forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Strip: Što je u stripu «original»?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 12/03/2010 : 01:09:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Večina ljubitelja stripa odmah će zaključiti kako o tome dvojbe nema, jer je original (table/i stripa) ono što je izašlo direktno ispod autorove ruke.
Međutim, strip je od svojih industrijskih početaka(!) oduvjek bio: Grafika.
(A, što je «grafika»? Umnožavanje t.j. razičiti postupci umnožavanja …likovnih prikaza.).
U tom smislu, original strip (table) jest tek otisnut/otštampan rad. Ono «ispod autorove ruke», zapravo je tek matrica koja kroz strojeve dovodi do originala u novinama etc…
No, vremena su se promjenila. Sve je manje materijala ispod autorove ruke. Radi se na kompjuterima; uz put rečeno kojekako/različito podešenih, a i to je opet samo stanica na putu prema štamparskom/tiskarskom stroju…
Što je sada tu strip original? Ekran, print, mail, tiskarski stroj, rad u časopisu?
Što tu autor potpisuje?
Nadalje, strip je u novije vrijeme otklizao i u čudnovate predjele multimedije…
Gdje sada opet tražiti original? Odnosno i prije svega, autora?

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 12/03/2010 : 09:42:19  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
autor potpisuje krajnji prizvod koji dolazi do publike bez obzira kroz koje on sve faze prolazi do tog trenutka, zelja nekih kolekcionara da imaju kakvu orginalnu tablu u svom posjedu ne cini pocetni crtez na papiru svetinjom i orginalom

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 12/03/2010 : 13:42:50  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dule

Što je sada tu strip original? Ekran, print, mail, tiskarski stroj, rad u časopisu?

Ja bih rekao sve zajedno, posto je sve to deo kreativnog procesa.

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 12/03/2010 : 14:01:29  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
Što je u stripu original?
Prije svega ovisi o kojem je crtacu rijec.
O njegovom nacinu rada.
Npr,Esad svoje radove radi u wathercolor tehnici koja kad je gotova cini zavrsenu cjelinu.
Umjetnicko djelo!!
A prolazi jako male korekcije,gotovo nikakve.
Odnosno tabla se skenira i dodaju se baloni tj tekst koji prati crtez.
A sve ostalo je nepromjenjeno.
Stripovi su onakvi kakve su i table.
Ima tu jos hrpa crtaca koji na isti ili slican nacin rade svoje stripove,bilo u tus,ulje,pastel,kolaz ili dr tehnike.
A ima crtaca koji svoje radove u odredjenoj fazi provuku kroz photoshop.
Jedan od njih je Ben Templesmith.
A u zadnje vrijeme svoje naslovnice za DD, Angelo Stano radi iskljucivo u photoshopu.
Trziste strip originalnih tabli je u zamahu.
Zadnji album "Animal" od Enki Bilala je prodan za nesto vise od 2.000000.00€
Tabla iz albuma "Saatanak u Parizu" prodana je za 175.000€
Naslovnica "Etiopljani"od Hugo Prata za 300.000€
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 12/03/2010 : 15:00:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
U stripu je jedino bitan finalni proizvod, onaj otisnuti. Tamo mu je mjesto, ajde, danas je i internet tu negdi. Original, pih, on je za škovace ili galerije, ista stvar.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 12/03/2010 : 21:54:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:

Večina ljubitelja stripa odmah će zaključiti kako o tome dvojbe nema, jer je original (table/i stripa) ono što je izašlo direktno ispod autorove ruke.
Međutim, strip je od svojih industrijskih početaka(!) oduvjek bio: Grafika.
(A, što je «grafika»? Umnožavanje t.j. razičiti postupci umnožavanja …likovnih prikaza.).
U tom smislu, original strip (table) jest tek otisnut/otštampan rad. Ono «ispod autorove ruke», zapravo je tek matrica koja kroz strojeve dovodi do originala u novinama etc…
No, vremena su se promjenila. Sve je manje materijala ispod autorove ruke. Radi se na kompjuterima; uz put rečeno kojekako/različito podešenih, a i to je opet samo stanica na putu prema štamparskom/tiskarskom stroju…
Što tu autor potpisuje?
Nadalje, strip je u novije vrijeme otklizao i u čudnovate predjele multimedije…
Gdje sada opet tražiti original? Odnosno i prije svega, autora?

@Dule, strip nije grafika, da budemo načisto, ali ti je dobar pokušaj komparacije. No, sve ostalo je manje više ok. Dakle, kao što se garfika (ja sam akademski grafičar, pa znam šta je grafika i specijalizirao sam grafiku)preko matrice multiplicira, tako se i strip i bilo koji novinski medij multiplicira u štamparskim presama, rotacijama etc.
Ovu temu smo poprilično apsolvirali u topiku DA LI JE STRIP UMJETNOST .
Original je uvijek ono što autor svojeručno potpiše i postoji samo jedan, kad je u pitanju tradicionalni strip, original. Ali svu onu ljepotu stripa imaju migučnost vidjeti i imati svi ljubitelji stripa.
Naravno, da originali čuvenih autora dostižu na tržištu fantastične cifre, jer su unikati i uvijek će biti potražnja za takvim djelima.
Savremeno doba sa svojom tehnologijom donijelo je i novi digitalni medij kao način likovnog izražavanja. Tu je matrica CD, dvd i drugi mediji i ako se multiplicira na više istih, dobijamo isto toliko originala, odnosno gubi se pitanje smisla originala.
Na kraju da završim sa grafikom. Da bi se dobio grafički list (grafika), mora postojati matrica (metal, drvo, linoleum, litografski kamen,alumijska ploča etc.)na kojoj umjetnik grafičar direktno crta i interveniše raznim grafičkim alatkama i hemikalijama u zavisnosti od tehnike kojom radi. Kad završi i bude zadovoljan sa dobijenim otiskom, odluči se za tiraž i štampa grafiku. Numeriše svaku grafiku ručno npr. od 1-10 i svaka ima vrijednost originala na tržištu.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 12/03/2010 : 22:30:04  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

Na kraju da završim sa grafikom. Da bi se dobio grafički list (grafika), mora postojati matrica (metal, drvo, linoleum, litografski kamen,alumijska ploča etc.)na kojoj umjetnik grafičar direktno crta i interveniše raznim grafičkim alatkama i hemikalijama u zavisnosti od tehnike kojom radi. Kad završi i bude zadovoljan sa dobijenim otiskom, odluči se za tiraž i štampa grafiku. Numeriše svaku grafiku ručno npr. od 1-10 i svaka ima vrijednost originala na tržištu

Da,samo to se ne odnosi i na strip,recimo za primjer Sergio Toppi uradi ilustraciju po kojoj se onda uradi štampa u recimo 100 numeriranih primjeraka.
I svaki od njih ima vrijednost za primjer 100€,al ipak ona po kojoj su uradjeni i oštampani numerirani primjerci postiže desetak puta veču cijenu.
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 12/03/2010 : 22:36:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gand

Original mog rukopisa je Word.doc s upisanim vrijednostima o danu, datumu i vremenu kreiranja i editiranja datoteke. Kopija te datoteke nije oroginal. To nisu ni otisnuta slova na papiru.

IMHO!

A sta ako ti taj dokument pomeris (ne iskorpias) na drugo mesto na hardu ili na drugi hard? Jel si onda izgubio original?

Da bi tako nesto uradio, racunar mora iskopirati bit po bit na drugom mesto, a originalno oznaciti kao prazno. Hence, to nisu isti oni bitovi koje si ti originalno kreirao pri prvom pritisku na tastaturu

Edited by - Grujah. on 12/03/2010 22:39:32
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 12/03/2010 : 23:39:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by no1

quote:

Na kraju da završim sa grafikom. Da bi se dobio grafički list (grafika), mora postojati matrica (metal, drvo, linoleum, litografski kamen,alumijska ploča etc.)na kojoj umjetnik grafičar direktno crta i interveniše raznim grafičkim alatkama i hemikalijama u zavisnosti od tehnike kojom radi. Kad završi i bude zadovoljan sa dobijenim otiskom, odluči se za tiraž i štampa grafiku. Numeriše svaku grafiku ručno npr. od 1-10 i svaka ima vrijednost originala na tržištu

Naravno, to važi samo za grafiku. I ni za jednu drugu likovnu diciplinu. Grafiku sam naveo da bi Dule i ostali znali šta je zapravo grafika.
Da,samo to se ne odnosi i na strip,recimo za primjer Sergio Toppi uradi ilustraciju po kojoj se onda uradi štampa u recimo 100 numeriranih primjeraka.
I svaki od njih ima vrijednost za primjer 100€,al ipak ona po kojoj su uradjeni i oštampani numerirani primjerci postiže desetak puta veču cijenu.

C'est la vie...
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 12/03/2010 : 23:40:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Naravno, to važi samo za grafiku. I ni za jednu drugu likovnu diciplinu. Grafiku sam naveo da bi Dule i ostali znali šta je zapravo grafika.

C'est la vie...
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 14/03/2010 : 02:47:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
pa za mene je original sve sto crtac stvori tradicionalnim nacinom ( o tabli ili papiru je rijec) naprimjer neki crtaci urade olovku prvo (bilo kaku) pa onda precrtaju na drugi papir za tusiranje ili za tradionalno bojenje-akvarel, akrilik itd (ili jos trecu ako prvu tusiraju pa onda bojaju na novoj tabli)...znaci sve to je original za mene (zavisi sta koga interesuje da kupi i moze priustiti)...ono na kompjuteru koji je stvorio crtac ne moze se brojati kao original i nije vrijedan jedan dolar jer sta ce taj crtac da mi proda naprimjer, isprintanu tablu koju je stvorio u Corel Painteru? To nema nikaku vrijednost sem naravno sto je stvoreno za strip i tu je ta vrijednost (ili za bilo sta)...tako to..naravno ono stvroreno u kompu se moze mijenjati, velicina ovo ono, znaci ne valja picku vode ako si kolekcionar originalnog crteza..sad mozemo diskutirati itd i oni sto rade na kompu ce se ljutiti i pokusati da brane to itd...ali kompjuter je kompjuter i dje je original kad samo moze biti jedan primjerak za prodati...znaci nema originala ako je radjeno striktno na kompu...nema veze ipak ja nikad nisam cuo ili procitao da neko trazi neke isprintane table od nekog crtaca...sta ce mu to kad mozes sam isprintati..poz
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 14/03/2010 : 03:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by no1

quote:

pa evo jedan primjer; ja sam imao originalnu tablu od John Busceme koju je on radio za limited prints, znaci ta originalna tabla je isprintana jako dobrom tehlogogijom (zaboravih ime) ranih 1990tih u cini mi se 250 primjeraka i (imalo je jos tabli btw) i svaku je on numerirao i potpisao olovkom ali samo je jedna originalna, onu koju sam ja imao koja je bila veca za jednu 15-20cm visina i sirina od onih isprintanih itd...i potpisana tusom, a limited prints su bile potpisane olovkom ...to je to, ono prvo sto se stvori je original a ne print table itd...te limited print table je nesto sto je sljedece za kolekcionare ali nije original...
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 14/03/2010 : 03:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Grujah.

quote:

Original mog rukopisa je Word.doc s upisanim vrijednostima o danu, datumu i vremenu kreiranja i editiranja datoteke. Kopija te datoteke nije oroginal. To nisu ni otisnuta slova na papiru.

IMHO!

A sta ako ti taj dokument pomeris (ne iskorpias) na drugo mesto na hardu ili na drugi hard? Jel si onda izgubio original?

Da bi tako nesto uradio, racunar mora iskopirati bit po bit na drugom mesto, a originalno oznaciti kao prazno. Hence, to nisu isti oni bitovi koje si ti originalno kreirao pri prvom pritisku na tastaturu

Kako bi takvo sto moglo definirati original? Ja pricam o radu koji je definiran vremenom njegovog nastanka, a ti o premjestanju istoga na drugo mjesto. Da li je slikarsko platno originalno samo dok ga netko ne skine sa stafelaja i ne odnese u drugu sobu?

Ti si rekao: "Kopija fajla nije original". Premestanje fajla nije nista drugo nego kopiranje istog na drugo mesto a brisanje originala. Stvar je tehnicke, ne logicke prirode.
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 14/03/2010 : 07:24:07  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
upravo zbog Raymonda i slicnih kolekcionara je nastao pojam originala - da se proda, za njega kao kolekcionara nista drugo ne predstavlja vrijednu investiciju a strip se radi za objavljivanje i samo kao objavljen ima neku vrijednost i smisao za samog autora/e

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 14/03/2010 : 10:57:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
Ne kolektiram ja vise; to sam ranije kupovao ako sam mogao od nekih omiljenih crtaca itd, jer i sam malo crtkaram za hobi barem..pa mi milo bilo itd...i naravno crtani romani se stvaraju da imas finalni produkt i da ga prodas nekom izdavacu,...znaci prodas itd..to ti je to,
naprimjer onaj Djordjevic ili kako mu ime sad zaboravih sto radi naslovnice kompjuterom za Marvel, on nema nista da proda sem olovki jer prodao Marvelu taj digitalni fajl i nema origialnih naslovnica da neko moze objesiti na zidu
To ti je kao neku naslikano platno; ko ima prvu ima original a ne reprodukcije male dimeznije itd...
A ja da zivim od stripa bi definitivno crtao tradicionalnim putem jer od toga se zivi, znaci sto ne prodati table (to je umjetnost) da se zaradi koja marka i prezivi itd...pogledaj samo Bilala koliko love digne sa onim plocicama sto slika...ono sto on poslije sklapa na kompjuteru ne vrijedi nista...crtanje/slikanje je mukotrpan rad i zasto ne prodavati narodu koji uziva u tome...to ti je kao kad kupujes naslikane slike uljem itd; tako ja gledam umjetnost
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 14/03/2010 : 11:25:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by no1
Zadnji album "Animal" od Enki Bilala je prodan za nesto vise od 2.000000.00€

Za koliko!?!?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 14/03/2010 : 11:33:53  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
Naravno da se to sve radi radi finalnog proizvoda,stripa.
Al ne vidim ništa loše u sakupljanju originalnih tabli,dapače.
Danas stripovi postižu cijenu višu od milion dolara,a tiskani su u tiražu od nekoliko stotina tisuća stripova.
Tako da i te originalne stranice imaju potencijal da vrijedne podjednako ili možda i više s obzirom da se po tom crtežu i nastali svi ti silni stripovi.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 15/03/2010 : 21:00:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
kad cujes bilo kojeg crtaca koji nije crtao stripove kako se divi crtacima stripova jer ctac stripova uvjek mora ( pokusati ) nacrtati glavnog lika ili neke druge likove koji se ponavljaju

sve ostalo je baljezgarija
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 15/03/2010 : 21:38:53  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

kad cujes bilo kojeg crtaca koji nije crtao stripove kako se divi crtacima stripova jer ctac stripova uvjek mora ( pokusati ) nacrtati glavnog lika ili neke druge likove koji se ponavljaju

Volio bih da ovo razumijem,ali mi ne ide.
Šta je pjesnik htio reći?
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 15/03/2010 : 22:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by no1

quote:

naravno da ne razumijes kad nisi crtac, jer da si crtac shvatio bi

tesko je crtati iste likove u razlicitim pozama, iste likove s razlicitim emocijama, na napr. 96. str., vjeruj mi nije to lako
obicni crtaci, koji nisu crtaci stripova se ne moraju zamarati s tim sitnicima, dovoljno im je skoncetrirati se na jednu jedinu sliku, jednu jednu zamisao, jednu jedinu situaciju, jedan jedini motiv, jedan jedini osjecaj, jedna jedina situacija, jedna jedina ili jedno jedino jedino
dok crtac stripova mora istiog te istog, jedinog te jedinog vise puta crtati, a opet ga mora ponovo pogoditi, kako bi mi citatelji shvatili da je to taj junak kojeg je crtac nacrtao, nije to bas tako lako kako se cini
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 15/03/2010 : 22:10:54  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by no1

quote:

naravno da ne razumijes kad nisi crtac, jer da si crtac shvatio bi

tesko je crtati iste likove u razlicitim pozama, iste likove s razlicitim emocijama, na napr. 96. str., vjeruj mi nije to lako
obicni crtaci, koji nisu crtaci stripova se ne moraju zamarati s tim sitnicima, dovoljno im je skoncetrirati se na jednu jedinu sliku, jednu jednu zamisao, jednu jedinu situaciju, jedan jedini motiv, jedan jedini osjecaj, jedna jedina situacija, jedna jedina ili jedno jedino jedino
dok crtac stripova mora istiog te istog, jedinog te jedinog vise puta crtati, a opet ga mora ponovo pogoditi, kako bi mi citatelji shvatili da je to taj junak kojeg je crtac nacrtao, nije to bas tako lako kako se cini

O hvala hvala!
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 16/03/2010 : 00:42:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Baš sam se lijepo odmorio i zabavio tokom vikenda, a eto i nakon povratka zateklo me ovdje nekoliko zanimljivosti...

Prije svega, najprije se zahvaljujem «all-ba-u» koji me/nas poučio u tome što je to grafika. Hvala!
Dotični se pohvalio i diplomama (kao da ih nitko drugi nema), ali koje uostalom i ne moraju biti bitne kad je kreacija u pitanju. Uostalom smatram «all-ba» da si neke satove kod Dževada propustio ili nisi slušao kad je trebalo…
Što se stripa tiče, isti jest grafika. T.j. onaj njegov «konvencionalan» oblik kakav čitamo i pratimo stotinjak godina, a vezan je i «izgradio se» kroz novinsku industriju. T.j. grafičku industriju!
Dalje ovom prilikom ne bum, jer imam još par odgovora.

-Gandu ovako pojednostavljno, mogu samo poručiti da matrica nije (!) original.
Matrica je matrica… To bi bilo kao da «izrezbarenu» bakrenu ploču smatraš gotovim bakropisom. Bakropis je dakle gotov rad tek kad se otisne/otštampa.
Primjeri sa fotografijom, a posebno sa tekstom u Wordu više su nego promašeni.
(Što je sve danas fotografija, kad smo već kod te teme, možeš trenutno doznati i ako obratiš pažnju na dokumentarnu seriju o fotografiji koja ide na jednom od ovih poznatih kablovskih TV programa…)
Inače, još bih se i složio s tobom oko razmišljanja o fotografiji, ali izgleda da nas u praksi vrijeme gazi…
A, što se tiče tvojih duhovitosti oko «pogađanja» i «nagrada»… Rado djelim i razmljenjujem svoje radove, pa ni ovom prilikom probleme nema; Tvoj roman s potpisom autora, za moj otisnut/otštampan crtež/strip tablu s potpisom!? Ok?

-«no 1», pogledaj malo detaljnije o čemu se radi u ovom topicu.
I molim te, vrati oružje; ili misliš upucat na nekog?

- Meni nepoznati David i virtualno poznati Rico bez puno riječi rekli su čini mi se ono bitno.
Original je finalni prizvod; sve su ostalo matrice i pripremni radovi…
Da ima zanimljivih pitanja koja ostaju, ima…
Te se nadam daljoj raspravi.

PS
Uopće me ne zanima, niti je za ovu temu bitno kolika je cijena nečijeg «originala».
Tko i zašto određuje neke cijene i tko se i zašto ovom trgovinom bavi, to je druga priča…
Priča o trgovini.

Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 16/03/2010 : 01:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Pa Dule da te odmah demantujem, uopće mi nije bila namjera da se hvalim diplomom, nego da pojasnim onima koji ne znaju šta je grafika, a vjeruj mi večina ih ne znaju. Rekao sam da je grafika posebna likovna disiplina, kao što je npr. slikarstvo i vajarstvo. Po tebi bi grafika bilo sve što se odštampa na ofsetnim i rotacionim strojevima, dakle i dnevne novine!
Nema potrebe da se pališ. Dobra stvar koju si rekao je princip rada, matrica i konvencionalni način rada. Naravno da su se fotke za novine nekad radile u litografskim presama, a kasnije u cinkografiji. Ali to nije klasična grafika iako grafičar umjetnik može izradit istim tim postupkom originalnu grafiku. I da te razočaram na kraju bio sam jedan od najboljih Dževadovih studenata iz njegove klase, a također na prve dvije godine među najboljim u klasi iz crtanja.

C'est la vie...
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 16/03/2010 : 18:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Baš sam se lijepo odmorio i zabavio tokom vikenda, a eto i nakon povratka zateklo me ovdje nekoliko zanimljivosti...

Prije svega, najprije se zahvaljujem «all-ba-u» koji me/nas poučio u tome što je to grafika. Hvala!
Dotični se pohvalio i diplomama (kao da ih nitko drugi nema), ali koje uostalom i ne moraju biti bitne kad je kreacija u pitanju. Uostalom smatram «all-ba» da si neke satove kod Dževada propustio ili nisi slušao kad je trebalo…
Što se stripa tiče, isti jest grafika. T.j. onaj njegov «konvencionalan» oblik kakav čitamo i pratimo stotinjak godina, a vezan je i «izgradio se» kroz novinsku industriju. T.j. grafičku industriju!
Dalje ovom prilikom ne bum, jer imam još par odgovora.

-Gandu ovako pojednostavljno, mogu samo poručiti da matrica nije (!) original.
Matrica je matrica… To bi bilo kao da «izrezbarenu» bakrenu ploču smatraš gotovim bakropisom. Bakropis je dakle gotov rad tek kad se otisne/otštampa.
Primjeri sa fotografijom, a posebno sa tekstom u Wordu više su nego promašeni.
(Što je sve danas fotografija, kad smo već kod te teme, možeš trenutno doznati i ako obratiš pažnju na dokumentarnu seriju o fotografiji koja ide na jednom od ovih poznatih kablovskih TV programa…)
Inače, još bih se i složio s tobom oko razmišljanja o fotografiji, ali izgleda da nas u praksi vrijeme gazi…
A, što se tiče tvojih duhovitosti oko «pogađanja» i «nagrada»… Rado djelim i razmljenjujem svoje radove, pa ni ovom prilikom probleme nema; Tvoj roman s potpisom autora, za moj otisnut/otštampan crtež/strip tablu s potpisom!? Ok?

-«no 1», pogledaj malo detaljnije o čemu se radi u ovom topicu.
I molim te, vrati oružje; ili misliš upucat na nekog?

- Meni nepoznati David i virtualno poznati Rico bez puno riječi rekli su čini mi se ono bitno.
Original je finalni prizvod; sve su ostalo matrice i pripremni radovi…
Da ima zanimljivih pitanja koja ostaju, ima…
Te se nadam daljoj raspravi.

PS
Uopće me ne zanima, niti je za ovu temu bitno kolika je cijena nečijeg «originala».
Tko i zašto određuje neke cijene i tko se i zašto ovom trgovinom bavi, to je druga priča…
Priča o trgovini.

Baš lijepo što si se vratio i sve nas prosvijetlio što je u stripu original.
Otvoriš temu i svima držiš predavanja,želiš pokazati kako ti na ovu temu ipak znaš najviše.
Ili i ti imaš neku diplomu s kojom se još nisi nikome pohvalio.
Vidi, svatko ima svoje vidjenje originala po meni je to završena tabla po kojoj se onda stampaju stripovi u finalni prizvod.
A neznam dali sam dobro razumio,ako je strip kao finalni proizvod original,štampan u 50.000tak tisuća primjeraka koji je po tebi original?

Edited by - no1 on 16/03/2010 18:10:20
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 18/03/2010 : 01:19:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
"all-ba" ne ljuti se. Drago mi je sve što sam citao od tebe, ali mislim da ti je promaklo da ne postoji samo "autorska" grafika, nego eto i "industrijska"... Naravno, drugacije se procjenjuje kvaliteta, drugacije su numeracije, potpisi etc... No, i o tome cu rado nastaviti, jer stvari ipak nisu tako crno-bijele.

"no 1", molim te, prvo vrati oružje.
Inace, otvaram teme za koje mislim da su publici, pa i autorima pomalo nejasne. Recimo i meni.
Zašto uostalom ne bismo, rijec na rijec, pokušali razbistriti neke stvari?
"...svatko ima svoje vidjenje originala ..." ipak ne stoji, jer to nije stvar ukusa, nego cinjenica.
Kako je dakle taj "konvencionalni" strip u sustini grafika, naravno da su onda (što se tvog primjera tice) svih 50 000 primjeraka originali.
To je jedna od specificnosti ("konvencionalnog", industrijskog) stripa.
Strip najme unosi autorstvo u izdavacku industriju, ali tada i postaje dio iste; pri cemu likovni dio kreacije postaje uniforman, autorski neintrigantan i predvidiv.
(Trgovci na ovoj spoznaji dakako ne mogu zaraditi, pa se onda trguje crtežima/matricama. Ne znam samo cime ce trgovati sada kada se sve više radi na tabletima t.j. na kompjuteru? Isprintima? Toga se barem može našišati...)

Za Ganda;
- "...Mozemo li onda reci da je original svaki otisak koji sidje s matrice?
Kako ja razumijem tvoje objasnjenje, ispalo bi da s matrice mozes otisnuti beskonacno mnogo originala, sto mi zvuci kao oksimoron."

- Možemo reci "da je original svaki otisak koji sidje s matrice". Naravno ostaje pitanje kvalitete otiska, t.j. da li je otisak vjerni odraz podataka s matrice.
Sto se tice navoda "...da s matrice mozes otisnuti beskonacno mnogo originala...", cinjenica je da tzv "umjetnicke" graficke discipline imaju vec zbog materijala ogranicen broj kopija ( za detalje pitati "all-ba"), ali(!) industrijska grafika moze ti otiskivati/štampati originale od sada do vjecnosti... Beskonacno.

-"Po meni je original negativ.
Ako razumijem tvoje je vidjenje original je razvijena fotka, dok je negativ matrica."
- Tu bih se odmah slozio s tvojim prvim zakljuckom! Fotka: Original=negativ.
Ali eto, gledam neki dan emisiju o fotografiji (na vec spomenutom kablovskom programu), gdje tip uzima snimljenu fotografiju, obradjuje ju u fotoshopu drasticno(!) i onda zakljucuje otprilike, kako on samo kreira nove svjetove; a snimljena istina (t.j. negativ) je valjda samo ishodište...
I sto sad da radim/o?

Na kraju, nadam se da ce biti jos romana, ali i stripova. I fotki.
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 18/03/2010 : 10:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drzim obje jednakim originalima.

Ok,obje su orignal.
Doduše malo sam konfuzan s svim tim silnim originalima.
Al tu bih rekao da su obje original jedino ako je svaka služila za svoju svrhu.
Tu mislim da nisu služile recimo nekom gotovom proizvodu kao što je strip.
Al šta bi bilo da si recimo ovu No2 sliku objavio recimo u nekom stripu.
Koja bi onda bila original?
Stvarno mi kod slika koje su nastale photoshopom ili nekim drugim načinom nije jasno što je original,pa čak i mislim da će se u tome svemu i pogubiti originali kao takvi.
Doduše ja se sigurno jesam pogubio
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000