forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Pitanje vezano za "skok" cena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Sloba
stripovi.com suradnik

Serbia
490 Posts

Member since 22/11/2007

Posted - 28/02/2010 : 22:40:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Sloba's Homepage  Send Sloba a Private Message  Reply with Quote
Ljudi, zaista me nesto zanima da cujem vezano za ovu temu.

Ako dinar devalvira, a cene odredjenih artikala koji se proizvode u Srbiji(primer- Beli Put, VC...) ostanu iste, jer izdavac/proizvodjac ne poveca cenu, dok cene artikala koji dolaze iz inostranstva i vezane su iskljucivo za evro, promene vrednost u dinarima, ostavsi u istom odnosu kao ranije sto se tice evra, da li zaista postoji neko ko smatra da je to "cene su opet skocile" ?

Ne govorim o, nazalost, cinjenicno teskoj novcanoj situaciji, o platama koje nisu skocile i koje su u dinarima, ne u evrima, o zemlji gde je valuta na zalost dinar,a ne evro. Govorim o tome da neko ko uvozi nesto, ne moze apsolutno nista samo iz dobre volje da promeni po pitanju politike jedine zemlje koja jos uvek devalvacijom resava neka pitanja.

Da li je pracenje evra, u navedenoj situaciji, za nekoga povecanje cena?

Edited by - Sloba on 28/02/2010 22:42:11

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/02/2010 : 22:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Povecaj cene i kukaj kako je drzava u qrcu. To pali uvek. ;)

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Sloba
stripovi.com suradnik

Serbia
490 Posts

Member since 22/11/2007

Posted - 28/02/2010 : 22:51:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Sloba's Homepage  Send Sloba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Ma radim sta moram, ne pravdam se zbog toga nikome, pametni znaju, shvataju sve, oni drugi gledaju svoj interes i ne zanima ih sta jeste, vec sta im odgovara i ogorcenje prosipaju kao napalm gde god stignu, ali ja ne mogu tu nista. Najsrecniji cu biti kada nam valuta bude evro i da nikada ne mora jedna cena da se poveca. To samo glavobolje stvara svima.

Nije pitanje vezano za neko uvijeno opravdanje, nego me zaista zanima ima li ljudi koji iskreno i argumentovano imaju neko misljnje o ovome, a koje se kosi sa realnoscu.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26820 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2010 : 23:05:08  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ako sam nešto prije plaćao 100 dinara a npr.sada 110 dinara,naravno da je to skok cijene.Razlog zašto je cijena skočila me kao kupca baš i ne zanima.Znam samo da ja trebam platiti sada više.
Važi za sve zemlje i sve proizvode

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 28/02/2010 : 23:11:06  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Pa to je normalno da cijene idu gore,gdje je problem,ne razumijem??
Pa zar nije u Hr.strip kostao 12 kuna,sad kosta 18:-)
Jeli to takodje poskupljenje od 50% pa niko nista ne kaze
Nista,dizzi cijene i uzivaj
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/02/2010 : 23:15:46  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sloba

quote:
Originally posted by manhunter

Ma radim sta moram, ne pravdam se zbog toga nikome, pametni znaju, shvataju sve, oni drugi gledaju svoj interes i ne zanima ih sta jeste, vec sta im odgovara i ogorcenje prosipaju kao napalm gde god stignu, ali ja ne mogu tu nista. Najsrecniji cu biti kada nam valuta bude evro i da nikada ne mora jedna cena da se poveca. To samo glavobolje stvara svima.

Nije pitanje vezano za neko uvijeno opravdanje, nego me zaista zanima ima li ljudi koji iskreno i argumentovano imaju neko misljnje o ovome, a koje se kosi sa realnoscu.

Pazi, nikome ne prija povecanje cena, eto prvo tebi koji moras vise da izdvojis za nabavku.

Ljude ne interesuju (na zalost) tvoji razlozi, a ti ne mozes da ih izbegnes, jedino ako neces da prodajes stripove po nabavnoj ceni, ali onda promeni ime u Tereza.

Cene su ti vise nego ok, to sto moras povecaj, i ne slusaj sta drugi pisu, vec se nadaj da ce moci da isprate kao i do sada.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26820 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2010 : 23:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ova dva europljana šta ti tako bezrezervno daju podršku sigurno nisu tvoji kupci
Stvarno ljudi,mi(potrošaći)bi tribali naučiti stalno kukati(i kad treba i kad ne treba)da bi ostavrili šta manje cijene.Pogledajte talijane,francuze i grke.Uvijek nešto štrajkaju i prave proteste a bolje im je nego nama 100 puta.Da su oni u situaciji kao neka od ex yu zemlja(-SLO)napravili bi revoluciju za dva dana.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Born To Run
Average Member

901 Posts

Member since 05/01/2009

Posted - 28/02/2010 : 23:31:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Born To Run a Private Message  Reply with Quote
Ako se cena poveca onda se to zove povecanje cena.

Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 28/02/2010 : 23:36:02  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
sve je to zajebano slobo.ja sam licno prezadovoljan,da postoje dve extra striparnice darkwud,i a.ford.cene uticu,u bilo kom pogledu,euro nas jebe odpozadi.najgore u svemu je to sto novac vise ne kruzi kao nekada.pre 3-4god.nisam izlazio iz radionice od jutra do mraka,sad retko i radim nesto.moram da menjam delatnost(ali sta,kad je sve u zastoju)i da glumim majmuna,da me juri ispekcija,da vodim rat sa trosarincima,da bi uspeo da budem anti-prosjak.bitno je da puno nas,uziva u stripu,a snacicemo se nekako,ali ce opet(tesko)biti lov u mutno.bicemo jos vise zeljni stripa,ali cemo imati sve manje love,nazalost?
razmisli,i radi po svome.ipak si na prvom mestu stripofil,a i moras ziveti od neceg.kad nesto mora da poskupi,onda mora.ende!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17816 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/02/2010 : 23:38:07  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ako se cena poveca ja smanjujem kupovinu :D veoma jednostavno
posto mi je plata kao gravitaciona konstanta :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 01/03/2010 : 06:47:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
Mislim da si svoje odgovore vec dobio.
Znaci bez razlike sto je cena vezana za evro i sto kad to pretvoris u evra dobijes vrednost kao i prije,
ako je cena povecana onda je i de facto skocila. Recimo ovako: ako ti povecas tvoje cene, a vezano za evro
imas istu cenu (znaci strip u evra isto kosta) cena tog stripa za mene (kupca van Srbije) nije skocila.
Ali za kupca u Srbiji je. Zato sto tu imamo prvo psiholoski momenat vece cifre, a i plate ne idu uvek proporcionalno
sa porastom maloprodajunih cena.
Kad je inflacija, onda je to malo drugacije. Tu ti je na pocetku sve skuplje, ali onda se ljudi naviknu (dok ne dodze nova).

so it shall be written, so it shall be done
Go to Top of Page

Obelix
Average Member

Serbia
537 Posts

Member since 06/04/2009

Posted - 01/03/2010 : 12:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Obelix a Private Message  Reply with Quote

Na prvi deo tvog teksta, odgovor je da to nije skok cena.
Bio bi ako povecas sve cene, ali ako povecas samo one koje su ti vezane za evro, a ostalo ostane isto kao ranije, onda je to u redu, jer je iznudjeno i ne zavisi od tebe.

Medjutim odgovor na to da li je pracnje evra povecavanje cena, e to je vec druga stvar.
Nije za onoga ko ne zivi u Srbiji, a za mene koji zivim, jeste.
Ne kazem da ne uvazavam razlog za to, koji jeste objektivan, ali za tebe je to nuznost, a za mene povecavanje cena.

Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica
Go to Top of Page

simerijanac
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
57 Posts

Member since 28/09/2009

Posted - 01/03/2010 : 13:11:41  Show Profile Show Extended Profile  Send simerijanac a Private Message  Reply with Quote
Ovde nije pravo pitanje da li je ovo povecanje cijene. Pravo pitanje je ko je uzrocnik tog povecanja. Uzrocnik je pad dinara prema euru, dakle nesto na sta striparnica Darkwood nema nikakav uticaj, i prema tome ona nije adresa za one koji se zbog povecanja cijena bune.
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 01/03/2010 : 14:11:30  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message  Reply with Quote
quote:

ovo je moguče samo u bajkama
kad smo uveli Evro u Sloveniju skoro sve je poskupilo, iako smo imali žestoke akcije udruga potrošača protiv toga. I puno iskustva od susjeda Italijana i Avstrijanaca... kurs je bio 239,64 tolara je 1€. Kava je bilo recimo 200 tolara prije onda po novome su odmah lupili 1€.....slično za sve artilke! tko če se zajebavat sa centima..
Čuo sam legende da su po drugim zemljama negdje samo zamjenili cjenu u markama za istu cjenu u evrima...dakle poskupljenje od 100%
20€ danas u deželi nije ništa, prije je 5000 tolara bilo nešto
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47143 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/03/2010 : 16:39:56  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jang

quote:

ovo je moguče samo u bajkama
kad smo uveli Evro u Sloveniju skoro sve je poskupilo, iako smo imali žestoke akcije udruga potrošača protiv toga. I puno iskustva od susjeda Italijana i Avstrijanaca... kurs je bio 239,64 tolara je 1€. Kava je bilo recimo 200 tolara prije onda po novome su odmah lupili 1€.....slično za sve artilke! tko če se zajebavat sa centima..
Čuo sam legende da su po drugim zemljama negdje samo zamjenili cjenu u markama za istu cjenu u evrima...dakle poskupljenje od 100%
20€ danas u deželi nije ništa, prije je 5000 tolara bilo nešto

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47143 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/03/2010 : 16:42:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
da je € uveden u omjeru 1:1 prema marki bilo bi sve ok.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2341 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 01/03/2010 : 20:54:47  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
Pracenje rasta evra,bez obzira na navedenu situaciju,je i povecanje cena,sto je sasvim razumljivo jer su plate u Srbiji u dinarima...a plate su realno sve manje,nazalost...s druge strane ja u potpunosti razumem Slobu,samo postavljanje ovog topika dovoljno govori o njemu kao coveku,i razumem njegove argumente za povecanje cena...nece biti to prvi put,a znajuci gde zivimo ni poslednji,nazalost...u zemlji Srbistanu je kriza sastavni deo zivota,navikli smo vec...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 01/03/2010 : 21:13:58  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Kada skoci cena zbog evra za mene je to poskupljenje jer mi plata nije skocila.Da mi je plata toliko i toliko evra u dinarskoj protiv vrednosti bolelo bi me uvo ako nesto skace.No sta da radimo tako je kako je,ali sto kaze Jaki trebalo bi malo da se ugledamo na Grke koji svaki cas nesto strajkuju i uglavnom dobiju svoje.Mi smo kao ovce koje ni ne bleje.Da sutra dodju i kazu hleb ce biti 500 dinara mi bi rekli to nije normalno,malo bi nam namazali oci cena zita ovo ono i posle dva dana bi bilo ok dobro,daj dve vekne.
Nego,sta je poskupelo od stripova u Darkwoodu?

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4742 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 01/03/2010 : 21:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
Ja znam za Libellus sigurno, Tex kolor i ostalo.

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 01/03/2010 : 22:19:09  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kreŠa

Ja znam za Libellus sigurno, Tex kolor i ostalo.

A Ludens?

Go to Top of Page

Sloba
stripovi.com suradnik

Serbia
490 Posts

Member since 22/11/2007

Posted - 01/03/2010 : 23:10:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Sloba's Homepage  Send Sloba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okiboki

Nista nije poskupelo, pa ni Libellus. Niti je kao sto rekoh pitanje bilo vezano za poskupljenje u Darkwoodu.
Ja prvi prezirem poskupljenja, bilo cega, hrane, goriva, struje, evra... naravno i stripova u mojoj radnji. Teram inat, ni sam ne znam kome vise. Valjda me toliko nervira sto sve poskupljuje i sto je sve teze kupiti i osnovno za egzistenciju, da sam otisao u krajnjost u sopstvenoj radnji, te nam je oko 30% stripova trenutno sa 0% zarade, zbog cega me i drustvo koje radi samnom u Darkwoodu, kritikuje vec duze vreme.

Nemam pojma, smucila mi se ova zemlja i njena nestabilnost u svemu.
Go to Top of Page

Sloba
stripovi.com suradnik

Serbia
490 Posts

Member since 22/11/2007

Posted - 01/03/2010 : 23:11:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Sloba's Homepage  Send Sloba a Private Message  Reply with Quote

Hvala svima na ucescu u ovoj temi
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 01/03/2010 : 23:16:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
off topic...
slobo,uključi pm opciju,nije ti uključena...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7983 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/03/2010 : 23:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Na žalost, često se skok evra koristi za poskupljenja koja se opravdavaju tim skokom, a samo poskupljenje bude procentualno veće od skoka evra. To se dešavalo bezbroj puta - mislim da je najsvežiji primer sa kablovskom.

Ako mora da se poveća, onda neka to zaista prati evro u procenat, bez nekih velikih zaokruživanja na više koja navodno uračunavaju i inflaciju u narednim mesecima.

Ali pošto su plate fiksirane, ponegde i u padu, prodavac ne može očekivati da će usklađivanjem cena sa evrom zadržati isti profit jer će neminovno doći do pada prodaje.
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 01/03/2010 : 23:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:

ova zemlja je očito širi pojam jer takvih je više - nažalost prodavača tvog tipa po zakonu spojenih posuda je manje
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 02/03/2010 : 01:47:55  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by okiboki

Nista nije poskupelo, pa ni Libellus. Niti je kao sto rekoh pitanje bilo vezano za poskupljenje u Darkwoodu.
Ja prvi prezirem poskupljenja, bilo cega, hrane, goriva, struje, evra... naravno i stripova u mojoj radnji. Teram inat, ni sam ne znam kome vise. Valjda me toliko nervira sto sve poskupljuje i sto je sve teze kupiti i osnovno za egzistenciju, da sam otisao u krajnjost u sopstvenoj radnji, te nam je oko 30% stripova trenutno sa 0% zarade, zbog cega me i drustvo koje radi samnom u Darkwoodu, kritikuje vec duze vreme.

Naravno ali sta se mora mora se,neces sigurno raditi bez zarade.De bi nam bio kraj da su svi kao ti...Eeeee.

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000