Author |
Topic  |
radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 12/04/2010 : 13:22:33
|
Zanima me misljenje koliko je strip tih 70-ih i 80-ih..uticao na vaspitanje tadasnjih decaka koji su citali stripove,,,da li je pojavljivanje junaka koji se bore za pravdu i nemaju skoro ni jednu manu..uticao na vaspitanje, stav o ispravnosti i zivotnom ponasanju.......meni se cini da donekle ima neke povezanosti u ovome,,jer mi se cini da generacije 70-ih i 80-ih nekako odsakacu sa stavom od mladjih i starijih generacija....ne mislim da je strip krivac za to ali ima li bar neke hemije izmedju toga voleo bih da cujem.....
|
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 12/04/2010 : 15:09:57
|
pa mnogi su vjerovatno citali Texa, zato su postali u ratu masovne ubice.
Ozbiljno, 80tih sam naucio vise iz stripa MM, nego iz istorije i geografije zajedno. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8223 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 12/04/2010 : 15:51:34
|
a čuj pametni su čitajući zagora izgradili osjećaj za pravdu i da uvijek treba biti na strani slabijeg a budale su samo vidjele sjekiru kojom možeš lupat glave |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
Witchblade
Senior Member

Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 12/04/2010 : 16:16:17
|
quote: Originally posted by radulovic marko
Zanima me misljenje koliko je strip tih 70-ih i 80-ih..uticao na vaspitanje tadasnjih decaka koji su citali stripove,,,da li je pojavljivanje junaka koji se bore za pravdu i nemaju skoro ni jednu manu..uticao na vaspitanje, stav o ispravnosti i zivotnom ponasanju.......meni se cini da donekle ima neke povezanosti u ovome,,jer mi se cini da generacije 70-ih i 80-ih nekako odsakacu sa stavom od mladjih i starijih generacija....ne mislim da je strip krivac za to ali ima li bar neke hemije izmedju toga voleo bih da cujem.....
Ja cenim da su to gluposti koje nemaju blage veze sa životom. Naravno da komandant Mark i Veliki Blek nisu od nas napravili revolucionare koji bi na prvi poziv otadžbine skakali na barikade u njenu odbranu ali stripovi su definitivno uticali na opšte produhovljenje mladog čoveka. Strip je medij gde ljudi komuniciraju na jednom malo višem nivou. Ipak je to interakcija crteža i reči. Za razumevanje štiva potreban je izoštren um a što se više stripova pročita sve više se i izoštrava. Uostalom svako upijanje tudjih misli i adekvatno gomilanje tudjih iskustava bilo kroz knjige, nosače zvuka, stripove, filmove, čini nas bogatijim ličnostima nevezano za konkretne sadržaje i usmeravanja koja sadržaj može da postigne. |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 12/04/2010 : 16:41:57
|
Jos kada se mislim da otvorim ovakvu temu, a pogotovo danas sam se razmisljao posto su mi u skoli rekli da uradim izmisljeni intervju sa J.J. Zmajem (ime skole) i sa mnom o uticaju stripa na mene, na mlade, kako , zasto i sl. Inace, ja sam pisao i dipl. rad na tu temu " Uloga stripa u mladjim razredima", pa su me i zbog toga upregli. Tako da cu posle lepo procitati ovaj Macanov clanak (trenutno ne mogu) i mozda iskoristiti stogod odatle. Ako nekom padne na pamet neko interesantno pitanje koje bi eventualno postavio da je J.J. Zmaj, neka ga napise ovde (nadam se da Marko nece da se ljuti ).
Inace, posto sam odrastao uglavnom na Bonelliju, mislim da zbog vaspitnih vrednosti za preporuku su prvenstveno Blek i Mark, pa onda Zagor, a onda i jos neki. Svakako ne bih preporucivao mladjim razredima (ma koliko se docA ljutio ) D. Doga, Dampyra, B. Barona i sl. Stvarno, ma koliko ja voleo te stripove u njima ne vidim vaspitnu vrednost koju bi deca mogla da usvoje. M. Misterija je sam po sebi edukativan, ali to nije za mladje uzraste.
Istakao bih vrednost Diznijevih junaka, jer pored toga sto je ta tematika interesantna deci za citanje,i pored toga sto razvijaju citanje sa razumevanjem, upoznaju se sa raznim zivotinjama koje mozda nisu u prilici da vide, jer su Diznijevi likovi velikim delom zivotinje. Dalje je Dizni i obradio veliki broj bajki, te na taj nacin deca mogu u najranijem detinjstvu da se upoznaju sa tim sta su to bajke itd.
To be continue... |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
 |
|
ponki
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3113 Posts
Member since 20/09/2008 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Posted - 12/04/2010 : 16:54:09
|
quote: Originally posted by ponki
Ne treba zaboraviti ni Kapetana Mikija i Kit Telera
Pa da, dosta su prihvatljivi i oni.
|
 |
|
radulovic marko
Senior Member

2826 Posts
Posted - 12/04/2010 : 16:54:33
|
Kapetan miki pije mleko i daje primer da ne treba biti alkoholicar kao njegovi prijatelji smuk i salaso...da,da....   |
 |
|
ponki
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3113 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 12/04/2010 : 17:01:57
|
quote: Originally posted by Kit Carson
Kad dodje Globinjo on ce napisati kako je Kapetan Miki pozitivno utjecao na njegov razvoj |
Be yourself; everyone else is already taken. |
 |
|
Ace of Spades
Junior Member

464 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 12/04/2010 : 17:23:45
|
Napisao sam u Americi jedan tekst na tu temu prije oko dvije godine... samo da pronadjem pa mogu i da posaljem... nista specijalno samo nekoliko dobrih razmisljanja i solidnih paragrafa. In English, of course. |
I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books... and now there's only time to say... LIFE WELL SPENT! |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:33:29
|
quote: Originally posted by Ace of Spades
Napisao sam u Americi jedan tekst na tu temu prije oko dvije godine... samo da pronadjem pa mogu i da posaljem... nista specijalno samo nekoliko dobrih razmisljanja i solidnih paragrafa. In English, of course.
Ne bi bilo lose da pustis to. Jos kad bi imao i prevod, to bi bilo mLogo lepo. Nije bas da se ne snalazim sa engleskim, ali... |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:34:23
|
Kad dodje Globinjo on ce napisati kako je Kapetan Miki pozitivno utjecao na njegov razvoj
Pa i nije se bas nesto pokazao kapetan Miki.    |
 |
|
radulovic marko
Senior Member

2826 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:35:59
|
quote: Originally posted by Ace of Spades
Napisao sam u Americi jedan tekst na tu temu prije oko dvije godine... samo da pronadjem pa mogu i da posaljem... nista specijalno samo nekoliko dobrih razmisljanja i solidnih paragrafa. In English, of course.
Ne bi bilo lose da pustis to. Jos kad bi imao i prevod, to bi bilo mLogo lepo. Nije bas da se ne snalazim sa engleskim, ali...
Kopiraj u google translate i problem resen... |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:43:25
|
quote: Originally posted by radulovic marko Kopiraj u google translate i problem resen...
Pa to cu da uradim, bice malo indijansi, ali nema veze. |
 |
|
torca
Average Member

.jpg)
746 Posts
Member since 24/03/2003 |
Posted - 12/04/2010 : 17:44:52
|
Zanima me misljenje koliko je strip tih 70-ih i 80-ih..uticao na vaspitanje tadasnjih decaka koji su citali stripove,,,da li je pojavljivanje junaka koji se bore za pravdu i nemaju skoro ni jednu manu..uticao na vaspitanje, stav o ispravnosti i zivotnom ponasanju.......meni se cini da donekle ima neke povezanosti u ovome,,jer mi se cini da generacije 70-ih i 80-ih nekako odsakacu sa stavom od mladjih i starijih generacija....
lijepo su bogami odskočili. baš šteta što je iz nekog čudnog razloga dnevnik na početku 90-ih prestao objavljivati ta prosvjetiteljska djela. zna li netko u čemu je bio problem? al dobro, bar sad sve države vode ljudi koji su kao dječaci sve o ispravnosti i borbi za pravdu naučili iz talijanskih šund stripova. zato nam i je svima tako lijepo. i ispravno. i pravedno. |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 12/04/2010 : 17:49:11
|
@Stara Kamila JJ Zmaj se smatra covekom koji je na nasim prostorima objavljivao u svom casopisu pretece stripova (uz malo tolerancije, bas stripove). Na rastko.rs imas elektronsko izdanje Zupanove i Draginciceve knjige u kojoj se govori i o toj temi. |
 |
|
radulovic marko
Senior Member

2826 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:50:00
|
quote: Originally posted by torca
Zanima me misljenje koliko je strip tih 70-ih i 80-ih..uticao na vaspitanje tadasnjih decaka koji su citali stripove,,,da li je pojavljivanje junaka koji se bore za pravdu i nemaju skoro ni jednu manu..uticao na vaspitanje, stav o ispravnosti i zivotnom ponasanju.......meni se cini da donekle ima neke povezanosti u ovome,,jer mi se cini da generacije 70-ih i 80-ih nekako odsakacu sa stavom od mladjih i starijih generacija....
lijepo su bogami odskočili. baš šteta što je iz nekog čudnog razloga dnevnik na početku 90-ih prestao objavljivati ta prosvjetiteljska djela. zna li netko u čemu je bio problem? al dobro, bar sad sve države vode ljudi koji su kao dječaci sve o ispravnosti i borbi za pravdu naučili iz talijanskih šund stripova. zato nam i je svima tako lijepo. i ispravno. i pravedno.
Ne bih se slozio ni sa jednom konstatacijom ,pogotovo ovo za politicare malo ih je koji su bili klinci u 70-80- im.godinama a da su sad na vlasti(jedino ako Krkobabic ne ulazi u tu listu) to su vecinom starije generacije, a i za dnevnik covece poceo rat zemlja se raspala koji bre stripovi... a za te nesretne godine najmanje su krive pomenute generacije,,,,,,,, |
Edited by - radulovic marko on 12/04/2010 17:51:58 |
 |
|
torca
Average Member

.jpg)
746 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:53:10
|
covece poceo rat zemlja se raspala koji bre stripovi
ah, da. zaboravio sam na tu sitnicu. hvala što si me podsjetio. |
 |
|
radulovic marko
Senior Member

2826 Posts
Posted - 12/04/2010 : 17:56:04
|
covece poceo rat zemlja se raspala koji bre stripovi
ah, da. zaboravio sam na tu sitnicu. hvala što si me podsjetio.
Znam druze ali kakve veze imaju ljudi od 10god do 20god sa ratom a pogotovo italijanski stripovi...mislim da to nije tema ovog topika.... |
Edited by - radulovic marko on 12/04/2010 17:56:41 |
 |
|
torca
Average Member

.jpg)
746 Posts
|
radulovic marko
Senior Member

2826 Posts
Posted - 12/04/2010 : 18:03:08
|
čekaj, ja sam '82. godište. ti pričaš o toj generaciji?
Pa da kazemo da si tu, mislim na ljude od 1967,8 do neke eto 82,83god... |
Edited by - radulovic marko on 12/04/2010 18:04:32 |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 12/04/2010 : 18:05:46
|
quote:
Inace, posto sam odrastao uglavnom na Bonelliju, mislim da zbog vaspitnih vrednosti za preporuku su prvenstveno Blek i Mark, pa onda Zagor, a onda i jos neki. Svakako ne bih preporucivao mladjim razredima (ma koliko se docA ljutio ) D. Doga, Dampyra, B. Barona i sl. Stvarno, ma koliko ja voleo te stripove u njima ne vidim vaspitnu vrednost koju bi deca mogla da usvoje. M. Misterija je sam po sebi edukativan, ali to nije za mladje uzraste.
Na koje godine mislis kad kazes 'mladje uzraste'? |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 12/04/2010 : 21:10:06
|
Jos kada se mislim da otvorim ovakvu temu, a pogotovo danas sam se razmisljao posto su mi u skoli rekli da uradim izmisljeni intervju sa J.J. Zmajem (ime skole) i sa mnom o uticaju stripa na mene, na mlade, kako , zasto i sl. Inace, ja sam pisao i dipl. rad na tu temu " Uloga stripa u mladjim razredima", pa su me i zbog toga upregli. Tako da cu posle lepo procitati ovaj Macanov clanak (trenutno ne mogu) i mozda iskoristiti stogod odatle. Ako nekom padne na pamet neko interesantno pitanje koje bi eventualno postavio da je J.J. Zmaj, neka ga napise ovde (nadam se da Marko nece da se ljuti ).
Istakao bih vrednost Diznijevih junaka, jer pored toga sto je ta tematika interesantna deci za citanje,i pored toga sto razvijaju citanje sa razumevanjem, upoznaju se sa raznim zivotinjama koje mozda nisu u prilici da vide, jer su Diznijevi likovi velikim delom zivotinje. Dalje je Dizni i obradio veliki broj bajki, te na taj nacin deca mogu u najranijem detinjstvu da se upoznaju sa tim sta su to bajke itd.
To be continue...
Pa ti baš znaš lepo nešto da napišeš kad hoćeš  |
 |
|
Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 12/04/2010 : 21:49:34
|
quote: Originally posted by ken2
a čuj pametni su čitajući zagora izgradili osjećaj za pravdu i da uvijek treba biti na strani slabijeg a budale su samo vidjele sjekiru kojom možeš lupat glave
Potpisujem  |
No sikiriki |
 |
|
Topic  |
|