Author |
Topic |
Magico_Vento
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1181 Posts
Member since 10/01/2010 |
Posted - 29/08/2010 : 22:11:16
|
quote: Originally posted by swamp thing
Ja i sad imam predrasude prema fra-bel skoli, procitao sam svega par stripova, medju njima i Inkala (u kojem u toku citanja i nisam toliko uzivao, ali kad sam ga procitao bio mi je ok zbog sve te simbolike). Ne znam sta je u pitanju...
Slican sam i ja,nekako mi se uopste ne da citati nista sem bonelija i alan forda |
Nemam potpis... |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 29/08/2010 : 22:20:53
|
Ja bih to malo drugačije preformulisao, nisu u pitanju samo predrasude, nego neke stripove prevaziđete i više vam se ne čitaju. Zagora, Alan Forda, sam čitao kao klinac i više mi nisu po mojoj mjeri, Bonelija uopće ne čitam, to je predrasuda. Ove Marvelove također ne čitam, nekad sam čitao Konana, Supermena i ostale junake, to je iza mene. Možda bi uzeo integral Konana kada bi neko objavio. Tako je stvar i sa ostalim forumašima, ono što se sviđa jednom ne sviđa se drugom etc.:) |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 29/08/2010 22:22:01 |
|
|
PJ24MKD
New Member
Fyro Macedonia
275 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 30/08/2010 : 02:05:33
|
Dobra tema. U detinjstvu citao sam skoro sve strip junake osim Kena Parkera, cim sam pogledao taj crtez uporedeno sa Zagorom i ostalih bio mi je vrlo los i neprihvatljiv na te godine, pa nikad nisam procitao ni jednu epizodu tada. :) Ali zato, pre nekoliko godina kupio sam jedan stari Ken sa tezge u gradu, procitao ga i bio mi je odlican, pa nakon jos nekoliko procitanih Kena od tada, sada ponosno mogu da kazem da sam postao fan i jedva cekam da nabavim malo po malo i ostale epizode koje nemam citano. |
|
|
azra x.
Junior Member
Serbia
492 Posts
Member since 18/09/2010 |
Posted - 22/09/2010 : 20:49:51
|
Ja obicno sa puno optimizma prilazim vecini stripova(naravno,ima i onih koji me nikad nisu privlacili da procitam,verovatno tu cuci neka predrasuda),ali ono sto mene nervira su predrasude onih koji ne citaju stripove.Od detinjstva pa do danas mi razna familija i drustvo(ugl.zenski deo)sole pamet kako je citanje stripova beskorisno,neozbiljno,povrsno i "glupost za decake-mangupe i dokone muskarce" verovatno bi korisnije i ozbiljnije bilo da u slobodno citam neku predvidljivu ljubavnu patetiku na 500 strana. |
Is that a gun in your pocket or are you just happy to see me? o.o |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Posted - 22/09/2010 : 21:45:49
|
Ja za slucaj da neko kaze "Citas stripove? pa to je za decu!" uvek u desno dzepu jakne, negde u visini srca nosim Garth Ennisovog Propovednika. |
|
|
PJ24MKD
New Member
Fyro Macedonia
275 Posts
Posted - 23/09/2010 : 00:22:24
|
quote: Originally posted by azra x.
...ali ono sto mene nervira su predrasude onih koji ne citaju stripove.Od detinjstva pa do danas mi razna familija i drustvo(ugl.zenski deo)sole pamet kako je citanje stripova beskorisno,neozbiljno,povrsno i "glupost za decake-mangupe i dokone muskarce" verovatno bi korisnije i ozbiljnije bilo da u slobodno citam neku predvidljivu ljubavnu patetiku na 500 strana.
Te su ljudi jednostavno sa predrasudama, nisu otvoreni ka nove stvare koji ih ne poznaje, mozda i nisu dovoljno ljubopitni da otkriju nesto novo sta ne poznaju. Uopce nije fer da neko ocenuje nesto sta ne poznaje. I mene mi se isto desilo mnogo puta, da objasnjavam da strip ipak nije samo za decu. Bas zato nekoliko puta dao sam strip na pozajmicu da ga procitaju i da uvide da nije to tako naivno i samo za decu ispod 12 godina i desilo mi se da su ljudi vise nego zadovoljni i cak da potraze jos po neki strip na citanje. |
|
|
kemo2012
Junior Member
USA
312 Posts
Posted - 23/09/2010 : 19:22:54
|
Isti slucaj ovde. Dok sam bio djecak najvise sam volio Zagora Bleka, i Komadanta Marka. Ali mi se sada isto dopadaju Marti Misterija i Mister No. Mislim da je lakse shvatiti sadrzaj price iz Zagorovih Romana nego Marti Misterije kad si mlad. Ja sad volim Marti Misteriju isto koliko sam volio i Zagora prije. |
"I wake up and think dreams are real. I sleep so I don't have to feel." |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 23/09/2010 : 22:17:48
|
ken parker...nekad nisam mogao ni procitati to kad sam bio decak..a danas imam celu kolekciju i stvarno je nesto medju najkvalitetnijim iz bonellija |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 23/09/2010 : 23:33:28
|
quote: Originally posted by Magico_Vento
Zanima me da li ste ikada unaprijed donijeli predrasudu o nekum stripu da je los,da je dosadan i slicno a procitali ste mozda jedan broj ili samo ga prelistali a poslije toga nakon nekog vremena promjenili misljenje?
Ja sam imao taj slucaj sa Marti Misterijom Jos dok sam bio klinac nikad ga nisam mogao procitati,uzmem ga u ruke,vidim puno teksta i ostavim(valjda sam kao vecina volio pucanje i akciju )
Prije nekoliko mjeseci uzeo sam dvd sa skenovima LMS-a i natjerao se da procitam od pocetka sve i iznenadio se pozitivno Da li dodje s godinama ne znam ali volio bih vise ovakvih slucajeva
I kod mene je slicno nikad ga nisam citao kao klinac(cak mi je bio i odbojan ali sad vidim da je fenomenalan i ako sam procitao samo desetak stripova od njega.... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
|
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4648 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12948 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 06/10/2010 : 00:15:56
|
Ja imam pitanje za neke forumaše ovdje.
Nekako sumnjam da je puno ljudi ovdje imalo prilike pročitati puno američkih superherojskih stripova, ili išta drugo od američke produkcije. Ali eto, mnogi ovdje imaju potrebu te stripove pljuvati i omalovažavati. Ok, mislio bi čovjek, pročitali su stotine tih stripova pa znaju o čemu govore. Ali zapravo, znam da nemaju pojma o čemu govore jer im argumenti često nemaju veze sa stripovima po kojima pljuju.
Zapravo su praktički često vrlo ksenofobni, da ne kažem rasistički. I definitivno snobovski. Kako se samo dižu nosovi pred američkim stripovima. "Kakvi superheroji! Tim Amerima treba prave kulture, neka čitaju Bonellija!" "Kakav idiotizam! Hvala bogu pa sam odrastao na Bonelliju." "Ti Amerikanci ne vole ništa ako nisu superheroji ili u boji."
Ono, po izjavama često zvuči kao da su maltene svi Amerikanci idioti i nesposobni napraviti dobar strip.
Kao, nitko nije sposoban napraviti dobre superherojske, detektivske i kaubojske priče osim Talijana. Pardon, Bonellija.
A da ne spominjem japanske stripove. Mnogi se ovdje ponašaju kao da je riječ o otrovu. Ono, ubit će ih ako pročitaju koji.
Moje pitanje glasi: Zašto tako razmišljate? Koja su vam iskustva sa američkim stripovima da imate takve zaključke? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 06/10/2010 : 00:27:56
|
Ja san ima takvo mišljenje o američkin stripovima prije nego li san pročita iti jedan. Onda su mi u ruke pali Watchmeni i to je odjednom postala totalno drugačija priča. Počea sam tražit informacije o američkin izdanjima na netu i totalno san se uživija u superherojske stripove. Nije mi niti malo ža zbog toga. Japanske još uvik držin podalje od sebe, ne znan ni ja sam zašto... |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 06/10/2010 : 00:57:02
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Ja imam pitanje za neke forumaše ovdje.
Nekako sumnjam da je puno ljudi ovdje imalo prilike pročitati puno američkih superherojskih stripova, ili išta drugo od američke produkcije. Ali eto, mnogi ovdje imaju potrebu te stripove pljuvati i omalovažavati. Ok, mislio bi čovjek, pročitali su stotine tih stripova pa znaju o čemu govore. Ali zapravo, znam da nemaju pojma o čemu govore jer im argumenti često nemaju veze sa stripovima po kojima pljuju.
Zapravo su praktički često vrlo ksenofobni, da ne kažem rasistički. I definitivno snobovski. Kako se samo dižu nosovi pred američkim stripovima. "Kakvi superheroji! Tim Amerima treba prave kulture, neka čitaju Bonellija!" "Kakav idiotizam! Hvala bogu pa sam odrastao na Bonelliju." "Ti Amerikanci ne vole ništa ako nisu superheroji ili u boji."
Ono, po izjavama često zvuči kao da su maltene svi Amerikanci idioti i nesposobni napraviti dobar strip.
Kao, nitko nije sposoban napraviti dobre superherojske, detektivske i kaubojske priče osim Talijana. Pardon, Bonellija.
A da ne spominjem japanske stripove. Mnogi se ovdje ponašaju kao da je riječ o otrovu. Ono, ubit će ih ako pročitaju koji.
Moje pitanje glasi: Zašto tako razmišljate? Koja su vam iskustva sa američkim stripovima da imate takve zaključke?
Zato jer je ovo je Balkan gospodine Bušido, zemlja predrasuda. Pa o čemu mi pričamo, ljudi misle da je Turska vruča ko afrika, da su Mađari crni...(da su estonci slaveni?)...da su svi rumunji cigani...itd Triba nama prodat SuperHrvoja, jebote jack, to smo kupovali, to je američki način. Triba ljude zavarat, ko je u jugi zna da Zagor i A.F. dolazi iz italije...eto naslova "Iz Juge s ljubavlju" ili "Socijalizmom protiv predrasuda"...
Šta fali predrasudama, ponekad su i dobre, eto, René Goscinny pola svog uspjeha može zafalit predrasudama, zato je tako genijalan. Uostalom, ja prvi imam predrasude prema Ken Parkeru, godinama....i danas, i guštam u tome. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
Edited by - Zagor-te-nay on 06/10/2010 01:01:45 |
|
|
kemo2012
Junior Member
USA
312 Posts
Posted - 06/10/2010 : 04:20:01
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Moje pitanje glasi: Zašto tako razmišljate? Koja su vam iskustva sa američkim stripovima da imate takve zaključke?
Preko 70% od svih americkih stripova mi se ne svidaju ali to ne znaci da su ameri glupi ili nesposobni da naprave dobar strip. Ima nekoliko dobrih stripova koji dolaze iz Amerike ali ljudi se uvjek plase "nepoznatog" i to je isti slucaj sa stripovima. Sve zavisi od toga sta si citao u mladosti. Ako si naprimjer odrasto citajuci Marti Misteriju i Dyland Doga onda ce ti biti lakse da citas neke americke stripove koji imaju slican sadrzaj jer si vec upoznat sa ovim terenom. Medutim ako si odrasto citajuci Zagora i Bleka onda ce ti biti puno teze da citas Nathan Never ili Superman zato sto sadrzaj radnje nije slican i upadas u “nepoznato”. Drugi razlog je engleski jezik i veliki nedostatak americkih stripova kod nas koji predstavljaju prepreku za mnoge ljubitelje stripova sto zele da otkriju nesto novo.
|
"I wake up and think dreams are real. I sleep so I don't have to feel." |
Edited by - kemo2012 on 06/10/2010 05:18:17 |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 06/10/2010 : 04:53:36
|
Isto kao i mnogi ovdje, Ken Parker mi nije godio kad sam bio puno mladji. Kao sto sam skoro reko jednom kolegi ovdje, kad je izlazio u LMS izdanjima, guzicu smo s njim brisali, ljudi bi dijelili 15 Kenova za jednog Zagor i slicno. Ocito u te godine nisam razumio takav kvalitetan i zreo scenario, pogotovo kad je nako realistican i ozbiljan, gdje likovi na koje se mi naviknemo i zaljubimo umiru bez milosti, bas kao i u zivotu. To se jednostavno ne vidja u drugim stripovima, i zato je Ken u potpuno drugoj (i visokoj) ligi |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
nika331
Senior Member
Croatia
1375 Posts
Member since 13/10/2006 |
Posted - 06/10/2010 : 16:18:02
|
ne sjećam se da sam ikad drastično promijenila mišljenje o ikojem strip junaku. bonelli mi se oduvijek dopadao, svaki lik na svoj način i u svojoj kvantiteti, albumi su tu da se čitaju kad imam više vremena, energije da se uživim u autorov doživljaj svijeta..... itd. dok me američki stripovi sa superjunacima nikad nisu zanimali i ne vidim da će se to promijeniti. možda griješim. |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 06/10/2010 : 16:27:05
|
Mrzim kad netko kaže "da više ne čita stripove jer ih više nema". Malo zaviri u kiosk pa ćeš naći brdo stripova. Prije nisam volio stripove s mnogo krvi i čak mi je bilo neugodno čitati npr. Dylan Doga ali bio sam mali. Sada ga čitam, nemam ih puno, možda tridesetak(što je za osobu koja ima oko 1000 stripova smiješno) no uvijek volim pročitati Dylana kad mi padne šaka. Počeo sam s Dampyrom koji je vrlo sličan i mislim da ću tog ipak imati više. Možda je malo surov, ali je vrlo uzbudljiv. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
Topic |
|