forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Predrasude o stripu?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Magico_Vento
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1181 Posts

Member since 10/01/2010

Posted - 24/08/2010 : 22:44:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Magico_Vento a Private Message  Reply with Quote
Zanima me da li ste ikada unaprijed donijeli predrasudu o nekum stripu da je los,da je dosadan i slicno a procitali ste mozda jedan broj ili samo ga prelistali a poslije toga nakon nekog vremena promjenili misljenje?

Ja sam imao taj slucaj sa Marti Misterijom Jos dok sam bio klinac nikad ga nisam mogao procitati,uzmem ga u ruke,vidim puno teksta i ostavim(valjda sam kao vecina volio pucanje i akciju )

Prije nekoliko mjeseci uzeo sam dvd sa skenovima LMS-a i natjerao se da procitam od pocetka sve i iznenadio se pozitivno Da li dodje s godinama ne znam ali volio bih vise ovakvih slucajeva

Nemam potpis...

Edited by - Magico_Vento on 24/08/2010 22:44:59

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 24/08/2010 : 23:10:56  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
Ja nikada sa stripovoma nisam imao taj problem. Jedino sa romanom Na Drini Cjuprija od Andricja. Imao je neki glupi opis koji me uzhasno nervirao na 23cjoj strani, i to je jedina lektira koju sam se bio ZAINATIO da je necju prochitati...
Posle par godina, na studijama, dohvatio sam, prehsao preko te 23cje strane, i ostatak nije bio tako losh..
Pochinjem da imam predrasude prema Shpanskoj strip sceni koja ima one uvrnute stripove sa zhivotinjama koje glume zajedno sa ljudima, Mapetovci fazon, samo trulija fora... objavljuju to u Politikonom Zabavniku, koji redovno chitam, iako moram da priznam da su im strip rubrike nekada, kada je chasopis zhiveo od prodaje u Rusiji, bile mnogo, mnogo, mnogo bolje...
Filmovi Tarkovsko i dan danas imaju na mene takav utisak. Ja i dalje imam predrasusu da je Tarkovski mrachan i dosadan, ali ako uspem da odgledam bar jedan njegov film do kraja (bilo je mnogo neuspeshnih pokushaja) to stvarno bude OTKRICJE.
Opet kazhem, za mene nema losheg stripa, nijednom nisam imao taj problem... zato shto volim svaki strip, svaki strip mi je lep na svoj nachin...

Seamos realistas y exijamos lo imposible!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 24/08/2010 : 23:23:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Ja sam, vjerovali ili ne, ranije gajio predrasude prema Dilanu! Dosta vremena sam zamišljao da je to jedan ''odvratan'' strip u kome se samo nižu jeziva ubistva bez ikakvog smisla. A i inače, nikada nisam gajio veliku ljubav prema hororu, tako da danas horor-stripove i knjige čitam sa velikim zadovoljstvom, dok za filmove nemam živaca, koliko god smiješno zvučalo. Polako sam počeo da čitam VČ Dilana i postao novi čovjek... Koji se danas gorko kaje zbog ranijeg nekupovanja.
Od pisaca, nekada davno sam uvrtio sebi u glavu da je Gorki ''dosadan'' i težak za čitanje. Onda mi se dogodilo čitanje ''Mati''. I da, umalo da zaboravim, mislio sam da je naučna fantastika potpuno neozbiljan žanr. Eh...
Filmovi... Tu sam možda imao i najmanje predrasuda.
Go to Top of Page

Magico_Vento
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1181 Posts

Member since 10/01/2010

Posted - 24/08/2010 : 23:43:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Magico_Vento a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Ja sam, vjerovali ili ne, ranije gajio predrasude prema Dilanu! Dosta vremena sam zamišljao da je to jedan ''odvratan'' strip u kome se samo nižu jeziva ubistva bez ikakvog smisla. A i inače, nikada nisam gajio veliku ljubav prema hororu, tako da danas horor-stripove i knjige čitam sa velikim zadovoljstvom, dok za filmove nemam živaca, koliko god smiješno zvučalo. Polako sam počeo da čitam VČ Dilana i postao novi čovjek... Koji se danas gorko kaje zbog ranijeg nekupovanja.
Od pisaca, nekada davno sam uvrtio sebi u glavu da je Gorki ''dosadan'' i težak za čitanje. Onda mi se dogodilo čitanje ''Mati''. I da, umalo da zaboravim, mislio sam da je naučna fantastika potpuno neozbiljan žanr. Eh...
Filmovi... Tu sam možda imao i najmanje predrasuda.

Jako zanimljivo Ja mogu procitati dilana ali nisam veliki fan,mozda kad bih se vise udubio i procitao vise epizoda promjenio bih i tu misljenje

Nemam potpis...
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 24/08/2010 : 23:48:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
@Magico_Vento
Dilan je po meni imao jako dobar pochetak. Ja i danas chitam Dilana, iako se ofucao,kako ga ne pishe Sclavi. Nije to vishe to... potrefi se neka epizoda, ali nema vishe onih proboja kao nekad...

Seamos realistas y exijamos lo imposible!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 24/08/2010 : 23:51:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi. Većina ljudi postaju ljubitelji stripa posle čitanja prvih epizoda, onih legendarnih. Ovo što danas čitamo tek povremeno ima moć nekih od najboljih starih epizoda.
Ako voliš haotične i luđačke priče, obavezno pročitaj ZS br.18 ''Njujork, Njujork/Kaljostro'' i ''Zonu sumraka''.
Što se tiče onih melanholičnih i filizofskih - ''Uspomene nevidljivog'' (br.19) i ''Užas iz beskraja'' (šezdeset i neki).
A za Sklavija u punom naletu ludila, moja dva favorita - ''Ničija priča'' i ''Snovi''.
Nađe se tu svačega. Ovo što sam nabrojao su neke od najboljih epizoda Dilana, pa...
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17042 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 25/08/2010 : 00:23:10  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Ja sam kao klinac imao strašne predrasude o Kenu Parkeru. Niti je jak, niti stalno nekoga tuče, niti ispaljuje frazetine tipa "budite dobri ako ne želite upoznati gnjev Kena Parkera". Te neki bezvezan crtež, same slike, nigdje teksta. Nisam bio siguran da li je Ken good or bad guy...
Negdje sa 17,18 godina, kad sam ga ponovo uzeo u ruke, shvatio sam da je možda i najkvalitetniji Bonellijev serijal, svakako jedini koji ima "ono nešto, jedini koji "kao da nije Bonelli"...
Valjda sam se iskupio za "grijehe" iz mladosti.
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 25/08/2010 : 00:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Prvi put kad sam vidio Nathan Never mislio sam da je totalno sranje, kao neko kopile izmedju Dylana & Martija. Sta sam ja znao...

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22335 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/08/2010 : 00:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
imao sam prije nekoliko godina predrasude prema autorskim stripovima (to su oni lose nacrtani )
danas mi je drago sto sam jednom probio led i odlucio da im dam sansu.

Edited by - King Warrior on 25/08/2010 00:29:32
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/08/2010 : 00:45:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

imao sam prije nekoliko godina predrasude prema autorskim stripovima (to su oni lose nacrtani )

A na dobrom si putu i sa mangama.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22335 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/08/2010 : 01:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

A na dobrom si putu i sa mangama.

a mange sam ja odavno probao. Vecina tesko sranje,nisu po mom ukusu, ali postoje i prava remek-djela
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/08/2010 : 01:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vecina tesko sranje,nisu po mom ukusu, ali postoje i prava remek-djela

Ista stvar kao i sa svim stripovima na kugli zemaljskoj. U Japanu ne nastaje ništa više ili ništa manje dobrih ili loših stripova nego drugdje.

Ali da u Japanu postoji hiperprodukcija, to stoji. Siguran sam da ti jedan život ne bi bio dovoljan da pročitaš sve stripove koji su tamo nastali.

Go to Top of Page

Magico_Vento
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1181 Posts

Member since 10/01/2010

Posted - 25/08/2010 : 01:53:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Magico_Vento a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok

Imao o Zagoru i nisam mnogo promenio misljenje. A primetio sam da imaju ljudi o Alanu Fordu, recimo. Valjda zato sto nije iz Bonelija, bemliga.

Od ostalog van bonelija alan ford mi je najjaci

Nemam potpis...

Edited by - Magico_Vento on 25/08/2010 02:30:18
Go to Top of Page

Skappy
New Member

229 Posts

Member since 07/09/2008

Posted - 25/08/2010 : 02:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Skappy's Homepage  Send Skappy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Vecina tesko sranje,nisu po mom ukusu, ali postoje i prava remek-djela

Ista stvar kao i sa svim stripovima na kugli zemaljskoj. U Japanu ne nastaje ništa više ili ništa manje dobrih ili loših stripova nego drugdje.

Ali da u Japanu postoji hiperprodukcija, to stoji. Siguran sam da ti jedan život ne bi bio dovoljan da pročitaš sve stripove koji su tamo nastali.

Pa samim tim nekako imam utisak da najvise losih stripova nastaje u Japanu...u tsunamiju svih tih stripova broj dobrih nije bas toliko wau kawaii

http://theauthority.ws/
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 25/08/2010 : 05:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Skappy

Pa samim tim nekako imam utisak da najvise losih stripova nastaje u Japanu...u tsunamiju svih tih stripova broj dobrih nije bas toliko wau kawaii

Ipak, kad usporediš japanske stripove sa zapadnjačkim, čak i ako su loši znaju imati dobru ideju. Izvedba je ono gdje najčešće ne funkcioniraju. Dok zapadnjački najčešće nemaju ni dobru ideju.

Npr. loši zapadnjački strip će najčešće kao početnu ideju imati istražitelja/agenta/policajca/vojnika koji istražuje ubojstva/duhove/paranormalno/misterije. Dok kod japanskog stripa loše može značiti priču o jednom ribaru iz sela na hrvatskoj obali koji mora zaštiti Isusa (reinkarniranog u obliku Pamele Anderson) od sila Sotone koji hoda okolo odjeven u pončo i sombrero. Ideja sa potencijalom, ali loše izvedena.

Edited by - Mr. Bushido on 25/08/2010 05:38:18
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
269 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 25/08/2010 : 19:44:14  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Ja sam kao klinac imao strašne predrasude o Kenu Parkeru. Niti je jak, niti stalno nekoga tuče, niti ispaljuje frazetine tipa "budite dobri ako ne želite upoznati gnjev Kena Parkera". Te neki bezvezan crtež, same slike, nigdje teksta. Nisam bio siguran da li je Ken good or bad guy...
Negdje sa 17,18 godina, kad sam ga ponovo uzeo u ruke, shvatio sam da je možda i najkvalitetniji Bonellijev serijal, svakako jedini koji ima "ono nešto, jedini koji "kao da nije Bonelli"...
Valjda sam se iskupio za "grijehe" iz mladosti.

Eto isto vrijedi i za mene. Ken parkera nismo mogli smislit. Čak kad si htio nekom napakostit poklanjao si mu ken parkera prilikom razmjene stripova...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 25/08/2010 : 19:56:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Dosta su hvalili Oštricu besmrtnika. Ono, samo što nije, sada će, jao jedva čekamo, to je najbolje. Onda je izdao Algoritam, pročitao sam prvi broj... Toliko mi nije sjelo da sada imam predrasudu o tom stripu, ali i o svim mangama uopšte. Ni ne pokušavam čitati.
Inače, čitam stripove svih škola i žanrova...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 25/08/2010 : 20:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Blade of Immortal ni meni nije seo, ali daleko da je to jedina manga ili da su sve takve.

Ja kad su prvi put rekli da objavljuju Geu i kad sam video onu naslovnicu, prevrnuo sam ocima uz "bljargh". Ispalo da je skroz dobar strip :)
Go to Top of Page

dino alic
Junior Member

Croatia
363 Posts

Member since 23/01/2003

Posted - 25/08/2010 : 20:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Send dino alic an AOL message  Send dino alic a Private Message  Reply with Quote
PRIJE NEKIH 6,7 GODINA U RUKE MI JE DOPAO MAUS.LETIMIČNIM PREGLEDOM USTANOVIO SAM DA MI SE NE SVIDJA,PONAJPRIJE ZBOG CRTEŽA.PAR GODINA POSLIJE SAM SE IPAK ODLUCIO PROCITATI GA.DANAS MI JE TO JEDAN OD NAJDRAZIH STRIPOVA KOJE SAM IKAD PROCITAO.CRTEZ MI JE NARAVNO,NEZAMJENJIVI DIO TOG STRIPA.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6169 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 25/08/2010 : 23:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Dugo sam izbjegavao Thorgala jer sam bio uvjeren da je riječ o čisto povijesnom stripu, a taj žanr me najmanje zanima... Ugodno sam se iznenadio kad sam ga napokon odlučio čitati...

Slična je stvar s Aster Blistokom...

Trenutno imam takvu situaciju sa stripom Tanguy i Laverdue (valjda se tako piše) jer mi tematika izgleda dosadna... Slično je i s Comanchom, pa pomalo i Blueberrijem, jer mi western nije baš omiljen, a s druge strane, Buddy Longway mi je bio dobar...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 26/08/2010 : 00:50:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
Ja sam dugo imao predrasude prema Uliksu Jamesa Joycea a kad sam ga konačno pročitao shvatio sam da mi je to najbolji roman ikad! Posebno mi se svidjela zadnja rečenica duga nekih 40tak stranica. Od tada nema predrasude prema ničemu, pa tako ni prema stripovima.

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 26/08/2010 : 01:07:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message  Reply with Quote
Do 15. godine sam imao predrasude prema Dylanu i fr-bel školi,ali sam probao i navukao se vjerovatno doživotno hhh:D
Go to Top of Page

Skappy
New Member

229 Posts

Member since 07/09/2008

Posted - 29/08/2010 : 03:48:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Skappy's Homepage  Send Skappy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ipak, kad usporediš japanske stripove sa zapadnjačkim, čak i ako su loši znaju imati dobru ideju. Izvedba je ono gdje najčešće ne funkcioniraju. Dok zapadnjački najčešće nemaju ni dobru ideju.

Npr. loši zapadnjački strip će najčešće kao početnu ideju imati istražitelja/agenta/policajca/vojnika koji istražuje ubojstva/duhove/paranormalno/misterije. Dok kod japanskog stripa loše može značiti priču o jednom ribaru iz sela na hrvatskoj obali koji mora zaštiti Isusa (reinkarniranog u obliku Pamele Anderson) od sila Sotone koji hoda okolo odjeven u pončo i sombrero. Ideja sa potencijalom, ali loše izvedena.

Razumem sta hoces da kazes i donekle se slazem...ali nesto originalno , a istovremeno ocajno osmisljeno i izvedeno, nije mi nista privlacnije od konzervativne, neinspirisane ideje. I jedno i drugo je crapola koja ce me jednako razocarati, samo na razlicite nacine. Lose je lose.

Zato nikad nisam prihvatao cestu tvrdnju da su Japanci kreativniji...mozda su jednostavno veci konzumenti pop-kulture, pa ogromna kolicina stampe preplavljuje trziste bez obzira na kvalitet. Ili ne shvataju strip toliko kao umetnost, vec kao razonodu za jednokratnu upotrebu, pa su voljni da prelistaju bilo sta bez preteranog ulaganja paznje ili emocija. Nisam siguran. Kad mi je drug bio u Japanu, primetio je da u metrou velik broj ljudi cita mange (ali zaista velik- od dece do matoraca), a onda ih uredno baca u djubre kad zavrse...u svakoj kanti mozes da vidis hrpu raznorazne stampe. Takoreci nove. Malo mu je nedostajalo da krene da kopa po otpadu kao izbezumljeni beskucnik, al bilo ga blam

Btw, postoji i ponesto stripova na tu foru iz zapadne indie produkcije kao "Cowboy Ninja Viking", "Jesus Christ Vampire Hunter" (koji je cak ekranizovan...kao mjuzikl), etc.

http://theauthority.ws/

Edited by - Skappy on 29/08/2010 03:52:26
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 29/08/2010 : 04:38:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ili ne shvataju strip toliko kao umetnost, vec kao razonodu za jednokratnu upotrebu, pa su voljni da prelistaju bilo sta bez preteranog ulaganja paznje ili emocija. Nisam siguran. Kad mi je drug bio u Japanu, primetio je da u metrou velik broj ljudi cita mange (ali zaista velik- od dece do matoraca), a onda ih uredno baca u djubre kad zavrse...u svakoj kanti mozes da vidis hrpu raznorazne stampe. Takoreci nove. Malo mu je nedostajalo da krene da kopa po otpadu kao izbezumljeni beskucnik, al bilo ga blam

To što oni čitaju na putu do posla i škole i zatim bacaju su uglavnom antologijski strip-časopisi, tipa Shonen Jump, Hana to Yume ili Big Comic Spirits. Stripovi koji izlaze u tim časopisima kasnije budu reprintani u takozvanim tankobonima. Slično kao kad američke svešćice budu reprintane u trejdovima, ili francuski u albumima.

Ti tankoboni su zapravo kolekcionarska izdanja, za police. Imaju ogroman tiraž. Na primjer, zadnja knjiga stripa One Piece biti će tiskana u 3,2 milijuna primjeraka.

Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 29/08/2010 : 14:57:48  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
Ranije nisam davao sansu tzv. fra-bel skoli stripa, a danas istu gotovo da obozavam.Mange, ipak i pored par pokusaja, nisao uspeo da "svarim".Kao mali, normalno, Kena Parkere sam izbegavao u sirokom luku.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 29/08/2010 : 16:24:13  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Ja i sad imam predrasude prema fra-bel skoli, procitao sam svega par stripova, medju njima i Inkala (u kojem u toku citanja i nisam toliko uzivao, ali kad sam ga procitao bio mi je ok zbog sve te simbolike). Ne znam sta je u pitanju...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000