Author |
Topic  |
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 15/12/2009 : 09:55:24
|
quote: Originally posted by Renky
Ima ih još nekoliko od strane Ferrija doslovno iskopiranih i par inspiriranih.
Pokazuj to, odmah!  |
"I'm not saying I'm Batman. I'm just saying nobody has ever seen me and Batman in a room together." |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5845 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 15/12/2009 : 13:43:36
|
Zelene oči bile su...  |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 16/12/2009 : 01:14:25
|
Malo ste otisli u sirinu, ja bih se ipak jos malo vratio prema pocetku...
"Da, sreca pa strip nije (samo) umjetnost." rece Mord Strip medjutim, jeste (samo) umjetnost. Nazalost, tom je obecavajucom formom izrazvanja odavno (gotovo) potpuno zavladao profit. (Naravno, takvo stanje dakako, moze biti i jest "sreca" za mnoge...)
Sto se tice tzv kradje "stila", treba najprije reci, da devedeset posto proizvodjaca stripa "stil-a" uopce nema. Najme, ne odaje svaki rukopis ili crtez, sam po sebi "stil". (I svaka bakica s placa/trznice/pijace ima svoj rukopis i svaka ce nacrtat drugacijeg Cika Glisu, ako joj se plati. Nazalost mnogih, to nema veza sa "stilom".) Stil je najjednostavnije receno: Osobnost iskazana u nekom mediju. To je dakako nemoguće "ukrasti", ali je moguce imitirati i na tome profitirati. Cijeli Bonellijev pogon n.p. zasniva se na tome; njima ne trebaju autori, nego prizvodjaci, koji slijede sablonu unutar zadanih gabarita. Zato mi nije jasno cemu ta silna cudjenja... PS Tek kao primjer, a sto se konkretnih "kradja" t.j. "imitatora" tice, molim (posebno "alexts-a")pogledati post Beva od 10/12/2009., pod topic "Bonelli i autori bivse sfrj", a sve pod "Stripovi".
alexts |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 16/12/2009 : 01:19:46
|
Odmah i isprika alexts-u! U komponiranju ovog mog teksta odlutalo mi je njegovo ime ispod crte vidljivosti, pa se naslo kao potpis... Dakle, nije bilo namjere. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 16/12/2009 : 09:56:34
|
Pa sto nije u svim umjetnostima tako, u sveukupnoj hrpi svega i svacega nadje se i nesto umjetnosti. Tko je voli i zna prepoznati super, tko ne opet dobro.
S druge strane imamo industriju koja omogucuje (nekim) ljudima da zive od onoga sto vole raditi, sto je opet pozitivno.
Na kraju povijest ionako zapamti samo ono sto je bilo dobro(mada neke stvari neopravdano ostanu zaboravljene).
Mislim da je svako inzistiranje na umjetnosti kontraproduktivno i vodi u snobizam, te je lose za sam medij.
Meni se cini da danas strip ide u puno vise zanimljivih smjerova nego u zadnjih 30-40 godina npr.
|
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 16/12/2009 : 09:57:38
|
Pa sto nije u svim umjetnostima tako, u sveukupnoj hrpi svega i svacega nadje se i nesto umjetnosti. Tko je voli i zna prepoznati super, tko ne opet dobro.
S druge strane imamo industriju koja omogucuje (nekim) ljudima da zive od onoga sto vole raditi, sto je opet pozitivno.
Na kraju povijest ionako zapamti samo ono sto je bilo dobro(mada neke stvari neopravdano ostanu zaboravljene).
Mislim da je svako inzistiranje na umjetnosti kontraproduktivno i vodi u snobizam, te je lose za sam medij.
Meni se cini da danas strip ide u puno vise zanimljivih smjerova nego u zadnjih 30-40 godina npr.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 16/12/2009 : 18:10:08
|
quote: Originally posted by Dule
Stil je najjednostavnije receno: Osobnost iskazana u nekom mediju.
Tvoja definicija stila bliža je nečemu što bi se zvalo - originalni stil tj originalnost, unikatnost stila.
Ipak, svi tekstovi na temu stila kažu da je to nešto vezano za svaku osobu koja se bavi umetnošću, a eventualno ako više njih imaju neke zajedničke karakteristike stila, to je onda škola nekog stila. Stil je način izražavanja u umetnosti.
Style' is used in two senses: It can refer to the distinctive visual elements, techniques and methods that typify an individual artist's work. It can also refer to the movement or school that an artist is associated with. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 17/12/2009 : 00:39:29
|
Postovani alexts, procitaj pazljivije pa ces vidjeti da sad i ti i ja govorimo potpuno isto, samo si ti jos prosirio sardrzaj sa "skolama". To je dakako tocno i uredu, ali trenutno nema veze s ovom temom. Postovani Mord, nema nikakvog "inzistiranja"(!) na umjetnosti. Strip jest umjetnost "sam po sebi;kao takav", jednako kao n.p. glazba,knjizevnost,film,...etc. To, sto se i u ovaj nacin (umjetnickog) izrazavanja uplela industrija sa svojim zakonitostima i pravilima igre, druga je prica...
|
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Posted - 17/12/2009 : 09:08:09
|
quote: Originally posted by Mord
Strip je zanat vizuelnog pripovedanja priča, zanat jednako kao što je grnčarija zanat proizvodnja upotrebnih predmeta od gline. Umetnost je iskazivanje sopstvenih emocija, sopstvene percepcije sveta koji nas okružuje, naša reakcija na dešavanja bilo da je to ljubav, oduševljenje, bes, razočaranje, i to korišćenjem zanatskih sredstava bilo da je to reč, zvuk, pokret, boja ili crtež. Umetnost je uvek autentična samim tim što je lična, svojstvena samo onom koji se izražava na neki od gore pomenutih načina. Strip autor nije uvek umetnik. u najvećem broju slučajeva je zanatlija. Tehnika pripovedanja priča predstavlja korišćenje niza stereotipa i već vidjenih rešenja. Sami autori govore kako tu ne treba preterano izmišljati toplu vodu pošto se zapleti i raspleti mogu kombinovati na neograničeni broj načina. Kad je u pitanju crtež, svaki crtač je donekle autentičan pošto, kao što svako od nas poseduje jedinstven rukopis, tako postoji i jedinstveni "crtopis". Primoravanje crtača da rade odredjenim "stilom" ja bih okarakterisao ko mobing |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 17/12/2009 : 14:53:26
|
quote: Originally posted by Dule Postovani Mord, nema nikakvog "inzistiranja"(!) na umjetnosti. Strip jest umjetnost "sam po sebi;kao takav", jednako kao n.p. glazba,knjizevnost,film,...etc. To, sto se i u ovaj nacin (umjetnickog) izrazavanja uplela industrija sa svojim zakonitostima i pravilima igre, druga je prica...
Ako smo na picu bili na ti, ne moramo se na forumu oslovljavati sa postovani, bar sto se mene tice.    |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 17/12/2009 : 14:58:13
|
quote: Originally posted by Dule Postovani Mord, nema nikakvog "inzistiranja"(!) na umjetnosti. Strip jest umjetnost "sam po sebi;kao takav", jednako kao n.p. glazba,knjizevnost,film,...etc. To, sto se i u ovaj nacin (umjetnickog) izrazavanja uplela industrija sa svojim zakonitostima i pravilima igre, druga je prica...
Ali, sto nije strip u startu bio industrijski proizvod, pa su se neki stripovi izdigli na visu razinu, tj. gleda ih se kao umjetnicka djela. Zar nisu vecina najcjenjenijih svjetskih autora u biti radili industrijski strip. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 17/12/2009 : 23:55:36
|
quote: Originally posted by mlLandj3
quote: Originally posted by Mord
Strip je zanat vizuelnog pripovedanja priča, zanat jednako kao što je grnčarija zanat proizvodnja upotrebnih predmeta od gline. Umetnost je iskazivanje sopstvenih emocija, sopstvene percepcije sveta koji nas okružuje, naša reakcija na dešavanja bilo da je to ljubav, oduševljenje, bes, razočaranje, i to korišćenjem zanatskih sredstava bilo da je to reč, zvuk, pokret, boja ili crtež. Umetnost je uvek autentična samim tim što je lična, svojstvena samo onom koji se izražava na neki od gore pomenutih načina. Strip autor nije uvek umetnik. u najvećem broju slučajeva je zanatlija. Tehnika pripovedanja priča predstavlja korišćenje niza stereotipa i već vidjenih rešenja. Sami autori govore kako tu ne treba preterano izmišljati toplu vodu pošto se zapleti i raspleti mogu kombinovati na neograničeni broj načina. Kad je u pitanju crtež, svaki crtač je donekle autentičan pošto, kao što svako od nas poseduje jedinstven rukopis, tako postoji i jedinstveni "crtopis". Primoravanje crtača da rade odredjenim "stilom" ja bih okarakterisao ko mobing
Logika ti je apsolutno lako dokazivo pogrešna.
Dokaz:
strip nije zanat kao grnčarija
grnčarija je zanat, kao što je crtanje ili pisanje stripova zanat (i to delimično!!)
strip je produkt zanatstva pisanja, crtanja, kolorisanja
on može biti poređen samo sa produktima grnčarstva - ćupovi, bokali...
dakle: pravljenje stripova - grnčarstvo strip - produkti grnčarstva
tu imamo ekvivalentnost, ali ne i jednakost
i tu postoje razlike
stvaranje stripova = pisanje, vajanje strip = književnost, vajarstvo, likovna umetnost
sledi - strip je umetnost (po definiciji)
pojašnjenje:
šta je to što strip ima zajedničko sa ostalim umetnostima, a grnčarstvo i ostali zanati nemaju?
1. za strip je potreban talenat, kao za muziku, pisanje, slikanje, glumu 2. strip je estetska kategorija, izaziva osećaj lepog, izaziva emocije, edukuje, deluje kulturalno...
produkti grnčarstva, obućarstva, krojačkih i saračkih (prave produkte od kože) usluga, voskara (prave sveće), limara, vodoinstalatera i dr zanata nemaju estetsku, kulturnu, umetničku, nego upotrebnu funkciju, a ako imaju elemente umetnosti (neki ćupovi, kaiševi za pantalone) tu se ukrštaju sa primenjenom umetnošću kao delom likovne umetnosti
za zanate ne treba pravi umetnički talenat, svako se može naučiti da popravi slavinu, isplete košaru, napravi đon na obući uz odgovarajuću obuku (ako nije debil), ali se ne može svako naučiti da bude operski pevač, kompozitor ili stvaralac stripa, makar se učio 1000 godina |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 18/12/2009 : 01:06:36
|
Obracanje sa "postovani" koristim koji put da dodatno naglasim kako cijenim sugovornika i njegov nacin razmisljanja. No, ipak ima i ironije; ali ne prema sugovorniku(!), nego prema nacinu sirove (i cesto bijedne razine) komunikacije na (ovom, ali i drugim) raznim Forumima... Sto se tice odnosa stripa i industrije stvar je relativno slozena i trebalo bi nam malo vise prostora; vjerojatno novi topic. Mogu ga postaviti i ja (ali ne ovo jutro), ali je pitanje ima li uopce interesenata za ovakvo bistrenje i teoretska nadmudrivanja? PS Mord, "Ako smo na picu bili na ti..."; mislim da treba pice ponoviti!:) PS2 Postovani Milane Andjekovicu, nema umjetnosti bez poznavanja zanata. Zanat je nuzna "baza" ili "temelj" iz koje moze izrasti/pojaviti se i umjetnicko djelo. Tu se, cini mi se slazemo. "Primoravanje crtača da rade odredjenim "stilom" ja bih okarakterisao ko mobing". Ova tvoja recenica valjda ne "sleduje" mene?! Pretpostavljam da si imao na umu "industrijske pogone stripa" koje smo spominjali.
|
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Posted - 18/12/2009 : 08:23:09
|
1. za strip je potreban talenat, kao za muziku, pisanje, slikanje, glumu
što se ne može reći za jednog dobrog šustera, šnajdera, grnčara, frizera... 2. strip je estetska kategorija, izaziva osećaj lepog, izaziva emocije, edukuje, deluje kulturalno...
što se takodje ne može reći za proizvode šustera, šnajdera, grnčara, frizera
produkti grnčarstva, obućarstva, krojačkih i saračkih (prave produkte od kože) usluga, voskara (prave sveće), limara, vodoinstalatera i dr zanata nemaju estetsku, kulturnu, umetničku, nego upotrebnu funkciju,
tako je. i ti ćeš pre da odeš kod kineza da kupiš odelo a nećeš pre toga ni da pogledaš hugo bos jer zaboga, to je samo upotrebna stvar
ako imaju elemente umetnosti (neki ćupovi, kaiševi za pantalone) tu se ukrštaju sa primenjenom umetnošću kao delom likovne umetnosti za zanate ne treba pravi umetnički talenat, svako se može naučiti da popravi slavinu, , napravi đon na obući uz odgovarajuću obuku (ako nije debil),
mene baba učila da pletem korpu kad sam bio mali i ja naučio samo što to ni našta nije ličilo. Majstoraj ionako ne uzimam u obzir. Ovde računam manufakturne, proizvodne delatnosti.
ali se ne može svako naučiti da bude operski pevač, kompozitor ili stvaralac stripa, makar se učio 1000 godina [/quote]
tako je. i za kraj i to ozbiljno, nemoj da misliš da ovde odgovaram zato što mislim da nisi u pravu i rasprave radi. Itekako se slažem s tobom i to samo zato što pitanja ljudskog duha zaista ne mogu da se ukalupljuju u bilo kakve kategorije. Umetnosti, zanati i sve ostalo treba da se razvijaju spontano uporedo sa razvojem ljudske svesti a kategorizaciju, sistematizaciju i sve ostalo prepustimo frikovima kojima su po mozgu crtali šeme, što rek'o Gile. |
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Posted - 18/12/2009 : 08:25:42
|
Obracanje sa "postovani" koristim koji put da dodatno naglasim kako cijenim sugovornika i njegov nacin razmisljanja. No, ipak ima i ironije; ali ne prema sugovorniku(!), nego prema nacinu sirove (i cesto bijedne razine) komunikacije na (ovom, ali i drugim) raznim Forumima... Sto se tice odnosa stripa i industrije stvar je relativno slozena i trebalo bi nam malo vise prostora; vjerojatno novi topic. Mogu ga postaviti i ja (ali ne ovo jutro), ali je pitanje ima li uopce interesenata za ovakvo bistrenje i teoretska nadmudrivanja? PS Mord, "Ako smo na picu bili na ti..."; mislim da treba pice ponoviti!:) PS2 Postovani Milane Andjekovicu, nema umjetnosti bez poznavanja zanata. Zanat je nuzna "baza" ili "temelj" iz koje moze izrasti/pojaviti se i umjetnicko djelo. Tu se, cini mi se slazemo. "Primoravanje crtača da rade odredjenim "stilom" ja bih okarakterisao ko mobing". Ova tvoja recenica valjda ne "sleduje" mene?! Pretpostavljam da si imao na umu "industrijske pogone stripa" koje smo spominjali.
naravno. otuda i smiley
|
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 18/12/2009 : 09:35:44
|
"Ako smo na picu bili na ti..."; mislim da treba pice ponoviti!:)
Of kors, mozemo i profu ukljuciti. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Posted - 19/12/2009 : 10:01:28
|
Apsolutli. Predlozi mjesto i datum.
Moze dogodine.

Sad su praznici pa me nece biti non stop u zg, a i malo mi je strka na poslu trenutno. Cujemo se tamo negdje u prvom mjesecu. Imam broj od profe(ako nije mijenjao), pa cemo lako. Vi ste u kontaktu pretpostavljam. |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5845 Posts
Posted - 22/12/2009 : 23:38:05
|
evo nesto malo od zanata i nesto malo od preuzimanja stila... Sve se moze ako se voli. Naravno, to je lepo kao malo zezanje, ali pravi autori uvek treba da teze osamostaljivanju.
 |
 |
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
cat claw
Advanced Member

5845 Posts
Posted - 23/12/2009 : 00:23:16
|
Tu i lezi ona razlika izmedju kopiranja i rada u necijem stilu. Radi se o tome da uticaj dobro dodje kao poticaj. Nije obavezno, ali i tumacenjem tudjeg nacina razmisljanja mozemo doci do nekakvog svog. |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 23/12/2009 : 01:34:39
|
Tarzan Vs. Tornjevi Boa-Moria. Ondak, jaaaako davno mi je piš bila stilizacija potpisa a barba na slici bi triba biti ( u ono vrime ) mlađahni Hermann. Pitanje koliko je ljudi skužilo ovu bazu |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
Topic  |
|
|
|