forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Restauriranje i popravak starih stripova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 12:58:37  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Za profije:

Ima li pomoci strip koji je kriv ispraviti???Zasto??

Kod mene se desava,pa evo neznam ni sam po koji put,da strip koji znam 100% da je bio ok i da sam ga fini para platio,uzmem iz kutije slucajno,a on kriv.Jednostavno prebijen strip,kao ono kad ga vlaga uhvati pa se iskrivi.A nije vlaga,siguran sam i to znam!
Lagerim ih na suho,pazim na njih ko oci u glavi,ostavim u zastitnu vrecicu(ne zatvaram je) i tako.Pa me zanima koji je to fenomen,posto vlaga nije???
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 26/02/2010 : 13:10:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bihac-una

Za profije:

Kod mene se desava,pa evo neznam ni sam po koji put,da strip koji znam 100% da je bio ok i da sam ga fini para platio,uzmem iz kutije slucajno,a on kriv.Jednostavno prebijen strip,kao ono kad ga vlaga uhvati pa se iskrivi.A nije vlaga,siguran sam i to znam!
Lagerim ih na suho,pazim na njih ko oci u glavi,ostavim u zastitnu vrecicu(ne zatvaram je) i tako.Pa me zanima koji je to fenomen,posto vlaga nije???

Ako su stripovi mnogo nabijeni (pogotovo ako ih polozis horizontalno), vrse pritisak jedni na drugi, pa se iskrive. LMS i ZS se da popraviti. Ali ako su Ludensi, trazi novi komplet. Ja sam tako spizdio MM ludens i sada cu s Renkyjem da pregovaram za novi. Renky jel me cujeeeeeees???

so it shall be written, so it shall be done
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 13:20:10  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rgorgiev

quote:

Za profije:

Ako su stripovi mnogo nabijeni (pogotovo ako ih polozis horizontalno), vrse pritisak jedni na drugi, pa se iskrive. LMS i ZS se da popraviti. Ali ako su Ludensi, trazi novi komplet. Ja sam tako spizdio MM ludens i sada cu s Renkyjem da pregovaram za novi. Renky jel me cujeeeeeees???

Nisu horizontalno poredani i nisu Ludensi vec Zs i Lms,dakle,daj vec pricaj kako da se to popravi

Renky,aha,cekaj malo,javice se vec,sigurno,ali kad
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 26/02/2010 : 13:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Za profije:

Nisu horizontalno poredani i nisu Ludensi vec Zs i Lms,dakle,daj vec pricaj kako da se to popravi

Uh, to stvarno ne bih mogao pisanjem da ti objasnim. Ali pokusacu: Uzmes strip, potegnes zandju koricu tako da dobijes prav rub, pa polako rukom pomines preko ruba. Onda stavis nesto tesko (ali ne pretesko) preko stripa, ostavis malo da stoji i dobijes super strip. To je Kerber radio jos dok smo bili deca i super funkcionise. Dobijes strip sa super rubom. Ako je tu savijen. Sad nisam bas siguran da je to tvoj problem. Stavi neku fotku da vidim

Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 13:32:43  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Za profije:

Uh, to stvarno ne bih mogao pisanjem da ti objasnim. Ali pokusacu: Uzmes strip, potegnes zandju koricu tako da dobijes prav rub, pa polako rukom pomines preko ruba. Onda stavis nesto tesko (ali ne pretesko) preko stripa, ostavis malo da stoji i dobijes super strip. To je Kerber radio jos dok smo bili deca i super funkcionise. Dobijes strip sa super rubom. Ako je tu savijen. Sad nisam bas siguran da je to tvoj problem. Stavi neku fotku da vidim

Nisi razumio drug,nije moj problem rub,moji stripovi nemaju kosi rub inace
Mislio sam kompletan strip je valovit,razumijes?Preko citave naslovnice je iskrivio se ,postao valovit
Sad?????
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 26/02/2010 : 13:38:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Za profije:

Nisi razumio drug,nije moj problem rub,moji stripovi nemaju kosi rub inace
Mislio sam kompletan strip je valovit,razumijes?Preko citave naslovnice je iskrivio se ,postao valovit
Sad?????

Sad das meni po bagatelnoj ceni, pa je to fino restauriram, i vratim tebi po paprenoj
Salim se. Nego stavi neku fotku, pa cemo smisliti nesto

Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 13:40:39  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Pa neznam dali ce se to vidjeti nas lici,ali mogu pokusati
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 26/02/2010 : 13:41:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
Ajd, save the comic save the world:-))

Go to Top of Page

broj jedan
Junior Member

Croatia
325 Posts

Member since 13/07/2009

Posted - 26/02/2010 : 19:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send broj jedan a Private Message  Reply with Quote
neki moji stripovi su isto tako valoviti (ne znam zbog čega) i to sam pokušao popraviti s peglom (to sam u ovom topicu pročitao), ali umjesto da se poprave, stripovi su postali još valovitiji!!
Ovdje sam pročitao da će ih pegla popraviti, ali ne kužim zašto su postali valovitiji???!!!
zna li netko možda?

Bolje živjeti sto godina kao bogataš nego sedam dana u bijedi!

Edited by - broj jedan on 26/02/2010 19:20:39
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 26/02/2010 : 19:24:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by broj jedan

neki moji stripovi su isto tako valoviti (ne znam zbog čega) i to sam pokušao popraviti s peglom (to sam u ovom topicu pročitao), ali umjesto da se poprave, stripovi su postali još valovitiji!!
Ovdje sam pročitao da će ih pegla popraviti, ali ne kužim zašto su postali valovitiji???!!!
zna li netko možda?

KERBER

Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 19:31:10  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da tu ni Tito nebi pomogo vise
Go to Top of Page

giant
Average Member

Slovenia
899 Posts

Member since 22/10/2006

Posted - 26/02/2010 : 19:50:14  Show Profile Show Extended Profile  Send giant a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za profije:

--------------------------
Ja razumijem tvoj problem....ali kaži, da nemaš slučajno kutiju zatvorenu? Iako ti se možda čini, da imaš strip u suvom prostoru, svaki strip sadrži određen % vlage. E sad, ako ti strip staviš još i u vrečicu i staviš ga u kutiju, zatvoriš.....onda nema veze, da li je prostor, u kojem držiš stripove suv....samo se papir pod sticanjem vlage ovako deformira unatoč suvoj okolini. Ovakve deformacije su prisutne i u prostorima, u kojima je dosta hladno, recimo oko 13 step. i manje.....!Tamo inače nema toliko vlažnosti, ali hlad utiče na vodnu paru (odnosno vlagu) u papiru, i to ti je onda rezultat...!

Invincible shield
Go to Top of Page

broj jedan
Junior Member

Croatia
325 Posts

Member since 13/07/2009

Posted - 26/02/2010 : 19:53:32  Show Profile Show Extended Profile  Send broj jedan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

zna li netko možda?

KERBER

kerberu, javi se!!!

Bolje živjeti sto godina kao bogataš nego sedam dana u bijedi!
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 26/02/2010 : 20:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by giant

quote:

Za profije:

--------------------------
Ja razumijem tvoj problem....ali kaži, da nemaš slučajno kutiju zatvorenu? Iako ti se možda čini, da imaš strip u suvom prostoru, svaki strip sadrži određen % vlage. E sad, ako ti strip staviš još i u vrečicu i staviš ga u kutiju, zatvoriš.....onda nema veze, da li je prostor, u kojem držiš stripove suv....samo se papir pod sticanjem vlage ovako deformira unatoč suvoj okolini. Ovakve deformacije su prisutne i u prostorima, u kojima je dosta hladno, recimo oko 13 step. i manje.....!Tamo inače nema toliko vlažnosti, ali hlad utiče na vodnu paru (odnosno vlagu) u papiru, i to ti je onda rezultat...!

Da to je neki logicni zakljucak,ali zasto od njih npr 100 komada je jedan takav???Da je znaci u pitanju temperatura,vlaznost vazduha,pa mozda i kondenzacija, tad bi normalno svi morali i trebali biti isti,a ne samo jedan :-).Razumijes???
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 26/02/2010 : 23:48:18  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja mislim da tu ni Tito nebi pomogo vise

U pravu si ,ja imam isto tako jedan valovit i peglanje i pritiskanje ne pomaze,jedina sansa da ga rastavis i stranicu po stranicu peglas i ljepis i sve tako od prve do posljednje,ali koliko si spreman za to i da li se isplati sve to radi jednog stripa,da bi dobio neki napredak trebat ce ti gomila vremena,jer to se neda popravit na brzinu kao krivi hrbat i slicno.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 27/02/2010 : 01:21:49  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

zna li netko možda?

KERBER

kerberu, javi se!!!

Neznam,izgleda da im nema spasa
I kod mene su svi VC takvi,cudna stvar,svi,ama bas svi VC stripovi koje imam su valoviti,to ne mogu da razumem,cak sam mislio da postavim to pitane dali je isti slucaj i kod druge,to je ziva katastrofafa..
Go to Top of Page

SlajeR
New Member

Yemen
262 Posts

Member since 10/06/2003

Posted - 27/02/2010 : 04:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Send SlajeR a Private Message  Reply with Quote
eeee,kakve vas muke junacke napale.. :)) ,e pa ja cu da vam kazem u cemu je stvar. na dobrom ste putu da je u pitanju vlaga.. mada ne sasvim.Jer su vam stripovi jednostavno NAZEBLI. ;) primetio sam takve promene na stripovima pri nagloj promeni temperature..(toplo-ladno), narocito ako su u hladnoj prostoriji,oko 0* C manje ili vise.. nisam uradio eksperiment do kraja.. :)),pa se ta prostorija zagreje.u svakom slucaju ako se primeti promena odmah i stripovi vrate na neku konstantnu temperaturu(sobnu) sami ce se ispraviti.ako ste zakasnili sa reakcijom??eee...morate se obratit nekom SPECIJALISTI, ja sam samo obicni doktor! :D naravoucenije:ne drzite stripove u ladnim prostorijama tokom zime!narocito ako puno vrede.. ;)

Opusti misli i uci plivati..
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 27/02/2010 : 07:52:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
D naravoucenije:ne drzite stripove u ladnim prostorijama tokom zime!narocito ako puno vrede.. ;)
[/quote]

Kerberu, slusaj sta ti covek kaze, potrosi koji dinar i zagrej. Dobro i za zdravlje i za stripove

Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 27/02/2010 : 08:57:35  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Nije to to opet,vjerujte meni
Kakvo toplo,hladno.To nije razlog uopste.
Ja ti imam grijanje koje je ravnomjerno upaljeno i u citavom mom stanu je temperatura ista,nema vlage,sve je onako kako bi trebalo biti,pa opet se javlja to sranje
Sto je najgore,ti stripovi vrijede fini para ,pa stoga je jos zalije sve to.I zanimljivo,stripovi stari,ispod brojeva 500
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 27/02/2010 : 09:40:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije to to opet,vjerujte meni
Kakvo toplo,hladno.To nije razlog uopste.
Ja ti imam grijanje koje je ravnomjerno upaljeno i u citavom mom stanu je temperatura ista,nema vlage,sve je onako kako bi trebalo biti,pa opet se javlja to sranje
Sto je najgore,ti stripovi vrijede fini para ,pa stoga je jos zalije sve to.I zanimljivo,stripovi stari,ispod brojeva 500

tnnnnntnnnntnnnn Kod tebe Elvise "Zona sumraka".
Boli te "kaladont" kupis opet i kraj

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 27/02/2010 : 10:27:19  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ---dp---

Znaci, ti su pirati radjeni u Nisu

Taj momak je iz Gadzinog Hana...
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 27/02/2010 : 18:20:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Posle visegodisnjeg proucavanja zakljucio sam da stripovi ne podnose niske temperature u hladnim sobama tokom zime.To je jedini razlog zasto dolazi do nabaranja stripa,efekat je isti kao da su pokisli a onda ste ih osusili.Na zalost nije lako smestiti 2-3 hiljade stripova u idealne uslove.
Mnogo bolje bi bilo kada bi neko nasao lek za povratak na staro stanje i napisao ovde kako da resimo vec nastali problem.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 27/02/2010 : 18:39:11  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message  Reply with Quote
Svi mi ovde obicno skidamo stripove sa tavane koji su tamo stajali po 30 tak godina,valjda na tavanima nije bilo grijanje

p.s.Rudi,znas li ti koj je ovaj Slajer?? Taj covek ima manje stripova cak i od tebepa lako mu je da ih premesta po stanu gde god zazeli ..
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4762 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 28/02/2010 : 07:32:23  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

zna li netko možda?

Kiosk izdanja postaju valovita ako ih ostaviš na vrućim mjestima, npr. da ih po ljeti u autu ostaviš na suncu. Da bi se ponovno poravnali treba ih ostaviti na mjestu ne toplijem od 15 stupnjeva i to polegnute.

Go kneel and weep

Edited by - drogsy on 28/02/2010 07:34:00
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 28/02/2010 : 11:26:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kerber

Svi mi ovde obicno skidamo stripove sa tavane koji su tamo stajali po 30 tak godina,valjda na tavanima nije bilo grijanje

p.s.Rudi,znas li ti koj je ovaj Slajer?? Taj covek ima manje stripova cak i od tebepa lako mu je da ih premesta po stanu gde god zazeli ..

Ali imam ja kvalitetne strvari

Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.55 seconds. Snitz Forums 2000