forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Ekstra komercijalni domaći strip
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 25/01/2010 : 09:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by milan2.0

Moje skromno iskustvo sa domacim stripom (bar srpskim), govori mi da je nemoguce napraviti komercijalno isplativi strip domacih autora.

U stvari, moguce je, pod uslovom da svi ljudi rade za dzabe, ili da budu vrlo, vrlo, malo placeni. Iako su stripovi koje sam radio za nase pojmove imali odlicnu prodaju, nisu bili isplativi ni jednog trenutka...

Jedini nacin za domaci strip, bar u Srbiji, da postoji jeste da, recimo, ministarstvo prepozna to kao bitnu stavku u svojim planovima, pa da pogura nekakvo domace strip izdanje, ili nesto slicno. Jasno, to se nikada nece desiti...

Naravno, mozda gresim, govorim samo iz svog iskustva...

quote:

Moje skromno iskustvo sa domacim stripom (bar srpskim), govori mi da je nemoguce napraviti komercijalno isplativi strip domacih autora.

U stvari, moguce je, pod uslovom da svi ljudi rade za dzabe, ili da budu vrlo, vrlo, malo placeni. Iako su stripovi koje sam radio za nase pojmove imali odlicnu prodaju, nisu bili isplativi ni jednog trenutka...

Jedini nacin za domaci strip, bar u Srbiji, da postoji jeste da, recimo, ministarstvo prepozna to kao bitnu stavku u svojim planovima, pa da pogura nekakvo domace strip izdanje, ili nesto slicno. Jasno, to se nikada nece desiti...

ja govorim bez nekog posebnog iskustva i slobodno neka mi se prikaći titula malog Perice.
Mislim da bi jedna revija malo skromnijeg kvaliteta štampe mogla da se isplati. Problem je samo čime je napuniti. Domaći autori, oni koji nemaju ugovor sa inoizdavačima uglavnom rade kratke forme za konkurse i izložbe a lično mislim da to nije format koji bi održavao jednu strip novinu na površini.
Jedan, a u najboljem slučaju nekoliko serijalizovanih stripova bi verovatno već moglo da napravi neki posao. Siguran sam da na ovom prostoru imamo veliki broj entuzijasta koji drže po fiokama svoje projekte.
Ne bih se ja tu preterano opterećivao tematikom stripova. Mislim da je najgore poći od toga: ovo je sad popularno, ovo se sad traži, itd.
A ono od čega bih apsolutno bežao je koketiranje sa državom i uzurpacija novca poreskih obveznika. Nekad je upravo strip bio taj koji je izdavačkim kućama donosio novac i omogućavao štampu nekomercijalnih izdanja. Sad treba stripadžije da zahvataju državne fondove kako bi finanasirali svoja dela? Izvinite ali ja se kao poreski obveznik nikad ne bih složio s tim ma koliko voleo strip.
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 25/01/2010 : 09:56:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:

da, nisi mjerodavan za razliku od nas stručnjaka.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3514 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 25/01/2010 : 17:26:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mlLandj3

ja govorim bez nekog posebnog iskustva i slobodno neka mi se prikaći titula malog Perice.
Mislim da bi jedna revija malo skromnijeg kvaliteta štampe mogla da se isplati. Problem je samo čime je napuniti. Domaći autori, oni koji nemaju ugovor sa inoizdavačima uglavnom rade kratke forme za konkurse i izložbe a lično mislim da to nije format koji bi održavao jednu strip novinu na površini.
Jedan, a u najboljem slučaju nekoliko serijalizovanih stripova bi verovatno već moglo da napravi neki posao. Siguran sam da na ovom prostoru imamo veliki broj entuzijasta koji drže po fiokama svoje projekte.
Uskoro bi trebalo da krene Dinamit, casopis koji odgovara tvojoj koncepciji - pa cemo videti...

moji crteži
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 25/01/2010 : 17:38:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by mlLandj3

Uskoro bi trebalo da krene Dinamit, casopis koji odgovara tvojoj koncepciji - pa cemo videti...

odlicno. samo, ako sam dobro shvatio, jos uvek se traga za izdavacem?
Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 25/01/2010 : 21:09:36  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
zašto na ćirilici? ovako automatski gubi dio publike u rh ili slo...
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 26/01/2010 : 08:15:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kreso_stanic

zašto na ćirilici? ovako automatski gubi dio publike u rh ili slo...

i to što kažeš
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 26/01/2010 : 08:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Ovo sigurno nije extra komercijalni domaći strip, apsolutno podrzavam, medjutim mislim da je zaluzio posebnu temu.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 26/01/2010 : 09:24:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rico

Ovo sigurno nije extra komercijalni domaći strip, apsolutno podrzavam, medjutim mislim da je zaluzio posebnu temu.

ja mislim da je neko čak i započeo temu o Dinamitu koja se usled nedostatka novih informacija izgubila negde u vremenu i prostoru. Treba proveriti.
Nego, ne čini li Vam se da ova snajka malo trapavo stoji na ovoj slici?
Na prvi pogled sve je OK ali kad se malo udje u suštinu reklo bi se kao da se sirota nešto pogrbila u ramenima. Zatim, noge nemaju čvrstinu nego izgleda kao da je došla na neku audiciju za Zvezde Granda pa joj kolenca još uvek klecaju. A i štikle su posebna priča. Pozavidele bi joj sve trudbenice oko železničke stanice
Bez zafrkancije, devojka mi ima neku dobroćudnu facu vaspitačice u predškolskoj ustanovi a na facu strip heroine. Ili sam ja previše u životu čitao Modesti Blejz i Ket Klou
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 26/01/2010 : 09:47:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Meni je lijepo nacrtano (Ivan Sainovic), ali mi dizajn ne paše.
Što se ćirilice tiče, to je srpsko pismo (mada je i latinica) i tako ljudi žele, a to što ja neču kupit koga boli kita:)

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/01/2010 : 11:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
Verovatno je procenjeno da je bitnije doći do stotina hiljada klinaca u Srbiji do 10 godina koji primarno čitaju i pišu ćirilicu, nego do nekoliko stotina kolekcionara i nostalgičara u bivšim republikama, ili nekoliko desetina onih koji ne bi kupili strip samo zato što je na ćirilici.
Moje iskustvo je da mi se ćirilična izdanja u Hrvatskoj nekoliko puta bolje prodaju od latiničnog Breka. Ukratko, najčešće stvari nisu onako kako izgledaju, odnosno, što mi reče jedan uspešan čovek - da li ti misliš da bih ja postigao sve ovo da sam stvari radio onako kako bi svako drugi to uradio. Ponekad je pametno uraditi upravo suprotno od onog što bi najšira populacija ocenila kao pametnije, posebno ako čovek hoće da postigne nešto neubičajeno. Još kraće, ne bi me čudilo ako se pokaže da se Dinamit ili neki drugi strip u bivšim republikama puno bolje proda na ćirilici nego na latinici. Ne bi me iznenadilo.

Edited by - marlowe on 26/01/2010 11:47:58
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 26/01/2010 : 11:44:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ja ću ga kupim, jer sam radoznao. A Breka nisam jer imam prvo izdanje.

Stoji ovo za klince, samo me najzanima kako che rijessiti distribuciju.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/01/2010 : 11:46:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
To je posebna priča.

Edited by - marlowe on 26/01/2010 11:48:24
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/01/2010 : 13:00:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Kupijo i Breka, unatoč prvom izdanju. Da je novo bilo na ćirilici nebi ga ni otvorija... Unatoč Peroviću!
Ovo mi interesantno izgleda. I'm In!
Slažem se i za ćirilicu ako se želi promovirati strip među mlađima u Srbiji i ako postoji način da im se predstavi u spomenutoj brojci... a to...
Tija san izraziti skepticizam no lako je iz fotelje palamuditi pa ću se suzdržati i pohvaliti trud i želju. O izdanju kad bude.

PS
Ipak glupost je spominjati da bi se ćirilično izdanje izvan Srbije moglo ( u stvari moglo bi ali neće ) prodati bolje nego latinično jerbo je to direktno suprotna tvrdnja ranije izraženoj želji ka pristupu klincima.
Ćirilično izdanje će OPET kupiti kolekcionari ( minus jedan dio iz meni sasvim razumljivih razloga ) a ne klinci jer oni, osim možda u dijelovima Bosne, za ćirilicu nisu ni čuli.
Dakle... Klincima u Srbiji, budalama okolo. Zgodno zvuči... Hm možda ipak samo bacim pogled na Macanov primjerak.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

kreso_stanic
Senior Member

Croatia
1504 Posts

Member since 18/12/2002

Posted - 26/01/2010 : 14:17:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kreso_stanic a Private Message  Reply with Quote
Ma dobro ja sam to za ćirilicu pitao iz vlastite perspektive (ne znam ju), a mislio sam da u srbiji svi živi pa i klinci čitaju oba pisma (zbog interneta i engleskog- kod nas se engleski uči od prvog osnovne pa sam mislio da je tako i tamo...)
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3514 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 26/01/2010 : 17:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo sigurno nije extra komercijalni domaći strip
Ako ovo nije, sta jeste?

moji crteži
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 26/01/2010 : 17:16:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ako ovo nije, sta jeste?

Ako je ovo tebi turbofolk onda ok, ali meni djeluje skroz lijepo.

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/01/2010 : 17:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky
Ipak glupost je spominjati da bi se ćirilično izdanje izvan Srbije moglo ( u stvari moglo bi ali neće ) prodati bolje nego latinično jerbo je to direktno suprotna tvrdnja ranije izraženoj želji ka pristupu klincima.
Ćirilično izdanje će OPET kupiti kolekcionari ( minus jedan dio iz meni sasvim razumljivih razloga ) a ne klinci jer oni, osim možda u dijelovima Bosne, za ćirilicu nisu ni čuli.
Dakle... Klincima u Srbiji, budalama okolo. Zgodno zvuči... Hm možda ipak samo bacim pogled na Macanov primjerak.

Opet kazem - stvari nisu uvek onako kako se cine.
Sve zavisi od nacina distribucije - ako bi Dinamit u bivsim republikama isao na kioske, na latinici, ceu bi mogao da se nada? Dovoljno je pogledati prodaju, recimo, SMG! koji ima donekle slican koncept, samo nudi izbor savremenih frankofonih stripova. I prodaje se mizerno. Dinamit bi mogao da racuna na - polovinu? trecinu? te prodaje? Dakle, par stotina primeraka. Zanemarljivo.
Ako bi isao u distribuciju u striparnice - mozemo ga uporediti sa latinicnim ZZCP i Sergejem. Koliko se oni prodaju u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH zajedno? 80 komada? 60? Da li bi latinicni Dinamit imao istu prodaju? Mozda.
Da li bi cirilicni Dinamit mogao da se proda bolje? Apsolutno, jer tesko da moze gore, zar ne?

Edited by - marlowe on 26/01/2010 17:29:46
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3514 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 26/01/2010 : 17:29:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ako ovo nije, sta jeste?

Ako je ovo tebi turbofolk onda ok, ali meni djeluje skroz lijepo.

Meni turbofolk? Ne razumem. Ja sam mislio "komercijalni" u najboljem mogucem smislu te reci.

Ja sam mislio da je i tebi "extra komercijalni domaci strip" nesto pozitivno, jer si se u prvom postu pitao kako to izvesti. Po meni, Dinamit odgovara tom opisu i to sam napisao. Sad ti izjednacujes "ekstra komercijalni domaci strip" sa turbofolkom?

moji crteži
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 26/01/2010 : 18:51:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by marlowe

quote:
Originally posted by Renky

Opet kazem - stvari nisu uvek onako kako se cine.
Sve zavisi od nacina distribucije - ako bi Dinamit u bivsim republikama isao na kioske, na latinici, ceu bi mogao da se nada? Dovoljno je pogledati prodaju, recimo, SMG! koji ima donekle slican koncept, samo nudi izbor savremenih frankofonih stripova. I prodaje se mizerno. Dinamit bi mogao da racuna na - polovinu? trecinu? te prodaje? Dakle, par stotina primeraka. Zanemarljivo.
Ako bi isao u distribuciju u striparnice - mozemo ga uporediti sa latinicnim ZZCP i Sergejem. Koliko se oni prodaju u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH zajedno? 80 komada? 60? Da li bi latinicni Dinamit imao istu prodaju? Mozda.
Da li bi cirilicni Dinamit mogao da se proda bolje? Apsolutno, jer tesko da moze gore, zar ne?

Pa ne može se reći da nisan očekiva ovakav odgovor pa sam u tom smislu odma i napisa ono boldano da te preduhitrim i dobijem drugačiji odgovor. Sve ja moguće, naravno, no nije bit u tome.
To je magazin koji svojim podnaslovom sugerira orijentiranost, sasvim legitimno,i razumljiva je ćirilica. Točka. Dalja elaboriranja su promašena. Zar ne?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

J.Stickman
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
395 Posts

Member since 28/10/2009

Posted - 27/01/2010 : 08:23:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit J.Stickman's Homepage  Send J.Stickman a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kako to izvesti? Koji model preuzeti ili još bolje smislimo nešto originalno?
Ideje...

Akcioni strip. Karizmatičan junak/ junakinja ili čak dva, tim šta već...
Dobar scenario i solidan odziv čitatelja. Možda 22 stranice zbog ...šta ja znam lakšeg poštivanja crtačkih rokova ( toliko barem ja stignem nacrtati obzirom na stalni cjelodnevni pos'o ). Dobar dizajn naslovnica ( što da ne, možda se neko i zajebe pa kupi iako ne zna o čemu je riječ ) i kilometar glasnih i jasnih reklama. I da sa tematikom koja je svima privlačna i koja bi se mogla nuditi i okolnim izdavačima. Ne samo na Balkanu.
Moje skromno mišljenje.

https://www.instagram.com/avet_rio_gribaje/
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 27/01/2010 : 10:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma dobro ja sam to za ćirilicu pitao iz vlastite perspektive (ne znam ju), a mislio sam da u srbiji svi živi pa i klinci čitaju oba pisma (zbog interneta i engleskog- kod nas se engleski uči od prvog osnovne pa sam mislio da je tako i tamo...)

Ne ulazim u to zasto se stampa na cirilici, neka se stampa, ionako to izdanje nije namjenjeno meni. Ja bi to cak uspio i procitati, samo bi mi trebalo puno slobodnog vremena.

Nevezano za sve ostalo, nekako sumnjam da su klinci od 10 godina u srbiji ograniceni na cirilicu, i isto tako ne vjerujem da su hrvatska ili slovenska djeca naprednija od srpske po pitanju interneta i engleskog jezika, pa time i latinice.

Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 27/01/2010 : 10:44:07  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message  Reply with Quote
Istina je zapravo na sasvim drugoj strani.Velika većina ljudi (i dece) koju poznajem ,kada nešto zapisuje, instiktivno se služi štampanim latiničnim pismom.Dakle mislim da časopisi štampani ćirilicom imaju za cilj između ostalog očuvanje naše tradicije i pisma,pre nego podilaženje onima koji ne znaju latinicu jer takvih zapravo i nema (ako ne računamo one totalno nepismene).
Nažalost u eri interneta svi ti magazini, čini se polako gube bitku.
Go to Top of Page

The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts

Member since 10/12/2006

Posted - 27/01/2010 : 11:01:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit The Hammer of Hell's Homepage  Send The Hammer of Hell a Private Message  Reply with Quote

Vrlo zanimljiv post. Ajmo redom:

quote:
Originally posted by J.Stickman

quote:

Kako to izvesti? Koji model preuzeti ili još bolje smislimo nešto originalno?
Ideje...

quote:

Akcioni strip. Karizmatičan junak/ junakinja ili čak dva, tim šta već...

Suprotno bi bilo statičan strip i nekarizmatični junak. E, sad ili svi rade alternativne underground stripove, pa bi ovo bilo revolucija, ili je potrebno još nešto osim akcije i karizme.

quote:

Dobar scenario i solidan odziv čitatelja.

Mislim da je vrijeme da izdavači prestanu sa naručivanjem loših scenarija i da se čitatelji odazovu. To je dobra ideja.

quote:

Možda 22 stranice zbog ...šta ja znam lakšeg poštivanja crtačkih rokova ( toliko barem ja stignem nacrtati obzirom na stalni cjelodnevni pos'o ).

Svaka čast, ako je to mjesečno, kvota s kojom imaju problema skoro svi full-time profesionalni autori. Godišnje, sumnjam da bi čitaoci imali dovoljno strpljenja.

quote:

Dobar dizajn naslovnica ( što da ne, možda se neko i zajebe pa kupi iako ne zna o čemu je riječ ) i kilometar glasnih i jasnih reklama. I da sa tematikom koja je svima privlačna i koja bi se mogla nuditi i okolnim izdavačima. Ne samo na Balkanu.

Da, stvarno ne znam zašto svi izdavači inzistiraju na lošem dizajnu naslovnica, kada bi se očigledno, dobar dizajn bolje prodavao.

A reklama, zašto ne ulažu u nju? Možda zato jer košta?

---

A sada malo ozbiljnije:

Skroz je moguće da neki pojedinac napravi u svom aranžmanu genijalan strip o kojem svi pričaju, koji će biti tehnički vrhunski napravljen, koji će i šira publika htjeti čitati i koji će ući u anale devete umjetnosti.

Isto tako, moguće je sa ručnom kamerom i kućnim kompjuterom napraviti vrhunski holivudski film, oboriti rekorde gledanosti i osvojiti Oskare.

Moguće je, ali nije vjerojatno.

Za povećati vjerojatnost takvog nečega, potrebna je infrastruktura.
Čitaoci, kojih nema. Izdavači, koji bez čitalaca, nemaju razloga ulagati ni u pretiske već gotovih, oprobano kvalitetnih stranih materijala. Mjesto za domaće autore gdje mogu izučiti zanat. Konkurenciju i mjerila kao što je tiraž, gdje bi se najsposobniji autori mogli izdvojiti. Financiranje koje bi iz svega toga omogućilo da netko ima šta jesti dok radi "ekstra komercijalni domaći strip".

Potreban je cijeli jedan izgrađeni ekosistem kojeg ovdje nema. Bez toga imamo ovo što imamo, pojedinačne pokušaje bez domaće lige, ne bi li se talentirani pojedinci prodali u Chelsea ili Arsenal.

Nogomet, film, strip, sve je to isto, mi smo nerazvijeni treći svijet.

www.stripgen.com
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/01/2010 : 11:07:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mord

quote:

Ne ulazim u to zasto se stampa na cirilici, neka se stampa, ionako to izdanje nije namjenjeno meni. Ja bi to cak uspio i procitati, samo bi mi trebalo puno slobodnog vremena.

Nevezano za sve ostalo, nekako sumnjam da su klinci od 10 godina u srbiji ograniceni na cirilicu, i isto tako ne vjerujem da su hrvatska ili slovenska djeca naprednija od srpske po pitanju interneta i engleskog jezika, pa time i latinice.

Naravno da nisu, ali ne pricamo o deci od deset godina kojima je svejedno i koji otpadaju na netu, govore engleski i nisu ni svesni kojim je pismom napisano jer su potpuno usvojili oba. Istraživanja su pokazala da usvajanje dva pisma u tako ranoj dobi kod dece kasnije za posledicu ima lakše usvajanje stranih jezika i bolje verbalne sposobnosti. To je čist plus.
Pričamo o svoj deci, pricamo o deci od 5 do 10 godina kojoj Dinamit na ćirilici tata moze da kupi i sami da ga čitaju, kao prvu lektiru. Kao Politikin zabavnik i nekad Mikijev zabavnik. Sva dečja štampa je na ćirilici, to je pismo koje deca prvo usvoje i to je tako još od Zmaj Jovinog Nevena pre 120 godina do danas.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 27/01/2010 : 12:30:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
A zašto svi misle da je forma avanturističkog stripa, u njenim brojnim varijacijama, jedini način da se nešto postigne - kada se trenutno jedini strip koji čitaju mase ljudi u Srbiji (Blic Strip Marka Somborca) oslanja na satiru?

Ili, drugim rečima - možda nam treba Bager, vol. 2?

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000