forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 "Misterije nekadasnje SFRJ"
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 08/07/2010 : 23:01:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Ja cu poceti sa skupljanjem narodnih etno jezivih prica u stilu Milovana Glisica,
Price se inace pricaju nocu uz vatru,na slavama,babe prenose unucicima a dede starijim punoletnicima.
Price nikada nisu sakupljene na jednom mestu ali ih ima u svim oblastima srbije i usmeno se prenose.

Jedna od najpoznatijih je o ponocnom ribaru koji cuje muziku u daljini dok peca nocu u zabacenom delu reke,ostavlja stap za pecanje i ide za zvukom muzike.Zatice svatove i igranku i prikljuje se veselju,u vrhuncu igre prilazi mu covek i pruza casu rakije.Po starom Srpskom obicaju covek prihvata zdravicu i krsti se,Ali posle tog cina odjednom se budi i shvata da se nalazi u vodi do grla sa kamenom u ruci umesto casom rakije,privucen demonskom silom.Price ce sadrzati neizbezna vilina kola,drekavce,uklete vodenice,rusavke itd itd u sustini materijal koji se sakuplja u narodu citav vek i vise.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 09/07/2010 : 12:31:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Da ali mozes li zamisliti koja kolicina prica i legendi postoji u predanjima i kojih smo se naslusali od detinjstva,a da jos niko nije sabrao na jednom mestu i objavio.
Naravno u Hrvatskoj,Makedoniji,Sloveniji,Crnoj Gori verovatno imaju svoja predanja,ali sto su mesta i krajevi zabaceniji price su misticnije i strasnije.

Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 09/07/2010 : 20:24:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Pa zar Marty Misterija nije uzeo za mesto zbivanja Bosnu u prici Vampir u Newyorku.Moje objasnjenje je da su u Bosni i u Srbiji dugo vladali Turci a samim tim i civilizacija je sporije dolazila u te krajeve.
Secam se recenice iz price jedne starije zene koja kaze sve je to bilo dok je zemlja bila cista.Ukapirao sam da je htela da kaze su to mesta izvan uticaja civilizacije,zagadjenja i modernih tokova.
I najlepsu recenicu sam procitao u prici Dilana Doga Goblin,kada Goblin kaze zasto nema sirena duhova i patuljaka umrli su u zagadjenim rekama i morima i nemogu sebe da zamisle na betonu i pored velikih zgrada.

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/07/2010 : 22:03:19  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
A da li je misterija,,,, gde su orginalne ploce ili sta vec sa kojih je Dnevnik Novi Sad stampao stripove,,,da li tako nesto postoji i da li je neko to kupio, meni je to najveca misterija koja bih voleo da se otkrije.........

Nema,nema niko tako lepe dragane.
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 10/07/2010 : 20:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Mislis da je nekom od radnika to bilo bitno,verovatno su davno pretopljene.

Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/08/2010 : 19:19:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by radulovic marko

A da li je misterija,,,, gde su orginalne ploce ili sta vec sa kojih je Dnevnik Novi Sad stampao stripove,,,da li tako nesto postoji i da li je neko to kupio, meni je to najveca misterija koja bih voleo da se otkrije.........

ja sam kao srednjoskolac slucajno na nekom otpadu u Novom Sadu nasao jednu takvu plocicu iz neke Zagorove epizode. Dugo sam je cuvao kao svetinju a onda sam otisao na studije...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000