forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Šund, kič i druge strane reči
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 18:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ne,ne, nije rasprava o jeziku ;).

Par reči na ovu temu su bile razmenjene u topicu Oceni strip, pa ko želi, može ovde da nastavi.

Dakle, šta je to što se u stripu označava kao šund ili kič??? I u crtačkom i u scenarističkom smislu.
Zašto su Divovi dobra i zla odličan strip, a Zagor kao serijal šund?
Koliko je jednom stripu dozvoljeno da bude "šundast", ili crtežu da bude kičast (ili je other way around?).

Kako to da su Bonelli serijali šund, a američki nisu??? A mišljenja sam da i su i jedni i drugi približnog umetničkog dometa.

Zašto je Cat Claw parodija, a nije šund??? Ili jeste, ali ja to nisam primetio? :)

Ko uopšte odlučuje o tome??? Nisam pohađao nijednu umetničku školu, ali pretpostavljam da postoji neka približna definicija ovih pojmova...

Ili je ipak sve u oku posmatrača?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4746 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 14/04/2010 : 18:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
Definicija iz radne sveske za 8.razred osnovne skole u Srbiji, autor Zoran Stefanovic:
"Sund je nemacki izraz za, najcesce, literaturu radjenu za siroke citalacke mase, koja bi sa malom cenom bila dostupna svima. Sund literaturu najcesce odlikuje prosta, ali zabavna prica, sa zanimljivim, ali naivnim zapletima. Neretko sadrze i eksplicitne scene."

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 18:40:38  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Prosta ili jednostavna priča? ;)

Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 14/04/2010 : 18:42:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Kako to da su Bonelli serijali šund, a američki nisu???
Ko kaze da nisu?

moji crteži
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4746 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 14/04/2010 : 18:42:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message  Reply with Quote
Meni pise prosta.
Nije zvanicni udzbenik, moze se naci dosta netpicnih reci.
A opet, dosta mi je pomogao jer ima dosta definicija koje ne bih nasao u regularnom :)

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/04/2010 : 18:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:

Ko kaze da nisu?

uze mi rec iz usta

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 14/04/2010 : 18:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Zasto? Da podjem od sebe... Kad sam kao mali pokusao da citam Zagora, nije mi uspevalo. Kada sam pre 2 nedelje zatrazio preporuku od Brusa, da bih se upoznao sa stivom, epizode koje sam citao su mi bile ispod prosecne ili prosecne, dok nisam procitao Divove. Glavni problem koji ja imam sa Zagorom nije u stripu, koliko u junaku. Stvarno imam utisak kada procitam oblacic njegove misli da je ili prost neobrazovan covek ili da je pobegao iz ustanove. Ciko ima pametnije misli od njega. A ovaj je "duh" besmrtni, koji je potepao sve Indijance koje je mogao da potepa i mi se posle pitamo kako su nestali Takodje i Feri. Nikakav poseban crtac, dobar da, ali najbolji, nikako. A i to sto crta, zna da bude anatomski nemoguce

Sad, Cat claw i Zagor. Ako je Zagor parodija (na sta mi vise lici nego na ozbiljan strip ) onda mogu da poredim. Ovako je nemoguce

Americki stripovi? Nisam procitao dovoljno da bih mogao da usporedjujem

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.

Edited by - Bob Rok on 14/04/2010 18:53:29
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 18:59:21  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

quote:

Ko kaze da nisu?

uze mi rec iz usta

Hajde pametnjakovići, zamislite situaciju u nekom "obrazovanijem" društvu kad neko kaže "E. što sam čitao dobar Zagorov strip", ili "Što sam čitao dobar Betmenov strip".

Na to sam mislio.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 19:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Bob Rock: nisam mislio da upoređujemo baš te stripove, samo sam ih spomenuo kao neke smernice :).

Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 14/04/2010 : 19:04:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Ma, je, ali ovo mi dobro dodje da opalim po Zagoru Ne, bez zezanja, ako vec pricamo o Zagoru kao stripu, priznajem Vampire, nekoliko starijih epizoda (koje nisu sa krijumcarima alkohola i slicnim nebulozama), Divove i Boselijev period. Ovo ostalo je takva glupost da ne vredi trositi reci. Ali znam da cu to morati, samo kako bih potvrdio svoje razmisljanje

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/04/2010 : 19:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

quote:

Ko kaze da nisu?

uze mi rec iz usta

Hajde pametnjakovići, zamislite situaciju u nekom "obrazovanijem" društvu kad neko kaže "E. što sam čitao dobar Zagorov strip", ili "Što sam čitao dobar Betmenov strip".

Na to sam mislio.

Ili ako kaze "Citao sam Nathan Nevera" i "Citao sam Ghost ridera"

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 14/04/2010 : 19:38:52  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kreŠa

Definicija iz radne sveske za 8.razred osnovne skole u Srbiji, autor Zoran Stefanovic:
"Sund je nemacki izraz za, najcesce, literaturu radjenu za siroke citalacke mase, koja bi sa malom cenom bila dostupna svima. Sund literaturu najcesce odlikuje prosta, ali zabavna prica, sa zanimljivim, ali naivnim zapletima. Neretko sadrze i eksplicitne scene."

Taj profa je upravo napravio od Asterixa i L.Lukea šund. :-D
Sama rijec "šund" označava nešto manje vrijednosti.
Šund literatura(pretpostavljam da je na to gospodin Stefanović mislio) pogađa samo djelimično ono što je on napisao. Zabavna priča=šund literatura? Hm, ne bih rekao.
Prije bi se moglo reći da označava jednu prostu priču, bez ikakve dubine, znači može i biti dosadno do bola.

Gledajući po tome, Bonelli bi se mogao smatrati kao šund, ali i ne, zavisi kako za koga. Isto važi i za superherojske stripove.

quote:

Kako to da su Bonelli serijali šund, a američki nisu??? A mišljenja sam da i su i jedni i drugi približnog umetničkog dometa.

Zašto je Cat Claw parodija, a nije šund??? Ili jeste, ali ja to nisam primetio? :)

Ko uopšte odlučuje o tome??? Nisam pohađao nijednu umetničku školu, ali pretpostavljam da postoji neka približna definicija ovih pojmova...

Ili je ipak sve u oku posmatrača?

Ukoliko ja kažem nekom batmanovom fanu da je taj strip šund, a on ga vidi kao vrhunsku zabavu sa nadahnućem i porukom, to znači da ja nisam u pravu, ili u pravu sam sa moje tačke gledišta.
Znači, šund litertura nije ništa drugo do subjektivno mišljenje pojedinca, negdje ima više istomislilaca, negdje manje.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/04/2010 : 19:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Stvar je u tome što isključivost nikada nije bila dobra ni za koju umjetnost, kulturu, općenito sve. Na kraju krajeva, svuda ima kukolja, a i ono što je općeprihvaćeno kao remek - djelo ne mora biti takvo.
Ja npr. nikada nisam volio crtež Huga Pratta u Cortu Maltezeu.
Jednostavno, izgledao mi je prejednostavan, prelinearan, prenenaglašen, kao da je narisan nabrzinu samo da upotpuni okvir.
Isto tako nikada nisam volio Princa Valijanta. Taj crtež mi je oduvijek bio izrazito odbojan. Nikada nisam uspio pročitati ni jednoga do kraja.Jednostavno nisam. Isto tako nikada nisam čitao mange.
da se razumijemo, obožavam BD produkciju, imam puno kvalitetnih stripova u kolekciji iz raznih zemalja/škola, pročitao sam puno toga, ali gore navedeni primjeri su tu kako bih rekao da ne mogu svi voljeti sve. I, kao što dosta često ne možemo složno reći da je neki strip šund, isto tako ne možemo baš za, npr. sve Francuske stripove reći da su dobri.
Možda je najbolji primjer Tajna povijest. Meni je remek - djelo, a neki je ne mogu živu vidjeti
Zagor ima epizoda koji mogu stati uz bok ponajboljim epizodama BD produkcije. Stvarno ima. Ne puno, ali ima.Naravno, ima i gluposti.

Nije sve, ali najveći dio je ipak u oku promatrača.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/04/2010 : 19:53:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
evo npr. crtež u Mausu mi je...hm, izrazito odbojan.
I ne pušim priču da "upravo takav crtež odgovara priči."
Ne sviđa mi se. Ferri je svjetlosnu godinu ispred ovog crteža.
priča je dobra i drago mi je što imam taj strip, ali crtež mi je loš.
Ima takvih primjera, nije sve ni približno i uvijek crno - bijelo

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/04/2010 : 19:53:28  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Definiciju sunda su izmislili oni koji nisu u stanju ni sund naprave. Definicija je bila korisna samo nekadasnjim vlastima da uvedu porez na nesto sto se dobro prodaje. Za sve ostalo, definicija je beskorisna.
Postoje dobri i losi stripovi, postoje i neki izmedju stripovi i to je sve.

Ako malo proanalizirate gore datu definiciju, videcete da je besmislena.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/04/2010 : 20:00:25  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote

Evo male analize na brzaka... Velika slova nisu galama, nego da kontra bude uocljivija.

quote:
Originally posted by kreŠa

"Sund je nemacki izraz za, najcesce, literaturu radjenu za siroke citalacke mase,
PO OVOME BI AVATAR BIO SUND PRVE KATEGORIJE

koja bi sa malom cenom bila dostupna svima.
PO OVOME JE STRIP REVIJA ZBOG CEENE OD @% KUNA TAKODJE SUND

Sund literaturu najcesce odlikuje prosta,
HAIKU JE SUND

ali zabavna prica,
SVE NUSICEVE KOMEDIJE SU SUND

sa zanimljivim,
SAMO UDZBENICI NISU SUND

ali naivnim zapletima.
A STA SU TO NENAIVNI ZAPLETI. KRIMI ROMANI? PA NJIH SU OVAKVI KVAZI NAUCNICI I STRPALI U SUND.

Neretko sadrze i eksplicitne scene."
EKSPLICITNE SCENE CEGA? SEKSA? DEVICANSKI IZVOR JE SUND. NASILJA? MARATONAC JE SUND.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 20:15:14  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ako malo proanalizirate gore datu definiciju, videcete da je besmislena.

Nije ova definicija besmislena, već je nepismeno-bolesno-debilna.

Kako god, da li neka približna definicija postoji??? Mislim, postoji umetnost, predaje se na raznoraznim fakultetima, ispisane su tone knjiga na tu temu...Da li je šund onda "iskvarena umetnost", podpravac umetnosti, ili je sve ono što umetnost nije?????

Ili, kao što King Warrior reče: "Ukoliko ja kažem nekom batmanovom fanu da je taj strip šund, a on ga vidi kao vrhunsku zabavu sa nadahnućem i porukom, to znači da ja nisam u pravu, ili u pravu sam sa moje tačke gledišta". Ni njegova definicija ne drži vodu, jer shodno tome, ja mogu da kažem "Ako ja kažem nekome da je 1 i 1 tri, a on kaže da je dva, to znači da ja nisam u pravu, ili sam u pravu sa moje tačke gledišta, pošto JA mislim tako".

Glup primer, znam, ali svejedno ne bih mogao da izjavim tako nešto, pošto je matematički definisano sabiranje, množenje i sl.
Koji bi bili parametri u umetnosti (šundu)?

Edited by - manhunter on 14/04/2010 20:16:12
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/04/2010 : 20:18:43  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Najednostavnije rečeno, šund bi bilo nešto nekvalitetno/loše, dakle suprotno kvalitetnom/dobrom.
E sad tko može odrediti što je što i onda tvrditi da je to što on tvrdi jedino ispravno...Sve je to zapravo pitanje razine kvalitete.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/04/2010 : 20:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Je, isto je kad nekom veliš da čitaš SF. To što tu ima dijela koja ne da nisu šund nego tuku gomilu"vrhova svjetske književnosti", to nema veze. Ali zato u lektiri nema Clarkea, a ima Slavka Mihalića(koji je meni šund, a opet, nekome nije, jel...)

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 14/04/2010 : 20:23:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
Voda se sastoji od kiseonika
ZASTO JE ONDA NE UDISEMO

i vodonika
ZASTO NE GORI NEGO GASI VATRU

moji crteži
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 20:25:54  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Voda se sastoji od kiseonika
ZASTO JE ONDA NE UDISEMO

i vodonika
ZASTO NE GORI NEGO GASI VATRU

Pa.....pogrešno izmešani sastojci???
Ima toga i u stripovima.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/04/2010 : 20:26:03  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Sund je nemacka rec za smece, djubre. Neki pametnjakovici su hteli da budu pametniji od ostalih da time okarakterisu ono sto im se ne svidja. Legitimno. I mi za neki strip kazemo djubre (u zadnje vreme thrash, tako je vise inn). Ali kada svoj ukus nameces pomocu orudja establismenta onda si debil. Pa su i iskonstruisane definicije debilne.
Prava istina je da sund NE postoji. Bukvalno je izmisljen da bi nesposobni, u nedostatku argumenata, imali alibi.

Da ne gresimo dusu, postoje stripovi koji su radjeni podlo ciljno, koriste najnize instinkte, povladjuju losem ukusu itd. Ni to nije sund, nego je samo zla namera koja se brzo razotkrije.
Turbo folk takodje nije sund. On je samo grozna muzika za nevaspitane.
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 14/04/2010 : 20:26:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Da li je Grand muzika sund, zapita se glas iz daljine, odbijajuci da prihvati nove norme, jer se secao pesme koja mu je nana pevala u kolevci... Ne? Da? Opet subjektivno? Ne? Da? Ili je do, opet, infantilnog? Mnogo mi je tu subjektivnog, a bojim se da ne moze tako Ili ipak ima sund i neprihvatljivi sund?

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25298 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/04/2010 : 20:27:41  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok
Ili ipak ima sund i neprihvatljivi sund?

Upravo to!

Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 14/04/2010 : 20:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
U jednoj knjizi sam nasao ovu definiciju sunda pa mozda pomogne:
"Izraz koji je odomacen kao sud(ocena) o knjizevnim delima bez ikakve umetnicke vrednosti.Danas se,osim literature ovim pojmom kvalifikuje i muzicka ostvarenja,slikarska i vajarska dela.Uz sund,za dela koja su umetnicki nevredna i neukusna koristi se i termin kic,mada on u svojoj osnovi ima siri spektar znacenja i primenjuje se prilikom ocenjivanja citavog niza oblasti ljudskog stvaralastva."

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/04/2010 : 20:34:56  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Sa jedne tribine na Filozofskom u NS:
Studentkinja (potpaljena od strane profesorke) - Zasto uvek crtate Ket Klou sa rasirenim nogama kad skace s krova na krov?
Bane: - Zato sto je veoma tesko skakati sa skupljenim nogama.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000