forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 najbitnija je: "pricha, tj. fabula" brainstorming
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 03:20:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
evo, nakon skoro mesec dana obilazaka raznih foruma ovde, shvatio sam da je krajnje vreme da otvorim svoj topic, tj. temu diskusije.

Chemu ova tema?

Primetio sam da mnogi nashi autori kopiraju strane i pokushavaju da se dopadnu nekim tamo ukusima, i trzhisthima, samo zato shto donose odredjenu nezanemarljivu materijalnu korist. To nije ono chime ja, konkretno, zhelim da se bavim, kao umetnik. Ne zhelim da se takodje bavim ni shablonom, dejavu-om i shundom. Shta mi onda preostaje?

Jedino da pronadjem temu, pravac i stil, koji cje biti prepoznatljiv. Prichu koja cje biti zanimljiva. ustvari, da kazhem, bolje, drugachija.

Holivud je u krizi, jer oni vishe nemaju shta da kazhu. Sve su adute ispucali, u Americi je toliko dosadno da se vishe nishta tamo ne deshava. Da li smo mi, shto zhivimo na Balkanu, zbog toga, kao umetnici, u prednosti, jer shto reche Vudu Popaj,
IDEJA NEMA U KOMFORU
?

Na ovo provokativno pitanje zhelim da odgovori svako ko pozheli da se prikljuchi ovoj diskusiji...

SVRHA OVOGA JE USTVARI, BRAINSTORMING NA TEMU:

GDE PRAVA PRICHA LEZHI, I KAKO JE PRONACJI?

Edited by - manhunter on 13/08/2010 21:55:25

jaki
Advanced Member

Croatia
26834 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 11/08/2010 : 03:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
bitno je da si se proglasio umjetnikom a šta radiš i kako se zoveš nam nisi napisao? a šta se tiče teme-svako radi kako najbolje zna,neko se "prodaje"za lovu a neko bi ali ne može onda mu ostaje "umjetnički integritet".

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 09:58:35  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
jaki, kogod bio, ne poznajem te, tema je

GDE PRAVA PRICHA LEZHI, I KAKO JE NACJI?

hvala puno stho se drzhish topica.

Seamos realistas y exijamos lo imposible!
Go to Top of Page

The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts

Member since 10/12/2006

Posted - 11/08/2010 : 11:11:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit The Hammer of Hell's Homepage  Send The Hammer of Hell a Private Message  Reply with Quote
quote:

Primetio sam da mnogi nashi autori kopiraju strane i pokushavaju da se dopadnu nekim tamo ukusima, i trzhisthima, samo zato shto donose odredjenu nezanemarljivu materijalnu korist.

Koji to? Gdje? Daj navedi neke tako da ih mogu kopirati i doći i ja do "odredjene nezanemarljive materijalne koristi".

quote:

To nije ono chime ja, konkretno, zhelim da se bavim, kao umetnik. Ne zhelim da se takodje bavim ni shablonom, dejavu-om i shundom. Shta mi onda preostaje?

Umjetnik, kažeš. Mogu li i ja biti umjetnik, je li dovoljno reći "ja sam umjetnik" ili treba i napraviti neku umjetnost, pa čak je i pokazati drugima i možda očekivati da oni kažu "to je umjetnost". Ili treba možda završiti neku školu za to i onda automatski dobiješ tu titulu?

quote:

najbitnija je: "pricha, tj. fabula" brainstorming

Nije. Priča je na dnu liste bitnih stvari.

Na vrhu te liste je završiti započeto, po mogućnosti u razumnom vremenu.

www.stripgen.com
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 12:48:25  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Druze, slobodno reci shta mislish, sigurno si umetnik, chim si ovde. Nema veze koliko si objavio, ako umesh da razmishljash umetnichki. Nije cilj ovde da kritikujemo umetnost,pa nismo valjda kritichari, nego oni koji stvaraju. Samo mi koji stvaramo mozhemo da shvatimo kolike su to muke stvoriti neshto. Ali opet, molim da se drzhimo teme, i da budemo konstruktvni, a ne obrnuto.

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 15:17:50  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Ok, po chemu se prava pricha poznaje? Koji su po Vama elementi dobre priche?

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 15:45:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Zasto kazem da je prica NAJBITNIJA?

Pa evo sta kazu englezi nekim od nasih dobrih crtacha:

Loosen up the poses and facial expressions of the characters. Many look a little too stiff or are facing either a 45 degree or 90 degree angle toward the reader. This gets noticed and may lead the reader to become unexcited with the storytelling.

Dakle, cilj je "vozbuditi" chitaoca, uvucji ga u prichu. Odnosno, sama pricha je n a j b i t n i j a.

Kako izbor teme, tako i nachin na koji se radnja odvija, do najsitnijih detalja. Donekle, treba da se poklapa sa ochekivanjima chitaoca... s tim da se sa tim ochekivanjima mozhe i igrati, kada se ono osnovno savlada...

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 11/08/2010 : 17:03:57  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

bitno je da si se proglasio umjetnikom a šta radiš i kako se zoveš nam nisi napisao?

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/08/2010 : 18:28:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Holivud više nema što reći... Hm, puno smo priča ispričali do sada, možda cijeli svijet nema što reći. Ljudi se bore za svoju šnjitu kruha očajnički, sve je manje neistraženih teritorija. Prije 50 ili 100 godina svaka priča je bila nova i uzbudljiva. Da nismo potrošili sve priče...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 11/08/2010 : 20:52:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
Čudni smo mi neki ljudi. Neko se pojavi sa predlogom za diskusiju iz koje će se možda izroditi nešto pametno a ostali se zakače za neke nebitne reči i sve shvate kao provokaciju.
U tebi se sinko odvija velika borba izmedju dva dela tvoje ličnosti i izgleda da je onaj zli umetnik nadvladao onog dobrog ekonomistu.
Hoću da kažem da je strip industrija kao i svaka industrija orijentisana na samo jedan cilj-profit. Da li oni radnici u pivari zastanu nakon svake nove serije piva pa analiziraju koliko su bili originalni i da li su nešto novo doprineli ovom svetu. Ne. Zanima ih samo da se proizvod plasira na tržište, pretvori u novac i pomogne da na kraju godine zabeležiš dobit kako bi iznova mogao da ulažeš u osnovnu delatnost.
Tako je i sa stripovima. Mislim, svaka originalnost koja će pomoći ostvarenju gorepomenutog cilja je dobrodošla ali treba voditi računa da ne dodje do Barton Fink sindroma. Sećaš se Barton Finka? Čovek je napisao fenomenalan scenario i industrija ga angažuje da napiše nekakav scenario o rvačima. Ispostavlja se medjutim da on to ne ume jer nije u tom fazonu a ionako je u pitanju tek samo jedan one-script man.
Da bi se došlo do originalne ideje verovatno treba puno vremena, istraživanja, šta ti ja znam čega već. Kako mašina u medjuvremenu mora da šljaka, pribegava se prežvakanim idejama. Dokle god je saldo na kraju pozitivan, sve je ok.
A ovo oko istrošenosti ideja-pročitao sam negde kako je direktor američkog zavoda za patente negde početkom dvadesetog veka izjavio kako taj zavod treba ugasiti jer sve što je trebalo izmisliti je već izmišljeno te nema potrebe za istim.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 22:40:17  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Industrija nema dushu. Pravi filmove bez ukusa i mirisa.

ne slazem se da ne postoji drugi nacin da se stvari deshavaju, buduci da ne postoje samo holivudski filmovi, postoji i tarkovski. Filmovi tarkovskog su
toliko jaki, da ne mogu da gledam vise nego 1 u godini dana. posto posle jednog njegovog filma, posle toliko dugo razmisljam o tome sta sami video. I ne samo to: odmah nakon gledanja izadjem sa drugim pogledom na zhivot.
kad sam bio klinac, toliko dozivljaja je izazvao bonelijev DD: Uspomene nevidljivog, ili recimo MM: Atlantida.
Zil Vernov roman: 20.000 milja pod morem, film: blejd raner, star wars, itd...

Umetnost mozhe da promeni choveka, a ono shto na zapadu prolazi kao umetnost, samo pokazuje kako je zapad izgubio i dushu i moral i kompas...

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25311 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 11/08/2010 : 23:00:00  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Evo nekih prvobitnih razmišljanja na temu...

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=32910

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 11/08/2010 : 23:07:58  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Ovi-wan, nema shanse da se sve priche isprichaju. Uvek cje zhivot donositi nove priche, a novi chitaoci biti raspolozheni za te nove priche...

milandj3, za tebe je dakle vecj sve izgubljeno, ne vredi se truditi, posto je sve vecj otkriveno i pronadjeno. Medjutim, treba chitati malo Hemingveja. Pricha je kao i riba. Morash da se opremish za ribolov, i da idesh da je ulovish, necje ti sama docji. I strpljeja da zagrize. Treba da se krecjesh, da vidish shta se dogadja i u svetu i u tvojoj umetnosti, jer nijedna umetnost nije ostrvo - svet za sebe. I da kroz tu umetnost kazhesh neshto svetu, pre nego shto si odapeo. Neshto po chemu cje te ljudi pamtiti. Neshto po chemu cje i Bog shvatiti kako ti je bilo u boravku na zemlji. Reci, evo, kad si poslednji put pogledao neki umetnichki film, ili bio na izlozhbi moderne umetnosti, prisustvovao nekom ekskluzivnom dogadjaju?
Evo recimo, postoji mogucnost da se prisustvuje nechemu takvom za vikend: zapocinje projekat
http://www.facebook.com/japijanko?v=wall&story_fbid=126090994104404&ref=notif¬if_t=subscription_updated#!/event.php?eid=125184234194257&ref=mf
Pokreni se malo, ako ne zhelish da prichash ni o chemu, to je samo zato shto si zaboravio shta to znachi zhiveti. A umetnost je ogledalo zhivota. Ako nemash shta da dodash umetnichki, znachi da ne zhivish. Poshto si umetnik, ... a da nisi, ne bi bio ovde.

Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 12/08/2010 : 00:21:10  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Što kaže mama Crvenkapici prije no što će krenuti kod bake?

Sreća in fabula!

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Skappy
New Member

229 Posts

Member since 07/09/2008

Posted - 12/08/2010 : 01:37:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Skappy's Homepage  Send Skappy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vesele_saonice

Sve su adute ispucali, u Americi je toliko dosadno da se vishe nishta tamo ne deshava.

Ili mozda postoji mala sansa da si jednostavno neinformisan.

Predlazem da potragu za pricama zapocnes citanjem.

http://theauthority.ws/
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 12/08/2010 : 02:25:14  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
skappy
nije lose ni to za pochetak. Mozhe i chitanjem da se dodje do nekog materijala, stho da ne.
Shta je po tebi dobra pricha? Shta obavezno treba da ima?

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 12/08/2010 : 07:47:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

skappy
nije lose ni to za pochetak. Mozhe i chitanjem da se dodje do nekog materijala, stho da ne.
Shta je po tebi dobra pricha? Shta obavezno treba da ima?

Treba biti zanimljiva i držati pozornost čitatelja... To je najbitnije...

Najbolji način za postizanje toga, po meni, je ubaciti određenu dozu humora u priču... A ideje, svatko ima poneku... Opet ću reći, nije bitna toliko sama priča, koliko način na koji je ispričana...

Primjerice, ja i ti sad trebamo napraviti scenarij za Crvenkapicu (kad je već gore spomenuta)... Jedan od nas dvojice će napraviti bolji scenarij, što ovisi o sposobnosti pisanja...

Znači, zanat je ipak najbitniji... Jednom kad barataš zanatom, možeš ispričati bilo koju priču...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 12/08/2010 : 09:16:53  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
jeste, beva, to je uslov. Slazem se. Poznavanje zanata, kako bi radnja bila techna, a pricha chitaocu bar donekle shvatiljva.
Ali tema te bilo koje priche? Kakva bi trebalo da bude tema, po tvom lichnom osecjaju? I od kojih elemenata, po tebi, prava pricha treba da se sastoji...

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 12/08/2010 : 23:18:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Kao i svaka priča, uvod, zaplet, vrhunac (valjda se tako zove) i rasplet...

Meni osobno najbolje leže slice of life priče, ali neobične i upakirane u neki žanr ako treba... Primjerice, 'Spaghetti brothers', nije baš slice of life ali je slično...

Likovi su najbitniji... Pogodiš li s likovima i učiniš li ih zanimljivima publici, lakše ćeš ih zainteresirati za priču...

E sad, pitanje je kakve priče želiš raditi... Jer, ne možeš usporediti 'Spaghetti brothers' i Bleka, recimo... Jedno je vrhunsko i originalno štivo, a drugo šablonski strip...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213

Edited by - Beva on 12/08/2010 23:20:43
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 01:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
beva, sad bi mislim, macan dopunio, kako postoje jos i razrada i zastoj, pa niz cine:
uvod
zaplet
razdrada
vrhunac
zastoj
rasplet

to su konkretno, sve faze dramske razdrade fabule..

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 01:58:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Medjutim, ono shto si veoma jako i bitno rekao, po nekom mom osecjaju je:

"Likovi su najbitniji... Pogodiš li s likovima i učiniš li ih zanimljivima publici, lakše ćeš ih zainteresirati za priču..."

mislim da i sama dopadljiva mesta (Agata Kristi je po godinu dana birala mesto gde cje se odvijati radnja romana) i odnos mesto - lik, kao i medjuodnosi lik - lik, takodje su bitni i prodaju prichu (u manjem intenzitetu nego lik, naravno.

e, sad, nismo pomenuli jos i

chinioce trojedinstva priche: mesta, vremena i radnje.

ono mesto: cela pricha mozhe biti u jednom mestu, ili se kretati
lokalno, geografski, itd...
vreme: cela drama mozhe da traje jednu nocj, ili od postanka sveta pa do danas...
radnja: radnja je ono stho pomera prichu po vremenima i mestima...
postoje nachini gradjenaj radnje:

hronoloshki -

po hronoloshkom metodu odvijanja radnje, to je ono kad vidimo u dnu ekrana tahcno vreme i mesto deshavanja...

funkcionalno -

to je kada nam je bitno za prichu da je hronoloshki rashchinimo u
sastavne chinioce koji nas interesuju za nashu temu - ovo je ono shto je beva pomenuo, u smislu originalno, bez dramski faza

prstenasto -

kada radnja pochinje, pa se prekida, pa se nastavlja, pa se prekida, itd.. do mesta kada se prva i pochetna scena ne poklope

spiralno - (metod Dejvida Morela)

ide hronoloshki, ali sa presecima, po svim uchesnicima u glavnom dogadjaju (vrhuncu). Polako se likovio pre-plicju, medju-reaguju, do vrhunca, u kome uchestvuju i preplicju se svi likovi.

lucidno gradjenje - (Pavicev metod u Hazarskom rechniku)
totalno nebitno, Zamisli ono shto je najnespojivije sa prichom, i pochni da gradish fabulu odatle. postoji jedan americki film o nekoj zhurci u kome kamera prati celu zhurku jednu zhensku guzu...
Takodje, postoji i jedan mini serijal detektivskih pricha u kojima je jedini lik koji se pojavljuje u svakoj od serija, jedan pistolj.

Edited by - vesele_saonice on 13/08/2010 02:25:55
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 13/08/2010 : 12:21:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
@vesele_saonice

a nemoj da zaboravis i pripovedanje uz pomoc necega sto se zove MekGafin, predmet, covek ili dogadjaj koji samo posluzi kao inicijalna kapsla i povod za pocetak radnje i nastavak fabule ali mu se do prave sustine i objasnjenja nikad ne dodje

tipicni MekGafin ti je Malteski Soko. Misteriozna zena dolazi kod Sema Spejda i prica mu neku pripovest o skiptaru po imenu Malteski Soko i kako to treba naci da bi se izbegle nevolje. Sem je odbija ali iste veceri neko mu provaljuje u kancelariju i greskom mu ubija ortaka. Zbog toga se Sem ipak ukljucuje u pricu. U toku filma raoztkrivaju se neke misterije, ginu ljudi i na kraju Hemfri Bogart ostaje ziv i zdrav ali pritom niko nema pojma sta je taj Malteski Soko u stvari predstavljao.
Drugi primer je zavetni kovceg. Indijana Dzons krece da ga nadje pre nacista i uz silne peripetije svi zavrse na Malti gde zli nacisti otvaraju kovceg i pretvore se u prah. Indi je naravno pametan pa je izvukao njega i Merion. Na kraju samo vidimo sluzbenika FBI kako odlaze sanduk u ogromnom skladistu zajedno sa ostalim misterijama.
Postoji jedan dobar MekGafin i u nasoj kinematografiji. To je "Cao inspektore". Bata Zivotinja ide u lepenski vir da pohvata neku bandu kriminalaca sto na kraju i ucini. Kad na kraju upita sefa policije> sta su hteli ovi homo-banditi, ovaj mu odgovara: eeeeee, mnogo pitas!
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 13/08/2010 : 12:44:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

beva, sad bi mislim, macan dopunio, kako postoje jos i razrada i zastoj, pa niz cine:
uvod
zaplet
razdrada
vrhunac
zastoj
rasplet

to su konkretno, sve faze dramske razdrade fabule..

Jesu...u Aristotelovoj koncepciji knjizevnosti...al ta se struktura, ako nikad a ono u dvadesetom stoljecu, razbila i izokrenula tisucu puta...i price su opet funkcionirale....

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

tony starks
Average Member

South Sandwich Islands
833 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 13/08/2010 : 13:25:17  Show Profile Show Extended Profile  Send tony starks a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jesu...u Aristotelovoj koncepciji knjizevnosti...al ta se struktura, ako nikad a ono u dvadesetom stoljecu, razbila i izokrenula tisucu puta...i price su opet funkcionirale....

apsolutno sam lijen za raspisat se pa i necu, ali bas sam razmisljao nedavno kako ovo nije tocno. mislim da kod ovih primjera "inverzije strukture" zapravo postoje dvije razine: na povrsinskoj dolazi do preslagivanja onoga sto nam je na sadrzajnoj razini ponudjeno kao uobicajeno formalno ustrojstvo, ali onda postoji i unutarnja forma koja iznova ustrojava "skriveno uspinjanje".
da nije tako, bilo bi besmisleno - necitljivo.
nisam skroz upucen u seriju ali mi se npr. Columbo cini skoro pa ekstremnim primjerom koji dodiruje tu granicu smislenosti. dakle, volimo lika, ali svejedno, jel se mora bas sve otkrit na pocetku? a onda opet, ne moze se reci da ne postoji neki drugi zaplet, vrhunac, rasplet mimo ovog koji nam je izlozen kao uvod.
discuss!

(Homer to Marge): I didn't lie!!I was writing fiction with my mouth!!
>>The best cartoon niggas was Tom and Jerry, man.<< Ghostface
Go to Top of Page

tony starks
Average Member

South Sandwich Islands
833 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 13/08/2010 : 13:28:52  Show Profile Show Extended Profile  Send tony starks a Private Message  Reply with Quote
zipa "unutarnja forma" = pleonazam

(Homer to Marge): I didn't lie!!I was writing fiction with my mouth!!
>>The best cartoon niggas was Tom and Jerry, man.<< Ghostface
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 13/08/2010 : 13:32:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

apsolutno sam lijen za raspisat se pa i necu, ali bas sam razmisljao nedavno kako ovo nije tocno. mislim da kod ovih primjera "inverzije strukture" zapravo postoje dvije razine: na povrsinskoj dolazi do preslagivanja onoga sto nam je na sadrzajnoj razini ponudjeno kao uobicajeno formalno ustrojstvo, ali onda postoji i unutarnja forma koja iznova ustrojava "skriveno uspinjanje".
da nije tako, bilo bi besmisleno - necitljivo.
nisam skroz upucen u seriju ali mi se npr. Columbo cini skoro pa ekstremnim primjerom koji dodiruje tu granicu smislenosti. dakle, volimo lika, ali svejedno, jel se mora bas sve otkrit na pocetku? a onda opet, ne moze se reci da ne postoji neki drugi zaplet, vrhunac, rasplet mimo ovog koji nam je izlozen kao uvod.
discuss!

Ma ja, cu diskutirat o tome nije da ne bi, al ono, kako to nije matematika, zapravo bi samo zaspamali topik s interpretacijama interpretacija

Al inace samo da dodam...to sto pricas je tako, donekle...osim kod onih koji svjesno manipuliraju takvim ocekivanjima kao i djelima koja postoje na vise razina....Recimo Calvino 'Ako jedne zimske noci' ili Ecovo 'Ime ruze'...Ima primjera i u domacoj knjizevnosti...u osnovi, nema uvoda, nema zapleta, nema raspleta...ima samo radnje...i ponekad svrsetka....To sto citatelj uglavnom inzistira na kraju pa ga upisuje tamo gdje ga nema, e to je vec stvar interpretacije

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000