forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 100 filmova u 2010. - recenzirano 100/100
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 31/07/2010 : 12:29:49  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

je rajt, isto kao i dobar, los, zao. cista katastrofa. bah.

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

d.r.p
Senior Member

1598 Posts

Member since 09/08/2007

Posted - 31/07/2010 : 18:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send d.r.p a Private Message  Reply with Quote
Ono što mi se sviđa kod Macanovih recenzija je to što nikad nisam načisto da li hvali ili kudi pogledani film,inače volim ovaj topik!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 31/07/2010 : 18:51:59  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Uvek kudi. Taj u zivotu nije dao pozitivnu kritiku!
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 01/08/2010 : 10:01:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Caddyshack (1980) Harold Ramis

U onom povijesnom dobu kad sam išao u niže razrede osnovne, američkim smo vicevima zvali one koji nisu imali smisla. Spojimo li to s izjavom Alana Moorea kako su američki crtači s kojima je radio komedije imali potrebu pozadinu kadrova puniti smiješnim natpisima dobijamo ... ne dobijamo zapravo ništa konkluzivno, osim činjenice da američki humor u Europi obično doživljavamo kao nešto strano.

(Ni to nije baš istina ... Američki sitcomi funkcioniraju i programiraju nas, ali oni ionako vuku svoju bazičnu strukturu barem od komada Oscara Wildea.)

Koja je vrsta američkog humora na ogledu u CADDYSHACKU (inače trećem zaredom sportskom filmu smještenom u Nebrasku)? Ona puerilna, kojoj je smiješno kad se mama zgraža na kakicu koju smo donijeli na dlanu, ali također i tipična u jednom drugom aspektu. Ako za probu pretpostavim da europski humor polazi od običnog čovjeka koji se nađe u neobičnim situacijama, CADDYSHACK je primjer američkog filma u kojem je protagonist klaun od početka. Američke komedije su sigurne za gledanje jer se lude stvari događaju samo ludim ljudima, a ne nama.

Jedno triput CADDYSHACK mi je izmamio brz osmijeh, a nadahnuto smiješnom mi se činila samo parodija - a parodije mi se u principu gade - scene iz "Bala na vodi". To je bio dječački humor koji radi. Uz to ga može preporučiti još samo činjenica da je sniman prije panike oko AIDS-a pa me podsjetio kako je jedno vrijeme u filmovima bilo de rigeur vidjeti pokoji par slobodnih (i prirodnih) dojki.

(mcn)

PS 43 down, 57 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn

Edited by - mcn on 01/08/2010 10:06:44
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/08/2010 : 08:32:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Harold and Maude (1971) Hal Ashby

Tek u zadnjim minutama filma - nakon što sam preživio trenutak bezrazložnog straha da će i ova priča imati satarom odrezan kraj samo zato što je iz sedamdesetih - vidi se koliko ga je mlad scenarist pisao. Tako je uredan u svome pripovjedanju i tako svrhovit, da je očito produkt duha koji od zadanih elemenata tek gradi svijet u kakvom bi imalo smisla živjeti.

Sve dotad HAROLD AND MAUDE ne nalikuju gotovo nijednom drugom filmu, nevjerojatno pažljivo balansirajući dojmljive slike, pomicanje fabule i komične digresije. Vrlo, vrlo pametan film čiji je najbriljantniji dio to što je uobičajenu hoće li-neće li ljubavničku dilemu pomaknuo na metanivo: hoće li se ili neće film usuditi otići onamo kamo prvih sat i pol polako ide.

U izvornim preporukama HAROLD AND MAUDE su klasificirani kao komedija, što može zavarati. Film svakako nije tragedija i elemenata dobrog crnog humora ima, ali čini mi se kako je gurnut u komedije baš zbog likova koji su prepomaknuti da bi ih standardni američki posjetitelj kina mogao prihvatiti kao točku identifikacije.

Za anegdotu, Ruth Gordon je uživo (sudim li prema snimci Cavettova showa) podjednako afektirana, ali manje draga, a film je rimejk doživio 2001., u Srbiji.

(mcn)

PS 44 down, 56 to go.

PPS Sutra palim na godišnji i ne vraćam se mjesecima. Što pogledam, pogledam, a ako internet bude spor prikazići će biti postavljeni kad (ako) se vratim.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Dr.GonZo
Senior Member

Croatia
1203 Posts

Member since 31/03/2002

Posted - 18/08/2010 : 16:39:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dr.GonZo's Homepage  Send Dr.GonZo a Private Message  Reply with Quote
Ne znam jel još primaš preporuke, ali evo par filmova i sa moje strane (ovaj put samo westerni):

They Died with Their Boots On (1941)
Shane (1953)
White Feather (1955)
The Last Wagon (1956)
Major Dundee (1965)
The Big Gundown (1966)
Hour of the Gun (1967)
Sabata (1969)
Little Big Man (1970)
A Man Called Horse (1970)
The Ballad of Cable Hogue (1970)
There Was a Crooked Man... (1970)
Dirty Dingus Magee (1970)
Duck You Sucker (1971)
Jeremiah Johnson (1972)
I Will Fight No More Forever (1975) (TV)
The Shootist (1976)
The White Buffalo (1977)
The Long Riders (1980)
Wild Bill (1995)

https://www.youtube.com/@HororFilmPlaygroundpredstavlja/videos - HororFilm Playground predstavlja
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 30/08/2010 : 13:38:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Harakiri (1962) Masaki Kobayashi

Zaboravio sam nešto reći za HAROLD AND MAUDE - kako je film uspio napraviti simpatičnim likove koji su svi do jednoga beskrajno egoistični. Naravno, vjerojatno se u svaku priču može ući i raščlaniti motive do nekog nivoa sebičnosti i onda izjaviti slično. U H&M je to samo malo očitije, ali nisu li i motivi svakog lika u HARAKIRIJU - ma kako zamaskirani čašću, ponosom ili ljubavi prema djetetu - u biti sebični? Makar na genskom nivou?

Enivej, razlog zašto pričam o H&M a ne o HARAKIRIJU nije maločas spomenuta nategnuta poveznica - ona jest samo nategnuta - već činjenica da je o dobrim filmovima puno teže pričati nego o lošima. Loše se lijepo i natenane filetira, a za dobre se - ako se užitak preporuke ne želi pokvariti prepričavanjem ili trivijama - može reći samo da su dobri. I onda ih prepustiti idućem gledatelju da to i sam zaključi.

HARAKIRI je šokantno dobar film. Naizgled niodčega napravio je priču, produbio je u dramu, uslojio dramu, razvlačio je do (ali nikad preko) granice gubitka interesa, obrnuo je pet-šest puta i na kraju nas čak počastio klanjem za koje nismo mislili da ćemo dočekati. I sve to sa skoro nikakvim troškovima, nevidljivom režijom, ali betonski jakim scenarijem i izvedbama koje su tipske, ali ne i stereotipske. Kad je glavni junak ono tri puta začuđeno (ali zapravo ne) rekao "Oho!?" ja sam se naglas smijao, a smiješim se i danas kad se sjetim. Bilo je to tako dobro i univerzalno da mi se činilo da bi se s pokojnim Fabijanom Šovagovićem mogao u Zagori snimiti rimejk.

Uostalom, gledajte. Zaključite.

(mcn)

PS 45 down, 55 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 31/08/2010 : 09:39:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Der Himmel über Berlin (1987) Wim Wenders

Onomad davno, dok sam služio u JNA, bio sam vjerojatno umorniji nego što sam mislio da jesam, a to se manifestiralo mogućnošću da zaspim u trenu, čim bi se pružila prilika. I sjedećki, bez problema. Jednom i stojećki. Te u kinu, više puta. Prespavao bih ladno kraj filma na kojeg bi nas čoporativno odveli ("Kamiondžije ponovo voze") i zaspao bih usred drame ("Under the Volcano"), ali nigdje se nisam tako fino naspavao kao na "Paris, Texas". Valjda prvih dvadeset minuta nitko ne govori ni riječ, a i gitarske note su rijetke, te sam zahrkao čim sam sjeo i probudio se kad je Harry Dean Stanton stupio u neku garažu.

To otprilike definira moj odnos s Wendersovim filmovima, kojih sam poslije pogledao jako malo: on mi priča, a meni se zijeva. DER HIMMEL ÜBER BERLIN, kojeg sam pogledao jer je bio na popisu, bio je višednevna tortura. Nisam ga mogao gledati više od petnaest minuta dnevno, jer bih postajao nemiran, htio sam raditi bilo što samo da me Wenders više ne vuče preko polupanih boca tako strašno, strašno sporo. Negdje petog ili šestog dana - kad prestane uvod i počne priča, natjerao sam se odgledati preostalih tričetvrt sata u komadu i relativno bezbolno - zbog postojanja priče - to uspio odraditi. Onda sam odahnuo.

DER HIMMEL ÜBER BERLIN nije, međutim, loš film. To je film koji je puno bolji u uspomeni nego kao neposredno iskustvo. Slike su jake, glumci su dobri, priča ima smisla, detalji koji djeluju nabacani funkcioniraju kumulativno, a i Bruno Ganz ima rijetko lijep osmijeh (Bilal je uhvatio nešto od njegovog lika u svojoj trilogiji o "Besmrtnicima", ali osmijeh nije, jer u Bilalu ne postoji nikad ništa radosno). Ritam, koji je za ovakav doživljaj vjerojatno takav i nužan, je međutim razvodnica: ili u njemu uživate ili, kao ja, želite da umjesto filma pratite strip pa da lijepo složene slike i riječi pratite svojim, a ne Wendersovim ritmom.

(mcn)

PS 46 down, 54 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 01/09/2010 : 08:20:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
El espinazo del diablo (2001) Guillermo del Toro

U jednom trenutku, kad grune eksplozija, pomislio sam da su se autori zaribali i prerano završili film, ubili mu ritam. No, vrlo brzo su se podigli na noge, stresli prašinu s koljena i nastavili kako su krenuli. Do kraja smo dobili jedan izuzetno uspio dječji film.

Reći za nešto da je "dječje" ili "za djecu" danas ima, ako ne pežorativan, a onda gotovo omalovažavajuć prizvuk; odraslima daje na znanje da nije riječ niočemu čemu bi trebalo posvetiti ozbiljniju pozornost. Što je, kao i svaka generalizacija, krivo jer ima stvari napravljenih "za djecu" koje su višeslojne, kao što ima i onih napisanih "za odrasle" koji nisu nizakoga. Bonus je problem što je kategorije teško razlučiti pa su onda u kategoriji dječje književnosti, recimo, završile i knjige koje nisu bile pisane isključivo s djecom na pameti, poput Twainova "Huckleberryja Finna". Dobar roman za djecu, dakle, piše se za ljude koji se sjećaju svog djetinjstva, ma kako davno ili pak trenutačno ono bilo. Što je posve suprotno, i umjetnički evidentno slabije, od "filmova za odrasle" svake fele (borilački, pustolovni, erotski) koji se snimaju o iskustvima koja bismo tek htjeli da smo proživjeli.

EL ESPINAZO DEL DIABLO jest, dakle, odličan dječji film u najboljem smislu te riječi. Uglavljen je u mjesto i vrijeme radnje, likovi su nam dragi, logika priče dosljedna, a ni režisera nisu specijalni efekti ponijeli preko svake mjere kao što mu se događalo u kasnijim, redom slabijim filmovima.

(mcn)

PS 47 down, 53 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/09/2010 : 16:14:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
24 Hour Party People (2002) Michael Winterbottom

Dok je još s iole koncentracije gledala filmove, moja su baku zanimali samo oni snimljeni "po istinitom događaju". Tad to nisam razumio, ali bogme danas djelomice razumijem: ako film nije velik (što je tako rijetko), istinitost događaja nam makar napola jamči da neće biti sastavljen isključivo od dijelova filmova koje smo već gledali.

Usprkos činjenici da je snimljen prema, recimo, istinitim događajima (plus glasinama i neprovjerenim anegdotama) 24 HOUR PARTY PEOPLE je skoro podbacio u zanimljivosti. Vukao se općim mjestima rokenrola i gnjavio verite (ili je to mockumentary?) stilom tako da mi je padao sve niže na ljestvici: ispod "Almost Famous", naravno, ispod "That Thing You Do", čak i ispod "The Boat That Rocked". Svaki pravi rokenrol film uvijek je ista bajka: ona o zlatnom trenutku mladosti punom blistavih obećanja od kojih se nijedno ne ispuni. No, postoje oni koji bajke znaju ispričati bolje i oni koji to čine manje dobro.

Dopustit ću da je film možda preciznije u živac pogodio one kojima je glazba prikazanog perioda bila generacijska ili makar kultna. Meni ga je na kraju spasio prizor u kojem se saznaje sadržaj ugovora napisanog krvlju na salveti, prizor koji glorificira svog protagonista, a pritom mi ga čak ni ne zgadi.

(mcn)

PS 48 down, 52 to go.

Edited by - mcn on 05/09/2010 16:15:38
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38005 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 05/09/2010 : 20:22:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
A ja bas ovih dana razmisljao da te zamolim ako je moguce zamjeniti ovaj film sa nekim drugim. Izgleda prekasno...
Priznajem da ne poznajem pravi uzrok svog prijedloga.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

il cattivo
Average Member

Croatia
861 Posts

Member since 25/05/2005

Posted - 06/09/2010 : 10:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Send il cattivo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

A ja bas ovih dana razmisljao da te zamolim ako je moguce zamjeniti ovaj film sa nekim drugim. Izgleda prekasno...
Priznajem da ne poznajem pravi uzrok svog prijedloga.

Trebao si mu dati Control

To really live you must almost die
And it happened just that way with me
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38005 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 06/09/2010 : 12:11:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Kako ono Tex obicno kaze "ne treba sad plakati nad prolivenim mlijekom".
Da, zajebo sam, jer se ni meni film (ovaj 24h pp) ne svidja nesto preterano, Control bi sigurno bio bolji izbor. Di mi je glava bila.
Ali barem je malo sareni i raznoliki izbor... da ne gleda mcn samo dobre filmove. Za razbiti monotoniju.

Isto mi je zao da nisam stavio nista od Ki-Duka ali sam bio misljenja da jih je mcn vec sve gledao. Pa, vjerovatno je i vecinu ovih.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/09/2010 : 23:22:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Bez namjere, s povodom:

La rupture (1970) Claude Chabrol

Razlog zašto se nakon redovitog gledanja američkih filmova ljudi nađu u čudu, zbunjenosti i gnušanju pred francuskim filmovima jest taj što se Francuzi uredno ispopišaju po svim američkim pravilima o dramaturgiji. Tu film ne počinje u sedamnaestoj minuti već ili u prvoj ili u šezdesetoj. Jednako tako, scene ne slijede jasno pravilo iz mira u sukob ili obratno već počnu, traju pa završe. A ne znamo baš ni trebamo li za likove (i koje?) navijati. A opet film na kraju nekako funkcionira, priča bude ispričana, doznamo sve što smo trebali.

S tim da je priča u LA RUPTURE, kad je se ogoli, golo govno. Najgora melodrametina neuvjerljivih obrata i nategnutog ponašanja. To, ponavljam, kad je ogolimo do šitajzlerskog romana iz kojeg je Chabrol uzeo preložak. Ali kao film, opet, funkcionira jer ni ne gledamo zaplet zbog zapleta već likove zbog njih samih. I malo zato što ne možemo ni predvidjeti što će učiniti u idućoj sceni. Izbjegavam reći da su francuski filmovi (ili bar ovaj) zbog te karakteristike životniji od američkih (jer je ta generalizacija na kilavim nogama), ali moram reći kako sam na momente bio jednostavno oduševljen načinom na koji mi je ovaj film išao na živce. I savršenim licem glavne glumice.

Vrijedi ga pogledati; manje zbog garantiranog užitka, više kao vaš lakmus na neka ovdje postavljena pitanja.

(mcn)

PS 49 down, 51 to go.

Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 12/09/2010 : 23:26:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
E da , ovaj sam ti ja bio predložio... rip :(
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 14/09/2010 : 11:36:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Laura (1944) Otto Preminger

Za vježbu nije loše razmišljati o tome zašto smo nešto rekli i zašto smo pomislili to što smo rekli. Kad sam, u prikazu "La rupture", recimo, spomenuo "savršeno lice glavne glumice" što me natjeralo na to? I zašto mi se, na drugi način, lice glavne glumice u "Lauri" činilo jednako savršenim? Vjerovali ili ne, čini mi se da razlog, ako ne leži u horoskopu, leži u stripu.

Meni vjerojatno najdraži stripovi su francuski iz šezdesetih i sedamdesetih, plus klasični američki novinski. Nema tu iznenađenja, to je ono što sam čitao kao mali. A ti su stripovi – bez obzira na vrijeme kad sam ih ja čitao – bili oblikovani vremenom i prostorom u kojem su nastali. Što znači da su djevojke u njima bile crtane prema idealima ljepote koji su prevladavali u vrijeme, ako ne crtanja, a onda u vrijeme kad se crtačeva vještina oformila dovoljno da nacrta ono što mu se sviđa. Stephane Audran tako ima lice Aidansovih "malih buržujki", kako je Greg opisao njegov rad na "Panterama", dok je Gene Tierney poput Robbinsovih crteža iz Johnnyja Hazarda. Trenutačna, dakle, privlačnost.

"Laura" je, inače, valjda jedan od prototipova filma policijske istrage, s nužno karikiranim klasnim arhetipovima, blistavim dijalozima, dovoljnom količinom obrata, par slabih mjesta i podmuklom prevarom u vidu nepouzdanog pripovjedača. Savršeno lice na sve je to došlo gotovo kao bonus.

(mcn)

PS 50 down, 50 to go. A Mali Mate na matanovogumno.blogspot.com ima još megalomanskiji projekt recenziranja, a i članci su mu duži!

[/quote]

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2010 : 12:08:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Aha, a i jedan i drugi ste odlični za čituckanje o filmu... Za takve projekte čovjek mora zaista biti ljubitelj filma. Koliko treba tu vremena samo za pogledati film, a kamoli napraviti mali research i napisati smisleni osvrt. Volio bih imati vremena i ponajviše volje za takvo nešto... Svaka čast ljudi.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 14/09/2010 : 13:13:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ako Mate researcha, ja sigurno jok.

mcn

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 14/09/2010 : 21:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Aha, a i jedan i drugi ste odlični za čituckanje o filmu... Za takve projekte čovjek mora zaista biti ljubitelj filma. Koliko treba tu vremena samo za pogledati film, a kamoli napraviti mali research i napisati smisleni osvrt. Volio bih imati vremena i ponajviše volje za takvo nešto... Svaka čast ljudi.

Da ne trosis vrijeme pisuci enciklopedijske tekstove o NN, mozda bi i našao vremena

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2010 : 23:30:48  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

Ako Mate researcha, ja sigurno jok.
mcn

Ma ti si vanligaški igrač; pisac, scenarist, prevoditelj, lektor, vjerojatno doktor nekih društvenih znanosti, kolumnista, mecena i vizionar strip hrvatske scene i film fan? (jesam li što zaboravio?); neke su ti stvari očito uvijek u malome prstu...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 15/09/2010 : 10:34:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ekčueli, ja mrzim filmove jer je strip zbog njih u sjeni.

mcn

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 15/09/2010 : 11:51:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Samsara (2001) Pan Nalin

Podmukao film. Počne kao komedija ("komedija" shvatite uvjetno: da je priča iz neke meni bliže religije, dvojba glavnog junaka bila bi bliže tragediji, ali na ono što je tuđe reagiramo smijehom da ublažimo strah), nastavi se kao ljubić, dok ne paziš prometne se u svakodnevicu, da naslutiti akciju, vrati se u dramu, umetne pornić te zaokruži filozofskim zdvajanjem nad nepremostivošću kako jaza među spolovima tako i onoga koji čovjeka dijeli od sreće. SAMSARA opravdava svoje ime strukturom možda i više nego sadržajem.

A ono što je, usto, čini jako dobrim filmom nije samo spektakularna fotografija (katkad se pitam kako je ovakve filmove gledati Tibećanima; kažu li oni: "A, jebote, opet beskrajni visovi i bezdane jame, opet grad što se poput pauka drži litice, opet šarene krpe što razapete laprdaju na vjetru! Daj nam malo Bačvica!"), već pažnja koju je redatelj posvetio emocijama likova. Nema događaja koji nije bio popraćen svojim trenutkom tišine u kojem nam je dano da iz naizgled nepromjenjivog protagonistova lica očitamo što bismo sami mislili dok promatramo životna grananja koja nestaju kao posljedica naše netom donešene odluke. U četiri pažljivo snimljena i gradirana prizora seksa (dva konzumirana, dva prekinuta; ocrtana putanja od obožavanja do zadovoljavanja) doživljaju je posvećena jednaka, ako ne i veća pozornost nego mehanici, što je doživljaj samo pojačalo.

I kao da to nije bilo dosta, SAMSARA me naučila sinkronizirati titlove, jerbo su tri minute dileja u drugoj roli bile nepodnošljive za praćenje i skoro su uspjele ubiti čaroliju.

(mcn)

PS 51 down, 49 to go.

Go to Top of Page

il cattivo
Average Member

Croatia
861 Posts

Member since 25/05/2005

Posted - 15/09/2010 : 14:40:30  Show Profile Show Extended Profile  Send il cattivo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

A Mali Mate na matanovogumno.blogspot.com ima još megalomanskiji projekt recenziranja, a i članci su mu duži!

Pratim ga pratim

To really live you must almost die
And it happened just that way with me
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 15/09/2010 : 20:05:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Deceiver (1997) Jonas Pate

Sedam-osam, a možda i deset puta mi se na ovom popisu dogodilo da sam otvorio film i ustanovio da sam ga već gledao. I nikom ništa, skoro bez iznimke riječ je bila ili o filmovima koje mi nije bilo mrsko gledati ponovo ili o onima koje sam gledao tako davno da mi je bilo zanimljivo vidjeti koliko će se moje djetinje mišljenje razlikovati od ovog, fol zrelog. Je li da nagađate kamo ovaj odlomak stremi? Je li da njušite krv?

Kako sam se razočarao u DECEIVERU!

Ne sjećam se na kojem sam mjestu upao kad sam ga gledao prvi put, ali znam da me prikovao na mjestu onime što mi se učinilo kao suptilan scenarij pun profinjenih psiholoških uvida i nevjerojatnih obrata. Zdvajao sam što ga nisam gledao otpočetka, htio sam u potpunosti proživjeti taj zanemareni dragulj filmske umjetnosti kojem nisam znao ni ime (jer sam debil za sjetiti se otvoriti teletekst). Kako sam se razveselio kad sam u folderu kliknuo DECEIVER i kad sam shvatio da je riječ baš o tome filmu. Ohohoho, alaj ću se guštati, pomislio sam.

Možda je sve do očekivanja. Kad je bio na teve, nisam očekivao ništa (jer je bio na teve). Sad sam očekivao svašta i valjda je normalno da sam s rastućom grozom gledao jeftine scenarističke fore, nategnuto psihologiziranje i jadnu karakterizaciju. Sat i pol muke do preglupog svršetka. Postoji li drugo tumačenje tako oprečnog doživljaja jednog filma? I Indiana Jones mi je na drugo gledanje bio dauner, a nešto bolji na treće ... Flash Gordon, kojeg sam inicijalno strasno mrzio sve mi je bolji svaki pud kad na njega naletim ... Je li uopće moguće objektivno govoriti o doživljaju filma?

Ili me DECEIVER – prvi ili drugi put – deceivao?

(mcn)

PS 52 down, 48 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/09/2010 : 11:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
In Cold Blood (1967) Richard Brooks

Pred koju godinu, kad god da su se pojavili, pogledao sam oba filma o Capoteu (jednog sa Seymour Hoffmanom, drugog s onim sitničkim koji je glumio i u Kingovoj "Izmaglici" i koji mi se izgledom i afektacijom činio bliži stvarnom Capoteu – kojeg, pak, znam samo s Cavettova showa – od Hoffmana), a oba su se bavila romanom koji ga je najtrajnije proslavio i najvjerojatnije uništio. Riječ je, dakako, o "Hladnokrvnom ubojstvu", kažu prvom dokuromanu, knjizi na razmeđi reportaže i fikcije.

Ako je to prvi takav roman, možda je i IN COLD BLOOD prvi takav film. Ne znam, pitanje je to za historičare medija, ali mogao bi biti već po tome što mi se čini da su na listu najboljih s koje sam uzeo prvu trećinu popisa američki kritičari stavljali etalone žanra, filmove koji su se kasnije izrodili u podžanrove same po sebi. Uzmite, recimo, sve kriminalističke "movies of the week" iz osamdesetih i devedesetih, sve te romansirane crnokronične slučajeve i vidjet ćete metodu koju su Capote/Brooks uspostavili, ako su oni bili ti koji su je uspostavili: očovječimo zlikovce, očovječimo žrtve, ako treba očovječimo i detektiva (iako Blake Carrington ovdje samo isporučuje informacije i u sjeni pokušava izgledati kao Humphrey Bogart) i ponovo ćemo moći prodati priču koje su se novine već zasitile.

Zanemarim li, međutim, koliko sam anvikao na takvu vrstu pripovjedanja, IN COLD BLOOD uopće nije loš film. Brooks ima tik smjenjivanja srodnih scena – ubojica ugasi svjetlo, žrtva ga na drugom mjestu upali; netko nešto baci, negdje drugdje nešto padne – ali isti nije prenapadan. Glumci su me također ugodno iznenadili, pogotovo obojica ubojica, uvjerljivošću svojih likova.

Za kraj bih još samo rekao da je vjerojatno pošteno što je Capote doživio sudbinu kakvu je drugima priredio: adaptacije njegova života imaju s njegovim životom sličnosti, pretpostavljam, koliko i međusobno, koliko i IN COLD BLOOD sa stvarnim ubojstvima u Kansasu. Tek otprilike.

(mcn)

PS 53 down, 47 to go.

Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000