Frane Gotovac: "Lovac na čaplje" ili "Lovci na čaplje"
Jel itko zna tko je ovaj autor i koji je ovo strip? Pitao ćaću, koje je on stripove čitao, a on mi kaže da su nekad izlazili pravi stripovi poput 1)"Lovac na čaplje" i neki tamo 2)"U zemlji slijepih (Nunes bogota [ili tako nekako] - glavni junak)
Frano Gotovac bio je poznati splitski arhitekt, zaslužan izeđu ostalog i za čuvenu "krstaricu". Stari mi je kupovao Nedjeljnu dok su izlazili njegovi stripovi, jako dobro crtani, atmosferični, stilski bliski Mauroviću. Zna li se što je s originalima?
1.Morski vuk 1953. Po Jacku Londonu Horizontov zabavnik
2.Tom Haggin prelazi u profesionalce 1954. Nedjeljna Dalmacija
3.Crni biser 1955. Nedjeljna Dalmacija
4.Grad samoubojica 1956. Nedjeljna Dalmacija
5.Anđeo sjevera 1958. Nedjeljna Dalmacija
6.Lovci na čaplje 1960. Nedjeljna Dalmacija
7.Zemlja slijepih 1963. Nedjeljna Dalmacija
8.Ucjena 1979. Nedjeljna Dalmacija
Svi stripovi su crtani u formi blok-stripa (kao Prince Valiant - gore slika, dolje tekst, dakle bez oblačića). Scenariji su super, crtež super. Neke od njih ponovo pročitam bar jednom godišnje.
Gotovac je jedan od meni omiljenih hrvatskih autora. Na njegovom Crnom biseru sam odrastao.
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot.
Hvala svima. Znači, dobri su to stripovi. Otac mi kaže da jesu; i sjetio se još jednog (gore navedenog) "Anđeo sjevera". Tekst je unesen u Maurovićevu stilu.
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Hvala svima. Znači, dobri su to stripovi. Otac mi kaže da jesu; i sjetio se još jednog (gore navedenog) "Anđeo sjevera". Tekst je unesen u Maurovićevu stilu.
Slusaj starog! Mene je moj posavetovao oko mnogih stvari u vezi stripova...
1.Morski vuk 1953. Po Jacku Londonu Horizontov zabavnik
2.Tom Haggin prelazi u profesionalce 1954. Nedjeljna Dalmacija
3.Crni biser 1955. Nedjeljna Dalmacija
4.Grad samoubojica 1956. Nedjeljna Dalmacija
5.Anđeo sjevera 1958. Nedjeljna Dalmacija
6.Lovci na čaplje 1960. Nedjeljna Dalmacija
7.Zemlja slijepih 1963. Nedjeljna Dalmacija
8.Ucjena 1979. Nedjeljna Dalmacija
Svi stripovi su crtani u formi blok-stripa (kao Prince Valiant - gore slika, dolje tekst, dakle bez oblačića). Scenariji su super, crtež super. Neke od njih ponovo pročitam bar jednom godišnje.
a i đaniševo izdanje lovaca na čaplje koje je kvalitetnije načinjeno od vedisova izdanja a košta 70 kn. tako da se može birati koje izdanje lovaca na čaplje uzeti ja sam se opredijelio za đaniševo - htjedoh napisati vjekino ali to bi tek bila prava pitijska rečenica
da, da a postoji i Bojan Šlegl autor stripa Skrivnost belega slona prosto fenomenalan strip crtež mu je fluidan, totalno moderan eh, neki mu kažu slovenski Raymond (nacrtao samo tri stripa) a bio sam prisutan i razgovarao sa čovjekom, koji je našao njegove originale na smetlištu Šleglova sestra je sve to pobacala no, taj čovek je to odneo autoru i prodao mu njegove vlastite stripove a neki moj frend je samo kazao, zapanjen ej, pa ovo je iz vremena, kad se još crtalo jedva sam nabavio dva duplikata, da sam jih mogo pokloniti :)
______________________ onaj, koji sniva tudje snove
a i đaniševo izdanje lovaca na čaplje koje je kvalitetnije načinjeno od vedisova izdanja a košta 70 kn. tako da se može birati koje izdanje lovaca na čaplje uzeti ja sam se opredijelio za đaniševo - htjedoh napisati vjekino ali to bi tek bila prava pitijska rečenica
Đaniš? Koji je to izdavač?
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
vjeko đaniš izdavać kvadrata ali i pokretač biblioteke kvadrat od koje imam devlićeve propuh vremena i macchu pichu
vjeko đaniš izdavać kvadrata ali i pokretač biblioteke kvadrat od koje imam devlićeve propuh vremena i macchu pichu
Aha, to je onda Matica Hrvatska izdala?
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Nije Matica hrvatska - nego Matica hrvatska - Ogranak Bizovac :) Znam da zvuci smijesno, ali činenjica jest da Vijenac niti sajt MH niti Knjižara MH nisu nikad imali ništa od i o Đaniševih izdanja.
Lovci na čaplje - Zemlja slijepih by Mali_mate ALBUM MAHR 4 | 120 str.
Vjeko Đaniš i Ogranak Matice hrvatske iz Bizovca u biblioteci „Velikani hrvatskog stripa“ donose nam dvije priče iz pera već pomalo zaboravljenog klasika – Frane Gotovca. Ljubav i smrt, daleki, tajanstveni krajevi i fatalne žene – treba li vam išta više?
Imam taj album u svojoj kolekciji (a i "Anđeo sjevera") i mogu reći da je izvannredan. "Lovci na čaplje" i "Zemlja slijepih" su stripovska remek djela bivše Juge i hrvatske strip scene, ispričana na takav način da ih ne možeš ispustiti iz ruku dok ih ne pročitaš. Ova cijena je zaista smiješno mala za sjajan album. Esej (pogovor)Alema Ćurina je za desetku napisan. Sam autor (kompetan autor je Frane Gotovac)je neopravdano godinama bio zapostavljen, valjda zato što je iz provincije (u to vrijeme je Split bio provincija), no vrijeme ide u prilog Gotovcu i on je već sada rame uz rame sa Maurovićem (po značaju, ne po crtačkom umijeću), Neugebauerom, Bekerom, Dovnikovićem, Julesom i drugim velikanima sa ovih naših prostora uključujući i poznate nam ruske emigrante. Ovaj strip bi trebalo da imaju svi kolekcionari stripova, ali i istinski zaljubljenici devete umjetnosti.
A ja imam na skaldištu još 15 kom tog albuma i prodajem ih za 30 kuna komad (plus poštarina, jebiga), ako je tko zainteresiran.
Fala,
mcn
ja sam zainteresiran. javim se nakon vikenda za to izdanje i jos poneka koja nemam . ps. macane jel imas kakav popis sa cijenama? trebao sam to sve uzeti na interliberu, ali na kraju nisam mogao doci:(