forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 najbitnija je: "pricha, tj. fabula" brainstorming
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 14:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
ok, to bi bilo nesto kao:

fluidna forma radnje -

kao u romanu toka misli od Tolstoja (valjda je Tolstoj prvi koji je tu formu provalio, ako se ne varam..)

Seamos realistas y exijamos lo imposible!
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 14:29:24  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Nesto, sta misliste o onom odnosu:
Mesto - lik.
Pored onoga da je mesto primamljivo, da je i mesto ustvari lik za sebe, posto ga chitaoc uporedjuje i otkriva, isto kao i junaka priche. Romani Agate Kristi su uglavnom u nekim od prestiznih objekata njenog vremena. Sheratonovi hoteli na bliskom istoku, moderna zheleznica - orijent ekspres, itd..

Takodje, primetio sam u vecjini umetnichkih dela (da li su filmovi, stripovi ili knjige, nije toliko bitno) da mesto prati radnju. Znaci ako je ljubavni rastanak, tu je onda kisha, ako je ponovoni sastanak, sija sunce, ako je neki teshki zlochin, ili napadaju vukodlaci, tu je onda i oluja, i tako dalje...
Nesto se pitam, da li je neko nekada probao da napravi inverziju, da je vreme u suprotnosti sa radnjom.. ?

Edited by - vesele_saonice on 13/08/2010 14:32:42
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 14:31:01  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Jos jedna stvar koja me zanima sta misliste o tome, je da li se slazete da svaka dobra pricha treba u sebi da sadrzhi nekakvu edukativnu notu, tj. da nas upozna sa nechim shto josh nismo chuli/videli/dozhiveli....

Edited by - vesele_saonice on 13/08/2010 14:33:32
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 13/08/2010 : 14:57:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vesele_saonice

Takodje, primetio sam u vecjini umetnichkih dela (da li su filmovi, stripovi ili knjige, nije toliko bitno) da mesto prati radnju. Znaci ako je ljubavni rastanak, tu je onda kisha, ako je ponovoni sastanak, sija sunce, ako je neki teshki zlochin, ili napadaju vukodlaci, tu je onda i oluja, i tako dalje...

Imaš hrpu takvih primjera...

Dylan Dog 'Dugački pozdrav', Dylan i Marina se rastaju usred ljeta, na plaži, sunce sija, pa je opet scena upečatljiva i funkcionira... Mislim da ti šabloni uglavnom nisu potrebni, jer će te dobar scenarist ionako likovima uvući u radnju...

Primjerice, zamisli da imamo ubojicu koji ubija ljude u jednoj kući... Ako je priča dobro ispričana i tebe zanima što će biti s likovima, sasvim je svejedno da li vani pada kiša ili sija sunce...

Takve stvari korisnije su u filmovima, koji se više oslanjaju na vizualni dio nego strip... Recimo, ubojica koji progoni žrtvu, na filmu će dojmljivije izgledati scena s grmljavinom i kišom nego scena na suncu... Zvukovi tu imaju jako bitnu ulogu...

Prema tome, pisati strip je teže jer moraš i zvukove i likove i sve dočarati samo crtežom i tekstom... Nema glazbe koja dočarava napetost i sličnih 'trikova'...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 13/08/2010 : 15:05:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jos jedna stvar koja me zanima sta misliste o tome, je da li se slazete da svaka dobra pricha treba u sebi da sadrzhi nekakvu edukativnu notu, tj. da nas upozna sa nechim shto josh nismo chuli/videli/dozhiveli....

Ne, jer priče su uglavnom zabava... Nije naodmet kad su poučne, ali to definitivno nije uvjet... Meni je glavno da me priča 'pogodi'...

Ali sve ovisi o vrsti priče... Recimo, u SF stripu ću lako preći preko nešto lošije priče, ako je maštovita... Primjer su 'Svjetovi Aldebarana', priča postaje gotovo sapunica, ali mi ne smeta jer su mi zanimljivi ti novi planeti, to je ono što me tjera da čitam dalje... Tu samo mjesto radnje ima prednost nad likovima, koji znaju biti jako iritantni...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213

Edited by - Beva on 13/08/2010 15:05:43
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 18:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
jeste, beva ili chuvena epopeja: Ratnici Arakisa.. gde ti ustvai naracija chini 90% priche. Naracija, koja je prvobitni oblik pripovedanja.
Kad smo kod prvobitnog oblika, hajde da se vratimo na osnove osnova. Znaci, u pradavna vremena, postojao je obichaj pricanja kraj vatre, gde pripovedach mozhe jedino pokretima, senkama oko vatre, zvukovima, da dochara radnju, izuzev osnovnog - pripovedanja.

Tako da je samo pripovedanje - najstariji oblik predstavaljanja radnje priche. Zatim, ukoliko je znao da imitira razlichite glasove, pripovedach mogao da razvije prichu u dijalog, kako bi bila zanimljivija, i dinamichnija.

Postoje razlichite oblici radnje, radnja stanja i radnja zbivanja. Radnja stanja je kao neki unutrashnji monolog, priprema za akciju, gde raste napetost u glavnim junacima, a zbivanje, to je sama akcija, relaksacija napetosti koja je nastala u drami stanja, odnosno komunikacija te napetosti izmedju glavnih junaka.
I pomocu te dve osnovne faze pripovedanja moze da se isprica svaka prica.

Evo, npr. pokusao sam da razlozim jedan od veoma popularnih "oskarovaca" medju filmovima: KUM1, pa da vidimo po chemu je on tako autentichan:
1. uvod - Konstancina svadba, gde upoznajemo ko je Korleone, njegovu porodicu, Majkla, odnose sa vazhnim osobama u drustvu, itd...
2. zaplet - dolazak Virdjila Soloco-a i njegov poslovni predlog, zbog koga se Korleone uznemirio pa shalje Luku Bracija da izvidi stvar
3. razrada - atentat na Korleone-a, i Mejlovo "preuzimanje" inicijative, bosovanje Sonija
4. vrhunac - Majklovo ubistvo Soloco-a i Meklaskog
5. zastoj - Majklov odlazak u Italiju, ubistvo Sonija, Korleone-ov dolazak iz bolnice, sastanak 5 porodica, do Majlovog povratka
6. rasplet - smrta starog Korleone-a, iza koje slede ubistva koja stavljaju pecat na Majklov izbor, za novog vodju mafije.

evo, sad cju da odgledam INCEPTION, koji se jako reklamira, pa cju da dam neke zanimljive komentare, i da probam da razlozim tu prichu na sitne detalje..

baj d vej, mislim da je Kum 1 pricha sa nejvecim zastojem ikad...

Edited by - vesele_saonice on 13/08/2010 18:26:53
Go to Top of Page

The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts

Member since 10/12/2006

Posted - 13/08/2010 : 18:36:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit The Hammer of Hell's Homepage  Send The Hammer of Hell a Private Message  Reply with Quote
quote:

evo, sad cju da odgledam INCEPTION, koji se jako reklamira, pa cju da dam neke zanimljive komentare, i da probam da razlozim tu prichu na sitne detalje..

Ovo se zove samouvjerenost. A još je i umjetnik.

www.stripgen.com
Go to Top of Page

The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts

Member since 10/12/2006

Posted - 13/08/2010 : 20:35:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit The Hammer of Hell's Homepage  Send The Hammer of Hell a Private Message  Reply with Quote

Ovo su zanimljivi komentari o jednoj vrlo poznatoj priči:

http://www.guardian.co.uk/film/filmblog/2010/aug/13/return-jedi-alternative-film-endings

i pogotovo_

http://www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI&feature=related

www.stripgen.com
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 13/08/2010 : 21:51:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
zanimljivo, ja sam mislio da je glavni junak Star Warsa, THE FORCE..

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 13/08/2010 : 22:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Priča je obična maska, iluzija i ne znači ama baš ništa- ništa! Samo jedan citat koji će nekoga ošinit ili jedna scena koja će se nekome usjeć u pamćenje- i to je sve šta tribaš.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 02:36:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
vice,
zvuchish kao da si sve vredno u zhivotu izgubio. Pa naravno da uvek ima shta da se ispricha. Pogotovu kad si u bedu. Treba ti neshto ono - da te osovi na noge, kao shto kazhu: svica u nedra. Poneke priche to mogu. Mene iznova odushevljava E.M.Remark sa svojim romanima o izbeglicama, hiperinflaciji, ratu, fashizmu, nacistima.. skrivanjima, ljubavi.. ne znam jednu temu da nije dobro obradio..
Ali omiljene su mi posebno izbleglichke priche.. ljudi koji su od celog zhivota morali da izaberu jedan ili dva kofera, i da krenu na put.. neizvesan i pun prepreka... to nisu iluzije.. to je prosto potreba da istina, onu koju ti vidish dodje do ochiju i uma chitaoca..

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/08/2010 : 11:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Vesele saonice, bravo za topik.
Napokon nešto zanimljivo za pročitati!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 14:16:59  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
trudimo se. hvala druzhe.
:)

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 17:40:47  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
evo, upravo sam odgledao INCEPTION..
Radi se o naucniku koji se bavi podsvesnim i snovima. U osnovi, prica je zgusnuta u 1,5h, po osnovu prstenasto gradjene fabule. Postoje tu i snovi u okviru snova, namera da se bude i mistican, itd.. ali sve je ostalo na nivou pokusaja i namere.

Ima mnogo akcije, zapaljenih i srusenih kucja, pobijenih ljudi, vishe nego u pola sata Counter Strike, ali ono sto fali svemu tome je osnova price... nesto za sta bi se gledalac zadrzao za momenat. Radi se o 1,5h redjanja bezmislenih slajdova gde se izgubilo sve ono suptilno sto cini jedan film. Svi glumci su pod tenzijom, kao da ni oni ne znaju shta je ustvari poenta ovog filma.

Film se i ne trudi da ima poentu. Cak ni da zabavi. Autor je samo imao viziju tog "dream jumpinga" i jedino shto on hocje je da gledalac sauchestvuje u njegovoj zhelje da prikazhe tu svoju viziju. Sama vizija nije nishta ni zanimljivija ni bitnija od one kada 5-godisnjak pochne da pricha zauzetoj majci shta je sve radio kad je bio "veliki". Teror za ushi pazhljivog slushaoca...

Whole lotta child crap... pissing over ones' brain.. (to bi bila kritika ovog filma za englesko govorno podruchje...)

Ono stho savetujem onim nesrecjnicima poput mene, koji su ovaj film iz pristojnosti odgledali celog, shto pre ga zaboravite, a od CD-a napravite frizbi, ili podmetach za sholju kafe...

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 17:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
ali evo, bas kad sam krenuo da kritikujem, da ga bash i istranzhiram:
- dakle, film uvodi pojam "dream jumpinga" a nigde ne definihe pojam ni svrhu, vecj to zadrzava do samog kraja. Time se stvara konfuzija, jer se radnja deshava bez uvida u radnju.. dacju jedan primer, kako to mozhe da bude zbunjujucje, evo, npr. ako vidimo choveka kako se izhivljava bejzbolkom na nenaoruzhanom choveku koji lezhi na zemlji. Ovaj udara a ovaj kuka. Nasha reakcije je naravno, suprotna nasilniku. Medjutim, sasvim druga je pricha ako je taj koji taba bejzbolkom neko ko je dugo trpeo neljudsku nepravdu, od strane tog koji lezhi razoruzhan. ako mi to nismo rekli gledaocu, ili ga suptilno uveli u stane napetosti, koja se jedino ovom brutalnoschju i jedino njom mozhe razrezhiti, mi ga namerno time dovodimo u konfuziju, i u suprotna osecjanja, koja idu kontra od pravca priche. INCEPTION je pun takvih vrsta konfuzije..
Ovakva vrsta pripovedanja je inache karakteristichna za pijane ljude i za manijake. Takvi ne bi uspeli da zauste ni 2 rechenice u starim uslovima, kada se pripovedalo ispred vatre. Prekinuli bi ih, jer niko ne bi hteo da slusha takve nesuvisle brbljarije...

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 17:56:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
postoji dodushe jedna stvar koja je imanentna, i provlachi se kroz ceo film:
to je strah da se glavni junak probudi, kao i da se ne probudi, da li vidi stvari realno ili ih ne vidi.. da li cje ga drugi ljudi prevariti, ili su ga vecj prevarili.. i tako.. kroz ceo film su strah i sumnja predominantne emocije..

non stop je glavni junak u nekim problemima, i stalno se iz njih vadi, pa upada u nove probleme, a svi problemi su takvi kao kada pricha 5-godisnjak: novi, nepredvidljivi, saznajemo ih odmah, odmah se realizuju, i NEMAJU TOTALNO NIKAKVU ULOGU u daljem toku pripovedanja...

nema nijedne solidne potke koja chitavu prichu drzhi na okupu, izuzev uobicjajenih banalnosti, koje su prekopirane iz mesksichkih serija. (zhena mu je umrla, ustvari nije, pokushala je da ga ubije, ustvari on je nju ubio, ali nehotice...)

i tako... poigravanje sa strpljenjem gledaoca non stop. Pravo muchenje...

Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 14/08/2010 : 17:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by The Hammer of Hell

Ovo su zanimljivi komentari o jednoj vrlo poznatoj priči:

http://www.guardian.co.uk/film/filmblog/2010/aug/13/return-jedi-alternative-film-endings

i pogotovo_

http://www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI&feature=related

Ovo drugo JE ODLICNO.
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 14/08/2010 : 20:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
@Vesele Saonice

Izlazi uskoro ovaj "Expandables", pa pogledaj to. On sigurno ima jasnu fabularnu strukturu i potku na kojoj se bazira film.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 14/08/2010 : 22:45:30  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
izvini, brate-Djuro, ne mogu da shvatim ljude koji ulaze u bioskop da kupuju pricju koju su chuli vecj 100 puta isprichanu, koji je ustvari obicna jeftina propaganda, gde su amerikanci visha rasa, koja dolazi sa cvetom u ruci da donesu demokratiju, i da se olakshaju na ostatku sveta, u kome zhive nepismeni idioti, i neljudi, koji se radajaju sa nozhem za pojasom, biju svoje zhene i cjerke, a kad im zlochini dojade, izhivljavaju se na maloj deci i shtencima...

kapiram da tu ima sat i po specijalnih efekata, i drugih infantilnih gluposti na koje se lozhe tinejdzeri koji nikada nisu ispalili metak, i koji umesto mozga imaju "rokfor blue" svajcarski sir.

Nasilje mora da bude onakvo da se nikako ne moze izbeci.. i da vrlo kratko traje.. inace se gubi smisao nasilja u filmu. Plus nasilje uvek vodi u tragediju, a ne u hepi-endove. Hepi-end i nasilje se iskljucuju.

Ovakva produkcija provocira nastanak nasilja, buduci da formira pozitivan mentalni stav prema nasilju, chime nasilje postaje film, i sam film postaje nasilje..

Sto rece Arhimed.. "ne diraj moje krugove" , i Diogen Aleksandru Makedonskom, tadasnjem vladaru sveta, kada ga je Aleksandar upitao shta mozhe da uchini za njega: - molim te, pomeri mi se sa sunca, zakljanjash mi vidik... (...)

Toliko od mene.

Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 14/08/2010 : 23:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
Ma ok je sve to, ali kazes da je Inception konfuzan i da nema bilo kakvu ideju vodilju, pa sam mislio da ce ti Expandables vise odgovarati, jer je tu, jel'te, sve jasno i fabularno konzistentno. Malo se salim, ali ne mogah vjerovati koliko si drvlja i kamenja osuo po jednom od najboljih filmova u posljednjih par godina i indirektno, po jednom od trenutno najzanimljivijih rezisera u opticaju, pa sam mislio da ce nesto kao Expandables biti vise tvoja solja caja tj. tvoj par opanaka.

Nista, svakom svoje, uzivaj, a ja ti necu vise gusiti topic.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 15/08/2010 : 01:59:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Film jeste originalan, ali ali nije svaka originalnost kvalitet, kao sto ni svako ludilo nije genijalnost...

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 17/08/2010 : 01:38:30  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:

vice,
zvuchish kao da si sve vredno u zhivotu izgubio. Pa naravno da uvek ima shta da se ispricha. Pogotovu kad si u bedu. Treba ti neshto ono - da te osovi na noge, kao shto kazhu: svica u nedra. Poneke priche to mogu. Mene iznova odushevljava E.M.Remark sa svojim romanima o izbeglicama, hiperinflaciji, ratu, fashizmu, nacistima.. skrivanjima, ljubavi.. ne znam jednu temu da nije dobro obradio..
Ali omiljene su mi posebno izbleglichke priche.. ljudi koji su od celog zhivota morali da izaberu jedan ili dva kofera, i da krenu na put.. neizvesan i pun prepreka... to nisu iluzije.. to je prosto potreba da istina, onu koju ti vidish dodje do ochiju i uma chitaoca..

Nisi me razumija, no nevermind.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 22/08/2010 : 15:52:08  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Izvini, vice, kapiram. Odgovorio bih ti odmah, ali sam popio ban (ni sad mi nije jasno zashto, ali 'ajde)...

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 22/08/2010 : 15:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Evo probao sam za to vreme koje nisam mogao da se logujem, da uradim neshto, pa sam napravio novi nachin gradjenja fabule: isprepletan.
(malo sam se igrao), evo kako bi to izlgedalo, zvezdicama su odvojene strune priche:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37547&whichpage=7
(na sredini strane, pricha se zove NESTAO)

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 23/08/2010 : 08:02:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
[Malo se salim, ali ne mogah vjerovati koliko si drvlja i kamenja osuo po jednom od najboljih filmova u posljednjih par godina i indirektno, po jednom od trenutno najzanimljivijih rezisera u opticaju,

Drag je meni Nolan...al rec za inception da je jedan od najboljih filmova u posljednjih par godina...ne znam, meni se taj film cini ko David Lynch za početnike...(da ne kazem americku kino-publiku)...

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000