Author |
Topic |
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Member since 18/12/2009 |
|
Kit Carson
Advanced Member
Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 15/02/2010 : 00:46:40
|
Fenomenalno! I ajd sad da cujem nekog zasto je Nucio los. Odma se vidi da je Rohas, a ne mora da se trudim da ga prepoznajem. |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4740 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 15/02/2010 : 13:19:01
|
Što li reći nego savršeno , jedino je na onoj prvoj stranici na prvoj vinjeti onaj vojnik ispao malo loše, malčice |
Go kneel and weep
|
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
rgorgiev
Senior Member
2084 Posts
Member since 17/06/2004 |
Posted - 15/02/2010 : 15:28:05
|
quote: Originally posted by wolland
Par Nucijevih originalnih tabli
Ovo je nesto sto bih bez problema moglo da prodze - i VISE OD TOGA |
so it shall be written, so it shall be done |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 15/02/2010 : 22:01:10
|
Eto, meni se Nucijev crtež ne sviđa. Valjda bi svaki umjetnik trebao da razvija svoj stil, a ne da se prodaje kao puka kopija, ma koliko popularna. Koliko god se Verni, Nucio i slični trudili da kopiraju Ferija nikada neće dostići njegovu atmosferičnost, sjenčenje i cjelokupni stil. Danas sam listao neke od njegovih najboljih radova; prvi susret sa rakosijem, ''Indijanski cirkus'', ''Divovi dobra i zla'' i sl., i nijedna od ovih fotokopir-mašina nema doseg Ferija u punoj snazi, već samo uspijevaju da postignu dosadan i zamarajući crtež - dakle, pravu suprotnost Feriju! |
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Posted - 15/02/2010 : 22:10:38
|
Nucciu, a pogotovo Verniju nedostaje dinamika i ritam crteza koji ima Ferri, a to se ne moze postici vjezbom vec to umjetnik nosi u sebi kao talenat.Verni je samo kopija za one citaoce koji ne ulaze mnogo u strukturu crteza vec im je dovoljno da se zadrze na samoj povrsini, dok mislim da Nuccio posjeduje odredjeni talenat i da moze biti mnogo bolji jer je uradio tek jedan strip.Za prvenac vrlo dobro |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 15/02/2010 : 22:13:22
|
@wooland U pravu si. Ja jednostavno nisam jak na riječima kada treba iznijeti argumente o crtežu unutar stripa. No dobro, ionako me likovne umjetnosti ne zanimaju previše... Ono što hoću da kažem je da sam često znao dugo gledati u jednu jedinu Ferijevu vinjetu i uživati u tom prelijepom sijenčenju, iluziji trodimenzionalnosti, savršenoj mješavini crnog i bijelog... A ovde toga nema. |
Edited by - Mhejl on 15/02/2010 22:14:05 |
|
|
bitola
Average Member
USA
821 Posts
Member since 22/02/2003 |
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Posted - 15/02/2010 : 22:21:05
|
Nemoguce je biti isti kao Ferri.Ja sam sebi dao taj zadatak, ali je vrlo tesko.Svaki autor ima milion karakteristicnih detalja,... Prvo od vrste kistova, tusa, nacina na koji drzi kist, slaze poteze, osjecaja za crno-bijelo, razmisljanja o prostoru, stavove i pokrete figura, facijalnu ekspresiju, osjecaja za atmosferu, zbog cega Ferri i jeste legenda. Zatim su tu i odredjene crtacke "greske" bez kojh to nije vise Maestro.
|
Edited by - wolland on 15/02/2010 22:23:16 |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 15/02/2010 : 22:58:51
|
Nucciu, a pogotovo Verniju nedostaje dinamika i ritam crteza koji ima Ferri, a to se ne moze postici vjezbom vec to umjetnik nosi u sebi kao talenat.Verni je samo kopija za one citaoce koji ne ulaze mnogo u strukturu crteza vec im je dovoljno da se zadrze na samoj povrsini, dok mislim da Nuccio posjeduje odredjeni talenat i da moze biti mnogo bolji jer je uradio tek jedan strip.Za prvenac vrlo dobro
Prvi Zagor ili prvi objavljeni strip uopste?
Nije los, samo sto bi morao da povuce kameru jos u nazad... Dobio bi lepse i sire kadrove i ne bi "kropovao" (odsecao) likove.
Feri ima dinamiku i ritam samo u potezu - kadriranje mu je mrtvo. |
moji crteži |
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Posted - 15/02/2010 : 23:22:45
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
Nucciu, a pogotovo Verniju nedostaje dinamika i ritam crteza koji ima Ferri, a to se ne moze postici vjezbom vec to umjetnik nosi u sebi kao talenat.Verni je samo kopija za one citaoce koji ne ulaze mnogo u strukturu crteza vec im je dovoljno da se zadrze na samoj povrsini, dok mislim da Nuccio posjeduje odredjeni talenat i da moze biti mnogo bolji jer je uradio tek jedan strip.Za prvenac vrlo dobro
Prvi Zagor ili prvi objavljeni strip uopste?
Nije los, samo sto bi morao da povuce kameru jos u nazad... Dobio bi lepse i sire kadrove i ne bi "kropovao" (odsecao) likove.
Feri ima dinamiku i ritam samo u potezu - kadriranje mu je mrtvo.
Mislim da je prvi strip uopste, iako on ima sigurno preko 35.Sto se tice Ferrijevog kadra u pravu si , ali to nije samo do njega |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 15/02/2010 : 23:40:56
|
Nemoguce je biti isti kao Ferri.Ja sam sebi dao taj zadatak, ali je vrlo tesko.
svima je nemoguće, a tebi je teško?! što si ti, chuck norris? |
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Posted - 15/02/2010 : 23:53:46
|
quote: Originally posted by supermark
Nemoguce je biti isti kao Ferri.Ja sam sebi dao taj zadatak, ali je vrlo tesko.
svima je nemoguće, a tebi je teško?! što si ti, chuck norris?
E sad ....hvatas se za slamku |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 16/02/2010 : 13:35:58
|
quote: Originally posted by Mhejl
Eto, meni se Nucijev crtež ne sviđa. Valjda bi svaki umjetnik trebao da razvija svoj stil, a ne da se prodaje kao puka kopija, ma koliko popularna. Koliko god se Verni, Nucio i slični trudili da kopiraju Ferija nikada neće dostići njegovu atmosferičnost, sjenčenje i cjelokupni stil. Danas sam listao neke od njegovih najboljih radova; prvi susret sa rakosijem, ''Indijanski cirkus'', ''Divovi dobra i zla'' i sl., i nijedna od ovih fotokopir-mašina nema doseg Ferija u punoj snazi, već samo uspijevaju da postignu dosadan i zamarajući crtež - dakle, pravu suprotnost Feriju!
mrzi me da pisem isti odgovor dva puta, pa cu kopirati jedan identican sa drugog topica:
quote: Originally posted by King Warrior
Radije ću gledati laurentijevog ''spajdermenskog'' zagora nego bijedno, jeftino kopiranje vernija i Nucia...
Ja ne znam da li si ti pogledao nove Nuccijeve table,izgleda da nisi... Pazi, Zagora treba crtati onako kako je zamisljen. I Della Monica je crtao Alana Forda po Magnusu, a nije od njega napravio Batmana i ubacio neke svoje note, tako da covjek prepozna Broja 1 samo po invalidskim kolicima. Alan Ford je najbolji primjer, promijenilo se dosta crtaca ,ali su ostali vjerni Magnusovom crtezu. Kod Zagora svako crta svoga junaka i da nije orla na grudima, nema sanse da bi se znalo o kome se radi.Neki se cak ne drze ni svog jednog primjera, vec na svakom crtezu crtaju neko drugo lice.
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 16/02/2010 : 17:05:27
|
Presmišno! Pa zamislite da svi crtaju kao Ferri... I ovako jadan strip bi moga poslužit samo za potpalu. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 16/02/2010 : 17:58:53
|
Eto, meni se Nucijev crtež ne sviđa. Valjda bi svaki umjetnik trebao da razvija svoj stil, a ne da se prodaje kao puka kopija, ma koliko popularna. Koliko god se Verni, Nucio i slični trudili da kopiraju Ferija nikada neće dostići njegovu atmosferičnost, sjenčenje i cjelokupni stil. Danas sam listao neke od njegovih najboljih radova; prvi susret sa rakosijem, ''Indijanski cirkus'', ''Divovi dobra i zla'' i sl., i nijedna od ovih fotokopir-mašina nema doseg Ferija u punoj snazi, već samo uspijevaju da postignu dosadan i zamarajući crtež - dakle, pravu suprotnost Feriju!
mrzi me da pisem isti odgovor dva puta, pa cu kopirati jedan identican sa drugog topica:
Radije ću gledati laurentijevog ''spajdermenskog'' zagora nego bijedno, jeftino kopiranje vernija i Nucia...
Ja ne znam da li si ti pogledao nove Nuccijeve table,izgleda da nisi... Pazi, Zagora treba crtati onako kako je zamisljen. I Della Monica je crtao Alana Forda po Magnusu, a nije od njega napravio Batmana i ubacio neke svoje note, tako da covjek prepozna Broja 1 samo po invalidskim kolicima. Alan Ford je najbolji primjer, promijenilo se dosta crtaca ,ali su ostali vjerni Magnusovom crtezu. Kod Zagora svako crta svoga junaka i da nije orla na grudima, nema sanse da bi se znalo o kome se radi.Neki se cak ne drze ni svog jednog primjera, vec na svakom crtezu crtaju neko drugo lice.
svasta, pa jel to znaci da je toliko ljudi zapravo trebalo da crta Betmena ko Bob Kejn
Alex Ross se verovatno ne bi slozio |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 16/02/2010 : 18:14:32
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
svasta, pa jel to znaci da je toliko ljudi zapravo trebalo da crta Betmena ko Bob Kejn
a mogao bi i Rosinski da crta Asterixa(na svoj nacin) i Manara Talicnog. ;-) Nije dobar primjer poredjivati americke superheroje i ostale pravce sa fumettima, oni su nesto drugo.
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 16/02/2010 : 18:35:27
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
a mogao bi i Rosinski da crta Asterixa(na svoj nacin) i Manara Talicnog. ;-) Nije dobar primjer poredjivati americke superheroje i ostale pravce sa fumettima, oni su nesto drugo.
razmisljam da li da se slozim sa tobom ili ne. Asteriks, Talicni, Torgal....su vise usmereni ka autorskom stripu, ako smem tako da se izrazim, nego Betmen (dakle Marvel/DC) i Zagor (SBE), koji su tu da bi se pravile pare, pa uz pomoc spin offova, specijalnih izdanja, one shotova i svega ostalog....
malo sam trapavo objasnio, nadam se da sam uspeo da prikazem poentu. |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 17/02/2010 : 14:02:50
|
quote: Originally posted by Archy
Jel to ona zvjerka iz grada na krovu svijeta?
Mrcinski, u svakom slučaju!
pretpostavljam da jeste. @wolland, najgore stvorenje koje je Ferri ikada nacrtao. Je li imas nekog vukodlaka? |
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Posted - 17/02/2010 : 15:08:48
|
Da iz te epizode. Priznajem da je odvratno, ali je likovno zanimljivo. Nemam vukodlaka, ali ce to biti sledeci crtez. |
Edited by - wolland on 17/02/2010 15:09:27 |
|
|
Topic |
|