Author |
Topic |
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 23/07/2010 : 11:19:11
|
quote: Originally posted by cat claw
Ne znam ni slovenacki ni hrvatski pandan.
uzdao sam se u wikija Kosti donožja Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Kosti donožja (lat. ossa metatarsalia I-V) ili metatarzalne kosti su pet dugih kostiju u stopalu smještenih između kosti nožja i proksimalnih članaka nožnih prstiju. Kosti donožja čine donožje (lat. Metatarsus).
|
|
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
Member since 14/07/2010 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 23/07/2010 : 11:43:39
|
quote: Originally posted by mezmehudin
quote: Originally posted by all_ba
nije lose malo zastati i podsetiti se nekih osnova |
|
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
Posted - 23/07/2010 : 11:57:47
|
Ja i jesam još na osnovama. Što se tiče ukupne anatomije znaš što ću ti reći: ja više neću učiti ove razne crteže pune grešaka, od sada prelazim na anatomski atlas i fotke. Ovako kopiram tuđe greške. Pogotovo ne Marvelovske i manga crteže. Ustvari ko želi takav crtež - ok. Ja bih se želio više približiti realističnome. Ali dobro da se ovakve stvari stavljaju, ja sam ih isto koristio kad sam tek počeo (mislim prekjučer da je bilo). |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 23/07/2010 : 12:02:27
|
Ajme, ala u ovoj gomili ima promasaja - narocito onaj sto je digao ruke. Ima i korisnih stvari, ali se manje vise odnose na iscrtavanje i tretiranje materijala. Sto se proporcija tice (superherojskih, da se razumemo), davno nisam video ovoliko frljanja. U svakom slucaju, dobro je da se pokaze koliko precizan crtez mora da bude da bi se tusirao. Svidjaju mi se detalji Adama Hjuza, ali nikad nisam voleo kako te detalje sklapa u celinu. Dzaba onako lepo iscrtano dupe kad je malo u odnosu na ostatak tela. Bart Sirs i Balent su sve ono sto ne volim kod crtaca. Tipovi koji se totalno pogube iscrtavajuci misice na krivim mestima. A onaj manual za crtanje zenskog lica je prava tragedija. |
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Member since 31/05/2010 |
Posted - 23/07/2010 : 13:08:24
|
quote: Originally posted by sakijaki
Ja i jesam još na osnovama. Što se tiče ukupne anatomije znaš što ću ti reći: ja više neću učiti ove razne crteže pune grešaka, od sada prelazim na anatomski atlas i fotke. Ovako kopiram tuđe greške. Pogotovo ne Marvelovske i manga crteže. Ustvari ko želi takav crtež - ok. Ja bih se želio više približiti realističnome. Ali dobro da se ovakve stvari stavljaju, ja sam ih isto koristio kad sam tek počeo (mislim prekjučer da je bilo).
To ti je veoma pametno! Govorim iz svog iskustva! Predlazem da kupis i koju knjigu tipa "anatomy for artists". Izbegavaj sve knjige tipa "how to draw comics". Te uzmi u ruku tek kasnije, kad ces moci sam prepozanti sta je u tim skolama stripa anatomski tacan crtez, a sta je stilsko korigirana anatomija (ili greske)!
|
----------------------------------------------- Composition Assistant http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php |
Edited by - Jur on 23/07/2010 13:11:27 |
|
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
Posted - 23/07/2010 : 13:45:09
|
Hvala Jur, samo tu pamet sam već platio izgubivši pokoji mjesec na gluposti. Al neka, sve je to škola.
Gdje si u Sloveniji ? Ako si blizu, da se nađemo na kavu? Da bacimo jedan bilateralni sastanak? |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 23/07/2010 : 14:31:27
|
@cat claw
slažem se da ima grešaka, ali sam stekao utisak da naš novi prijatelj Sakijaki prenebregava to da bi crtanje ljudske figure trebalo da započne od onih valjkova, krugova i ostalih geometrijskih oblika. To se najbolje da videti na licu ove devojke. U ovoj marvelovoj zezalici je ljudsko telo na par mesta prikazano kao skup geometrijskih tela pa možda ne bi bilo loše da saki ponovo nacrta onu devojku ali uvažavajući ovo o čemu govorim. |
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
Posted - 23/07/2010 : 19:37:20
|
Jesam. Geometrijska primjenjujem, to se vidi na skici, vjerovatno je za to i tražena. Crtanje portreta vježbam, to mi zaista ne ide. Samo mislim da postoje bolje knjige od ovog, npr Andrew Loomis, Burne Hogarth, Michelangelo, Giovanni Civardi itd. Ali naravno - poštujem vaše mišljenje. |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 23/07/2010 : 19:52:53
|
@sakijaki
Pogledaj za početak devojčino lice. Nacrtao si usta tek toliko da se vidi da na glavi postoji nekakva takva linija, ne uzimajući u obzir da se ispod nalaze nekakvi zubi poredjani u vilici i da oblik vilice odredjuje nekakvu teksturu kože na tom delu glave. Slično je i kod očiju i kod nosa. Bane je preko tvog rada nacrtao pomoćne linije koje definisu gde se šta nalazi, a te linije nisu nacrtane napamet vec prate oblik glave koji je, uslovno receno, cilindričnog da ne kažem valjkastog oblika . |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 23/07/2010 : 19:55:41
|
quote: Originally posted by sakijaki
Jesam. Geometrijska primjenjujem, to se vidi na skici, vjerovatno je za to i tražena. Crtanje portreta vježbam, to mi zaista ne ide. Samo mislim da postoje bolje knjige od ovog, npr Andrew Loomis, Burne Hogarth, Michelangelo, Giovanni Civardi itd. Ali naravno - poštujem vaše mišljenje.
Ovo smo mi samo nabacili da se ima neki predložak, naravno da ti je bolje držati se provjerenih i priznatih autora. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 24/07/2010 : 20:24:19
|
Vidim da vam Sexy Bitch nije previse odgovarala, ali nastavljamo u istom tonu, da malo vezbate draperije i, pre svega, da ukapirate prstenove od kojih se noge sastoje. Dakle, zadatak je
THE WITCH BITCH
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Member since 04/12/2009 |
Posted - 24/07/2010 : 21:08:06
|
Polako braco s novim temama, polako, neko je na putu ovih dana pa ne stize da ispostuje zadate nam rokove ;) A i ko ne voli trebe crtati??! Zasto 6 slicica? Zato da vidimo kako i gdje se gresi u cjelokupnom postupku, kako nesto na pocetku u olovci mozda izgleda ok a kad se pocne tusirati, jbg...naravno pricam iz svog ugla.
|
www.deviantart.com/kriticni |
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
Posted - 24/07/2010 : 21:46:12
|
Nije lose Kriticni Par stvari: - ramena so previsoko - cura ruke drzi dole pa treba da su i ramena spuscena - noge su malo pretanke u koljenima - pregib desne noge u koljenu i stopalo nije bas prirodan - medenica kod desne noge je cudna - obraz nije bas simetrican (oci)
Neke greske su prisotne vec na prvoj skici (ramena), a neke si dodavao kasnije (desna noga)
Inace dopada mi se cista linija i detajli. |
----------------------------------------------- Composition Assistant http://jugilus.com/composition_assistant/ca.php |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 24/07/2010 : 22:02:59
|
Sto se cistoce i poteza tice, petica. Sad se vec vidi da pokusavas da materijalizujes stvari. Nos je skroz nedefinisan i decentriran. Leva kosa tesko da ce pokriti bradu. Kosa je dosta proizvoljna. Mesto malo pre sam rekao da treba crtati slapove, tj linijom pratiti pad kose. I gore na glavi je kosa nekako slepljena a zene vole ono njihovo volumenizirano plus. Pistolj u ovom slucaju obavezno mora da ostane beo. Leva noga moze da prodje iako se oseca nedostatak par crtica oko kolena. Desna noga ne valja nikako. Em je jako kriva (dobro, to mozda JESTE realno, ali NIJE lepo), em je stopalo na mestu koje ne bi devojku drzalo u ravnotezi. Draperije su preiscrtane. trebalo bi malo da ih pojednostavis. Linija suknje ne prati krivine butina pojacava dvodimenzionalnost crteza.
Steta je sto se nisi drzao glave sa prve skice. U boljem je polozaju nego ova na finalnom crtezu.
|
|
|
Jur
New Member
Slovenia
179 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
sakijaki
Starting Member
Croatia
46 Posts
Posted - 25/07/2010 : 09:29:21
|
Ja sam ljubomoran na kritičnog. Dobar crtež.
@catclaw - ja sam pretražio cijeli forum i nisam našao ništa o kosi nego jednu rečenicu, da se crta laganim potezima kao voda i kao dim.
Zadatak - jel baš treba da "precrtamo" ovu vješticu ili je to samo orijentacioni model?
Ja sam dalmatinac, ako je zadatak noga, jel mogu ja samo jednu nogu? |
|
|
Topic |
|