanje Custera ono u Pricama Broja Jedan. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 15/08/2003 : 12:11:03
|
Ne samo da se spominje u MV 43-48 nego i puno poslije i jos nije gotovo njegovo pojavljivanje. Pretpostavljam da ce Manfredi to jos oduziti dok dodje do Big Horna.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
gari
New Member

Croatia
126 Posts
Member since 20/07/2003 |
Posted - 15/08/2003 : 18:02:56
|
Znam da je u Italiji vec izasao Tex sa Custerom... Mislim da epizoda i ima tri broja. Sto se mene tice, Custer je idiot... Ne znam ni jednu bitku koju je dobio, najpoznatiji je po tome sto popio najveci poraz. Hebes takvog generala.  |
 |
|
Verfalk2003
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4761 Posts
Member since 19/05/2003 |
Posted - 16/08/2003 : 10:59:13
|
Jew li to pet dijelova, Markos? A Texa sa Custerom crta Ticci? I da zaboravio sam Price Broja Jedan. Tu je Custer legenda.
The fear of blood tends to create fear for the flesh. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 16/08/2003 : 12:58:46
|
Ma nije nego dvodijelna pa trodijelna prioca, ako se ne varam. Ali svejedno, CUster se pojavljuje cesto i nakon toga... texa sa Custerom crta Ticci i prica je pomalo bezvezna...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 19/08/2003 : 13:21:33
|
quote: Originally posted by Verfalk2003
Spominje se u MV 43-48 (To je pet dijelova?), a i u drugim stripovima, recimo KP, TX... Zašto je on toliko zanimljiv scenaristima? Sumnjam da je samo zbog Little Big Horna.
Mozda zato sto je bio kontroverzna licnost, a s tom bitkom usao je u legendu, premda je pocinio katastrofalnu pogresku: podcijenio je protivnika i sve svoje pogresne poteze uoci i za vrijeme te bitke vukao je shodno s time. Ali lako je sad naknadno pametovati, s ovolikiim vremenskim razmakom. Koliko su ga neki hvalili toliko su ga neki kudili. Pripisuju mu se i neka zlodjela i necasne radnje poput pokolja na Washiti i napustanja jednog odreda svojih vojnika pod zapovjednistvom bojnika (majora) Eliota, ali Custer niposto nije bio kukavica i idiot kako je to netko tu naveo, bio je mozda malo previse castohlepan, tast...U gradjanskom ratu se proslavio u nekim bitkama (nekim hrabrim jurisima konjice, kojima je pomeo konfederaliste), i tamo je dobio cin brigadnog generala milicije, a imao je samo 20-ak godina. Inace, uvijek su mi bili zanimljivi stripovi u kojima je obradjivan lik generala (kasnije degradiranog potpukovnika) Custera. Pa i ona prica Broja Jedan. |
 |
|
|
Topic  |
|