Strip kao grana umjetnosti, medij, jeftina zabava ili kako vam drago, uveliko zavisi od crteža. Odličan crtež često je u stanju da ''izvuče'' strip sa tankom pričom iz mora prosječnosti(u najboljem slučaju ''prosječnosti''). Nasuprot tome, i dobra priča zna biti ''obogaljena'' neadekvatnim ili, uopšte, lošim crtežom. Ko je po vama najbolji strip crtač? P.S. Poželjni su i komentari vezani za datog crtača, postavljanje tabli i crteža, preporuke stripova navedenog autora,...
Ponovit ću po stoti put (postajem dosadan) ali za mene je to definitivno Angelo Stano... Bez obzira što crta 'industrijski' strip, on je po meni sinonim za kvalitetan crtež...
Čovjek ima sve... Od jedinstvenog stila, do uvjerljivih likova i odličnog vođenja radnje u stripu... Njegova stilizacija mi je nešto najbolje što sam od crteža vidio... Zamjerka je što je jako spor, vidi se sa skica koje je crtao obožavateljima da mu ne leži brzo crtanje... Primjerice ovo ispod, malo tko bi taj crtež povezao s ovima gore:
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Ljudi, ugledajte se na Kinga i Bevu, malo obrazlozenja, preporuka, crteza,... :) Nemojte da ovo bude topic samo sa imenima crtaca...
Sto se mene tice, imam vise favorita, tu su Bolland, McKean, Manara, pa Bonelli-jevci Casertano, Roi,... i znam da je malo tesko svakom izabrati bas naj, naj, ali ja bih ipak rekao... Frank Miller. Znam da se njegovim crtezima moze naci ''milion'' mana, ali ima nesto u njegovim radovima, nevjerovatno kadriranje, zivotnost likova, neobuzdana ljudska priroda, da ne pricam o njegovom koristenju crno-bijele kombinacije, sto je posebno istaknuto u serijalu Sin City.
Sto se tice preporuke, mnostvo je izvrsnih radova, ali primjetio sam da malo ispod radara prolazi jedan strip koji je meni savrsen, a to je Ronin. Strip iz, mislim, 1983 godine, koji niko ne spominje kao jednog od pionira grafickih novela, pogotovo u SAD. Preporuka.
Nije stvar u tebi, vec u tome sto se po stoti put otvara jedan te isti topic.
Jbg, ti si tu od 2002., normalno da si vise puta ucestvovao u ovakvom topicu, ima nas i zelembaca ovdje Poenta ovog topica, kako sam naveo, nije da se ispucavamo imenima, nego da pruzimo i koju informaciju o crtacima i njihovim radovima. Ko ne zeli da ucestvuje u topicu, jer je ranije ucestvovao u slicnim, i ne mora, niko ga ne tjera
Svakako ima puno sjajnih (da ne kažem genijalnih) crtača stripova, ali ako mogu da biram između najbolje trojice ili petorice najboljih crtača, onda ču svakako odabrat četvoricu poput Guida Crepaxa, Edmonda Baudoina, Iva Milazza i Igora Kordeja (ali dakako, nije nužno po ovom redosledu).
Jbt, sve sami Bonelli-jevci, ocekivao sam malo vise crtaca iz belgijske, japanske, francuske, americke skole, izgleda da to malo ko cita(ili voli) na ovom forumu :(
Jbt, sve sami Bonelli-jevci, ocekivao sam malo vise crtaca iz belgijske, japanske, francuske, americke skole, izgleda da to malo ko cita(ili voli) na ovom forumu :(
pa sve do nedavno je na naslovnici pisalo: "Ove stranice su prvenstveno posvećene junacima izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore koji su godinama uveseljavali generacije i generacije klinaca koji su odrasli čitajući i skupljajući epizode s njihovim uzbudljivim pustolovinama." to je bila prva rečenica koju si pročitao kad si posjetio ovu stranicu.
Otkad je to neko izbrisao sve je krenulo naopako...
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot.
Nekako mi više odgovara u Inkalu nego u Blueberriju jer je tu puno maštovitiji... Onaj njegov grad je čudesan i intrigirajući... Koliko samo strpljenja treba za nacrtati sve to... A i alieni su zanimljivi...
Od Amerikanaca, Craig Thompson:
Toliko sugestivan i ekspresivan crtež malo tko ima... Čitajući Blanketse (iako su pomalo patetični), uživio sam se u priču upravo zbog fenomenalnog crteža...