Author |
Topic |
Naaru
Starting Member
33 Posts
Member since 29/08/2010 |
Posted - 30/08/2010 : 18:37:47
|
Pozdrav svim clanovima ovoga foruma,moje ime je Matija,živjeli! A sad jedno pitanje.... Crtači stripa su poznati,ali zanima me za ljude koji pišu tekstove za strip,o njima/plaća/fame/i što uglavnom rade? Evo ako netko moze odgovoriti na pitanja ovog još vrlo mladog stripofila jedan veliki Hvala!
|
Edited by - Naaru on 31/08/2010 10:46:57
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 30/08/2010 : 19:07:12
|
Po mom misljenju, scenaristi su mnogo bitniji za strip od crtaca. Naravno, mnogo je bolje kada je crtac dobar, ali odlican crtac uparen sa losim scenarijem i dobijes glup strip koji mozes da gledas i nista vise, a odlican scenario i los crtez je i manje svraljiv, ali i dalje odlican strip. |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 30/08/2010 : 19:28:14
|
quote: Originally posted by Naaru
Pozdrav svim clanovima ovoga foruma,moje ime je Matija,živjeli! A sad jedno pitanje.... Crtači stripa su poznati,ali zanima me za ljude koji pišu tekstove za strip,o njima/plaća/fame/i što uglavnom rade? Evo ako netko moze odgovoriti na pitanja ovog još vrlo mladog stripofila jedan veliki Hvala!
Ono što ja znam je da su poznati otprilike kao i crtači (Jodorowsky, Miller, Ennis npr.) Također, iskusniji čitač će radije birati strip po scenaristi nego po crtaču. Kako su plaćeni u odnosu na crtače, nemam pojma, to bi mogao netko upućeniji odgovoriti. Inače, dobrodošao. Live long, and prosper.
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 30/08/2010 19:28:27 |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 30/08/2010 : 20:09:17
|
Slazem se sa Grujah, scenaristi su stvarno bitniji za dobar strip, dobar crtac samo poboljsava epizodu. Ipak, ovo je dobra tema za forumase, bice dosta raspravljanja o ovome. @Naaru: dobrodosao na forum. Imam jedan predlog. Promjeni naslov ovog topica na 'Crtaci vs. Scenaristi', ili nesto slicno. Ovako kad se gleda na ovom podforumu pise samo 'Pozz'; puno ljudi ce profurat preko njega i nikad ga nece ni pogledat. ;) |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 31/08/2010 : 01:40:40
|
Ma, scenaristi nemaju blage veze sa zivotom. Da nije crtaca koji ispravljaju njihove gluposti, niko nikad ne bi ni znao da postoje
|
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 31/08/2010 : 03:29:30
|
Bitni su i crtaci i scenaristi, ali opet postoji mali broj onih kultnih scenarista (Jodorowsky, Charlier, Goschiny, Van Hamme, Carlos Trillo, Oeasterhald...) gde me apsolutno ne interesuje ko je crtac, dakle strip bih kupio na slepo jer znam da tu promasaja nema ili da se bolje izrazim, "promasaji" ovih autora su cesto bolji od najboljih dela solidnih scenarista. Toliko:) |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
Edited by - tiberije on 31/08/2010 03:30:55 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 31/08/2010 : 09:06:46
|
quote: Originally posted by tiberije
Bitni su i crtaci i scenaristi, ali opet postoji mali broj onih kultnih scenarista (Jodorowsky, Charlier, Goschiny, Van Hamme, Carlos Trillo, Oeasterhald...) gde me apsolutno ne interesuje ko je crtac, dakle strip bih kupio na slepo jer znam da tu promasaja nema ili da se bolje izrazim, "promasaji" ovih autora su cesto bolji od najboljih dela solidnih scenarista. Toliko:)
Zasto uz sva ova nabrojana imena stoje i vrhunski crtaci? Zar neko stvarno misli da bi Bluberi bio Bluberi da ga je crtao Laurenti? |
|
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 31/08/2010 : 09:15:45
|
quote: Originally posted by cat claw
Bitni su i crtaci i scenaristi, ali opet postoji mali broj onih kultnih scenarista (Jodorowsky, Charlier, Goschiny, Van Hamme, Carlos Trillo, Oeasterhald...) gde me apsolutno ne interesuje ko je crtac, dakle strip bih kupio na slepo jer znam da tu promasaja nema ili da se bolje izrazim, "promasaji" ovih autora su cesto bolji od najboljih dela solidnih scenarista. Toliko:)
Zasto uz sva ova nabrojana imena stoje i vrhunski crtaci? Zar neko stvarno misli da bi Bluberi bio Bluberi da ga je crtao Laurenti?
Definitivno više nego da ga piše Giraud:). |
www.stripgen.com |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 31/08/2010 : 09:23:09
|
Slazem se. I obrnuto, Jeremiahu bi Greg samo ubrljao. Prosto, za dobar seks ne valja kad je jedan partner los. Bez obzira kolko je lep |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Naaru
Starting Member
33 Posts
Posted - 31/08/2010 : 10:49:11
|
Da,ono što sam ja htjeo znati,dali su oni financijski jaki kao crtači(crtači su po meni plaćeni puno bolje). Jbg,ali ako je jedan od njih loš,cijeli strip može biti sranje,ali opet ne nužno. |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 31/08/2010 : 11:01:33
|
Verujem da Neil Gaiman dobije vise love za strip nego bilo koji crtac koji mu crta. Prvenstveno jer je on poznata faca a uvek mu crtaju paceri. Ne bih ti znao kolke su plate kome, stripove samo citam. :) |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 31/08/2010 : 11:28:33
|
Slazem se. I obrnuto, Jeremiahu bi Greg samo ubrljao.
Jeremiahu je i Hermann ubrljao. |
|
|
Naaru
Starting Member
33 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Posted - 31/08/2010 : 13:56:01
|
quote: Originally posted by The Hammer of Hell
Zasto uz sva ova nabrojana imena stoje i vrhunski crtaci? Zar neko stvarno misli da bi Bluberi bio Bluberi da ga je crtao Laurenti?
Definitivno više nego da ga piše Giraud:).
Potpisuje. Mr. Bluberi nije ni do kolena Porucniku Bluberiju |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Posted - 31/08/2010 : 13:57:20
|
Slazem se. I obrnuto, Jeremiahu bi Greg samo ubrljao. Prosto, za dobar seks ne valja kad je jedan partner los. Bez obzira kolko je lep
Moram da priznam da imam problem sa Hermanom i da ga slabo citam. Razlog? Taj sto mu svi zenski i muski likovi lice na Klausa Kinskog |
|
|
david
New Member
Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 31/08/2010 : 14:09:31
|
Zato je i plaćen više. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 31/08/2010 : 14:17:46
|
Brzina je tu ključna, slažem se...
Scenarist može jednu američku svesku odraditi za par dana (namjerno kažem odraditi, jer za dobru priču vjerojatno ipak treba nešto više vremena), dok crtač to crta minimalno mjesec dana...
Ili u svima poznatom Bonelliju, najbrži crtači će strip nacrtati za tri mjeseca, dok je scenaristu mjesec dana sasvim dovoljno za uraditi priču, naravno ako ima ideja...
Iz tog razloga, vjerujem da ipak zarađuju podjednako, a tako nekako i treba biti... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 31/08/2010 : 14:24:23
|
Ne zarađuju podjednako. Ako su crtač i scenarista istog ranga, 2/3 ide crtaču. A ako rade Neil Gaiman i Justin Tyme, Gaiman logično dobija više. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Posted - 31/08/2010 : 14:44:34
|
quote: Originally posted by Djole
Ne zarađuju podjednako. Ako su crtač i scenarista istog ranga, 2/3 ide crtaču. A ako rade Neil Gaiman i Justin Tyme, Gaiman logično dobija više.
Mislio sam: crtači za jedan strip zarade više, ali rade sporije, pa scenarist može uraditi više stripova, zbog čega na koncu zarade podjednako...
Gaiman je iznimka... |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Posted - 31/08/2010 : 16:58:30
|
quote: Originally posted by mlLandj3
odakle ti to da scenarist može da radi brže od crtača?
Logika, ako Ruju (primjerice) uradi 10 stripova godišnje (Dylan, Demian, Cassidy, gostovanja po raznim serijalima), ili Boselli (Dampyr, Tex), pa i Sclavi, u početku su gotovo sve epizode Dylana bile njegove, a recimo M&G, koji su najbrži crtači u Bonelliju, godišnje nacrtaju jedan maxi, uz iznimku 'Povratka u Zonu sumraka', to govori da scenaristi brže rade svoj posao...
Naravno, nije lako biti scenarist, i nitko ne može štancati remek-djela kao na traci, ali u industrijskom stripu, koji je ipak najobimniji, stvari tako stoje... Uostalom, zato kod takvog stripa uvijek bude razdoblja slabije kvalitete, jer scenaristi iscrpe ideje, a i dalje moraju pisati...
Uostalom, zamisli da moraš za jedan dan napisati tri stranice scenarija (pretpostavimo da je ideja tu) ili nacrtati tri table stripa, što bi bilo realnije?
Jer, jednom kad smisli priču, scenarist je u relativno kratkom roku može napisati...
Ima i kod Francuza/Belgijanaca takvih primjera, samo pogledaj za kolike je sve stripove Van Hamme pisao scenarije istovremeno, recimo... U neku ruku je to i prednost, jer, kako bi rekao Macan, scenaristi su u prilici stvoriti gomilu različitih svjetova i priča, s raznim crtačima... |
Edited by - Beva on 31/08/2010 17:00:40 |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Topic |
|