Hehehehehehe! Nešto iz Denisa, a nešto mutnim putevima! Šalim se nabavio sam nizozemska izdanja, uhvatio jednu prijateljicu koja zna nizozemski, potrudio se u Photoshopu i eto!
Naravno to se odnosi na 1. i 3. album jer oni nisu kod nas objavljeni nigdje...da na zaboravim 6.!
Hehehehehehe! Nešto iz Denisa, a nešto mutnim putevima! Šalim se nabavio sam nizozemska izdanja, uhvatio jednu prijateljicu koja zna nizozemski, potrudio se u Photoshopu i eto!
U pocetku je Lucky Luke izlazio u novinama ,,Spirou,, Prvi album sto je izbacio Dupuis 1949 je ,,La mine d`or de Dick Digger,, Arizona 1860 nije izasao kao album samo u Spirou ovo je pocetak Lucky Luke 1945 i ima 20-tak stranica. Album Arizona koji je u Dupuisu izasao pod brojem 3 je crtan 1949 i prica pocinje sa Cigaret-Caesar sjedi u zatvoru i dilja drveni predmet,stvarajuci drveni kljuc da pobjegne iz zatvora. Prica se i zove Lucky Luke protiv Cigaret-Caesara,znaci nema nista sa pocetkom junaka i pricom Arizona 1860. Sto se tice izbacenih pasica tu je bio problem zbog skeniranja,posto su neke stvari morali direktno uzimati iz Spiroua,tako da su izbacene neke stvarcice vjerovatno zbog nemogucnosti skeniranja.
U pocetku je Lucky Luke izlazio u novinama ,,Spirou,, Prvi album sto je izbacio Dupuis 1949 je ,,La mine d`or de Dick Digger,, Arizona 1860 nije izasao kao album samo u Spirou ovo je pocetak Lucky Luke 1945 i ima 20-tak stranica. Album Arizona koji je u Dupuisu izasao pod brojem 3 je crtan 1949 i prica pocinje sa Cigaret-Caesar sjedi u zatvoru i dilja drveni predmet,stvarajuci drveni kljuc da pobjegne iz zatvora. Prica se i zove Lucky Luke protiv Cigaret-Caesara,znaci nema nista sa pocetkom junaka i pricom Arizona 1860. Sto se tice izbacenih pasica tu je bio problem zbog skeniranja,posto su neke stvari morali direktno uzimati iz Spiroua,tako da su izbacene neke stvarcice vjerovatno zbog nemogucnosti skeniranja.
Hvala na objašnjenju, no nismo li to sve već konstatirali u raspravi? Sve je dokumentirano, čak sam i ubacio skenirane ulomke, tako da...
Pa da, s tim da je pretpostavka da se nije moglo skenirati, samo pretpostavka i na klimavim nogama jer 5 godina ipak nije veliki period u kojem bi se zagubili originali ili moralo skenirati iz magazina.
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Evo jedne teorije: pošto radnja ne nedostaje kod "preskočenih" strana, to znači da one ne postoje. Zašto je onda preskočena numeracija?
U ranijim francusko-belgijskim stripovima su crtači radili table iz dva dela - gornje i donje polovine. Obično su ih numerisali sa 1a i 1b, 2a i 2b...itd. Ali bilo je i slučajeva da su numerisali 1 i 2 na jednoj strani, pa 3 i 4 na drugoj itd, pa su numeracije na dnu bile parne. Možda je Moris, recimo 106-u tablu iz primera gore, radio iz delova 105 i 106.
Slaba tačka ove teorije je zašto nema numeracije 105 u gornjoj polovine 106-e table? Možda je izbrisana, mada zašto?
Ima san priliku viditi neke brojeve Spiroua i Pilotea di je išla reklama za pojedine stripove kao ilustracija. Neki autori su te ilustracije numerirali no opet, samo nagađamo.
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Sumnjam da je problem sa skeniranjem ili necim, jer fale tocno 3 cijele stranice. Nema nikakvog preslagivanja pasica. Vjerojatno je objasnjenje puno banalnije. Ili su te 3 stranice zavrsile u smecu, ili je na njima nekakva ilustracija a ne strip, kao sto je renky rekao. Uglavnom nije da smo ostali uskraceni za nesto bitno.
Prema popisima, nakon jedne priče često bi između upadala reklama, nekad geg tabla a kako onda nije rađeno za albumsko objavljivanje nego za reviju ima mi logike da su upale neke table kao geg najava a kasnije nisu uvrštene u album jer je na njima čak bila i direktno ispisana reklama magazina. Dakle tribalo bi i retuširati a i glupo je bilo ubacivati u srid stripa nešto što nema direktne veze sa radnjom. Neke geg table uvrštene su ali između različitih epizoda ako se dobro sićan. No, nagađam, opet