forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Asterix i Talični Tom
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 21/02/2010 : 10:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

Pa Lucky Luke već ide poodavno a kako stvari stoje i Asterix će. Čemu panika?

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 21/02/2010 : 10:56:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ---dp---

Ne znam kakav je prevod kod Bookglobeovog Talicnog, cini mi se da su na forumu vise puta iznosena misljenja da to nije ni bleda senka spram Marketprintovog. Onda je i takvo izdanje samo za police a ne za pravi uzitak. Ako je istina ovo sto ste napisali za prevod, za mene je dobitna kombinacija da ipak skupim AZ jer on je imao i odlicnu stampu.

sto se tice srpskog prijevoda biser strip je to uradio mnogo bolje, AZ je katastrofalan ( kako sto rekoh nisu sve iz oblacica prevodili maniri koje su krasili dnevnikovce sjeca i ofrlje prevodi, mada AZ ovci nisu radili sjecu stranica ipak su radili sjecu prijevoda ), po tom pitanju biser strip je daleko ispred
ali sto se tice razlike prijevoda izmedju hrvatskog ili srpskog to je stvar ukusa, meni je hrvatski prijeod bolji, s tom razlikom sto hrvatski prijevod nije sakacen i dosta je dobar, kod srpskog to ovisi o izdanju
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 21/02/2010 : 11:18:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
Svi prevodi Đorđa Dimitrijevića za klasične francuske stripove poput Gastona, Asteriksa, Taličnog, Iznoguda i dr. su ubedljivo najbolji u ovom delu Evrope.
To je opšte poznato i to je stav i francuskih izdavača.

Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 21/02/2010 : 11:36:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

quote:

Ne znam kakav je prevod kod Bookglobeovog Talicnog, cini mi se da su na forumu vise puta iznosena misljenja da to nije ni bleda senka spram Marketprintovog. Onda je i takvo izdanje samo za police a ne za pravi uzitak. Ako je istina ovo sto ste napisali za prevod, za mene je dobitna kombinacija da ipak skupim AZ jer on je imao i odlicnu stampu.

sto se tice srpskog prijevoda biser strip je to uradio mnogo bolje, AZ je katastrofalan ( kako sto rekoh nisu sve iz oblacica prevodili maniri koje su krasili dnevnikovce sjeca i ofrlje prevodi, mada AZ ovci nisu radili sjecu stranica ipak su radili sjecu prijevoda ), po tom pitanju biser strip je daleko ispred
ali sto se tice razlike prijevoda izmedju hrvatskog ili srpskog to je stvar ukusa, meni je hrvatski prijeod bolji, s tom razlikom sto hrvatski prijevod nije sakacen i dosta je dobar, kod srpskog to ovisi o izdanju

Politika ima dobar prevod, meni bolji i od AZ.

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 21/02/2010 : 12:25:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok
Politika ima dobar prevod, meni bolji i od AZ.

Politikin prevod je isto odlican, radio ga je anonimno naš poznati lingvista Ivan Klajn.
Jedini problem je kod nas starijih generacija koje su navikle na ranije prevode.

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 21/02/2010 : 13:15:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by marlowe

Svi prevodi Đorđa Dimitrijevića za klasične francuske stripove poput Gastona, Asteriksa, Taličnog, Iznoguda i dr. su ubedljivo najbolji u ovom delu Evrope.
To je opšte poznato i to je stav i francuskih izdavača.

Evo da se negdje i slazemo. Milijun puta sam naglasio da ova hrvatska travestija nema veze s vezom ni sama po sebi (narocito oni prvi, sad je nesto malo bolje, al opet...), a s genijalnim srpskim prijevodom ne moze se ni pomisliti da mozda eventualno pomisli usporedjivati. Pa tko ce nadmasiti ono "prodato!" // "opet si rasejan, redžinalde!"...
to je nesto sto bih zabranio da itko vise igdje prevodi u galaktici.
francuski ne znam, ali dajem ruku da nije ni priblizno ovako smijesan. mozda grijesim, mozda bih ostao bez ruke jer nagadjam, al sve mi nekako mirise na to... znam sto je izvorni AF npr.
Dakle meni nije problem priznati da je nesto srpsko najbolje, dapace. I prijevod DD-a je gotovo vrhunski, iako to naravno nije ista liga.
U tome se mi razlikujemo.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Penzioner
New Member

Serbia
271 Posts

Member since 14/08/2005

Posted - 21/02/2010 : 13:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Penzioner a Private Message  Reply with Quote
Na ovom primeru vidim da AZ malo odudara od ostalih....

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 21/02/2010 : 13:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
ne vidim sto je to lose. nema tu nikakve cenzure ni kasapljenja. ukratko je daleko duhovitije izrekao sto ova 3 preostala prtljaju s tonom rijeci...
prijevod je dobar, ili je doslovan. ne ide oboje.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 21/02/2010 : 13:29:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

quote:

ma taman posla, brkas pojmove. humorisiticni strip ne prevodi se nego adaptira. cak se nista ne prevodi doslovno, ako se zna posao, a ovo pogotovo. AZ rules!!

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26820 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/02/2010 : 13:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
iz ove sličice je teško procjenjivati cijeli prijevod ali mi se od ovih najmanje sviđa forumov.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 21/02/2010 : 13:59:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
meni ne. ali nesto moram priznati, promaknulo mi: prijevod ZVEK u hrvatskom je najbolji! cudno da onomatopeja nije adaptirana u srpskom...

Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 21/02/2010 : 14:28:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kico

quote:
Originally posted by Renky

Pa Lucky Luke već ide poodavno a kako stvari stoje i Asterix će. Čemu panika?

A sta bi s Iznogudom?
Zna li neko?
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 21/02/2010 : 14:32:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Kad smo vec kod toga, rece li Beli Put, ko ce prevodi Gastona?

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2010 : 18:12:32  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

meni ne. ali nesto moram priznati, promaknulo mi: prijevod ZVEK u hrvatskom je najbolji! cudno da onomatopeja nije adaptirana u srpskom...

Stav u Marketprintu je bio, i jos uvek je koliko znam, da su originalne autorove onomatopeje integralni deo crteza i, kad god je moguce, izbegava se njihovo prepravljanje (najcesce dve tacke iznad ''i'' kod francuza i ''W''). Zavisno od vestine upisivaca (nekad) ili prepress operatera (sad), to se obavlja manje ili vise uspesno.
Ja licno ne bih voleo da mi neko prepravlja moje onomatopeje, ili, ako vec mora, bar da iskopira stil velicinu i font.
ZVEK stvarno bolje zvuci i odgovara duhu stripa, ali je upisano grozomorno. Ko cir na guzici.
A ono bang na cirilici je besmisleno.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/02/2010 : 19:15:19  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
AZ mi je izmlislio prevod za ove ostale. I tu nema price, nek svako probere sta mu se najvise svidja i nek to skuplja.
Skracenje AZ je jedna od redjih situacija koje sam sreo de je bolje krace . Sem toga poentira direktno i prilagodjen je NAMA.
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 21/02/2010 : 19:18:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Mada... Ima jedan primer da je AZ uradio MNOGO bolje prevod nego PZ. Asteriks na Korzici, kada su stavili neki onaj crnogrski (ili dalmatinski, nije mi strip pri ruci) dijalekat. U PZ to nisu odradili tako

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2010 : 21:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Manje-vise, Djordje Dimitrijevic je PISAO scenario, nije ga samo prevodio. Klajnu svaka cast, ali on je ipak vise lingvista. Koliko znam, i Klajn je duhovit covek, ali ipak ne koliko Dimitrijevic. Medjutim, PZ je u startu u minusu zbog velikoh fonta pa je skracivano maltene sve. Ne toliko kod Asteriksa, ali kod Bluberija je bio pomor teksta.
Sto se Korzike tice, Djordje je lepo povukao paralelu izmedju zatvorenih hilbili plemena i kamenjarskog mentaliteta. Steta sto je redakcija malo ublazavala sve sto je on napisao da se Vlasi ne bi mnogo naljutili. U originalnom prevodu je bilo jos smesnije. Coce, nijesmo ni znali kakvog prevodioca imamo.

Malo zanimljive rasprave na ovu temu imate i ovde
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=20286&whichpage=2
Bachy se nadam se nece ljutiti za ovo izvlacenje kostura iz ormana

Edited by - cat claw on 21/02/2010 22:02:19
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10878 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/02/2010 : 22:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
Dordje leci dusu
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 22/02/2010 : 10:09:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne vidim sto je to lose. nema tu nikakve cenzure ni kasapljenja. ukratko je daleko duhovitije izrekao sto ova 3 preostala prtljaju s tonom rijeci...
prijevod je dobar, ili je doslovan. ne ide oboje.

ne uopce, koliko je takvih primjera " kasapljenja " prijevoda kod AZ koji je ustvari iz stripoteke
radjeno je ofrlje i bezveze, u navedenom primjeru ne vidim nista bolje od hrvatskog prijevoda ili politikinog koji je srpski
to je ipak stvar ukusa
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 22/02/2010 : 10:19:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
curunir :

po starom dobrom obicaju zelis biti najpametniji ( iako nisi nesto posebno bistar )
pa u tom svom brzanju ne primjecujes da je i u slucaju hrvatskog ( doslovnog ) prijevoda i u slucaju tog takozvanog brilijantnog AZ prijevoda situacija stosa slicna - kod legionara sto pita sto ce se dogoditi ispade da je i kod AZ i kod egmonta smisao humora isti, samo su rijeci drugacije ali je stos isti ili barem jednako zvucan, samo je stvar ukusa koji je bolji s tim da je AZ kao i u navedenm primjeru ponavljam " iskasapljen ", a takvih prmjera je mnogo
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/02/2010 : 15:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Da li je po tebi, Krugeru, prevodilac iskasapio Sekspira ako umesto ''Biti ili ne biti, pitanje je sad'' prevede kao ''Trt-mrt ili smrt''?
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26820 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/02/2010 : 16:03:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ja licno ne bih voleo da mi neko prepravlja moje onomatopeje, ili, ako vec mora, bar da iskopira stil velicinu i font.

Ako se neke mora prevoditi onda su to tvoje.Zamisli ono kad vukodlak šakom razbije dimnjak na krovu a ono piše ODLOM!I ako se ne prevede šta će mladi amer,njemac ili talijan razumiti?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/02/2010 : 18:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
U principu, moje onomatopeje su zezalice za nase citaoce. Malom ameru ili skandinavcu naravno nista ne znace, ali oni su navikli na velika sarena slova bez nekog narocitog smisla (KA-PAW je npr pucanj?)pa im i nije bitno. Ono jeste, ostaju siromasniji za nesto malo humora, ali ni nase nije previse bolela glava kada su cuveno GNAP Crnih Strumpfova prepravili u GLOC (od glockati, valjda. Prevodilac je imao dobru nameru ali se zabrojao. Ako je vec do duha, mislim da bi vise odgovaralo NJAM ili GRIZZ. Ostaje i upitno da li je GNAP bas striktno vezano za ugriz posto oni to koriste i kad skacu, sto ce reci da vise odgovara HOP.)
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/02/2010 : 21:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Stav u Marketprintu je bio, i jos uvek je koliko znam, da su originalne autorove onomatopeje integralni deo crteza i, kad god je moguce, izbegava se njihovo prepravljanje (najcesce dve tacke iznad ''i'' kod francuza i ''W''). Zavisno od vestine upisivaca (nekad) ili prepress operatera (sad), to se obavlja manje ili vise uspesno.
ZVEK stvarno bolje zvuci i odgovara duhu stripa, ali je upisano grozomorno. Ko cir na guzici.
A ono bang na cirilici je besmisleno.

to je steta. o upisu ne bih, za to imam oko ko krtica u sahari, ali rijec i njena zvucnost ne moze mi pobjeci no tvoje onomatopeje su apsolutno neodvojiv dio stripa, daleko vise od samih zvukova. jedino, sto kaze jaki, ne mogu proci strancima. ma koga briga, nek se misle

Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 22/02/2010 : 21:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da li je po tebi, Krugeru, prevodilac iskasapio Sekspira ako umesto ''Biti ili ne biti, pitanje je sad'' prevede kao ''Trt-mrt ili smrt''?

ako prevodi istinskog hamleta, debil je.
ako je to komicno mjesto u stripu, filmu, gdje vec, hamletova parodija, ma sto god, razumijemo se... onda je genij.
i upravo o tome je rijec. ali zalud objasnjavati...

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000