forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Stripgenov kutak #1 – Nova ploča
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/06/2010 : 09:02:32  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
[i]Originally posted by mcn
...Što mi je netko bolji prijatelj, to ću ga oštrije kritizirati...
mcn

Ko se tuce, taj se voli!...
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 12/06/2010 : 12:15:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
Što mi je netko bolji prijatelj, to ću ga oštrije kritizirati...

E, ova mi se sviđa.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 12/06/2010 : 23:37:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
Ovaj superuskoci je superultrazeznuto za nacrtati, ja iz štosa krenuo raditi i mislim da cu na prvoj tocki prve strane biti sljedecih 2-3 tjedna, al mi je strip super, prica ima potencijala
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 12/06/2010 : 23:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
Moze samo netko objasniti kolike trebaju proporcije uploadanog crteza?
pise da se treba crtati na papiru visine 25cm (a sirine??)
s obzirom da ja hocu digitalno nacrtati, koje mjere da unesem u program prije crtanja (ili prilikom extratiranja?)
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 00:18:22  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ako radis digitalno, mozes i 1:1 tj 19x28 cm, recimo.
Ako radis na papiru, sirina table je minimum 30 cm, da bi se linija ''ispeglala'' prilikom smanjivanja.
A cime radis digitalno?
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 13/06/2010 : 00:23:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
Ako radis digitalno, mozes i 1:1 tj 19x28 cm, recimo.
Ako radis na papiru, sirina table je minimum 30 cm, da bi se linija ''ispeglala'' prilikom smanjivanja.
A cime radis digitalno?

hmmmm ..
do sada sam škrabao u programu artrage2, ali s njim bi ekstraktirana slika bila koma, sva jako losa i muljava.
imam i painter11 i adobe illustrator CS4 ali u njemu ne volim raditi.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 00:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Artrage i painter su programi za SLIKANJE i KOLORISANJE, i to najcesce kao pomoc Fotosopu. Ilustrator je za crtanje stripova NEUPOTREBLJIV.
Jedino fotosop u sprezi sa Wacomovim proizvodima daje dobar rezultat. Pri rezoluciji od najmanje 300 dpi.
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 13/06/2010 : 00:36:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
a jesamu pa onda u kojem programu da crtam :SSSSSSSSSSSS
svi na youtubeu rade super stvari u ovim programima.
tip sto crta skockalonea boba radi inking u ilustratoru :S
koji onda program da nabavim samo reci plz
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 01:00:34  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Bojim se da Skockalone radi samo trace na rukom radjeni crtez ili tako nekakav trik.. Ako i gresim, jedno je raditi uprosceni karikaturalni strip a drugo realisticki.
Dakle, Fotosop.
Ovo je strip Mirka Colaka radjen u Fotosopu pomocu Wacomovog Cintiqa.
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 13/06/2010 : 01:09:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
hmm ok. jel mislis na neki poseban photoshop ili bilo koji moze?
ja imam wacomovu bamboo tablu. s njom sam dobio neki adobe photoshop elements 6
Go to Top of Page

Jur
New Member

Slovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 13/06/2010 : 08:08:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Artrage i painter su programi za SLIKANJE i KOLORISANJE, i to najcesce kao pomoc Fotosopu.

S tim se bas ne slazem jer oba programa imaju i orudja za crtanje, kao sto su "pencil" i "pen". Posebno ArtRage ima za mene izvanredan "pen" zbog "smoothing"-a.

-----------------------------------------------
Composition Assistant
http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 09:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lundvalnaden

hmm ok. jel mislis na neki poseban photoshop ili bilo koji moze?
ja imam wacomovu bamboo tablu. s njom sam dobio neki adobe photoshop elements 6

Ispravi me ako gresim. Bamboo je cini mi se osetljivost 512 necega. Za komotno crtanje je ipak pozeljno da je osetljivost 1024. Mislim Da Intuos A5 nije vise tako nedostupan.
Medjutim, sve je to neprirodno za crtanje. Lepo je ako se uvezba, ali papir je papir. Cintiq se najvise priblizio tom osecaju.
Ja licno koristim Photoshop 5 koji ima sve za kolorisanje i crtanje. Od ovih novih CeeSova me samo boli glava, i koristim ih kao pomocne alate.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 09:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jur

quote:

Artrage i painter su programi za SLIKANJE i KOLORISANJE, i to najcesce kao pomoc Fotosopu.

S tim se bas ne slazem jer oba programa imaju i orudja za crtanje, kao sto su "pencil" i "pen". Posebno ArtRage ima za mene izvanredan "pen" zbog "smoothing"-a.

Artrage ima i fenomenalan pastel
Ako cemo pravo, i mali gadni Windowsov Paint ima pencil. Majstor i s tim moze da crta.
Minus za Painter je user unfriendly okruzenje (komplikovan do besvesti) a Artrage je siromasan opcijama (podrska za lejere je minimalna, tek da ih ima).
Plusevi za Fotosop: jednostavnost i velika mogucnost manipulacije lejerima, superiorne selekcije i naravno CMYK.

Stvari stoje ovako: Onaj ko je poceo sa Painterom, taj se uzasava Fotosopa i obrnuto. Paint Shop Pro , Artrage, Gertrudis cak i filteri u ACDSee su pomocni alati, jer svaki od njih ima ponesto sto Fotosop nema i sto se, istini za volju, redje koristi (govorim o crtanju stripa).
Tuzna cinjenica za Painterovce je da vecinu crteza MORAJU da zavrse i dorade u Fotosopu zbog pripreme za stanmpu
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 13/06/2010 : 09:39:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
covjece ko bi rekao da je tolka znansost i tolko problema da nacrtas jedan obicni crtez! :(
lakse bi mi bilo da na platnu crtam i mutim boje, nego da povucem par crta na kompu :S
prekomplicirano je sad :D
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 09:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Kompjuter je alat kao i svaki drugi. I na njega se treba privikavati i vezbati isto kao i sa obicnom olovkom, cetkicom i perom.
Zasad je crtanje po papiru prirodno stanje stvari. Cintiq ima par falinki koje nekome mogu da smetaju (meni npr) a to je ''trcanje linije'' iza olovke. Medjutim, Mirko Colak kaze da se na to brzo navikne.

Za sada, Wacomovi tableti su imitacija crtanja koja cesto preraste u kosmar. Bezi u stranu zavisno od istrosenosti vrha, ne slusa uvek pritisak, nema ''okretanja papira'', nema dugackih linija (drhtavost) i boli ruka posle sat vremena zbog neprirodnog polozaja zgloba.
O neprirodnosti gledanja u ekran a crtanja po stolu da i ne govorim.
Moze covek da se na to navikne (i zubari to rade celog veka)ali neprirodno ostaje neprirodno.
Korespodencija oko-ruka-crtez zahtevaju direktnu povezanost.
Go to Top of Page

Jur
New Member

Slovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 13/06/2010 : 10:02:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Jur

quote:

Artrage ima i fenomenalan pastel
Ako cemo pravo, i mali gadni Windowsov Paint ima pencil. Majstor i s tim moze da crta.
Minus za Painter je user unfriendly okruzenje (komplikovan do besvesti) a Artrage je siromasan opcijama (podrska za lejere je minimalna, tek da ih ima).
Plusevi za Fotosop: jednostavnost i velika mogucnost manipulacije lejerima, superiorne selekcije i naravno CMYK.

Stvari stoje ovako: Onaj ko je poceo sa Painterom, taj se uzasava Fotosopa i obrnuto. Paint Shop Pro , Artrage, Gertrudis cak i filteri u ACDSee su pomocni alati, jer svaki od njih ima ponesto sto Fotosop nema i sto se, istini za volju, redje koristi (govorim o crtanju stripa).
Tuzna cinjenica za Painterovce je da vecinu crteza MORAJU da zavrse i dorade u Fotosopu zbog pripreme za stanmpu

Slazem se ja da je PhotoShop glavna alatka zbog generalne fleksibilnosti. Upotrebljavam ge vec puno godina, pa i crtam i paintam njime.
Ali neko ko bi da crta na kompjuteru i nema PhotoShopa, moze slobodno, da korisiti i ArtRage. Puno je jeftiniji, a njegovi alati su ne samo adekvatni, nego odlicni. Meni je jedina njegova mana, sta se rada tice, da je dosta spor u visokim locljivostima. Ali ako ne opterecis crtez sa suvise layera, ide.

Composition Assistant

Edited by - Jur on 13/06/2010 10:07:09
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 10:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
[i]Originally posted by Jur
Puno je jeftiniji,

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 13/06/2010 : 10:20:24  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Jur, da me krivo ne razumes, ali o nekim stvarima sticajem okolnosti skroz drugacije razmisljamo. Zato se smejem.
Go to Top of Page

Lundvalnaden
Starting Member

89 Posts

Member since 18/04/2010

Posted - 13/06/2010 : 11:43:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lundvalnaden a Private Message  Reply with Quote
jur, kakva to jeftinoca, pa sve je besplatno na piratebay.org !
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 14/06/2010 : 09:03:42  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Apropo Ilustratora.
http://i387.photobucket.com/albums/oo316/skrky/Gandalfcomp.jpg
Kao sto vidis, vektorska linija je najcesce artefakt a ne namera. Osim toga, precizno crtanje zahteva vise vremena od rucnog crtanja i tu se onda gubi smisao. Ovakve prostije forme jos i mogu da se odrade, ali zamisli da OVAKVE crteze http://www.bookpalace.com/acatalog/Home_Arturo_Del_Castillo_Art_348.html
moras raditi u Ilustratoru
Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 14/06/2010 : 09:55:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je da sam posluzio kao primjer i slazem se, za bilo kakav kompleksniji crtez (pogotovo realisticnog stila) nikad ne bih koristio Illustrator, kontrola nad oblikom linije je nikakva.

To radim strogo rukom, iako ni tu nisam ni priblizno uvjesten da dobijem onakvu liniju kakvu zelim.

Mozda bih pokusao u Photoshopu kad bih imao tablet sa "Pen pressure" opcijom (ili kako se vec zove), no moj je Genius bez toga, pa je linija u photoshopu uvijek jednolicna i bezvezna.

Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu!
https://scribbltom.wixsite.com/illustration
Go to Top of Page

Jur
New Member

Slovenia
179 Posts

Member since 31/05/2010

Posted - 14/06/2010 : 11:12:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jur a Private Message  Reply with Quote
Ko tableta je Wacom po meni jedini izbor. Na zalost! Imaju neku patentiranu tehnologiju pa su prakticno monopolisti, i zato skupi. Ali ne treba ti bas intuos - ja nisam nikad osetio neke razlike izmedu intuos ili graphire table - osecaj kod crtanja je slican. Verovatno je i ona bamboo dovoljno dobra. Glavna prakticna prednost intuosa je da postoje i u vecim velicinama, a ako neko crta dugim zamahima ruke, onda mu treba veca tabla.

Composition Assistant
Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 14/06/2010 : 11:41:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message  Reply with Quote
Moj tablet je Genius Pensketch 9x12. Nisam ga sam birao već mi ga je djed kupio prije koje tri godine, kad sam bio nezaposlen i nisam si sam mogao priuštiti.

Općenito mi se ne sviđa što dobijem kod povlacenja poteza digitalnom olovkom bez mogucnosti mijenjanja debljine linije pritiskom. Crtež mi izgleda potpuno kruto i mehanički.

Ali nije ni bitno, tablet koristim uglavnom za kolor, u Illustratoru radim tek pokoju jednostavniju ilustraciju (postoje kompleksniji izuzeci koji dokazuju da se Ilustrator ne isplati, npr.: http://2.bp.blogspot.com/_RqS5ReISpuI/S8SxKazaYLI/AAAAAAAAAiA/ygBmBmlocwc/s1600/Nas_vagon_2_comp.jpg).

Ono malo sto crtam kad stignem i uhvatim volje, volim odraditi rukom, odnosno flomasterima u razlicitim debljinama. Volio bih crtati kistom i postizati onakve linije kakve npr. Sudžuka postiže, ali za to bi trebalo još mnogo, mnogo vježbe na koju se ne mogu natjerati pa više ni ne pokušavam.

Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 14/06/2010 : 12:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Škrky

Moj tablet je Genius Pensketch 9x12. Nisam ga sam birao već mi ga je djed kupio prije koje tri godine, kad sam bio nezaposlen i nisam si sam mogao priuštiti.

Općenito mi se ne sviđa što dobijem kod povlacenja poteza digitalnom olovkom bez mogucnosti mijenjanja debljine linije pritiskom. Crtež mi izgleda potpuno kruto i mehanički.

Ali nije ni bitno, tablet koristim uglavnom za kolor, u Illustratoru radim tek pokoju jednostavniju ilustraciju (postoje kompleksniji izuzeci koji dokazuju da se Ilustrator ne isplati, npr.: http://2.bp.blogspot.com/_RqS5ReISpuI/S8SxKazaYLI/AAAAAAAAAiA/ygBmBmlocwc/s1600/Nas_vagon_2_comp.jpg).

Ono malo sto crtam kad stignem i uhvatim volje, volim odraditi rukom, odnosno flomasterima u razlicitim debljinama. Volio bih crtati kistom i postizati onakve linije kakve npr. Sudžuka postiže, ali za to bi trebalo još mnogo, mnogo vježbe na koju se ne mogu natjerati pa više ni ne pokušavam.

Ali Skrky, taj tablet ti ima pen pressure, dida ti je kupija skroz ok tablet i ne tribaju ti nikakvi wacomi, mislin ako imas dobru kesu kupi, ali ovaj ti je skroz ok. Kad otvaras photoshop nemoj ga mišom otvarat nego klikni na ikonu s olovkom 2 puta, mozda je tu problem.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 14/06/2010 : 13:15:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message  Reply with Quote
Iskreno se nadam da si u krivu Rico, jer u supprotnom neću moći od srama zemljom hodati :)

Pregleao sam sve čega sam se sjetio kad sam ga dobio, u Photoshopovim postavkama pen pressure postavke nisu se dale upaliti. Možda je krivo instalirano, ali malo vjerojatno jer ovo je već drugi komp na kojem ga koristim.

Probat ću ovo što si predložio kad dođem kući s posla.

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000