forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Američki superherojski strip u Hrvatskoj i okolo
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 05/12/2009 : 16:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Američki superherojski strip...
Mislim na one stripove formata većeg od Bonelli formata, ali manjeg od strip album formata. Nismo se baš pretrgli od čitanja takvih stripova na hrvatskom jeziku. Počela je LMI informatika, a nastavio Bookglobe sa izdavanjem pojedinačnih svesčica uglavnom Spider-man i X-men te nešto Fantastične 4. A Bookglobe se odvažio i za izdavanje HC trejdova Astonishing X-men 2, Cable, Marvel knights Spider-man 1 i Spider-man: Zlo koje čine ljudi. I tu je negdje zapelo...
Mali izdavač Dani je hrabro izdao Spawn 1, a poslije (pre)velike pauze i Spawn 2. Radi isplativosti poduhvata, čekala se prodaja određenog broja primjeraka prije nego što se išlo na broj 2. Inače, strip je vrlo dobar, prekrasno nacrtan, kvalitetno urađen i preporučujem ga od sveg srca. Kupujte da bismo što prije vidjeli broj 3
U susjednoj Srbiji, situacija je nešto bolja. Imamo (točnije imali smo) Nepobjedivog/Okružen mrtvima dok nije propalo, imamo Hellboya koji se vuče,a jedino stvarno vrijedno spomena je Beli Put koji nam je podario dosta američkih stripova. Nije baš superherojski žanr, ali bar su američki (čak smo i jednog Batmana dobili).
Bilo je tu i tamo još ponešto, ali na žličicu. A ja želim Batmana, Supermana, Hulka, Surfera, Star Wars, Predatora, Tarzana, Daredevila, Majestica, Judge Dredda i mnoge druge u što većim količinama.
Cijene hrvatskih HC izdanja su da se ne lažemo (bar za naš standard) velike. Ne kažem da takav strip ne vrijedi 150 kn. već da većina ljudi to ipak ne bi izdvojila ne znajući ima li njihova investicija budućnost (nastavak). Ljubitelji Bonellija su kod nas apsolutna većina, drugoplasirani su ljubitelji BD-a, dok američki strip nikako ne dobija pravu šansu. Pročitao sam tek nekoliko desetina američkih stripova, a tužna je istina da me to svrstava u 10% najupućenijih, dok recimo svi znaju kako se zove komšija Zagorovog pradjeda iz Irske...
Sanjam o izdavanju Batmana i Supermana (za početak) u trejdovima po prihvatljivim cijenama. San koji nikada neće postati stvarnost...
Ima li tamo negdje netko tko može ostvariti takve fantazije i ispuniti prazninu koja čeka na superheroje...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 05/12/2009 17:00:58

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 05/12/2009 : 18:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Postoje ljudi u Srbiji koji žele da objave Savage sword of Conan, bio je čitav jedan topic o tome prošle godine... To nije superherojski strip, znam, ali bi možda pokrenuo baš ovu tvoju priču, Obi.

Izvorni Silver age Surfer (Kirby/Lee/Buscema) je nešto što bih više od svega želeo da vidim, a odmah potom Thor.

Međutim, sumnjam da ćemo to ugledati, čak ni za Conana ništa nije sigurno... A već dve godine se šuška... Ako neko zna više - odlično!

Ono što bi takođe bilo sjajno je recimo Brubakerov Captain America, Straczynskijev Thor, Bendisov Daredevil, zatim Morrisonov Batman, od Black glovea pa na ovamo... All-Star Superman je već klasik...

Zaista brdo, brdo odličnih stripova koji kod nas nisu zastupljeni, ali ne znam kakav bi to odziv čitalaca imalo... Uvek može od nekog story arca da se krene, jer su ti likovi poznati ljudima makar iz filmova, ako ima onih koji nisu čtali Stripoteku ranije i njena prateća izdanja. Dovoljan je jedan dobar predgovor za makar grublje upoznavanje s pričom. Poreklo, moći, neprijatelji - i tu smo, bez obzira na nepoznavanje čitavih tih univerzuma, mislim da se sve to može lepo čitati.

A tek one silne krize... Pogubim se samo dok mislim o tome...

Definitivno nešto najmanje zastupljeno kod nas.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2968 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 05/12/2009 : 19:35:02  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
U očekivanju ozbiljnijiih super-hero poduhvata na Balkanu svoju neutaživu glad za ovom vrstom stripa zadovoljam putem skenova.
Idealan potez bi bio izdavanje trejdova, kako reče Obi, baš kao što radi BP sa grafičkim novelama.

...
Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 05/12/2009 : 20:29:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message  Reply with Quote
I ja sam kao mladi fan počeo da kupujem sve navedene stripove sa Obijevog spiska, ali sam i kao nestripljiv fan prestao sa kupovinom kada sam uvideo čemu sve to vodi. Isplati li se da protraćim dobar deo svog života čekajući da Bookglobe ili Beli put izdaju novi nastavak, a da se čak i ne zna hoće li izgurati do kraja?

Onda sam jednostavno rasprodao ono malo stripova koji su kod nas izdati i uradio najlogičniju moguću stvar- Počeo da pratim original američka izdanja.

Ne samo da je uzivanje citanja na engleskom jeziku nezamenjiva stvar, već za daleko manje para dobijem sjajan kvalitet. Ono što je i najbitnije imam izbora na tone- Američke superherojštine ima na pretek, pa je ponekad i teško odlučiti se šta kupiti od hrpe izdanja kojima nas svake nedelje bombarduju.

Tako, svi oni koji bi da ozbiljnije prate aktuelne stripove sa superherojske scene ovo je jedino moguće rešenje...

Whenever You need hard center, I will be there...
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 05/12/2009 : 22:05:03  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Ja od Bonelli-ja citam samo DD, tako da kiosk izdanja skoro uopste ne kupujem, jednostavno mi se Zagor, Blek, Mark i ostali ne svidjaju. ''Osudjen'' sam na trejdove, kojih je na srpskom i hrvatskom premalo, pa sam se okrenuo Amazonu i poceo da narucujem sve propusteno godinama unazad. Stvarno sam prezadovoljan i cijenom i brzinom isporuke (vecina paketa mi je dostavljena u roku od dvije sedmice), tako da sam uzivao u stripovima kao sto su Animal Man, Swamp Thing, New X-men,..., a koji ko zna kada ce i hoce li uopste biti izdati na ovim prostorima. I da, slazem se da ima nekog gusta kada se to cita na izvornom engleskom, pa makar se nekad morao posluziti i rijecnikom... :)
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 05/12/2009 : 23:17:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Ima li tamo negdje netko tko može ostvariti takve fantazije i ispuniti prazninu koja čeka na superheroje...

Postojala je ideja da jedna poveća izdavačka kuća sa ovih prostora krene sa Batmanom, u sveskama, u vreme kada je Dark Knight žalio i palio po bioskopima. Ideja je zamrla onog momenta kad je stigao predračun za prava i materjale.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 05/12/2009 : 23:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djole

quote:

Postojala je ideja da jedna poveća izdavačka kuća sa ovih prostora krene sa Batmanom, u sveskama, u vreme kada je Dark Knight žalio i palio po bioskopima. Ideja je zamrla onog momenta kad je stigao predračun za prava i materjale.

Pa kada su u pitanju sveske, i nije mi toliko žao...
Znam, dosta smo već pričali o toj tematici (DC je posebno skup ako se ne varam), ali ja ću ipak nastaviti sanjati...
Također, prije nego se svi složimo da je nemoguće, ostaje činjenica da velika izdavačka kuća Beli Put uspješno izdaje američke trejdove (čak izdaše i jednog Batmana) te da mala izdavačka kuća Dani izdaje američki strip Spawn u trejdu.
Da, ipak ću se nastaviti nadati...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 06/12/2009 00:06:34
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26952 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 06/12/2009 : 07:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
koliko kuknjave za ono šta je dostupno na klik mišem na amazonu ill u skenu a i jeftinije je,barem za one koji znaju engleski a vjerujte mi da se ti superherojski stripovi lako čitaju a ponešto i naučiš.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 06/12/2009 : 10:16:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

koliko kuknjave za ono šta je dostupno na klik mišem na amazonu ill u skenu a i jeftinije je,barem za one koji znaju engleski a vjerujte mi da se ti superherojski stripovi lako čitaju a ponešto i naučiš.

O tome smo već pričali pa ne vrijedi raspravljati - imamo potpuno različita gledišta.
By the way, poslao sam ti pm sa par pitanja...

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 06/12/2009 : 16:28:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije ti žao za dvonedeljnog Batmana na 56 strana u koloru za oko 150 dinara, u tiražu od 10.000 komada?

OK then... Meni jeste.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 06/12/2009 : 17:51:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nije ti žao za dvonedeljnog Batmana na 56 strana u koloru za oko 150 dinara, u tiražu od 10.000 komada?
OK then... Meni jeste.

Pa kada tako postaviš stvari, naravno da mi je žao. Bilo bi to sjajno, šteta što neće biti.
Ono što sam želio reći je:
Neuporedivo više volim trejdove nego sveščice. Puno više bih žalio za 3-4 Betmena godišnje u trejdu od 100-300 strana. Rađe trošim novac na trejd nego na sveščice (i to nema veze sa uzgledom u ormaru jer moje stripove ionako gledam samo ja).
Dok kod Bonellija, tupim potpuno suprotnu stvar. Tu mi opet više odgovara jeftino kiosk izdanje nego recimo HC po više epizoda.
Ljudima nikako ugoditi...

Edited by - Obi-wan on 06/12/2009 17:54:27
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 06/12/2009 : 19:05:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Algoritam ima u pripremi Elektru Assassin.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 06/12/2009 : 21:58:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:

Neuporedivo više volim trejdove nego sveščice. Puno više bih žalio za 3-4 Betmena godišnje u trejdu od 100-300 strana. Rađe trošim novac na trejd nego na sveščice (i to nema veze sa uzgledom u ormaru jer moje stripove ionako gledam samo ja).
Dok kod Bonellija, tupim potpuno suprotnu stvar. Tu mi opet više odgovara jeftino kiosk izdanje nego recimo HC po više epizoda.

Okej, a što je tako? Mislim, ja imam trejdove, a ne sveske, zato što mi je mnogo lakše da njih nabavim, i zato što volim da stvari lepo stoje na polici. Ali ako zanemarimo policu, ako mogu da biram između lako nabavljive mesečne super-herojske sveske, i šestomesečnog trejda, izabrao bih svesku. Zašto kod tebe to nije slučaj?

Stvarno me zanima, nisam zajedljiv. ;)

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 07/12/2009 : 11:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
nisam ni ja ljubitelj sveščica - kad uzmem nešto volim da imam što čitati a ne par strana koje proletim za čas...to što nisam strpljiv pa ne mogu čekati dok se ne skupi toga da bi išao čitati je problem druge prirode
u sveščicama imam samo ono što ne mogu drukčije nabaviti ili sam nabavio prije tradeova
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1923 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 07/12/2009 : 11:37:46  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mord

Sta sve oni nemaju u pripremi
A u prodaji ...
Go to Top of Page

Raven84
Senior Member

Croatia
1324 Posts

Member since 29/03/2005

Posted - 07/12/2009 : 12:41:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Raven84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feniks

quote:
Originally posted by Mord

Sta sve oni nemaju u pripremi
A u prodaji ...

Nemoj se ljutiti na Algoritam, feniks. Pa ne zavlace nas oni vec jedno 4 godine s Ribicem. Npr. Ja ne sumnjam da ce Algoritam izdati te albume u razumnom roku. Pa 30 days of night su izdali takoreci jedan za drugim.

Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 07/12/2009 : 15:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Okej, a što je tako? Mislim, ja imam trejdove, a ne sveske, zato što mi je mnogo lakše da njih nabavim, i zato što volim da stvari lepo stoje na polici. Ali ako zanemarimo policu, ako mogu da biram između lako nabavljive mesečne super-herojske sveske, i šestomesečnog trejda, izabrao bih svesku. Zašto kod tebe to nije slučaj?

Stvarno me zanima, nisam zajedljiv. ;)

Htio sam na kraju posta napisati sljedeće:
"Zašto je tome tako, nemam pojma..."
Ali nisam to jučer napisao. I stvarno ne znam zašto je tako. Imam zatvorene ormare, stripovi ni ne stoje svi uspravno, ne gleda ih nitko. Jednostavno mi osjećaj kupovanja, držanja u rukama, čitanja nije isti kod trejda i sveske. Nemam nikakvo racionalnije objašnjenje. Samo to subjektivno : puno više volim trejd/integral i uvijek bih radije jedan trejd u 6 mjeseci nego 6 mjesečnih svesčica (ni čekanje mi baš nije jača strana pa možda i to igra ulogu).

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8379 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/12/2009 : 17:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ja sam verovato kupio svaki Marvel/DC strip koji je izašao u SFRJ od sredine 70-ih do početka 90-ih, a bilo ih je, doslovno, na hiljade/tisuće.

Ne kupujem strana izdanja - nemam gde, u Beograd (Zagreb...) ne idem, ne naručujem preko interneta, ne dajem brojeve kreditne kartice po internetu, pošta me nervira, i NEMAM PARE za to...

Ideja superherojskog stripa, na ovim prostorima 2000-ih, ubijena je lošim izborom. Loš izbor je napravio LMI (ili čovek iza njegovih izdanja) odabravši bezvezne Ultimate naslove koji su odbili starije ljubitelje američkog stripa, a nisu mogli da privuku mlađe i onda je svaki razvoj ove scene bio onemogućen.

Zvanično je onemogućen tek kada je Bookglobe preuzeo izdavanje Marvela i umesto da ispravi načinjenu grešku, on je ovu grešku podvukao i ozvaničio, nastavivši iste naslove i dodavši nove iz Ultimate univerzuma. Jedina pametna stvar - izdavanje Amazing Spidermana - pokvarene je tromesečnim, suviše retkim, ritmom izlaženje i usamljenošću ovog naslova iz regularnog Marvel univerzuma.

Inače, mislim da ni jedna zemlja ne može računati sa ozbiljnijim strip izdavaštvom, ako na kioscima nema Supermena i Betmena.
Go to Top of Page

Man_of_Steel
Advanced Member

Serbia
3708 Posts

Member since 24/10/2007

Posted - 07/12/2009 : 19:43:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Man_of_Steel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ne kupujem strana izdanja - nemam gde, u Beograd (Zagreb...) ne idem, ne naručujem preko interneta, ne dajem brojeve kreditne kartice po internetu, pošta me nervira, i NEMAM PARE za to...

Problem naručivanja sa interneta je najmanji- Cene su daleko pristupačnije od bilo kojih izdanja koja imamo na trafici. Što se tiče kartica, rešenje je svakako specijalizovana kartica za internet kupovinu koja se ne da opelješiti, jer sa nje se može potrošiti samo onoliko para koliko se i uplati. Tako i ako posle kupovine ostane neka sića od 2-3 dolara, neka nose sa alalom...

Whenever You need hard center, I will be there...
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26952 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/12/2009 : 21:38:30  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Inače, mislim da ni jedna zemlja ne može računati sa ozbiljnijim strip izdavaštvom, ako na kioscima nema Supermena i Betmena.

ha ha ha

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1923 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 08/12/2009 : 13:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote

Nemoj se ljutiti na Algoritam, feniks. Pa ne zavlace nas oni vec jedno 4 godine s Ribicem. Npr. Ja ne sumnjam da ce Algoritam izdati te albume u razumnom roku. Pa 30 days of night su izdali takoreci jedan za drugim.
[/quote]
Ah BG je posebna prica tjs razocarenje
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 08/12/2009 : 16:30:38  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message  Reply with Quote
Otkud početi objavljivati Batmana? Pa, čak je i DC zabrljavio sa Showcase izdanjem, smiksali su Detective comics i Batman serijale od cca. 300-tog broja.... Tu se stvarno teško odlučiti, možda jedno izdanje koje bi pokrivalo Detective comics 400-600, a drugo izdanje od početka Morrisonovog runa?

Diplomiraj brzo i bez puno truda:

http://studirajlukavo.blog.hr/
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/12/2009 : 17:24:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
DC ima Chronicles izdanje, ali ne znam stvarno kome je to namenjeno sa svojih 4-5 epizoda po terjdu....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 08/12/2009 : 22:52:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by realist

Tu se stvarno teško odlučiti, možda jedno izdanje koje bi pokrivalo Detective comics 400-600, a drugo izdanje od početka Morrisonovog runa?

...which was pretty much the idea.

Šteta, šteta.

Go to Top of Page

torca
Average Member

746 Posts

Member since 24/03/2003

Posted - 09/12/2009 : 10:27:12  Show Profile Show Extended Profile  Send torca a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by realist

Otkud početi objavljivati Batmana? Pa, čak je i DC zabrljavio sa Showcase izdanjem, smiksali su Detective comics i Batman serijale od cca. 300-tog broja....

nije od cca. 300. broja, nego od legendarnog detective comics #327, jubilarnog 300. detective comics sa batmanovom pričom. sasvim logičan početak s obzirom što se sve tad promijenilo, od istog broja su počeli reprintirati i dynamic duo archives.
a objavljuju "smiksana" 2 serijala jer su tako kronološki izlazili.
Go to Top of Page

torca
Average Member

746 Posts

Member since 24/03/2003

Posted - 09/12/2009 : 10:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send torca a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

DC ima Chronicles izdanje, ali ne znam stvarno kome je to namenjeno sa svojih 4-5 epizoda po terjdu....

ti vjerovatno misliš na dark knight archives, ali stvar je u tome da je tada u batmanu objavljivano nekoliko epizoda, odnosno sveske su bile puno deblje nego danas.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000