forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Loša godina za strip u Srbiji :(
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:26:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
Već nekoliko dana do mene stižu tužne vesti (sa nekoliko različitih iizvora od ljudi kojima volim da dosađujem, a da imaju veze sa stripm), a koje se tiče domaćih izdavača....

Priča se da je System comics proglasio bankrot i da više ne postoje. Šteta... Kupio sam svakog njihovog "Kalvina i Hobbsa" i čini mi se da ga nisu ni završili. Imam i gomilu mekokoričenih i tvrdokoričenih njihovih francuskih albuma (Reptorsi, Sky Doll...) i prilično me razočarava ova vest.

Iz Belog puta stižu vesti da će se potruditi da u sledećih godinu-dve privedu kraju postojeće edicije svojih izdanja (i da objave zaista sve što su najavili), ali da neće ništa osim toga raditi i da će se postepeno gasiti i potpuno preorjentisati na izdavanje knjiga i slikovnica. Kažu da je gazda posle 4-5 godina bavljenja stripom odustao, jer definitivno ne donosi novac, a niko nije spreman da zaubek gura u "rupu bez kraja"... :( Ako ništa drugo, bar imaju u planu da završe serijale, ali ako idu ovom brzinom kao do sad, trebaće im još 10 godina.. Što bar znači da će postojati još deceniju! (mala šala)

Što me na žalost dobvodi i do (bar za mene) najtužnije vesti. Veseli četvrtak će najverovatnije do kraja godine prestati sa izdavanjem boneli stripova na kioscima. Iz pouzdanih izvora (koliko god taj pojam danas bio besmislen) sam čuo da vlasnik firme nije uspeo da se dogovori sa novom firmom koja zastupa prava, jer je insistirao da radi sa SAF-om koji je (ako sam dobro shvatio) i novčano učestvovao u pokretanju Veselog. Velika šteta, jer to znači da se strip opet vraća u geto, među besne kolekcionare. Nadam se da neće gasiti i izdanja albuma, naročito sad kad su se "zagrejali" i krenuli to sve češće da rade...

Sigurno je još neko čuo ove vesti. Da li neko zna nešto detaljnije?

You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 31/03/2010 : 19:29:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Ali isto tako registriran je i novi izdavač u Srbiji pa ćemo vidit jel' izvuka kakve pouke i jesu li mu komentari na forumu ičemu poslužili

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 31/03/2010 : 19:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi trebao preimenovati nick u pesimista (ili barem realista). Ja bih rekao da se samo priča za neke. Pa SC ima problema otkad postoje. Ali da VČ ukida distribuciju na kioske? Nema šanse. To im je bio glavni adut...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 31/03/2010 : 19:30:21  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
sutra je 1. april!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:33:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

Ali isto tako registriran je i novi izdavač u Srbiji pa ćemo vidit jel' izvuka kakve pouke i jesu li mu komentari na forumu ičemu poslužili

Zbilja? Onda se nadam da sve nije tako crno.
Da li znaš šta će novi izdavač izdavati?
Bilo bi dobro da ako Veseli stvarno prekine sa radom, nastavi sa istom numeracijom i istim edicijama. Koliko sam shvatio, slična stvar se dogodila i kad je Slobodna Dalmacija u Hrvatskoj prestala da radi, je Ludens nastavio dalje...

You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.
Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Mislim da bi trebao preimenovati nick u pesimista (ili barem realista). Ja bih rekao da se samo priča za neke. Pa SC ima problema otkad postoje. Ali da VČ ukida distribuciju na kioske? Nema šanse. To im je bio glavni adut...

Na stranu sve vezano za moj nick (mada, realista u ovom slučaju zvuči pogodno), ovo su sve vesti koje sam čuo od Beogradskih kolekcionara i prodavaca stripova, a oni su sigurno u to upućeni.

Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:37:36  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi te trebali ponovo ibaciti!
1. pogrešio si datum, sutra je 1.april
2. a i da nisi ni sistem ni beli put me ne interesuju
3. vč je jak kao zemlja
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Nisi spomenuo Marketprint.Prošla godina im je bila katastrofalna.Izbacili su (srećom) zadnji album XIII-ce, dva albuma Kosmičkih putnika, 14. Boa Mori i trećeg Bluberija - 5 albuma, što je kada uporedimo sa prethodnim godinama mizerija.
Takođe nisi spomenuo ni krah Wizarda.
Što se mene lično tiče, samo da Fibra,LL, BG i SA guraju, mada mi je situacija kod Bookglobea poprilično sumnjiva, evo prošlo je četvrtina godine i da li su izbacili šta od albuma ?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
u pravu je profesor, za VČ se ne bojim,i ja verujem da su jaki ko zemlja!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 31/03/2010 : 19:41:11  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Najteže bi mi palo da VČ-ova neorenesansa kiosk stripova propadne. Pa ne možeš maknuti stripove s kioska, što ćemo onda na njima kupovati?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 31/03/2010 : 19:41:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Šovinista

quote:

Bilo bi dobro da ako Veseli stvarno prekine sa radom, nastavi sa istom numeracijom i istim edicijama. Koliko sam shvatio, slična stvar se dogodila i kad je Slobodna Dalmacija u Hrvatskoj prestala da radi, je Ludens nastavio dalje...

Ne mislim da je novi izdavač kalibra VČ iako je Bonelli u điru. No ne mislim ni da je istina za VČ. Išla prava priko Rustemagića ili Paninija opet u konačnici dođe skoro isto. Ako postoji razlog zašto bi odustali on sigurno nije u novom nositelju prava. Prije mislim da se strip izdavaštvom ne može baviti kao klasičnim biznisom. A VČ je ( i ne samo oni ) tija izdavaštvo stripova tretirati kao biznis bez ljubavi prema stripu i bez fanovskog entuzijazma. No opet, sve su to kuloarske priče u koje malo virujen!

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 31/03/2010 : 19:42:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Za System Comics, stvar je mozda istinita, jer sam tu vijest cuo od nekih francuskih agenata u Bologni prije par dana. Šteta...

Beli Put i VČ, teško je išta reći, ali vjerujem da je više riječ o glasinama, nego o činjenicama. Pogotovo za VČ.

Trouble will find me
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:43:15  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
Ako je ovo za 'System' sala, neukusna je...ja taj humor ne shvatam...

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 31/03/2010 : 19:45:02  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
quote:
...
Velika šteta, jer to znači da se strip opet vraća u geto, među besne kolekcionare.

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:45:53  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Svi agenti kažu da je kriza polako na zalasku i da je ove godine sajam bio vrlo uspješan. Međutim, kako mi uvijek kasnimo za Europom, tako i kriza kod nas kasni, pa bih rekao da je tek sad kod nas na vrhuncu, a nikako pri kraju. Međutim, to ne znači da ne treba raditi na novim projektima, je li?:) Vođen tom idejom, i ove sam godine dogovorio nekoliko prilično zanimljivih projekata, pa evo par riječi o njima.
Vjerojatno najzanimljivija vijest je da je Fibra uspjela dobiti prava za objavljivanje cjelokupnog Frank Millerovog opusa na Daredevilu (osim Elektra Assasin, kojeg će raditi Algoritam). Dakle, riječ je o Daredevil Visionaries 1, 2 i 3, The Man without fear i Born again. Oni koji su već čitali spomenute naslove znaju o kakvom se remek-djelu radi, a oni koji nisu... zavidim vam:) Osim Daredevila, suradnju s Marvelom smo proširili i na još nekoliko važnih naslova: Brubakerov i Phillipsov Criminal, serijal koji je oduševio ljubitelje hard-boiled krimića širom svijeta, te mini-serijal Darka Macana i Danijela Žeželja: Captain America – Dead Man Running.
Toliko o Amerikancima. Ljudi su me često pitali hoću li, nakon što završim Kena Parkera, raditi neki novi veliki talijanski serijal, na što sam ja redovito odgovarao negativno. E, pa izgleda da sam lagao:) Ili, kao što to kaže jedan naš notorni političar, „nisam lagao, samo nisam govorio istinu“. Iako, istini za volju, upiti su se odnosili mahom na Bonelli serijale, a ovdje je riječ o nečem sasvim drugom. Rat-Man je djelo Lea Ortolanija, urnebesna komedija koja bi, da se pojavila prije trideset godina kod nas, vrlo vjerojatno dosegnula slavu i popularnost jednog Alana Forda. Ovako će, s obzirom na mali tiraž i distribuciju po knjižarama, dostići samo kultni status, jednako kao i u Italiji. Budući da se radi o već prilično velikom serijalu (do sada je izašlo 77 brojeva), Fibra će raditi trobroje od otprilike 200 stranica, a za zagrijavanje ćemo početi s Petkom 12., jednako urnebesnim, ali kraćim serijalom koji će biti objavljen u jednoj knjizi. Koliko sam sretan zbog Ortolanija, toliko me veseli i činjenica da je konačno dogovoreno i objavljivanje ostalih Gipijevih stripova, od kojih posebno izdvajam meni jako drage S. , Questa e la stanza (ovo je soba) i La mia vita disegnata male (moj loše nacrtan život), naslove koji su Gipija učinili mezimcem talijanske publike i kritike. A tu je i Igortov 5 e il numero perfeto (5 je savršen broj), još jedan hit na nezavisnoj strip-sceni.
I za kraj, naravno, francusko-belgijska škola. Fibra će objaviti jedan od najboljih mainstream stripova objavljen u Francuskoj u zadnjih desetak godina, Glenatov bestseller Il etait une fois en France (Bilo jednom u Francuskoj), napetoj ratnom trileru iz WWII. I to bi, uglavnom bilo to, što se komercijalnijih stvari tiče:) (mada, neki su drugi naslovi u planu, ali o tom – potom). To, naravno, ne znači da fantastičan Lulu Femme Nue nije išta manje dobar, dapače, kao i Rabateov Le petit rien tout neuf avec un ventre jaune, koji će se sigurno svidjeti svima onima koje su oduševili i Potočići. I, za kraj, još jedan mladi autor čiji je album „Sam samcat“ izazvao vrlo pozitivne reakcije u Francuskoj, ali i kod nas. Radi se, naravno o Chabuteu, čije će albume La b#234;te, Fables am#232;res, Pleine Lune, Quelques jours d'été, Terre-Neuvas i Un îlot de bonheur Fibra objaviti u godinama koje dolaze.
Nadamo se da će svatko od vas pronaći ponešto za sebe!
P.S. A sad ono što vas vjerojatno najviše zanima: neki kolege izdavači uskoro kreću s novim Bonellijevim mini-serijalima, neki planiraju revival Biser stripa, a konačno će izaći i dugo očekivani integrali Bernarda Princa i Jeremiaha! Nema što, bit će ovo dobra godina za stripljupce!
- Markos
Selim se za Hrvatsku!

Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Nisi spomenuo Marketprint.Prošla godina im je bila katastrofalna.Izbacili su (srećom) zadnji album XIII-ce, dva albuma Kosmičkih putnika, 14. Boa Mori i trećeg Bluberija - 5 albuma, što je kada uporedimo sa prethodnim godinama mizerija.
Takođe nisi spomenuo ni krah Wizarda.
Što se mene lično tiče, samo da Fibra,LL, BG i SA guraju, mada mi je situacija kod Bookglobea poprilično sumnjiva, evo prošlo je četvrtina godine i da li su izbacili šta od albuma ?

Ja sam napisao samo ono što sam čuo. Za Marketprint nisam ništa čuo. Predpostavljam da oni rade i dalje kao što su do sad. Ne znam da li su i njih privatizovali, pošto su bili (ili su i dalje) državna firma.
Ja bih voleo da se ne ugasi nijedan izdavač, ali su me ove priče rastužile... Zato sam i pokrenuo temu, da vidim da li neko zna nešto više.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 19:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Pogledaj prijatelju post više tvog!!!

Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:50:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ne mislim da je novi izdavač kalibra VČ iako je Bonelli u điru. No ne mislim ni da je istina za VČ. Išla prava priko Rustemagića ili Paninija opet u konačnici dođe skoro isto. Ako postoji razlog zašto bi odustali on sigurno nije u novom nositelju prava. Prije mislim da se strip izdavaštvom ne može baviti kao klasičnim biznisom. A VČ je ( i ne samo oni ) tija izdavaštvo stripova tretirati kao biznis bez ljubavi prema stripu i bez fanovskog entuzijazma. No opet, sve su to kuloarske priče u koje malo virujen!

Sigurno da ima istine u tome što kažeš
Valjda neki ljudi misle da zato što je strip bio odlično prodavan pre 30 i 40 godina, da to može i danas i da će svi zaraditi. I onda posle nekog vremena ukapiraju da to nije pravi način za zaraditi novac...
Nadajmo se da se ove priče neće obistiniti...

Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 19:53:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Pogledaj prijatelju post više tvog!!!

Kad vidim sve te predivne naslove koji se najavljuju, dođe mi da plačem što nema takvog izdavača i ovde. Nije da meni predstavlja problem hrvatski jezik, naravno, ali bih voleo da i mi imamo jednog takvog. Onda bi i ponuda bila duplo veća...
Na žalost, kod nas i ovo malo izdavača šalje negativne vibracije o budućnosti...

Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 31/03/2010 : 19:55:01  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
mozda nesto zavisi i od drugova u raznim ministarstvima?

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 20:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
Kako to misliš?
Predlažeš da se osnuje stranka koja promoviše strip, pa kad dođe na vlast da finansira strip izdavače? ;-)

Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 31/03/2010 : 20:05:07  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
interesantna ideja. mislio sam na razne olaksice i pomoc u administartivnom i finansijskom smislu, malo da se preispita poreska stopa, otkup dela tiraza,...ipak se radi o kulturi...

Jel to štos iz Minhena?

Edited by - culfis on 31/03/2010 20:06:14
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 20:06:37  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Evo ovde jedne zanimljive informacije koja se tiče i ove teme a koju sam baš hteo da negde pomenem.
Danas sam bio u Čačanskoj biblioteci da vidim ima li šta novo od strip albuma, i zateknem tamo direktorku ali ne i nove albume.
Pitam je zašto nema ničeg novoga, a ona mi odgovori da je niko ništa i ne nudi od strip albuma a da se baš traže.
I zamoli mene da je napravim spisak strip albuma izašlih u zadnje dve godine koji su po meni zanimljivi (znamo se pa ima u mene poverenja).Meni je opet sve to i čudno i glupo da se ja tu mešam , mada sigurno ću je odneti spisak, a da niko od izdavačkih kuća tipa VČ,BP ili SC nije ponudio biblioteci Čačka, a verovatno ni bibliotekama ostalih mesta svoje albume.
Da ne dužim sami izvucite pouku, a ako ovo čita neko od predstavnika pomenutih kuća takođe neka izvuče pouku.

Edited by - anto on 31/03/2010 20:07:58
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 31/03/2010 : 20:06:37  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Dosta stvari na ovom forumu se oslanja na glasine...Iako nisam neki veliki fan Veselog Cetvrtka mislim da bih bila velika steta da se to desi...Jos jednom cu ponoviti da i ako sam iz Srbije moram da konstatujem da je Hrvatsko jezgro kolekcionara i stripofila mnogo vece nego u Srbiji...Evo ja zivim u Novoj Pazovi mestu nadomak beograda koje ima oko 40 000 stanovnika..Kad sam bio klinac 80-ih ,dosta mojih drugara je skupljalo stripove i bili su mnogo jaci po stripovima od mene..Evo danas u mestu stripove skupljam samo ja i moj drugar komsija...prevrnuli smo celo mesto niko vise ne skuplja..Pitam prodavce u trafikama kako ide prodaja stripa.... dobijam smeske i pokazivanje koliko se vraca nazad..skoro sve sto dobiju...Tesko je vreme a nove generacije nemaju tu zicu da zagrizu za strip..ali mislim da ovi stariji u srbiji su mnogo manje zainterosovani nego u hrvatskoj..

Nema,nema niko tako lepe dragane.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21081 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/03/2010 : 20:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by radulovic marko

Dosta stvari na ovom forumu se oslanja na glasine...Iako nisam neki veliki fan Veselog Cetvrtka mislim da bih bila velika steta da se to desi...Jos jednom cu ponoviti da i ako sam iz Srbije moram da konstatujem da je Hrvatsko jezgro kolekcionara i stripofila mnogo vece nego u Srbiji...Evo ja zivim u Novoj Pazovi mestu nadomak beograda koje ima oko 40 000 stanovnika..Kad sam bio klinac 80-ih ,dosta mojih drugara je skupljalo stripove i bili su mnogo jaci po stripovima od mene..Evo danas u mestu stripove skupljam samo ja i moj drugar komsija...prevrnuli smo celo mesto niko vise ne skuplja..Pitam prodavce u trafikama kako ide prodaja stripa.... dobijam smeske i pokazivanje koliko se vraca nazad..skoro sve sto dobiju...Tesko je vreme a nove generacije nemaju tu zicu da zagrizu za strip..ali mislim da ovi stariji u srbiji su mnogo manje zainterosovani nego u hrvatskoj..

Pa tako je to kad živiš na selu
Šalim se , ali situacija u čačku je poprilično dobra, kako sam čuo od prodavačica po trafikama - stripovi se lepo prodaju, a kupci su i mlađi i stariji.
Ali definitivno, marketing je loš; masa mojih prijatelja koji su kao mlađi voleli stripovei koji bi ih i sad kupovali , tek su skoro ????? čuli za stripove VČ na trafikama - posle dve godine postojanja !?!

Go to Top of Page

Šovinista
New Member

Serbia
178 Posts

Member since 27/08/2009

Posted - 31/03/2010 : 20:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Šovinista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culfis

interesantna ideja. mislio sam na razne olaksice i pomoc u administartivnom i finansijskom smislu, malo da se preispita poreska stopa, otkup dela tiraza,...ipak se radi o kulturi...

Za to prvo mora da dođe na bitno mesto u politici neko za koga strip zaista predstavlja umetnost, a ne da ga doživljava kao šund i kič.
S druge strane, zamisli da ministarstvo kulture finansira izdavanje, recimo, Zagora... Odmah bi skočilo pola Srbija zašto se finansira to, a ne neka književnost.

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000