forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Ekstra komercijalni domaći strip
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/01/2010 : 11:07:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Kako to izvesti? Koji model preuzeti ili još bolje smislimo nešto originalno?
Ideje...

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 10/01/2010 : 11:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rico

Kako to izvesti? Koji model preuzeti ili još bolje smislimo nešto originalno?
Ideje...

neverovatno. u razmaku od nekoliko minuta ja sam pokrenuo sličnu temu na onom susednom topiku

jedan momak iz Trstenika je stvorio lik "Zduhać" inspirisan narodnim predanjima. Mesto dešavanja tj. polazišna tačka Srbija, vreme- uoči II svetskog rata. Sinopsis: Miloš, po zanimanju učitelj, ima sposobnost da njegov duh lebdi i vidi šta se dešava na mestima fizički udaljenim od njega. Izašao je čak i album sa tri kratke stripa, crtež je bio ispod svakog nivoa. Mislim da bi se oko ove ideje mogao stvoriti sjajan komercijalni strip jer kombinuje superhero teme sa slovenskom mitologijom.
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 10/01/2010 : 11:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
Ulozit pun k... novaca u reklamu, tj. platit EPH-u da reklamira po svim svojim publikacijama i da pise propagandne tekstove

Napravit neki od serijala sa tematikom koja se nosi ovih dana...Gej romanticni vampiri, epska fantastika i slicno...manga format c/b sa 200+ stranica po svesci....

Uplatit misu nadleznim bozanstvima

I onda cekat i vidit sta ce ispast od prve godine izlazenja...

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/01/2010 : 12:31:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
da, tako nesto sam i mislio, sada tu nastaje problem prilikom stvaranja serijala... huh.
Vako, svidja mi se koncept "Vekovnika" i ukljucivanje brdo autora koji pridonose serijalu kvalitetom i kvantitetom.
To mi je odličan recept.
2 scenarista, 10 crtača po 10 tabli mjesečno (ne bojte se, izvedivo je) manga ili cca boneli formata, bez puno pozadina koje će se generirati u fotošopu, dakle i 2 kolorista. Tuširanje nije potrebno, to kvalitetni čiko lako rješi u PS-u.
Crtačka kvaliteta, srednja, to su oni autori koji ne mogu raditi vani, a komercijalu zadovolje s livin jajon.

Mix Ben tena, sumraka, mitologije i superheroja s masu patetike.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 10/01/2010 : 13:32:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
nda, tako nekako...

za ispitivanje trzista tribalo bi platit psiholozima da sastave istrazivanje i onda ga obavit po svim srednjim i osnovnim skolama diljem zemlje...Ono, pitanja tipa čitate li strip, KUPUJUTE li strip, sta ocete od njega, bla, bla...Ako bi bilo kvalitetno provedeno dobio bi se bar neki konkretan uvid o publici. Sve nase mantre o tome kako niko ne cita strip su do tad samo nagadjanja...Premda, glavno pitanje u projektu ekstra-komercijalni domaci strip nije kako privuc ljude stripu, nego kakoih natjerati da ga kupe...A to ne virujen da cemo nac neki konkretan odgovor

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 10/01/2010 : 13:44:13  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Sve je ok, samo da ne bude nešto "iz narodne tradicije". Ko je ciljna publika? Deca? Tinajdžeri? Matorci?
Za komercijalni strip mi se čini da su uvek najzahvalniji školarci (jer ih ima puno), a oni danas vole fazone tipa Ben 10, Naruto i Kod Lioko.
Za adolescente i matorce strip ne mora da bude komercijalan, već kvalitetan, ionako u tim godinama za strip ostaju opredeljeni oni kojima je više potreban kvalitet.
Tu je i ZZCP, koji je veorvatno zamišljen kao komercijalan strip i koji izlazi prilično redovno.
Čini mi se zgodnije da takav strip izlazi u okviru neke postojeće revije (Stripoteka) i da bude formata kao što su bili Kata i Kobra u Yu stripu.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/01/2010 : 13:52:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Ne, za ovo o čemu ja pričam ZZCP je underground:) Ciljana publika su djeca i mladji tinejđeri.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25787 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/01/2010 : 15:21:31  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Znam da vam se neće svideti, ali za ekstra komercijalni strip (ne govorimo o nekom kvalitetu znači, već pokušavamo da nam ciljna grupa budu ljudi od "7-77") vam je potrebno:

-silikonska pevaljka koja želi da postane zvezda na MTV-ju
-korumpirani lokalpolitičar
-smotani policajac
-brkata tetka sa kioska
-geek tinejdžer i njegova "so-not-cool" sestra
-Srbin,Hrvat i Bosanac (sa gostovanjima ostale bratije od Triglava pa do Đevđelije)
-gomila viceva o gorepomenutim narodima
-vicevi o plavušama
-vicevi o političkom stanju u zemlji (zemljama)*

I tako....više Alan Ford, manje ZZCP, ukoliko stvarno želite "ekstra komercijalu".

*jesam rekao da vam se neće svideti?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 10/01/2010 15:22:43
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22339 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/01/2010 : 15:50:58  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
stavis na naslovnicu ime Zagor.
Ima da ide ko alva
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13207 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2010 : 15:57:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
vjerujem da nije moguće uraditi komercijalni domaći strip, a kamoli ekstra komercijalni
strip je jednostavno preskup i nema nikakve šanse u masi 'besplatnih' sadržaja: TV, filmovi, glazba, igrice, seks, pivo, on-line kaladonti i ponoćne kavice

da bude nešto kao bonelli (serijal, 96 str) i da košta 5kn na kiosku, mogao bi kolko-tolko životariti (ako i to)

dakle, trebaš naći autore koji će besplatno pisati a još više besplatno crtati, kao i besplatno tiskanje, distribuciju, ma skoro sve

pazi,
stvar je u tome da NE VIDIM što bi to bilo a što bi nekoga privuklo da kupuje strip (pa i po 5kn). što se to njemu može ponuditi a da nije dobio negdje drugdje, u njemu dinamičnijem i prihvatljivijem mediju, filmu?
ma može biti najbolji scenarij i crtež, publika neće preći kupce zagora (znači, par tisuća u najboljem slučaju - koji je za domaći strip nedohvatljiv, ne nazire se ni na obzoru)

strip je 'ostario' - njegova publika su još samo nostalgičari (ovo je gro publike: vidi blek, mark, zagor, alan ford itd), pomaknuti tipovi, pojedinačni slučajevi sa stripom kao temeljnom fantazmom (markos) i insajderi (rico, mcn, jurica, cat claw itd)

za djecu je preskup, za ostale i preskup i nezanimljiv
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 10/01/2010 : 16:06:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Hm, da li to znaci da se beletristika kupuje samo kao poklon? A sta se onda cita na plazi osim te beletristike i stripa Kao sto je danasnjem srednjoskolcu nepojmljivo imati tablu i kredu pored masina oko sebe, tako mu je i nepojmljivo kupiti strip bez boje... Dete ce kupiti strip onoga sto vidi na TV-u, Dizni, Spajdermen, Betmen... Ono sto je bio Mikijev zabavnik, danas nema kod nas, i to je greska. On ce poceti od Mikija, a nastaviti sa Zagorom. Ne moze se privuci nova citalacka publika bez izdanja sa bojom. Dikan je radjen u boji i na kopiranju Fra. skole. Mora se, ipak, raditi za deciji uzrast, a da ne bude suvise naivna prica

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.

Edited by - Bob Rok on 10/01/2010 16:06:24
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13207 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2010 : 16:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
radi se o tome da se ni "beletristika" ne kupuje
čovječe, pa tiraži novina su spali na niske grane
sve to polako gasne

strip je u najgorem položaju jer
a) knjiga barem ima nekakav 'društveni ugled'
b) novine barem imaju nekakav 'društveni ugled'
strip to nema. on je a priori percipiran kao šund.

a zatim, ovdje se priča o 'stvaranju domaćeg komercijalnog stripa', dakle stvaranju domaćeg komercijalnog šunda
tko će to financirati, kaži mi?
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 10/01/2010 : 16:41:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

a zatim, ovdje se priča o 'stvaranju domaćeg komercijalnog stripa', dakle stvaranju domaćeg komercijalnog šunda
tko će to financirati, kaži mi?

Gloria...

ako u njoj za prilog ide sund ljubavni roman, mogao bi ici i sund ljubavni strip....

a Gloria je novina koja se pokriva od prodaje, ne racunajuci reklame i slicno...

I to su zablude da klinci (i malo stariji) ne citaju (kupuju) strip...Pazi, prijateljica mi radi u skoli na Lastovu i kaze da je tamo Algoritmova Momo bila hit...a onda su prestali s izdavanjem tih stvari na kisocima...

Klincima je i pocetkom devedesetih strip bio preskup jer je po difoltu klincima sve preskupo no kupovao se. Kupovao bi se i danas samo ih treba zatuc propagandom...teve, animirane serije (domace, popularne, dobro napravljene)* ovo, ono...ima prostora za pokusaje i manipulacije samo se treba nac netko tko je voljan riskirat s kapitalom...a to je druga prica

*recimo Macanove priče iz Neruševca bi bile savršena podloga za animiranu ili igranu seriju za djecu itd...

Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 10/01/2010 : 16:49:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Tirazi novina su spali zato sto vest mozes da procitas i na netu. A i proslo je doba hladnog rata. Mislim da se zato zuta stampa odlicno prodaje i da sa obrnutom evolucijom (Darvinovom) prodaje svoje tiraze. Znaci li to da se covek vraca svom pretku? Problem mora sire da se gleda... Sve i da napravimo najbolji strip, ljudi ga nece masovno kupovati. Koliko znam strip je oduvek imao najgori drustveni ugled, ali ne i kod dece. Mozda ne bi bilo lose prodavati strip sa rolnom toalet papira, cisto da znaju kad da ga koriste (jos ako im daju Zagora uz to)... Ne postoji recept, sad cemo da se skupimo i napravimo najbolji strip. Ne ide to tako... Znas, mislim se, ljudi koji ne kupuju knjige i novine, na sta trose pare? Da li ne kupuju zato sto nemaju ili trose na nesto drugo? Sto se tice finansiranja, takav projekat moze da uspe samo ako bude pravljen na regionalnom nivou. Sva sreca, pa postoji pristojno govorno podrucje koje moze da iznese projekat... Treba razmilsjati o mesavini vec vidjenog ili poceti sa nekoliko projekata, nikad nije sigurno sta moze da bude bum. Uloziti sve u jedno se ne isplati, a bar kod nas strip moze da uspe, tehnoloski jos nismo razvijeni, a ipak smo "seljacki" narod koji bi u inat onima sto citaju knjige, kupovali stripove Ili da nam vrate socijalizam, pa da vidis kako ce strip da procveta

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 10/01/2010 : 17:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Treba napraviti kucu (kao SBE) i izbacivati junake u mesecnom ritmu, sa jasnom koncepcijom i bez mnogo apstraktnog fantaziranja. Deca su najveci potencijalni kupci...

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/01/2010 : 17:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Hm, gloria, toga se nisan ni sitija. Ja sam imao nedavno jedan dogovor s drugom, ali vrlo sličnom novinom, tjednikom u boji. ali ideja je propala... mislim Škrkyjev i moj strip, pa mi pada na pamet da tu ideju reaktiviramo. Gloria kažeš!? E pa probaćemo to:)

Strip se radi o nogometašima, menadjerima, manekenkama i sl.

Budem stavil prve dvije tabličice da vidite kak to zgleda, ne...

Na tragu menhantera:)))))

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/01/2010 : 17:20:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote

Dakle, stvar je bila da sam u ovom slučaju imao rok od 5 tabli tjedno u boji naravno s druge strane, po meni je, mislim po mojoj procjeni to ipak moralo izgledati pristojno. Dakle malo lošije od srednjeg:)

Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 10/01/2010 : 17:23:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Ovo je doooooobro

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 10/01/2010 : 17:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Meni se čini da se Miki Maus, Ben Ten strip i Nindža kornjače strip vrlo dobro prodaju. Tiraži su im sigurno u više hiljada primeraka. Sad, što to nije strip na koji mi mislimo (čak se ni ne pojavljuje na homepageu među strip izdanjima), to je već nešto drugo...Opet, i Politikin zabavnik sigurno ima visoke tiraže...tako da se strip kod nas itekako dobro prodaje, samo što to nisu ni BD, ni mange, ni domaći strip (sem možda Tajnog agenta Izija - ne znam da li je i to licenca).
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 10/01/2010 : 17:36:16  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Znam da vam se neće svideti, ali za ekstra komercijalni strip (ne govorimo o nekom kvalitetu znači, već pokušavamo da nam ciljna grupa budu ljudi od "7-77") vam je potrebno:

-silikonska pevaljka koja želi da postane zvezda na MTV-ju
-korumpirani lokalpolitičar
-smotani policajac
-brkata tetka sa kioska
-geek tinejdžer i njegova "so-not-cool" sestra
-Srbin,Hrvat i Bosanac (sa gostovanjima ostale bratije od Triglava pa do Đevđelije)
-gomila viceva o gorepomenutim narodima
-vicevi o plavušama
-vicevi o političkom stanju u zemlji (zemljama)*

I tako....više Alan Ford, manje ZZCP, ukoliko stvarno želite "ekstra komercijalu".

Mjkmu, opisa' pink tv u devet redi plus Dexter special guest star!!
Bar je onda za naziv magazina lako: Grand Big Farma.

Edited by - cat claw on 10/01/2010 17:57:18
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 10/01/2010 : 17:40:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by osim

Meni se čini da se Miki Maus, Ben Ten strip i Nindža kornjače strip vrlo dobro prodaju. Tiraži su im sigurno u više hiljada primeraka. Sad, što to nije strip na koji mi mislimo (čak se ni ne pojavljuje na homepageu među strip izdanjima), to je već nešto drugo...Opet, i Politikin zabavnik sigurno ima visoke tiraže...tako da se strip kod nas itekako dobro prodaje, samo što to nisu ni BD, ni mange, ni domaći strip (sem možda Tajnog agenta Izija - ne znam da li je i to licenca).

Izzy je domaći proizvod, mislim da se zovu Fun Factory. Oni su krenuli sa interaktivnom igricom a odatle je krenuo merchanising. Prvo stripovi u izdanju Luxora a zatim i sokovi marke Moć Prirode. Pomalo marginalizovani brend sokova dobija etiketu Izzy i malo više skreće pažnju na sebe. Baš bih voleo da znam koliko je ovo re-brendiranje uticalo na prodaju sokova.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13207 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2010 : 17:47:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

[quote]
Gloria...

ako u njoj za prilog ide sund ljubavni roman, mogao bi ici i sund ljubavni strip....

a Gloria je novina koja se pokriva od prodaje, ne racunajuci reklame i slicno...

ali upravo o tome se i radi
tko je publika glorie? pretpostavljam najprozaičnija najbanalnija najstereotipnija domaćica
ova operira sa takvim šablonama (odnos prema svijetu uprogramiran) da je tu teško pomišljati na nekakve pomake (razmrdati uhodanu sliku svijeta i time urušiti temelj, oslonac itd).
jedan od tih stereotipa je da je strip dječačko štivo, ono-što-odrasli-ljudi-prerastu (i pređu na ljubavne romane, životne priče po kalupu). tako da mislim da ljubavni roman može proći, ali strip je odbojan već u samom startu
drugim riječima, ne bih olako povlačio paralelu između šund ljubavnog romana i šund ljubavnog stripa
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 10/01/2010 : 17:56:00  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@rico

Zalosna je cinjenica da vecina dnevnih novina ide linijom ''bolje ukrasti nego platiti''. Umesto stripa koji bi isao dnevno pet dana i koji bi ih kostao cca 200-250 evra nedeljno (sto je za njih prilicno zanemarljiv trosak gledano na dnevnoj bazi - tolko samo redakcija popije kafa i vinjaka) lakse im je da neku glupacu angazuju da pretrazuje internet i da zadnju stranu napune vestima o Britni Spirs i onom sto se raspao pre nego sto je umro zajedno sa gomilom slicica u 72 dpi. Em ne placaju em se nekom posreci sa glupacom.
Mozda se varam, ali mi se cini da je popularnost tih zadnjih strana cista fikcija. Ljudi navodno to vole, ali je pre istina da citaju ono sto im se poturi.
Imamo i pozitivne primere kao sto je Blic, ali... Somborcev strip su smanjili na velicinu postanske marke i gurnuli na dno strane. Ne vidim sta ih kosta da ga uvecaaju na sirinu strane i da se zaista vidi.
Ovaj tvoj strip je bogomdan za recimo Slobodnu Dalmaciju, ali sta vredi kada urednici nemaju petlju da makar probaju.

Edited by - cat claw on 10/01/2010 17:59:10
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 10/01/2010 : 18:00:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Bane, kad smo vec kod toga, jesu li ti nekad nudili da radis, kao Koraks ili Somborac, neki strip?

Edited by - Bob Rok on 10/01/2010 18:04:39
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13207 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2010 : 18:02:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
uh, nimalo nisam za ovakve projekte ricovi nogometaši-menadžeri-manekenke
to je pad svih padova, kraj, stupanj prije ništavila
ni kao parodija, ni zezancija, ma ništa

ja sam za izmaštane dječačke svjetove, avanturističke, tom sawyer ili zagor, jules verne i tako to
eskapizam, odmak od realnosti (makar u podlozi bila suptilna kritika itd)
nama treba revitalizacija heroja, dječačkih heroja a ne kapitalistička stvarnost

inače, rico, pa ti fino crtaš. nemoj se trošiti na te dekadentne stvari;)))
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 10/01/2010 : 18:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> Dakle malo lošije od srednjeg:)

Priccaj, Rico, sstogod hochess, ali da ovako stalno radiss bio bi deset puta bolji od onih tvojih nonstop visska crtica i montazza kadrova na kadrove.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000