forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Budućnost domaćeg stripa
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 06/01/2010 : 09:16:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Imaš "mali" predugačak jezik i BH Zabavnik nije propao kao što bi ti volio da bude.
Ali brži ti je jezik od mozga, lijepo sam ti rekao da se raspitaš kod Filipa Andronika.
I nemoj mi se obračati dok ne saznaš sva zbivanja oko pomenutog magazina.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 06/01/2010 : 09:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ide im u korist jer su jedino tako ulaganje i zarada u kakvoj takvoj proporciji.
Kao sto sam vec negde ovde rekao, a i mcn potvrdio, zivimo u raskoraku nase plate - evropske cene. Hm... To i nije raskorak, to je sada vec spaga. Kad bi se strip domaceg autora platio makar 100 evra po tabli sto je vise od duplo manje od honorara u inostranstvu, samo ulaganje za 30 strana po broju bi bilo 3000 evra. Stripoteka koja kosta 1 evro bi u startu morala da se proda u 3000 primeraka samo da isplati autore.
Gde su tu troskovi za ostatak stripova, redakcije, pripreme, stampe, distribucije, dahije i jahte za dizajnera naslovne...?
Posto onih 50 000 od optimiste.ba mozemo da okacimo Kati na rep, strip revije ostaju za sada bez domaceg stripa.
Ideja sa decjim listom od domacih autora otpada iz istih razloga. Troskovi su isti, i MiLanedj, ni decja izdanja ne idu kako ti mislis. Jedan od razloga je taj sto su stripovi gro svog uspeha dugovali novonastaloj srednjoj klasi od pre onog rata, i ekonomski snaznoj srednjoj klasi od pre ovog rata. S obzirom da je srednja klasa u nasih sest banana sasvim unistena, tako nam i stampani mediji stoje.
Oni koji danas imaju pare su polupismeni i znaju samo da pisu i citaju preteca pisma a strelicu na brzinomeru pamte vizuelno i tumace: levo - krecem, gore - jebes crveno i desno - sklanjajte se, budale. Oni koji nemaju pare imaju prece stvari za kupovinu i tu se prica zavrsava.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/01/2010 : 09:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw
Oni koji danas imaju pare su polupismeni i znaju samo da pisu i citaju preteca pisma a strelicu na brzinomeru pamte vizuelno i tumace: levo - krecem, gore - jebes crveno i desno - sklanjajte se, budale.

Tužno ali istinito.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/01/2010 : 09:43:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

Imaš "mali" predugačak jezik i BH Zabavnik nije propao kao što bi ti volio da bude.
Ali brži ti je jezik od mozga, lijepo sam ti rekao da se raspitaš kod Filipa Andronika.
I nemoj mi se obračati dok ne saznaš sva zbivanja oko pomenutog magazina.

Nemam se ja šta raspitivati, ovo je nešto što zanima i druge članove foruma i ja nemam namjeru davati informacije iz druge ruke kada je pokretač i pola uredničkog tima BH zabavnika na samom forumu i na ovom topicu. Ako već obećavaš renesansu domaćeg stripa kroz štampane medije i raspituješ se o mišljenjima i stavovima, onda bi bilo lijepo čuti tvoj o činjenici da si između navedenog 5plus projekta i danas imao vlastiti (takoreći, svojeručni, koliko vas je bilo u redakciji magazina, troje?) projekat koji je propao (za razliku od 5plus, koji koliko vidim još uvijek stoji na popisu magazina u FBiH: http://www.vzs.ba/ba/?ID=208). Barem možemo vidjeti da Miličevićevog Plavog vijesnika više definitivno nema.
BH magazin je izašao dva broja i više nije vidio trafika niti je na druge načine distribuiran, barem koliko sam ja i drugi ljudi mogli vidjeti i čuti. U zadnjih, koliko, godinu dana? Za magazin koji je namjeravao izlaziti prvo mjesečno, pa onda svaka tri mjeseca, to je propalost.
Nisi možda imao prilike vidjeti ranije, ali mene zaboli kurac što ti imaš duplo više godina od mene, ako me ne poštuješ, neću ni ja tebe poštovati, 'mali' uredniče.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 06/01/2010 : 10:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
meni je ipak najzanimljivija činjenica da su giganti tipa Disney, Bonelli, King Features stasavali upravo u vreme najgorih recesija. Disney je imao svoj zlatni period tridesetih kad su na stotine hiljada amerikanaca lutali od nemila do nedraga tražeći makar kakav posao a boneli u vreme kad su talijani jedni drugima krali bicikle.... verovatno ima još primera ali ovo je iz prve ruke.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 06/01/2010 : 11:22:37  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mlLandj3

meni je ipak najzanimljivija činjenica da su giganti tipa Disney, Bonelli, King Features stasavali upravo u vreme najgorih recesija. Disney je imao svoj zlatni period tridesetih kad su na stotine hiljada amerikanaca lutali od nemila do nedraga tražeći makar kakav posao a boneli u vreme kad su talijani jedni drugima krali bicikle.... verovatno ima još primera ali ovo je iz prve ruke.

Ko u klin, ko u plocu...
Kao prvo, recesija u Americi je znacila mnogo miliona siromasnih ali i desetak miliona bogatih. Na Balkanu, recesija znaci 20 000 000 siromasnih i 5000 prebogatih lopova koji ne citaju stripove. Pa ti vidi kuda vodi tvoje poredjenje.
Pogledaj ta izdanja iz recesije i koliko su kostala s obzirom na tiraz. Koliko je bilo americko i italijansko trziste. Nije isto sa platom od 200 evra kupiti izdanje od 25 centi onda ili sad kad je 1-10 evra. Kakav je kvalitet tih ''recesija'' izdanja? Kad bi neko danas pokrenuo LMS ili ZS u istom onom skrnavom obliku, morao bi da je stampa u 100 000 primeraka da bi kostala 25 centi. A odstampati 100 000 necega od 100 strana znaci ulaganje od najmanje 50 000 evra pa ti vidi ko to na balkanu moze i sme.
Najlakse je potezati primere iz inostranstva i zanemarivati slicnosti i razlike. Zasto ne spomenes abnormalan pad tiraza u Americi kad se pojavio Gradic pejton na TV? Zasto ne uporedis tiraze Marvela iz sezdesetih i tiraze od pre par godina? Svako podneblje ima svoje zakonitosti u odnosu na politiku i ekonomiju.
Najsmesnije mi je kad neko upotrebi Francusku kao primer. Francusku koja nije imala ratove, nije izgubila kontinuitet izdavastva, nije imala dvadeset godina na strip dijeti, namece svoj domaci strip ali ne samo deklarativno ko nasi lopovi nego ga zaista i pomaze, salje ministra kulture da otvori Angulem (Mafest je imao srece da je stigao do Gradonacelnika Makarske - ko u Srbiji da otvori bg Salon, Velja Ilic?) a da ne govorim da na platu od 2000 evra zaista nije problem za onog ko voli odvoji 100 evra za stripove (tri boksa cigareta)i kupi 5 albuma mesecno.
Kod nas je covek srecan kad moze da skupi 100 evra godisnje za nesto sto samo njemu treba. Sta mislis, sta ce raditi sa tolikim novcima? Kupiti stripove ili popraviti svoj krs star 15 godina koji se pokvari cim nesto malo ustedis?
Lepo je mastati i teoretisati (ma, garant bi otislo 50 000 samo kad bi...). E, to ''kad bi'' znaci da crtaci i scenaristi rade maltene dzabe, izdavaci peru pare stecene prodajom zvaka, preskalica i Titica, drzava brine za svoje gradjane a stamparije postaju dobrotvori koji sire kulturu.
Uspesno izdavanje stripova ne zavisi od entuzijazma i (ne)sposobnosti izdavaca (bili oni mladi i hrabri ili istroseni penzioneri). Zavisi jedino od ulozenog kapitala i razvijenosti trzista.
Kako god okrenes jedno od ta dva nam uvek fali.
I dok je tako, mora se plivati kako mozes a ne kako zelis.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 12:32:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Pricca o Plavom vjesniku, kako mi ju je ispriccao Rudi Aljinovich:

Sredina je ssezdesetih ili malo kasnije, Plavac je legenda, domachi auori su super placheni, prodaje se nekih, mislim, 180.000.

Izlazi Dzzuboks, prvi broj, s flexi singlicom kao poklon. 300.000 plane k'o nissta.

Na komitetu zakljucce kako bi i Plavac sigurno issao toliko da se prebace na popularnu muziku. Smanje strip, poccnu pisati o popu, NE STAVE singlicu. Izgube publiku koja je ccitala strip, ne dobiju publiku koja je ccitala Dzzuboks. S vremenom, naklada zvizne na trechinu prvotne.

Pero Zlatar i politika ga ccak malo dignu, ali ga dugoroccno visse nissta ne mozze spasiti. Svi kasniji Vjesnikovi edukaivno-zabavni ili ccisto stripovski pokussaji (Sve oko nas, Zov, Zov strip, Bis, Popaj, Strip Magazin, Naš strip, Maxi) ne postizzu legendarni status iako neki imaju kvalitetu, a neki i respektabilnu nakladu (Maxi oko 50-60.ooo, mislim). Alan Ford i Tom & Jerry su posebna pricca.

Politikin se inteligentno mijenjao s vremenom i zato je prezzivio sedamdeset godina. Plavi vjesnik se ustrijelio u punom trku.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 12:45:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> namece svoj domaci strip ali ne samo deklarativno ko nasi lopovi nego ga zaista i pomaze

Joss dvije stvari FR u prilog: za vrijeme rata, kad je zbog Svaba bio zabranjen uvoz Americkog stripa*, stasali su njihovi stripovi, a nakon rata su ccak imali i zakon o zasstiti domache produkcije.**

* Isto u Italiji, a bogme i u Hrvatskoj gdje je za NDH izlazio Zabavnik bache Neugebauer kojeg su partizani ugasili ccim su ussli u Zagreb, za razliku od Talijani cciji je Corriere dei Piccoli doccekao Mussolinija, imao na naslovnici dvajst godina male crnokossuljase, otpratio Mussoliniji i zzivio do u 21. stoljeche (ili kasnih devedesetih, da ne provjeravam sad.

** One devize, manjak kojih stoji u prestizzu Plavca na domachem trzzisstu su kanda nass zakon o zasstiti proizvodnje domache, ali smo i to ukinuli. :) Nassa jedina tradicija je ukidanje tradicije.***

*** Tu su Srbi puno vjerniji svojm brendovima - Politikin zabavnik i Stripoteka, sstogod mislili o njima u pojedinim trenutcima, svojim postjanjem ccine da mi se srce raduje.****

**** I to ne kazzem samo zbog Bilija Pljuca.

MODERATOR: znam da ne zalaziss u domachi strip, ali za svaki sluccaj - usprkos spominjanju NDH i fassizma, ovo NIJE rasprava o politici, vech o stripu.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 12:51:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>meni je ipak najzanimljivija činjenica da su giganti tipa Disney,

E, joss nessto o ccemu mi se prije nije dalo drviti, ali bolje i to nego korekture: kako se isplati izdavati Dineya u, recimo, Rvackoj? Tako ssto en mora donositi profit. Egmont tiska (ili priprema) izdanja za 20-30 zemalja svijeta i bitna mu je prisutnost na trzzisstu. Ako Hrvatska ne donese pare, Rusija hoche, a cijela operacija zaradjuje vech od prihoda u Skandinaviji.

To je ono ssto izdanje koje kreche od nule ne mozze postichi da se na trepavice postaviss. Mozzda da se ume, ne znam, NIKAD ROBOM produkcija i presstampava sad bez plachanja autorskih prava (i ne uzimajuchi u obzir donekle promijenjenu politiccku situaciju), mozzda bi se imao ekvivalent diznijanske franshize koja ima toliki lager materijala da gotovo visse ni ne mora nista proizvoditi, a i za strip joj se ionako fuchka.

mcn

Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 06/01/2010 : 15:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

... mozzda bi se imao ekvivalent diznijanske franshize koja ima toliki lager materijala da gotovo visse ni ne mora nista proizvoditi, a i za strip joj se ionako fuchka.

mora da su zato kupili marvel.

www.bogdanovic.deviantart.com
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/01/2010 : 16:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djeno

quote:
Originally posted by mcn

... mozzda bi se imao ekvivalent diznijanske franshize koja ima toliki lager materijala da gotovo visse ni ne mora nista proizvoditi, a i za strip joj se ionako fuchka.

mora da su zato kupili marvel.

Što bi rekao D'Artagnan: Touche, mon amis.
Macane, replika?
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 06/01/2010 : 16:16:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Pa zbog filmova, sigurno ne zbog stripova!

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 06/01/2010 : 16:35:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

Baš tako.
Hit sveska kod Marvela i DC jedva pređe 100 hiljada primeraka, manje popularni serijali se smatraju uspešnim ako dođu do 40, i sve to u zemlji sa dugom, neprekidanom tradicijom i 300 miliona stanovnika.
A početkom 90-tih prvi broj x-mena se prodao u nekoliko miliona primeraka, dok o tiražima iz šezdesetih ne vredi trošiti reči...

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!

Edited by - henry on 06/01/2010 16:36:46
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 06/01/2010 : 16:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
quote:

to za film stoji. nego šta misliš, 'će da ukinu proizvodnju stripova i bace sigurnu zaradu od par desetina miliona mesečno? ipak se spajdermen i ostala bratija još uvek prodaju k'o alva.

missim, da s' ne zajebavam onda ovde i džaba spremam portfolio za marvel ako će to sve da ukinu.

quote:
Originally posted by henry

quote:

Baš tako.
Hit sveska kod Marvela i DC jedva pređe 100 hiljada primeraka, manje popularni serijali se smatraju uspešnim ako dođu do 40, i sve to u zemlji sa dugom, neprekidanom tradicijom i 300 miliona stanovnika.
A početkom 90-tih prvi broj x-mena se prodao u nekoliko miliona primeraka, dok o tiražima iz šezdesetih ne vredi trošiti reči...

što jes' jes. ali ne prodaju se ti stripovi samo u americi + još uvek je to sasvim lep tiraž svakog meseca.

www.bogdanovic.deviantart.com

Edited by - Djeno on 06/01/2010 16:44:37
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 06/01/2010 : 17:17:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djeno

quote:

to za film stoji. nego šta misliš, 'će da ukinu proizvodnju stripova i bace sigurnu zaradu od par desetina miliona mesečno? ipak se spajdermen i ostala bratija još uvek prodaju k'o alva.

missim, da s' ne zajebavam onda ovde i džaba spremam portfolio za marvel ako će to sve da ukinu.

Da, prodaju se onoliko koliko je dovoljno da se ne odbacuje ta i tolika zarada no ja sam odgovorio na pitanje... Zbog filma, strip dođe samo kao bonus dodatak i mogućnost da se iščupa još pokoja franšiza, a hoće sigurno.
Govorili smo o našem tržištu, dobro, uvjetno rečeno našem... Nula bodova. Na žalost!
Znači portfolio će sigurno ići prema stabilnom izdavaču.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 17:31:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Pretpostavit chu da je Disney/Marvel pitanje ozbiljno, a ne trolanje ...

Disney je kupio Marvel zbog 5000 likova na lageru. Milijuni mjeseccna zarade koje spominjess nisu profit nego prihod, ssto je razlika jer do profita jos treba u priccu ubaciti rashod.

Drugo i puno bitnije, tko izdaje stripove s Disneyjevim likovima? Disney ne. Ta mu sicha nije bila zanimljiva ni kad je Dell lifrao 4 milijuna sveski mjeseccno. Prodaju li se Disneyjevi stripovi u Disneyjevim duchanima? Jasno da ne. Strip a) malo kossta i b) treba novi inventarski broj svakog mjeseca plus povrat nepordanog dok iste probleme nemass s ruccnicima, plahtama, ssalicama i ostalim mrccendajzingom.

Naravno da neche ukidati stripove - to je jeftin naccin da franssiza bude zziva, ali prava zarada je u mrccandajzingu nakon ssto neki film bude hit.

mcn

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 06/01/2010 : 17:54:25  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@mcn
mcndajzing

izvini za troll, al nisam mogao odoleti.
back to theme.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 18:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>mcndajzing

Kad spomenu, imam nessto majica s Borovnicom, u veliccini za djecu i djevojke.

mcn

PS Opako mi fali $ znak medju smajlijima.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 06/01/2010 : 18:20:23  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
jes vala. Treba traziti od Markosa da ubaci jos smajlija i da ih osavremeni, kad je vec redizajnirao sajt.

Sto se teme tice, vrtimo se u krug. Stalno jedni isti kukaju i stalno jedni isti se upljuvase da objasne. Mozemo mi sto smo u tome da kazemo sta god hocemo, da iznesemo brdo argumenata, uvek se nadje neko sa pitanjem kad ce Mark od prvog broja i zasto nece.

U svakom slucaju, nase zelje nece imati puno uticaja na buducnost stripa. Stripa cemo imati onoliko koliko se budemo mogli prilagoditi svim vrstama okolnosti. Neki put vise, neki put manje. Bitno je da ostanemo stalno prisutni. Bilo je vremena kada smo se razbacivali, sada je vreme kad se treba malo stisnuti... Svako cudo za tri dana.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/01/2010 : 19:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> Bilo je vremena kada smo se razbacivali

To ne bi bilo losse dozzivjeti. Stripu je samo sve gore otkako ga ja radim.

mcn

PS A za objassnjavanje - lako danas: em je praznik em nam je nechak tu na ccuvanju pa od ruccka ne mogu raditi nissta pametno. Sutra, natrag za kotacc ...

Edited by - mcn on 06/01/2010 20:01:42
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 06/01/2010 : 21:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Imao sam nekog posla, pa nisam imao vremena da se uključim ponovo u diskusiju. Vidim da su pale teške riječi u međuvremenu. Ali prećemo preko toga "psi laju karavane prolaze". Nego, Darko hvala ti za informaciju oko autorskih prava. Ispalo je na kraju sve zajebancija. Zahvaljujem ti se također na iscrpnoj informaciji vezano za propast
Plavog vjesnika. Znao sam o tome negdje oko 80%. Šalu na stranu, moje je pitanje bilo da li iko od vas tamo u Zagrebu može pokrenuti jedan list tipa Plavog vjesnika.
Tebi, za informaciju i za one koje to interuje ja jesam pokrenuo sa jednom malom ekipom BH.Zabavnik i nažalost
zbog nesuglasica sa Izdavačem koji je samo formalno bio Izdavač, a autor projekta i vlasnik je moja malenkost.
Objavili smo Pilot broj u 300 primjeraka da bi ispitali tržište i da bi nabacili koju reklamu.
Za prvi broj smo dobili simboličnu donaciju od Gradonačelnika Sarajeva koja je pokrila 70% tiraža prvog broja koji se distribuirao u tiražu od 5000 primjeraka. Distribucija je pokrila cijelu teritoriju BiH.
To se sve dešavalo u augustu/kolovozu 2007.godine. Za septembar/rujan sa terena od svoje ekipe dobio sam informaciju da štampam drugi broj u 20000 primjeraka. Trebao mi je samo potpis u štampariji od tzv. Izdavača, direktora te firme. Ta firma trebala je po ugovoru da uzme za sebe 10% od prodatog tiraža, a ostalo bi išlo na podračun Redakcije magazina. I, ne htjedne taj tip potpisati, jer se on dogovorio u drugoj štampariji koja je nudila za iste pare dosta lošiji kvalitet. Da bude situacija još gora, u startu je zahtijevao da potpišem ugovor u kojem stoji da godinu dana ne mogu izdati BH.Zabavnik u slučaju raskida ugovora. I tako se i desilo.
To je sva priča oko mog projekta. Još da napomenem da sam imao sjajnu saradnju sa Stripopekom.com i da sam krenuo sa afirmacijom mladih bh strip autora.
A da se spremam za jesen, spremam se, pa ako se svi preduslovi ipune i ostvare bit ćete svi blagovremeno obaviješteni.
Još jednu napomenu za Osima, Osime tebi se nisam obratio samo iz jednog razloga, a to je što vi već imate i Politikin zabavnik i Strpoteku,

C'est la vie...
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 06/01/2010 : 21:36:04  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Ma, baš smo srećni zbog toga (kad je već reč o domaćem stripu) Ako ništa drugo, barem smo dobili Bili d Pljuca umesto Redova Bilija, i to je već napredak
Ne znam da li domaći strip ima perspektivu, ali sam siguran da je u lokalnim okvirima nikad neće imati. Samo u regionalnim okvirima.
quote:

Imao sam nekog posla, pa nisam imao vremena da se uključim ponovo u diskusiju. Vidim da su pale teške riječi u međuvremenu. Ali prećemo preko toga "psi laju karavane prolaze". Nego, Darko hvala ti za informaciju oko autorskih prava. Ispalo je na kraju sve zajebancija. Zahvaljujem ti se također na iscrpnoj informaciji vezano za propast
Plavog vjesnika. Znao sam o tome negdje oko 80%. Šalu na stranu, moje je pitanje bilo da li iko od vas tamo u Zagrebu može pokrenuti jedan list tipa Plavog vjesnika.
Tebi, za informaciju i za one koje to interuje ja jesam pokrenuo sa jednom malom ekipom BH.Zabavnik i nažalost
zbog nesuglasica sa Izdavačem koji je samo formalno bio Izdavač, a autor projekta i vlasnik je moja malenkost.
Objavili smo Pilot broj u 300 primjeraka da bi ispitali tržište i da bi nabacili koju reklamu.
Za prvi broj smo dobili simboličnu donaciju od Gradonačelnika Sarajeva koja je pokrila 70% tiraža prvog broja koji se distribuirao u tiražu od 5000 primjeraka. Distribucija je pokrila cijelu teritoriju BiH.
To se sve dešavalo u augustu/kolovozu 2007.godine. Za septembar/rujan sa terena od svoje ekipe dobio sam informaciju da štampam drugi broj u 20000 primjeraka. Trebao mi je samo potpis u štampariji od tzv. Izdavača, direktora te firme. Ta firma trebala je po ugovoru da uzme za sebe 10% od prodatog tiraža, a ostalo bi išlo na podračun Redakcije magazina. I, ne htjedne taj tip potpisati, jer se on dogovorio u drugoj štampariji koja je nudila za iste pare dosta lošiji kvalitet. Da bude situacija još gora, u startu je zahtijevao da potpišem ugovor u kojem stoji da godinu dana ne mogu izdati BH.Zabavnik u slučaju raskida ugovora. I tako se i desilo.
To je sva priča oko mog projekta. Još da napomenem da sam imao sjajnu saradnju sa Stripopekom.com i da sam krenuo sa afirmacijom mladih bh strip autora.
A da se spremam za jesen, spremam se, pa ako se svi preduslovi ipune i ostvare bit ćete svi blagovremeno obaviješteni.
Još jednu napomenu za Osima, Osime tebi se nisam obratio samo iz jednog razloga, a to je što vi već imate i Politikin zabavnik i Strpoteku,

Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 06/01/2010 : 21:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da si ti krenuo sa afirmacijom mladih bh. strip autora, barem dio tih 70% pokrivenosti tiraža bi našao put do nekog od njihovih džepova. Ovako nisi ništa više (čak mnogo manje) uradio od jednog 'Starta' koji je na našu inicijativu objavio najmanje tri teksta (koliko me sjećanje služi) o strip autorima iz BiH; i jednih 'Dana' koji sada sedmično objavljuju Filipove i Vukove dnevnopolitičke pasice.
Stripopeka je kroz svoje aktivnosti promovirala i promovira bh. strip autore tri godine bez prestanka, s ostvarenim saradnjama u Italiji i regionu. Ti si samo jedan mali nazovi urednik jednog još manjeg nazovimo magazina, izgubljen u vremenu i prostoru.
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 07/01/2010 : 09:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
KO REK'O ZEKO REK'O. Mali zeko. Zeko pije mlijeko, Hajd na spavanje mali zeko.

C'est la vie...
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 07/01/2010 : 09:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zmcomics

hajde kada se priča o budućnosti stripa da se prestane kukati na nove medije... I knjizevnici plaču, jer je njihova medij/umetnost mnogo slabija od konkurencije, jer mladi sve manje čitaju, jer.... i... i...
a mi imamo i dan danas knjige sa milionskim tirazima, hit knjige se u Srbiji prodaju u vecim tirazima od kiosk izdanja stripova itd...
Dakle, nije problem u ostalim medijima, problem je sto je strip predugo smatran losim, sto je bilo prevelikog diskontinuiteta u izdavastvu i stvaranju nove publike, i sto su standardi u kojima žive gradjani u nasim zemljama jos uvek preniski da se komotno moze trositi na stripove.

rasplela se cijela rasprava, svatko tko je stigao potapšao ti je rame jer je to ono što svi žele vjerovati, ali to VEZE S VEZOM NEMA.

nabroji mi srpske, bosanske, hrvatske... bilo koje PROFESIONALNE KNJIŽEVNIKE (koji žive od prodaje svojih knjiga).
kad to ne budeš u stanju (odnosno, kad ti odgovor bude - nema ih), objasni mi kako misliš da KOMERCIJALNI strip koji je STAO NA SVOJE NOGE (znači, nakon pet godina potpore, kako je početna teza glasila, više ne treba državne pare?).

strip sve da se prodaje i u vrtoglavim nakladama od 10 000 primjeraka (što je književnosti u Hrvatskoj fantastična Nives Celzijus naklada) i dalje - računali smo - ne pokriva troškove izrade i distribucije.

a ona teza da novi mediji ne škode KOMERCIJALNOM stripu je više nego smiješna. u trenutku kad čak i film muku muči da zadrži publiku (a ulažu se enormne pare u reklamnu industriju) i uglavnom se guraju filmovi koji mogu funkcionirati multimedijski (figurice, igre, računalne igre), masovni strip na mikrobnim tržištima poput naših je jednom nogom u grobu i nema mu povratka.

naravno, književnost kao komercijalna grana je već u mojoj mladosti bila mrtva da ne može biti mrtvija. je, ja sam puno čitao. i još ponetko. ali da su se izdavali domaći bestselleri i da se to moglo vrtiti bez državnog novca - e pa nije.

a strip na kiosku mora postići RADIKALNO veću nakladu od knjige u knjižnici da bi bio rentabilan. pisci će, također, pisati za radikalno manje nego crtači crtati. meni je zapravo nevjerojatno da ti, kao nakladnik, toga nisi svjestan???

itd.

dani velikih strip naklada su davno iza nas i neće se vratiti. sve ostalo je wishful thinking.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000