Author |
Topic  |
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7531 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 30/08/2010 : 23:51:13
|
Ma ovo je fenomenalno, i meni su sad jasnije neke sitnice kad je sve posloženo na jednom mjestu. I što se mene tiče mogli bi svaki tjedan po jedan članak ovih kronika budućnosti s još većim sitnicama.
Nathanov svijet je stvarni fascinantan, koja mašta u ovih autora mora biti. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 31/08/2010 : 00:07:18
|
ni pomena o Korazontu iz Ratova zvezda ne svidja mi se text  
      |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 31/08/2010 : 00:29:50
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
ni pomena o Korazontu iz Ratova zvezda ne svidja mi se text  

Ma da, ali nisam htio to proširiti i na megagradove planetarnih razmjera. Ima još puno primjera, Coruscant, pa onda Trantor iz Fondacije, ili drugi primjeri iz raznih serija... Htio sam ostati blizak Nathanovim razmjerima. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
|
danielp
Senior Member

Serbia
1391 Posts
Member since 29/05/2004 |
|
PJ24MKD
New Member

Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 01/09/2010 : 17:20:45
|
Sad sam procitao i drugi deo, koji je zapravo sustina cele price (ako pricamo o NN)

a spoileri i nisu tako strasni kao sto upozoravas, 99% stvari "koje se jos ne znaju" je u vise navrata vec navedeno kojekuda i u kojekakvim oblicima. 
 |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 01/09/2010 : 23:39:00
|
Nathan Never nova tema srijedom - gradovi budućnosti
Link na DeeCajeve tekstove: http://www.stripovi.com/index.asp?page=magazine-view&ID=152
http://www.stripovi.com/index.asp?page=magazine-view&ID=153
Usporedba megagradova iz Gibsonove Sprawl trilogije i megagrada iz Blade Runnera sasvim je na mjestu s tim da bih dodao da se u Neuromanceru/Count Zero/Mona Lisa overdrive knjigama (Koje čine okosnicu "Sprawl" trilogije) isto dosta velika pažnja posvećuje i samim zgradama kao samoodrživim megastrukturama tako da zapravo u tom svijetu budućnosti sam naglasak na urbano središte kao da prelazi sa grada na same (samodostatne) ogromne koloksijalne nebodere koji su bukvalno "grad u gradu". Time se potiče stvaranje novih mikroklima i pitanje je do koje veličine/mase te građevine mogu ići. U "Count Zero" glavni junak dolazi u zgradu koja je toliko ogromna da već sama ima sva obilježja grada: siromašne i bogate dijelove, zapuštene "kvartove", mjesta gdje ni policija ne zalazi, mjesta gdje je zabava, poslovne prostore...uglavnom - svijet za sebe. Točno je da je sam sustav Gibsonovog Cyperpunk grada temeljen na Azijskim metropolama (pa i prvi dio knjige nosi naziv "Chiba city blues" - po tom dijelu "Neuromancera" je nacrtan strip),a ono što je također karakteristika Cyberpunk gradova je nevjerojatna različitost izgleda samih kvartova na malom prostoru. Na nekoliko kvadratnih kilometara mogu se naći različite kulture, stilovi ( koji su u ovom svijetu rapidno mijenjaju), utjecaji, težnje...Cyberpunk grad rezultat je enormnog priliva stanovništav iz svih krajeva svijeta u nevjerojatno kratkom periodu te je stoga njegova multikulturalnost i samas postala kulturom. Što se tiče svijeta/Grada Nathana Nevera, po meni je glavni problem što se nije više vremena posvetilo samoj strukturi između razina, tj sam presjek Grada po razinam i načini transporta između njih trebali su biti bolje riješeni. I stvarno, ponekad se vidi nebo sa npr. četvrte razine, ali to stvarno može biti objašnjeno tako da nisu sve razine jednake veličine što znači u ovom prinžmjeru da je četvrta veća od pete, šeste i sedme pa postoji mogućnost i za njene stanovnike da okuse nebo. Sama propast nakon pada Uranije možda je slična i propasti Trantora (čiju detaljnu katastrofu Asimov, na žalost, nikada nije opisao), a što se tiče ostaloga - Trantor je ipak "stariji brat" svih ovih gradova i konačno riješenje kojem svi megalopolisi prirodno teže |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 01/09/2010 : 23:46:21
|
quote: Originally posted by mladjo
Sama propast nakon pada Uranije možda je slična i propasti Trantora (čiju detaljnu katastrofu Asimov, na žalost, nikada nije opisao), a što se tiče ostaloga - Trantor je ipak "stariji brat" svih ovih gradova i konačno riješenje kojem svi megalopolisi prirodno teže
mozda Trantor jeste stariji brat, ali Metropolis je tata. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/09/2010 : 23:50:29
|
Krivo si me shvatil - kad sam rekao "Stariji brat" mislio sam na ono u što će se razviti u budućnosti (Grad koji pokriva cijelu planetu), a ne odkud su crpili ideje
A što se tiče inspiracije - tu je svakako Metropolis tata svima njima |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/09/2010 : 23:53:35
|
Inače, bio je jedan izvrstan presjek međurazinskih prostora u jednom Nathanu. Ne znam sad koji je bio, čini mi se Agencija Alfa 3. Čini mi se kad provaljuju u onu bolnicu...Ne znam sad napamet. |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 01/09/2010 : 23:56:57
|
Krivo si me shvatil - kad sam rekao "Stariji brat" mislio sam na ono u što će se razviti u budućnosti (Grad koji pokriva cijelu planetu), a ne odkud su crpili ideje
aye, sorry na brzopletosti 
jedan od mladje brace:

sorry, morao sam    |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 01/09/2010 : 23:58:42
|
Fina slika
Nego, šta mislite ljudi, koliko je potrebno da dodjemo na taj nivo grada? sto godina? dvijesto? Pedeset? |
|
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 02/09/2010 : 00:16:56
|
Fina slika
Nego, šta mislite ljudi, koliko je potrebno da dodjemo na taj nivo grada? sto godina? dvijesto? Pedeset?
Ja bih rekao da neki gradovi već jesu na tom nivou.
Tokio, London, Hong Kong, New York, Brasilia... |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 02/09/2010 : 00:19:12
|
mozda je mladjo vise mislio na "globalni" nivo grada |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 02/09/2010 : 00:34:57
|
mozda je mladjo vise mislio na "globalni" nivo grada
Gradovi takvih razmjera će se teško razviti.
Da se razumijemo, gradovi će i dalje definitivno rasti u širinu, ali mislim da će ponajviše rasti u visinu.
Štoviše, vjerujem da postoji mogućnost kako manji gradovi i sela neće dalje rasti, nego će se veliki još više povećati. Sva svjetska populacija će se koncentrirati u nekoliko megalopolisa, dok će se ostatak Zemljine površine iskoristiti za uzgoj hrane, proizvodnju energije, eventualno neke znanstvene eksperimente, te odmor stanovnika gradova, ako im ne budu bili dovoljni zeleni prstenovi koji će se nalaziti unutar gradova. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 02/09/2010 : 08:57:31
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
mozda je mladjo vise mislio na "globalni" nivo grada
Gradovi takvih razmjera će se teško razviti.
Da se razumijemo, gradovi će i dalje definitivno rasti u širinu, ali mislim da će ponajviše rasti u visinu.
Štoviše, vjerujem da postoji mogućnost kako manji gradovi i sela neće dalje rasti, nego će se veliki još više povećati. Sva svjetska populacija će se koncentrirati u nekoliko megalopolisa, dok će se ostatak Zemljine površine iskoristiti za uzgoj hrane, proizvodnju energije, eventualno neke znanstvene eksperimente, te odmor stanovnika gradova, ako im ne budu bili dovoljni zeleni prstenovi koji će se nalaziti unutar gradova.
da, ali tu imamo problem nacija. koliko ima nacija u svijetu - oko 170? E sad, ako se cijela populacija svede na desetak ogromnih megalopolisa, to bi značilo da čitave nacije više ne postoje kao samostalne tvorevine nego da je njihovo stanovništvo doslovce emigriralo na nove teritorije. ne znam sad jesu li to u Nathanu nekako objasnili u kasnijim epizodama, ali koliko ja znam, do stote epizode nisu. Uzmimo npr. Hrvate i Srbe u Nathanovom svijetu. Što, svi su otišli u jedan od megalopolisa i utopili se u njemu? Ne znam, to mi se čini malo vjerojatno |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 02/09/2010 : 09:07:01
|
sto da ne naveo si period od 50 do dvesta godina gluposti koje cine da je situacija netrepeljivosti takva kakava jeste, ce da nestane kroz 2/3 generacije, taman dovoljno da se razviju gradovi i slicno.
i glede nacija generalno....EU je prvi korak ka razbijanju nacionalnosti....e sad, moze se EU raspasti, a mogu da krenu da nicu i druge organizacije i zajednice nalik na nju, te da se udari osnova za desetak "megaPOLISA"  |
 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7531 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 02/09/2010 : 09:31:55
|
Zaboravili ste na projekt Inner space koji je uzrokovao uništenje velikog dijela planeta. Time su autori vjerojatno objasnili zašto više nema nacija i nacionalnosti na planeti.
Ljudi su se tada valjda otrijeznili (valjda pod navodnicima) i ujedinili kako bi preživili katastrofu s ono malo resursa što je ostalo na planeti. I tko te pita jesi li Hrvat ili Srbin, Turčin ili Kurd, Židov ili Palestinac, Rus ili Čečen..
Bratstvo i jedinstvo da bi se preživjelo, a zna se da su ljudi životinje s najvećim nagonom za opstanak. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 02/09/2010 : 11:53:54
|
quote: Originally posted by mladjo Sama propast nakon pada Uranije možda je slična i propasti Trantora (čiju detaljnu katastrofu Asimov, na žalost, nikada nije opisao), a što se tiče ostaloga - Trantor je ipak "stariji brat" svih ovih gradova i konačno riješenje kojem svi megalopolisi prirodno teže
Trantor je planetarno velik megalopolis i mislim da baš i nije realno očekivati takav razvoj megagradova. Našao sam podatak da broj duša u Trantor broji oko 45 milijardi, Coruscant oko 176 milijardi, a naš najveći ima 34 milijuna!. Ne možemo ni zamisliti kolike bi bile dnevne potrebe tog stanovništa za hranom i gdje bi se ona u takvoj količini proizvodila, a isto tako takava grad bi generirao fantastično ooooogromne količine topline pa mi je teško vjerovati da takav grad uopće i postoji. Plus zagađenje. I kakav bi nivo tehnologije uopće morao postajati da održava i opslužava takav grad na planetarnoj skali.
Nathanova Metropola nema šanse da je takvih razmjera, Trantor i Coruscant su pravi SF, dok je Nathanova metropola realističan scenarij kad se uzme u obzir rast današnjih megagradova. Samo bih razine izbacio, malo je to nepraktično. Pogledaj samo današnje stanje na području Sjeveroistočnog Megalopolisa, nije daleko ta budućnost: http://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_Megalopolis
Rank Megacity Country Continent Population Annual Growth 1 Tokyo Japan Asia 34,000,000 0.60% 2 Guangzhou China Asia 24,200,000 4.00% 3 Seoul South Korea Asia 24,200,000 1.40% 4 Mexico City Mexico North America 23,400,000 2.00%
Šire područje Tokyja s 34 milijuna duša... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 02/09/2010 : 12:05:56
|
Pazi kako je koncipiran Moebiusov grad iz Inkala, zvan City Shaft:

Vrlo realno, vertikalna rupa pod teflo-betonskim pokrovom koja se prostire u dubinu, gdje se razine sasvim lijepo vide. Nema danjeg svjetla osim ako si blizu rupe, a sve ostalo su bljeskovi neonskog svjetla.
A poslije pada Uranije grad zasita izgleda kao Akirin Neo-Tokyo ili razrušeni dio svijeta iz mange Appleseed, pošto mi nekako logičnije zvuči da inspiraciju vuku iz istočnjačkih mangi.
Pazi ovo, Appleseed od Shirowa:

A najbolje je kad prikazuju razrušene dijelove drugih gradova, nemam sad tu primjerak pri ruci... |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 02/09/2010 : 12:19:19
|
quote: Originally posted by mladjo Što se tiče svijeta/Grada Nathana Nevera, po meni je glavni problem što se nije više vremena posvetilo samoj strukturi između razina, tj sam presjek Grada po razinam i načini transporta između njih trebali su biti bolje riješeni.
Tu si u pravu, kao i mnogi drugi koji su se to pitali. To je Djole objasnio usporedbom da je kao Serra kopirao više Claremonta (koji nije obraćao pažnju na te stvari), nego Tolkiena ili nekih drugih strip autora, što se tiče izgradnje i vizualizacije svijeta. Vietti je to ispravio jako nakon pada Uranije odnosno u zadnjih stotinjak epizoda, posebno s ovim Universo Alfa serijalom. http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=24904&SearchTerms=nn
Primijetio sam da je dosta prikaza grada u stripu napravljeno onako panoramski, bez uključivanja pogleda odgore da se vide razine uključivo. Najzagonetnije mi je to da postoji prometni tunel koji vodi na druge razine, a koji nikada nije prikazan kako ide vertikalno, spiralno, kako već, prema dolje - nego kao obična autocesta, horizontalno. Ili neki tipovi dizala za pješački prolaz kroz razine.
Da je piramidalno građen grad, ili s više vrhova na nekim mjestima, samo na nekim mjestima bilo bi npr. svih 7 razina, a na nekima puno manje pa bi se moglo mjestimično objasniti horizontalni prometni trak. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 02/09/2010 : 13:26:04
|
quote: Originally posted by DeeCay
[Našao sam podatak da broj duša u Trantor broji oko 45 milijardi, Coruscant oko 176 milijardi, a naš najveći ima 34 milijuna!. Ne možemo ni zamisliti kolike bi bile dnevne potrebe tog stanovništa za hranom i gdje bi se ona u takvoj količini proizvodila, a isto tako takava grad bi generirao fantastično ooooogromne količine topline pa mi je teško vjerovati da takav grad uopće i postoji. Plus zagađenje. I kakav bi nivo tehnologije uopće morao postajati da održava i opslužava takav grad na planetarnoj skali.
Asimov je objasnio da se Trantor snabdeva hranom svakodnevno sa citavih poljoprivrednih planeta, te da bi se rat protiv carstva momentalno okoncao onog trenutka kada se trantor blokira.
mislim cak i da je problem toplote resio tako sto je odata toplota koriscena kao jedan od izvora energije....ili tako nesto, pomesalo mi se sa onim da je glavni izvor energije geotermalna energija same planete (ko sto su pokusali u NN, heh :D ).
zagadjenje bi se u tako dalekoj buducnosti sigurno isto moglo prevideti kao faktor, sto zbog novih izvora energije, sto zbog recikliranja, itditditd....u Emiratima postoji aktuelni projekat da se sagradi tzv. "Zeleni grad" koji ce iskljucivo koristiti izvore energije koji ne stete zivotnoj sredini. Problem je naravno - novac, hehe....sta smo postali....ali, znamo iz skorije istorije, prica i iz sopsvenih iskustava da sva tehnologija prolaskom vremena postaje jeftinija i pristupacnija, tako da se "zelena" resenja u tako dalekoj buducnosti sigurno mogu primenjivati u sirokim planovima.
najvec "prepreka" globalnom gradu bi bilo narusavanje ekosistema na svim nivoima, jer, kako ce ljudi bez zivotinja i biljaka?
mada....odosmo predaleko sa globalnim gradom, jer, kad (ako ikad uopste) dodje do toga, morace da dodje do svemirskih putovanja i kolonizacije, nema druge.
sto znaci, ukoliko se ne uvede kontrola radjanja, odose nam deca u svemir   |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 02/09/2010 : 13:37:26
|
quote: Originally posted by DeeCay
Tu si u pravu, kao i mnogi drugi koji su se to pitali. To je Djole objasnio usporedbom da je kao Serra kopirao više Claremonta (koji nije obraćao pažnju na te stvari), nego Tolkiena ili nekih drugih strip autora, što se tiče izgradnje i vizualizacije svijeta. Vietti je to ispravio jako nakon pada Uranije odnosno u zadnjih stotinjak epizoda, posebno s ovim Universo Alfa serijalom. http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=24904&SearchTerms=nn
Vigna je to malo zakomplikovao u ovogdišnjem Almanahu - navodno nisu svi delovi Grada na nivoima, već samo neki. Što bi imalo smisla, kada bi ti delovi bili samo centralni, a ne proizvoljni.
Takođe, po Vign, posle pada Uranije prva tri nivoa su srušena/zgnječena/potopljena i više de fakto ne postoje. Što bi opet imalo smila da je Uranija pala direkt preko njih, ali nismo sigurni da je to slučaj. Plus, Vietti u novoj Agenciji Alfa ima priču koja se dešava na trećem nivou - koji nije ni zgnječen ni potopljen, ali jeste pretvoren u masovnu kosturnicu.
Enivej, Grad ne može da ima smisla i logike onako kako su ga zamislili u početku, isto kao i državno uređenje planete, i to je bolje ostaviti po strani i zanemariti. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 02/09/2010 : 13:40:57
|
Nego, šta mislite ljudi, koliko je potrebno da dodjemo na taj nivo grada? sto godina? dvijesto? Pedeset?
Baš me ova tema podsjetila na neki dokumentarac ili kaj je to več bilo. Navodno šeik iz Dubaia bi htio napraviti ovakav lanac umjetnih otoka oko svijeta
...Tako da, k'o na možda jednog dana... |
Go kneel and weep
|
Edited by - drogsy on 02/09/2010 13:41:45 |
 |
|
Topic  |
|
|
|