forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 amazon (pitanje o naručivanju)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 27

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 02/02/2010 : 17:16:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
Mozete pogledati ovdje sve sto vas interesuje:

http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reading-Display-Generation/dp/B0015TG12Q/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=electronics&qid=1265121224&sr=8-3

Uz tu cijenu morate jos i carinu platiti.

Nema refleksije, na gornjoj prvoj slici je bila folija preko display-a pa se zbog toga vidi jaka refleksija na fotki, inace uredjaj nema refleksije tako da je to van svake price, upravo napolju se najbolje cita zbog jakog svijetla.

Ekran je 203x140 mm, skoro ista velicina kao kod jednog Strip-Agent stripa. Display se moze uporediti recimo sa jednom metalnom plocom na kojoj sadrzaj ne renderujuete nego ih farbate kistom, znaci raster se uopste ne vidi. To je prva stvar koja me fascinirala kod tih uredjaja.

Sto se tice formata, DX ima integrisanu podrsku za slijedece formate (izvod iz uputstva za upotrebu):

• Kindle (.AZW, .AZW1)
• Text (.TXT)
• PDF (.PDF)
• Unprotected Mobipocket (.MOBI, .PRC)
• Audible (.AA, .AAX)
• MP3 (.MP3)

Fakticki svaki drugi fajl koji mozete konvertovati u jedan od tih formata, mozete i gledati na Kindle-u. Kindle Support omogucava konvertovanje slijedecih formata:

• Microsoft Word (.DOC, .DOCX)
• Structured HTML (.HTML, .HTM)
• TXT and RTF (.TXT, .RTF)
• JPEG (.JPEG, .JPG)
• GIF (.GIF)
• PNG (.PNG)
• BMP (.BMP)
• Compressed ZIP (.ZIP)

Znaci ako imate ideju kako da Zagora dovedete u format pogodan za citanje na Kindle-u, mozete ga citati. Ja sam jucer izdvojio tri stranice iz jednog Zagor-stripa i ubacio sam ih pomocu jednog programa u PDF, i taj PDF prebacio na Kindle. Cisto radi eksperimentisanja sam konvertovao te slike u AZW format ali izgleda da AZW ekstremno komprimira fajlove pa su recimo slike prosjecne velicine 1.2 MB spale na 70 KB, i kao rezultat je tekst bio necitljiv. Znaci najbolja opcija je da se slike prebace u PDF ili jedan Mobipocket format, to se moze automatizirati pomocu odredjenih programa.

Meni se posebno svidja pomisao da vise nisam vezan za svoj kompjuter kod kuce kad hocu da citam svoje omiljenje knjige. Knjige, stripove i ostalo sada mogu da nosim sa sobom i da ih citam gdje god da se nalazim.

Druga stvar je Wikipedia, imate besplatan pristup Wikipediji, Amazon snosi troskove wireless-a. Naravno Wikipedija se prikazuje preko integrisanog browsera koji se jos nalazi u eksperimentalnoj fazi tako da formatiranje nije naj-naj, uostalom to mozete vidjeti i na jednoj od fotografija koje sam postavio. Znaci besplatan pristup Wikii, dan i noc.

Narucivanje knjiga mozete obaviti preko Kindle-a, bez obzira koje doba dana i noci, cim dodje neka hit knjiga na trziste, mozete je imati u roku od minute, znaci nema cekanja da knjiga stigne.

Takodjer mozete muziku slusati, ima ulaz za slusalice.

Text-to-speech funkcija je takodjer podrzana, mozete izabrati musko/zenski glas, doduse ne funkcionise kod PDF-a (bilo bi super kad bi postojala ta funkcija za stripove, zamislite ono: "AAAAAAAAAHYAAKK" i jos u opcijama izaberete zenski glas ha-ha-ha!!! :D )

Sto se tice dizajna, nemam ni najmanje zamjerke, ama bas nijedne jedine. ok tastatura, laka navigacija, prihvatio sam da nije touch-screen prije nego sto sam kupio tako da nema razloga da se zalim.

Par stvari koje mi nedostaju kod Kindle DX:

- nije u boji, naravno to nije problem ako citate tekstove, ali kad su u pitanju neki slikama bogati tekstovi poput enciklopedija i lexikona.. Zamislite da se vratite na crno-bijeli TV...

- sivo zaledje. Display nema cistu bijelu boju, tako da, iako se tekst iscrtava nevjerovatno ostro (kao sto sam spomenuo gore) kontrast trpi u odredjenoj mjeri. Naravno to nije razlog za paniku, evo odite na Amazon i procitajte preko 1000 recenzija, mozda necete naici nigdje da se to spominje kao problem. Medjutim meni licno malo smeta, nije mi svejedno.
Pogledajte sliku dole, malo je veca pa se duze skida, namjerno nisam htio komprimovati sliku da biste stekli bolji utisak o cemu pricam, i na kraju sami procijenili. Da napomenem, to je slucaj kod svih readera.

- Nema proizvoljne organizacije fajlova. Znaci sve knjige stavljate u jedan folder, svu muziku u drugi folder, sve audiobooks u treci folder. To je to.

- Nema SDK. Iako ovakav jedan citac ne zahtjeva kompleksan operativni sistem, ja kao software-inžinjer ne mogu ostati ravnodusan na neiskoristeni potencijal citaca, prije svega u pogledu korisnicke graficke povrsine, pa onda i samih funkcija. Apple je zajedno sa iPad-om izbacio i SDK, ali on je druga prica.

U svakom slucaju, svi mi mozemo ocekivati narednih godina jak priliv novih citaca sa ugradjenim inovativnim idejama i dizajnom, vecu konkurenciju, kao i pad cijena. Mislim da je iPad oznacio nastupanje jednog novog trenda i iznjedrio novu potrebu kod ljudi koje mozda nisu bili svjesni. Zahvaljujuci iPad-u svijet sada zna da postoje elektronski citaci knjiga i postali su svjesni potencijala tih citaca, i vjerujem da nijedna veca kompanija koja proizvodi elektronske medije ne zeli propustiti priliku da maksimira svoj profit. Imajte u vidu da je Amazon prosle godine ostvario veci obrt na digitalnim nego na papirnim knjigama, po prvi put od svog postojanja. A podjite od toga da vecina ljudi te knjige cita na laptopu ili ih odstampa. I zamislite da dodje neko i ponudi im eInk citac.. Implikacije su jasne.

Razlog zbog kojeg se za mene u svakom slucaju isplati kupiti E-Book reader je usteda energije i ocuvanje zdravlja ociju.

Eto ja sam napisao moje impresije u vezi citaca, vjerujem da ce kod vecina nas stripofila ovo postati jedna od vaznijih tema u dogledno vrijeme.

Pozdrav!

I am tormented with an everlasting itch for things remote.
I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts.
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 02/02/2010 : 17:49:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Ja ću sačekati iPad. Obi (a i ostali), baci pogled na promo video, posebno na dio koji se odnosi na iBooks servis. Slično kao Amazon i Kindle a sam uređaj koristiš i za surfanje i za multimediju i za čitanje knjiga, časopisa i stripova. Cijena slična Kindleu, od 500$. Samo zamisli stripove na iPadu. Btw, Steve Jobs je najveći dioničar Disneya koji je nedavno kupio...koga ono...pa da. Sve je jasno.
http://www.apple.com/

There Is a Light That Never Goes Out

Edited by - Nostromo on 02/02/2010 17:52:02
Go to Top of Page

luce
Starting Member

Croatia
48 Posts

Member since 25/05/2009

Posted - 03/02/2010 : 12:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Send luce a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dranki

Mozete pogledati ovdje sve sto vas interesuje:

http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reading-Display-Generation/dp/B0015TG12Q/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=electronics&qid=1265121224&sr=8-3

Uz tu cijenu morate jos i carinu platiti.

koliko te je sve zajedno izaslo? znaci, uredjaj + postarina + pdv + carina?

meni je kindle dx jos izvan mogucnosti, pa sam mislila uzeti kindle 2 koji, navodno, izadje 259$ + 100$ (postarina, pdv, carina)
Go to Top of Page

luce
Starting Member

Croatia
48 Posts

Member since 25/05/2009

Posted - 03/02/2010 : 12:57:48  Show Profile Show Extended Profile  Send luce a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Nostromo

Ja ću sačekati iPad. Obi (a i ostali), baci pogled na promo video, posebno na dio koji se odnosi na iBooks servis. Slično kao Amazon i Kindle a sam uređaj koristiš i za surfanje i za multimediju i za čitanje knjiga, časopisa i stripova. Cijena slična Kindleu, od 500$. Samo zamisli stripove na iPadu. Btw, Steve Jobs je najveći dioničar Disneya koji je nedavno kupio...koga ono...pa da. Sve je jasno.

ako odes na http://www.apple.com/ipad/features/
i procitas fine print na dnu stranice, mozes primjetit:
"iBooks is available only in the U.S."
Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 03/02/2010 : 13:12:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
luce, ja zivim u Austriji, tu su drugacija pravila za carinu, a i nema PDV-a. Pored toga, narucio sam i dvije zastitne tasne zajedno sa eLuminatorom (za nocno citanje) pa ti ne bih znao reci koliko kosta samo DX+carina.

Evo jos jedan set slika da vidite koliko teksta moze stati.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27588 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 03/02/2010 : 15:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
ako sam dobro razumija ne može se gledati slike u boji?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts

Member since 03/01/2008

Posted - 03/02/2010 : 15:38:24  Show Profile Show Extended Profile  Send feka82 a Private Message  Reply with Quote
DA LI ZNA NEKO KOLIKO SU POSTARINE ZA KUPOVINU STRIPOVA U HRVATSKOJ ODNOSNO DA LI SU SE MIJENJALE OVE POSTOJEĆE TJ.
DO 1 KG - 40 KN
DO 2 KG - 60 KN
AKO IMA NEKO INFORMACIJU UNAPRIJED HVALA

feka
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 03/02/2010 : 16:28:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feka82

DA LI ZNA NEKO KOLIKO SU POSTARINE ZA KUPOVINU STRIPOVA U HRVATSKOJ ODNOSNO DA LI SU SE MIJENJALE OVE POSTOJEĆE TJ.
DO 1 KG - 40 KN
DO 2 KG - 60 KN
AKO IMA NEKO INFORMACIJU UNAPRIJED HVALA

To se nije mjenjalo, to su važeće cijene za tiskanice. Plus bih dodao, na svaki sljedeći kg, dodatnih 20 kn.
Znači do 3 kg. - 80 kn. i tako dalje

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 03/02/2010 16:29:44
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 03/02/2010 : 18:09:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by luce

quote:
Originally posted by Nostromo

ako odes na http://www.apple.com/ipad/features/
i procitas fine print na dnu stranice, mozes primjetit:
"iBooks is available only in the U.S."

Da, u pravu si, ali kada izađe u US morat će našto srediti i za ostatak svijeta. Apple je to, prevelik projekt da bi se ograničili samo na Ameriku. Dakle slično kao i sa glazbom.
Imaju nekoliko mjeseci da sve dogovore prije nego iPad dođe u Eu.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 04/02/2010 : 19:05:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Da, Kindle DX, kao i vecina citaca, nisu u boji. To je jedan od nedostataka koristene tehnologije.

Go to Top of Page

luce
Starting Member

Croatia
48 Posts

Member since 25/05/2009

Posted - 04/02/2010 : 21:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send luce a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dranki

quote:

Da, Kindle DX, kao i vecina citaca, nisu u boji. To je jedan od nedostataka koristene tehnologije.

pa ne bi to bas nazvala nedostatkom, s ozbirom da se radi o uredjaju koji je prvenstveno namjenjen citanju knjiga, koje su u velikoj vecini slucajeva crno bijele.
iako mislim da rade na razvoju slicne ili iste tehnologije u boji.
Strah me i pomislit koliko bi uredjaj s tim moga kostat....
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/02/2010 : 21:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Još pitanja u vezi kindlea...
1. Ima li da se kupi u Hrvatskoj?
2. Meni se recimo čitaju knjige Rama (A.C.Clarke) na hrvatskom ili srpskom (ne nađem papirne). Imam kindle (recimo), šta je moj sljedeći korak? Kupujem li ja te knjige negdje? Ako ima besplatno na internetu ili na CD-u, pretpostavljam da mogu skinuti na kindle bez problema?
3. Zamara li kindle oči? Meni je osobno manje zamorno čitati s papira nego monitora. Kakav je kindle po tom pitanju?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27588 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 04/02/2010 : 21:55:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa ne bi to bas nazvala nedostatkom, s ozbirom da se radi o uredjaju koji je prvenstveno namjenjen citanju knjiga, koje su u velikoj vecini slucajeva crno bijele.

A postoje valjda neki stripovi u boji?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 05/02/2010 : 12:38:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Još pitanja u vezi kindlea...
1. Ima li da se kupi u Hrvatskoj?
2. Meni se recimo čitaju knjige Rama (A.C.Clarke) na hrvatskom ili srpskom (ne nađem papirne). Imam kindle (recimo), šta je moj sljedeći korak? Kupujem li ja te knjige negdje? Ako ima besplatno na internetu ili na CD-u, pretpostavljam da mogu skinuti na kindle bez problema?
3. Zamara li kindle oči? Meni je osobno manje zamorno čitati s papira nego monitora. Kakav je kindle po tom pitanju?

1. Nema, trenutno se moze naruciti samo kod americkog Amazon-a i na eBay-u.

2. Prikljucis Kindle na PC i tvoj PC ga prepoznaje kao jos jedan USB drive. Sve svoje knjige koje zelis da citas prebacis u odredjeni folder (pretpostavlja se da su PDF ili u nekom Kindle-kompatibilnom formatu) i odmah ih mozes citati.

3. Kindle display se zasniva na eInk tehnologiji. Kad se slika jednom proizvede na display-u, struja ne tece vise kroz display (osim ako ti je wireless ukljucen). Nakon toga nema razlike da li gledas nacrtanu sliku na papiru, grafit na zidu, ili sliku na Kindle-u. Razlog zasto se nama zamaraju oci dok citamo sa LCD-monitora je svjetlost u pozadini i magnetna polja koja nastaju prilikom emitovanja svjetlosti.Cim nema svjetlosti iz samog Kindle-a, nema ni zamaranja ociju. Jedini problem koji meni licno smeta na display-u je malo sivkasta pozadina koja slabi kontrast. Jucer sam nasao jed(i)nu recenziju gdje se covjek zali na sivu pozadinu, ali mislim da je kod njega frustracija dosla zbog kumulativnog efekta uslijed vise nedostataka (imao je veca ocekivanja).

Edited by - Dranki on 05/02/2010 12:52:11
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 05/02/2010 : 16:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Hvala.

Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 05/02/2010 : 19:43:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
Nema na cemu naravno.

Ja savjetujem onima koji su u potrazi za citacem da bace pogled na PRS-505, jako dobar citac, iako ima 6'' display jako je citljiv. Danas sam isprobao A. Forda i fantastican je osjecaj kad citava stranica stane na display i jos je 100% citljivo. Doduse i stranice A.Forda su manje od ostalih stripova, medjutim i kod ostalih se slike vide vrlo dobro, jos ako je sken dobar i ako je tekst napisan citko, nema problema. Cak imate i mogucnost skaliranja slika u 3 velicine i rotiranje za 90°, doduse onda se prikaze samo 1/2 slike pa morate cesce listati, ali listanje traje kao i listanje papirnog stripa (ako slusate muziku dok citate traje nesto duze).

Evo recenzije jednog Austrijanca:

quote:
Probao sam skoro sve Sony Reader-e (minimalno 10 knjiga po uredjaju)

PRS-505: Super najbolji display od svih

PRS-600: Dobar ali ne tako dobar display kao kod PRS-505 (refleksija -> los kontrast)

PRS-700: Ugradjeno svijetlo je san snova ako je covjek u avionu. Isti display kao kod PRS-600

PRS-900: Isto tako slabije citljiv u poredjenju sa PRS-505, ali bolje od PRS-600 i PRS-700 zbog 7'' display-a. Touch-screen postaje sa svakom novijom verzijom bolji. Preporucujem PRS-505 ako neko zeli samo citati. Za ostale koji zele da pisu po svom citacu i ne zele se odreci Touch-screen-a..... Ocigledno Sony nije nista naucio jer i pored novijih verzija PRS-505 ima i dalje najbolji display, a valjda se kod citaca najvise radi o citanju, a ne o wireless-u itd...

Iduce sedmice cu postaviti par fotki sa A.Fordom i Zagorom :D

Edited by - Dranki on 05/02/2010 19:46:17
Go to Top of Page

luce
Starting Member

Croatia
48 Posts

Member since 25/05/2009

Posted - 05/02/2010 : 20:32:06  Show Profile Show Extended Profile  Send luce a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A postoje valjda neki stripovi u boji?

stvarno?

mislim da sam naglasila da je kindle prvenstveno namjenjen knjigama, a to što bi mi na njemu čitali i stripove je druga stvar

pojavit ce se uskoro i eInk u boji, u to sam sigurna, samo nisam sigurna koliko ce vremena proci da postane cjenovno prihvatljiv...

Edited by - luce on 05/02/2010 20:57:53
Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 16/02/2010 : 00:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
Ja se izvinjavam, obecao sam par slika da vidite kako izgledaju stripovi na PRS-505, ali nisam to jos uradio. Cim jedan drugar dobije svoj PRS-505 poslace mi par slika pa cu ih postaviti ovdje.

Pozdrav!

Go to Top of Page

Dranki
Senior Member

2549 Posts

Member since 03/06/2007

Posted - 17/02/2010 : 23:21:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Dranki a Private Message  Reply with Quote
Evo par slika od danasnjeg foto-shootinga :)

Edited by - Dranki on 17/02/2010 23:23:01
Go to Top of Page

masija
Junior Member

Montenegro
312 Posts

Member since 11/05/2008

Posted - 28/02/2010 : 18:01:49  Show Profile Show Extended Profile  Send masija a Private Message  Reply with Quote
Zna li ko po kojem kursu ovi iz americkog Amazona racunaju euro?Meni su za stripove u vrijednosti od 53,26 dolara skinuli 55 eura...

Captain America
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 28/02/2010 : 21:09:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by masija

Zna li ko po kojem kursu ovi iz americkog Amazona racunaju euro?Meni su za stripove u vrijednosti od 53,26 dolara skinuli 55 eura...

Ja sam također prve dvije narudžbe odradio sa računa na kojem su bili euri (sada sam otvorio dolarski). No, meni je bilo sve u redu kod računanja. Znači, 53 dolara, trebao bi biti dosta manji broj u eurima.
Možda Amazon nema veze s konverzijom već banka u kojoj imaš račun pa ti je najbolje njih pitati.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/02/2010 : 22:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
bolji su ti dolari,lakše ih je naštampat

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

byoman
Advanced Member

Croatia
6349 Posts

Member since 07/12/2002

Posted - 07/03/2010 : 12:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Send byoman a Private Message  Reply with Quote
bolesno sniženje na amazonu - daredevil omni v2 (bendis) i v1 (brubaker) su po 8 dolara. i još masu omnibusa je sniženo, a koliko sam skužio i neki trejdovi.
uglavnom, stavio sma narudžbu, a sad oće li imat toga na skladištu, to je druga stvar (za većinu itema mi piše "will be shipped in 14-21 days", a iz iskustva znam da je to samo stepenica prije "not in stock")

ništa, vidit ćemo.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 07/03/2010 : 12:29:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Hc-ovi na 500 strana koji su koštali 50 dolara, sada po 8 dolara.
To mora da je neka navlakuša. Reklamne svrhe jer nemaju više tih stripova...
The Ultimates omnibus (HC) 880 strana, za 8.24 $ (bio je 62.99 $). Malo sutra.

Edited by - Obi-wan on 07/03/2010 12:34:27
Go to Top of Page

byoman
Advanced Member

Croatia
6349 Posts

Member since 07/12/2002

Posted - 07/03/2010 : 12:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send byoman a Private Message  Reply with Quote
navlakuša?
jel se bojiš da će te nekako zajebat?
ne vidim kako, ako si naručio za 8, naplatit ti 62 ne mogu, mogu ti samo ponudit da otkažeš narudžbu/nešto slično.
Go to Top of Page
Page: of 27 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000