forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Edukativni stripovi?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

manhunter
Moderator

Switzerland
25299 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/09/2010 : 11:11:05  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ukradena ideja iz pdf Bonelli. Ali svejedno interesantna.

Elem, imaju li stripovi uopšte nameru da nekoga "uče/podučavaju" nečemu?
U kojim to stripovima ima nečeg što može da posluži opštem obrazovanju čitaoca? Ukoliko uzmemo neke od najpoznatijih naslova: Watchmen, Blacksad, Maus, Corto Maltese, Asterix, Y the last man, The Walking dead...koji su edukativni momenti u njima(ovo su samo primeri, mogu i drugi naslovi)?
I da li, ako uopšte ima takvih momenata, oni samo služe "proširivanju vidika", a ne nekom osnovnom obrazovanju i usmeravanju? Da ti to ipak znači da je Bonelli primereniji za mlađe, koji će iz njega naučiti nešto osnovno, što će im pomoći u praćenju "ozbiljnijih" stripova?

I koja škola stripa ima najedukativnije naslove?

Ili je sve samo zabava?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 20/09/2010 11:12:24

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 20/09/2010 : 20:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Pa ja bas i nisam nesto posebno naucio, bar iz ovog sto sam procitao. Ipak, cini mi se da u Marty-ju ima dosta toga za nauciti, ako uspijes odvojiti fakte od fantazije. Meni su stripovi skroz u zabavi, emociji, preokretima i sl., kao i kod filma. Ni ne trazim neku edukaciju :)
Go to Top of Page

kemo2012
Junior Member

USA
312 Posts

Member since 18/09/2010

Posted - 21/09/2010 : 06:01:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit kemo2012's Homepage  Send kemo2012 a Private Message  Reply with Quote
"Otkrice Sveta u Stripu" bila je vrlo interesantna serija iz koje si mogao da naucis dosta stvari o antickom svjetu. Ali za mene stripovi vise predstavljaju inspiraciju na moguce teme iz porslosti i daleke buducnosti. Treba samo da se sjetimo one poznate izreke od Albert Einstei koja glasi - "Imagination is more important than knowledge."

"I wake up and think dreams are real. I sleep so I don't have to feel."
Go to Top of Page

ninel
Senior Member

Serbia
1583 Posts

Member since 16/11/2004

Posted - 21/09/2010 : 06:56:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ninel a Private Message  Reply with Quote
Jedan od najboljih "edukativnih" stripova: Ro Marcenaro Manifest komunističke partije, Studentski izdavački centar Beograd, 1982

http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4553 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 26/09/2010 : 15:09:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Pre nego sam krenuo u skolu vec sam svasta naucio iz stripova i 'ladno bio odlikas,a da knjigu skoro nisam tak'o Bonelli,neBonelli...nema losi,sve se trosi!

Secam se sledece situacije:likovno...slobodna tema...moja omiljena ...uvek crtam neki rat ...Nacrtam neku scenu inspirisan epizodama Kita Telera sa KKK.Kao klanovci u pecini s bakljama,a u sredini crnac sa dzelatom,panj i sve sto ide.Uciteljica,kad je videla,odmah me izdvojila na razgovor.Kad sam objasnio kako ja to sve znam,odmah mi dala peticu

Edited by - Sneaksie Thiefsie on 26/09/2010 15:36:20
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000