forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 100 filmova u 2010. - recenzirano 100/100
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 16/03/2010 : 16:32:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dr strangelove

Maybe the dingo ate your baby.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 18/03/2010 : 09:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Hombre (1967) Martin Ritt

Ima Bane pravo: western ti se uvuče pod kožu. Ono, gledao sam ja westerne kao i svaki klinac, ali mi nikad nisu bili najdraži žanr. Dijelom stoga što su naginjali drami radije nego komediji (dok ja, je li ...), a dijelom stoga što je većina stripova koji su mi išli na q bila western pa su mi loši westerni postali pojmom westerna. I tako to sve do Kena Parkera kod kojeg sam ozbiljno došao u opasnost proglasiti ga većim od westerna i tako počiniti logičku pogrešku onih koji tvrde da dobar SF nije više SF zato jer je dobar. Nu, da.

Ne spominjem Kena Parkera bez veze u tekstu o kojem pričam o HOMBREU. Jest da je Jeremiah Johnson inicijalna Kenova kapsula, ali i HOMBRE ima dosta atmosfere i karakterizacijskih iskoraka kakve smo u Parkeru navikli poslije sretati. Da i ne spominjemo sam početak - onaj s konjima, koralima i željeznicom - koji je odavde direktno dignut u pedeset i nekoj Parkerovoj epizodi. Što da rade jadni Talijani: nije bilo interneta pa je research uvijek bio iz druge ruke; gledalo se, pamtilo, kombiniralo, pisalo, crtalo.

Enivej, dobar je HOMBRE. Jest western i nije western po tome što bi ga Elmore Leonard, da ga je pisao koju godinu poslije, komotno mogao presložiti u socijalni krimić, ali je, u drugu ruku, baš zbog toga dobar - jer pokazuje koliko je western, u svom arhetipskom, povijesno nikadpostojećem obliku širok i širokogrudan žanr spreman otrpiti sve i svašta dokle god ima konja i pištolja. I tako mi se western (odgledao sam ih, posla i edukacije radi, u zadnje vrijeme par i mimo ove liste) uvukao pod kožu.

HOMBREU se u minus piše Paul Newman, u plus vrcketavi dijalozi, u bizarnosti konj u prvoj sceni čije me lice podsjetilo na Burta Lancastera. Opći dojam - pozitivan.

(mcn)

PS 19 down, 81 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 22/03/2010 : 02:46:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Les quatre cents coups (1959) Francois Truffaut

Završetak filma, gdje nam autor neće, ali baš neće reći što da mislimo razlog je zašto francuski film ima reputaciju kakvu ima. Ili bar kakvu je kod mene stekao kad sam bio klinac. Ide, ide, pa - pogotovo usporedi li se s olivudskim - stane. Kako razočaravajuće, pogotovo kad si dijete, te je li onda čudno da mi je francuski autorski film ostao velika rupa u obrazovanju?

Gledan danas, Truffaut je, naravno sjajan. Ide, ide pa, prije nego što se zaleti u svoj svršetak, ide još, ide kao mlazni avion, ako ne i dva. A dva su tome i razloga: neizrečenost (ako već ne i nedorečenost) i realizam. Neizrečenost nas uvlači u likove, tjerajući nas da nagađamo što misle, kao da su stvarne, a ne celuloidne osobe, a realizam nije u smislu tehnike, o čemu sam pričao kod "Ostrova", već u smislu građenja uvjerljivog svijeta.

Baš sam nekidan raspravljao nešto s Tanjom o tome kako se ni ona ni ja svijeta u kojem smo kao klinci živjeli ne sjećamo onakvim kakvim ga fotografije prikazuju, kao da smo izgradili svoje slike samo od onoga što nam se svidjelo, dok ima ljudi čija je slika svijeta izgrađena baš od vjernosti svakog detalja, što je ono što kod Truffauta zovem realizmom. Ili je možda i on izgradio svoju sliku samo od zapamćenog, a meni se čini realističnom jer je sumornija (odraslija?) od moje?

Enivej, odličan film (a fakat film: uvodna sekvenca ili ona s nastavnikom tjelesnog su čisti film, a ne neki snimljeni strip kao ovo što se danas, generaliziram li nepravično, snima), sram me bilo što ga prije nisam gledao i zbog svojeg sam zaziranja zaslužio packu, ako već ne i četiri stotine njih.

(mcn)

PS 20 down, 80 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/03/2010 : 21:23:19  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
TALVISOTA (WINTER WAR)

Malo zakasnio na topic. Vidim da ima svega i svacega, pa rek'o da ubacim nesto skroz off a vredno gledanja. Finski film o invaziji Rusa na finsku 1939e godine. Samo podatak da je (prema Nikiti Hruscovu)sacica Finskih rezervista pokokala vise od 500 000 (!) Rusa je mislim dovoljna da zaintrigira za gledanje. Inace, film je maestralno reziran i jos bolje snimljen, Holivudjani mogu samo da se upitno ceskaju...
NE sadrzi Rambo pucnjave!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/03/2010 : 21:34:42  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Jos jedan biser koji se ne vidi od razvikanih filmova.

Sjajna prica, odlicni glumci.

I kad smo vec kod takvih filmova, gledao sam ma TV neki film o italijanskom vojniku koji je zarobljen krajem WWII i onda bezi iz logora sa drustvom skupljenim sa koca i konopca. Nazalost, nisam gledao ceo film i nemam pojma o naslovu, a ni glumci nisu neki poznati. Uglavnom, Italijan se jedva vratio kuci. Zna li ko nesto o tome?
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 23/03/2010 : 00:12:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

I kad smo vec kod takvih filmova, gledao sam ma TV neki film o italijanskom vojniku koji je zarobljen krajem WWII i onda bezi iz logora sa drustvom skupljenim sa koca i konopca. Nazalost, nisam gledao ceo film i nemam pojma o naslovu, a ni glumci nisu neki poznati. Uglavnom, Italijan se jedva vratio kuci. Zna li ko nesto o tome?

a jel to nije onaj kad su oni zarobljeni u africi , ekipa bezi i svi naravno gledaju kako ce da se domognu evrope a ovaj junosa je u stvari kidnuo kako bi osvojio neki neosvojivi planinski vrh i dokazao svoj nadobudnom engleskom cuvaru da i zabari konja za trku imaju?
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 23/03/2010 : 00:31:33  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Nije. Secam se da su Italijani gledali da se predaju nemcima u Evropi ali su pali rusima u ruke. Ima blesava scena kada u logoru organizuju nekakav kabare. Posle beze ali ne prema italiji nego na istok, valjda preko rumunije, sad se vise ni ne secam.... Slicna tema kao Kud me noge nose, pa mozda nesto i brkam...
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 23/03/2010 : 10:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Koraci u slobodu-As far as my feet will carry me, je odličan film.Film priča o epskoj borbi njemačkog vojnika uhvačenog u drugom svetskom ratu i o njegovom dramatičnom bijegu iz radnog logoru u Sibiru. Po četiri godina neljudskih razmera i radova u logoru u Sibiru, uspije njemačkom vojnom zarobljeniku Clemensu Forellu 1949 godine pobječi. Neustavljiva želja, da vidi svoju ženu i familiju, vodi ga na trigodišnji put preko Sibira...Ta odličan film je ekranizacija knjižne uspješnice J.M.Bauera, koji je napisan po istinitoj priči.Je film o nadčovječnom naporu, volji i želji po slobodi.
Isplati se ga imati u kolekciji filmova.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 23/03/2010 10:15:20
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 23/03/2010 : 12:05:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Risar_69

Koraci u slobodu-As far as my feet will carry me, je odličan film.Film priča o epskoj borbi njemačkog vojnika uhvačenog u drugom svetskom ratu i o njegovom dramatičnom bijegu iz radnog logoru u Sibiru. Po četiri godina neljudskih razmera i radova u logoru u Sibiru, uspije njemačkom vojnom zarobljeniku Clemensu Forellu 1949 godine pobječi. Neustavljiva želja, da vidi svoju ženu i familiju, vodi ga na trigodišnji put preko Sibira...Ta odličan film je ekranizacija knjižne uspješnice J.M.Bauera, koji je napisan po istinitoj priči.Je film o nadčovječnom naporu, volji i želji po slobodi.
Isplati se ga imati u kolekciji filmova.

bio i strip u politikinom zabavniku pre neku godinu na sličnu temu?
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 23/03/2010 : 12:15:09  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=31772&whichpage=79

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 23/03/2010 : 12:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@ljudolovac
Saljes nas na taj topic? Moze, ali ovde Mcn-u uvaljujemo sta da gleda
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 23/03/2010 : 12:55:25  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ne ulazim u to ko-šta-kome uvaljuje.

Nego, koliko sam shvatio, prošo vam je voz, vidite da Macan i sa ovim ne može da se izbori.

Ako njemu ne smeta, meni još manje, nego rekoh, i tamo je fina diskusija, a vaši postovi bi e tamo baš uklopili, pa zato...

Mada, ako mcn nema ništa protiv, samo nastavite.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 23/03/2010 : 13:10:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
> Macan i sa ovim ne može da se izbori.

Pazi kad ih u prosincu izrecenziram 60.

Finski sam gledao, onaj drugi nisam. Neka preporuka, dok se god ne očekuje da odmah budu na redu.

Ej, Bane, odgledao sam i "Bad Company" u medjuvremenu: dobar je, nije ono o ccemu smo priccali i ima zakurac kraj kao da je sniman 70ih.

mcn

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 23/03/2010 : 13:39:54  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Menchjagger
Sta mogu kad su na onom topiku uglavnom provaljni filmovi. Mcn nam je dao priliku da isisavamo iz malog prsta stvari kojih nigde nema.
Meni samo krivo kad na spisku vidim McCabe and Mrs. Muller i onaj bljakac od Daglasovog Spartaka a znam da su filmovi zali boze filmske trake, pa onda proturam ono sto mislim da je vrednije gledanja. Dobro, dozvoljeno je i da omasim, jel'? I meni su uvalili Matrix.
@The Old Cat
Bad company je OK film koji nije ni zasluzio da bude razvikan. Nadam se da si gledao i gore filmove pa da ti nije zao vremena.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 23/03/2010 : 13:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Btw, nije mi bas jasno... Da li mi uvaljujemo pa mcn gleda i recenzira, ili i mi recenziramo pa na osnovu toga mcn gleda ili ne gleda?
Bas bih da napisem panegerik za Creature Of The Black Lagoon.
Go to Top of Page

dr strangelove
Advanced Member

USA
8866 Posts

Member since 26/12/2007

Posted - 23/03/2010 : 13:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit dr strangelove's Homepage  Send dr strangelove a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Btw, nije mi bas jasno... Da li mi uvaljujemo pa mcn gleda i recenzira, ili i mi recenziramo pa na osnovu toga mcn gleda ili ne gleda?
Bas bih da napisem panegerik za Creature Of The Black Lagoon.

*from

It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 23/03/2010 : 14:13:27  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Tja. Prevedeno s prevedenog, eto sta ispadne.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/04/2010 : 09:49:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
[quote]Originally posted by mcn

White Heat (1949) Raoul Walsh

Na trideset i četvrtoj sam minuti filma, ali da ja svejedno unaprijed napišem recenziju ... I ne samo zato što sam ga (davno) gledao, već zato što je odgledano dovoljno da se kaže kako je WHITE HEAT udžbenički primjer dobrog žanrovskog uradka.

Najme kaj: originalnost u žanru nikad nije apsolutna već je relativna. Svaki žanr priča uvijek jednu te istu priču, a ono što je čini novom i vrijednom pažnje su detalji. WHITE HEAT se tu ne štedi: pljačka vlaka je još više-manje standardna, ali onda imamo Cagneya koji se valja po podu zbog kroničnih glavobolja, trokut sa ženom i materom (koji oko tridesete minute dobije karakterističan psihoanalitički ekspoze koji danas djeluje malo smiješno, ali je onda bio vrlo trendy - sjećam se da je i EC tu negdje radio seriju stripova "Psychoanalysis" :)), dotad nevidjene detalje policijske procedure (i planske kroz shemu praćenja i tehnološke kroz automobilske telefone), dobar bijeg, dobar Cagneyjev plan izmicanja i zanimljiv agentov protuplan infiltracije, sve sa spominjanjem sitnih (ribički blinker) i krupnih (prodaja dolara na evropskom tržištu) koji priču čvrsto smještaju u vrijeme nastanka.

I to je otprilike sve što se traži od žanra: da ispriča staru priču zaogrnutu po posljednjoj modi. To je teže nego što izgleda jer inače ne bi bilo toliko lošeg žanra, ali kad se dobro izvede - kad je autor u podjednakoj mjeri svjestan tradicije i svoga vremena - onda dobijemo film koji je suvereno žanrovski od svoje prve minute, kao što to WHITE HEAT jest, i koji se bez problema gleda i kad je njegovo vrijeme odavno prošlo.

(mcn)

PS 21 down, 79 to go.

PPS Nostromo, podmetnu li ti meni Nanooka? Ne vidim ga na popisu, a vidim na DVD-u?

Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 04/04/2010 : 10:54:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
A bit će da sam bio u sjevernoj fazi Kena u to vrijeme a ostalo je prostora na dvd-u pa eto :-).

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/04/2010 : 08:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
On the Waterfront (1954) Elia Kazan

Na špici ovog filma piše kako ga je napisao taj i taj potaknut člancima toga i toga. To nije rijedak primjer (domaća inačica su, recimo, "Lepa sela ..." iako ovaj čas nisam siguran je li ondje novinar potpisan kao suscenarist ili je također navedeno da je scenarij osnovan na prethodno objavljenim člancima), a to je, anegdote radi, i nešto po čemu jedan domaći cijenjeni kolega često pili, zazivajući potrebu da se stripovi inspiriraju onime što čitamo u novinama.

Ovaj je uvod bio podugačak i naizgled besmislen zato što stvarno jest besmislen: o filmu nemam što pametno reći. Uzme li se čime je potaknut i koja mu je bila namjera, ON THE WATERRONT i nije mogao ispasti ništa više od pamfleta. Crno-bijela karakterizacija svih likova (s nijansom sive samo u Brandu, ali i ta potraje jedno petnaest minuta, jer se i on pokaže kao žrtva okoline pa time znatno manje tragičan no da je žrtva svog karaktera), zanatski odrađena dramaturgija koja me ni u jednom trenutku ne potresa i sretan kraj koji podcrtava didaktičnost projekta. Usporedi li ga se sa slično osviještenim "The Grapes of Wrath", ON THE WATERFRONT je najava ciničnog Hollywooda kojemu tuđi problemi služe tek kao sredstvo za krokodilske suze i nabiranje samočestitajućih Oskara.

(Provjerio sam tek nakon što sam napisao gornju rečenicu i gle! - WATERFRONT ima osam Oskara. Trebao sam pretpostaviti.)

Što ne znači da Brando nije odličan. Nisam nešto omađijan, ali u jednom sam trenutku shvatio da ga gledam i mislim "koji seljak", jer se percepcija uloge pretočila u percepciju glumca. Što znači da me uvjerio - za razliku od ovdje često spominjanog Newmana - što znači da jest glumac.

I tak'. Film jest dokument vremena, ali mimo toga sam u iskušenju reći kako je, isključim li Branda, i gubitak vremena.

(mcn)

PS 22 down, 78 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 07/04/2010 : 12:12:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Witness for the Prosecution (1957) Billy Wilder

I ovaj sam film gledao, i to relativno nedavno, a zaboravio sam da sam ga gledao. Što može biti iz više razloga: a) pobrkao sam ga s "Anatomy of a Murder" jer su ta dva naslova meni ista, premda nisu; b) jerbo ne pamtim sudske drame, štono sam dokazao "Verdictom"; c) jerbo ne pamtim zaplete krimića an ženeral, što sam dokazao stotinama krimića kojima nisam zapamtio zaplete, ili d) jer ne pamtim dobre filmove.

Ne, ozbiljno, to je fakat. Loš film, film koji me je nervirao, zapamtim do u detalje kako bih ga em izbjegavao, em u podjednake detalje tranširao svakome tko me želi slušati, em na lošem primjeru učio. Dobar film zaboravim istog časa kako bih u njemu mogao ponovo uživati, a možda i mirne savjesti nešto iz njega drpiti.

A što se uživanja tiče, stvarno sam uživao. Manje u nužnom raspletu, a više u maestralnim likovima i dijalozima. Ne znam je li do lady Agathe (sigurno malo jest, karikaturalna karakterizacija jest njezina specijalnost) ili do koga, ali likovi su se ovdje kretali, ponašali i pričali onako kako bih ja volio da se ponašaju i u životu: inteligentno, naivno, dosljedno i vrckavo.

Što još reći? Glumci su što se od njih tražilo izveli besprijekorno (Tyrone je jedini glumatao), režija je bila tako savršeno nevidljiva da mi je došlo staviti kapu samo kako bih je Wilderu mogao skinuti, a upozorenje gledateljima da ne odaju kraj me je za bonus nasmijalo. Ukatko, bio je to tako fin film da mislim kako ću ga smjesta opet zaboraviti.

(mcn)

PS 23 down, 77 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/04/2010 : 00:42:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote

King Kong (1933) Cooper/Shoedsack

S filmovima je kao i s bilo kojim drugim umjetničkim djelom: što je stariji - a o njemu se i dalje bruji - vjerojatnije je da je zaista dobar. Inače se, je li, ne bi brujalo; nadomjestili bi ga kasniji, usavršeni, svježiji uradci. King Konga iz 1933. nije nadomjestila nijedna kasnija verzija i lako je vidjeti zašto: čak ni ja, koji sam ga sjeo odgledati po obećanju, ne očekujući ništa jer sam priču znao, nisam mu mogao odoljeti. Uvukao me likovima, zadržao ritmom, invencijom i pameću. Jest, lutkica me nije prestrašila i sve je skupa bilo previše poznato da bi me iznenadilo i time dirnulo, ali dovoljno je sirove napetosti ostalo da sam ga prilično pozorno odgledao od početka do kraja.

I ... nemam što drugo pametno reći. To da je film utjecao na milijun kasnije snimljenih je već sigurno rečeno, a utjecaj na neke stripaše (Kongova me faca užasno podsjetila na neke Corbenove) vjerojatno isto nije upitan - ta je krospolinacija oduvijek tekla dvosmjerno. Reći da su mi akcijske scene (one četiri uzastopne borbe s čudovištima na otoku) bile pomalo dosadne jer su u raznim emisijama bile najčešće citirane pomalo je irelevantno, a spomenuti kako žanr najbolje funkcionira kad je prepoznatljivo ugniježđen u svojem vremenu (što King Kong jest) je redundantno jer sam o tome već pisao u nekoj prethodnoj recenziji.

Stoga, apropos ničega, jedna moja stara pjesmica:

Weak and strong,
right and wrong,
king and Kong.

(mcn)

PS 24 down, 76 to go.

Edited by - mcn on 16/04/2010 00:43:13
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 26/05/2010 : 18:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
M (1931) Fritz Lang

Zapravo je depresivno koliko su stari filmovi dobri i inventivni. Ono, s jedne strane je logično - u novom polju nema mjesta za polutalente i nagađače, ili imaš viziju ili nemaš u polju što raditi - ali s druge je strane snuždljivo koliko su gotovog jezika kasniji filmovi (pa i stripovi) primili od autora koji su izmišljali filmsku abecedu.

(Na ovom mjestu me zamislite kako se hrvem s potrebom da u tekst ubacim neki jadan vic o tome kako je filmskoj abecedi Lang dodao slovo M te, avaj, gubim bitku.)

Jer, što ima bilo koja policijsko-proceduralna serija što M nema? A M usto ima i romantizirani prikaz polusvijeta (mosteći tako u pripovjednoj tradiciji Hugoov Dvor čuda s, recimo, "Pustolovinom na Manhattanu" Bernarda Princea), kolateralne žrtve, simpatične nitkove u rukama lukavih policajaca, psihološki profil zločinca pa čak i nakalamljenu, u zadnji čas, prevagu zakona i zbunjujuće poučan završetak kao iz narodne priče. Ništa ovaj žanr novo nije, kako mi se čini, u zadnjih osamdeset godina izmislio. I to me, kao nekoga kome je posao izmišljati, pomalo tišti.

Ali to što sam ja potišten nema prave veze s M-om (od kojeg sam ja, inače, očekivao nešto posve drugo sljubivši u pamćenju pročitane podatke o M-u i Mabuseu) koji je jedan odličan, a u svom žanru i fenomenalan film.

(mcn)

PS 25 down, 75 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 30/05/2010 : 03:35:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Au revoir les enfants (1987) Louis Malle

Kad bi ovaj strip zaista bio o nesretnoj sudbini Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata - a kažu da jest - onda ne bi počeo kadrom Quentinove majke. Budući da počinje, i budući da je ona prikazana kao nesretnije (a možda i tragičnije biće) od maloga Kippelsteina koji svoju sudbinu nosi svetačkom neprirodnošću, zaključujem kako je "Zbogom, djeco" prije svega ipak film o Quentinu, što će reći Malleu.

Gotovo sve je u tom filmu - vrlo dobrom, dok ne zaboravim napomenuti - jednako važno. Zimska izmaglica, staklenke džema, profesorski tikovi i Gestapo. Sve je jednako važno jer je ostarjelom dječaku koji nam priču priča svaka uspomena jednako dragocjena. U prikazanom dobu taj dječak odrasta, ne nužnošću povijesnih prilika, već zbog sućuti koju počinje osjećati za svijet izvan sebe. Ta je sućut možda retrospektivno dodana od redatelja, ali posve je jasno kako je Quentin pogubljen u svemu što osjeća, kako se ne snalazi najbolje u brizi i naklonosti koju osjeća za druge, kako je najsretniji u kratkim intervalima kad mu uspijeva biti dječak i svu pažnju usredotočiti na, recimo, špekulu u ruci.

Malleov redateljski postupak pritom je da nam ništa ne govori. Od jedne od prvih scena u vlaku Quentin, za kojeg smo sigurni da proživljava štošta, na van ne odaje ništa. Dugi kadrovi nepromjenjiva lica značajka su ovog filma; Malle nam ne govori što imamo osjećati, već ga zanima što jesmo osjetili.

Stoga je i moje gornje čitanje manje čitanje filma, ili Mallea, koliko čitanje sebe.

(mcn)

PS 26 down, 74 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 30/05/2010 : 03:46:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Pitanjce:

Bio sam uvjeren da se scena - iz otprilike napoleonskog vremena - u kojoj časnik od kolege traži da mu u vježbenom dvoboju mačem zasiječe obrvu kako bi s ožiljkom izgledao muževniji nalazi u filmu "Royal Flash" s McDowellom, kao i scena u kojoj junak postaje ljubavnik Katerine Velike. No, "Royal Flash" je nedavno bio na TV i tih scena nema (a nije ni iz Napoleonovog vermena). Pitanje za filmoznance, dakle, jest: s kojim sam ga u djetinjstvu odgledanim filmom pobrkao, u kojem su filmu opisane scene?

I bonus pitanjce: kojih se filmova možete sjetiti a da su im mjesto i vrijeme radnje Francuska 1820-1840.

Fala unaprijed.

mcn
- koji je zaspao poslije večere i onda se probudio u pola tri te sad ne može spavati

Edited by - mcn on 30/05/2010 03:50:09
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000